Online Tiket Bas

Cari Tiket Online Bas

(Pilihan)

Mengapa Menempah Bas Tiket Online dengan Kami?

PENJADUALAN SEMULA TIKET
Anda tidak dapat meneruskan perjalanan yang dirancang? Jangan risau, anda lihat butang penjadualan semula sebelum anda memilih syarikat bas? Anda bijak, cari butang pulangan semula sebelum memilih syarikat bas.
TIKET-M
SMS Tiket-Mudah Alih adalah sah digunakan untuk perjalanan. Pilihlah untuk transaksi tanpa kertas dan perjalanan pintar. Cari ikon Tiket-M sebelum membuat pilihan syarikat bas.
TRANSAKSI PEMBAYARAN SELAMAT
redBus mempunyai standard keselamatan paling tinggi dan menyimpan maklumat serta pembelian anda dengan selamat dan terjamin.
PILIHAN
80+ Syarikat bas dan 800+ laluan diseluruh Malaysia & Singapura.

Covid-19 Travel Advisory Semasa Melancong di Malaysia

Perkara Utama yang Perlu Diperhatikan untuk Keselamatan Perjalanan Semasa Memesan Tiket Bas Online

Covid-19 Travel Advisory Semasa Melancong di MalaysiaLihat sekatan perjalanan yang berlaku untuk sumber dan destinasi anda semasa menempah tiket online bas.
Covid-19 Travel Advisory Semasa Melancong di MalaysiaTempah tiket bas online dengan terlebih dahulu untuk mengelakkan sentuhan fizikal.
Covid-19 Travel Advisory Semasa Melancong di MalaysiaBawa alat-alat kebersihan diri peribadi anda seperti pembersih tangan, tisu, dan sabun.
Covid-19 Travel Advisory Semasa Melancong di MalaysiaSentiasa memakai pelitup muka apabila berada di dalam.
Covid-19 Travel Advisory Semasa Melancong di MalaysiaMungkin tidak menyediakan linen atau selimut, jadi pastikan untuk membawa.
Covid-19 Travel Advisory Semasa Melancong di MalaysiaOleh sebab saringan suhu badan dan langkah-langkah berjaga, bas-bas mungkin mengalami kelewatan. Buat perancangan rapi untuk menjimatkan masa perjalanan anda.

PKP/PKPB/PKPP di Malaysia

Kali Terakhir Dikemaskini: 26/10/2021

Perintah kawalan pergerakan, atau PKP ialah langkah keselamatan yang diambil oleh Kerajaan Malaysia sebagai gerak balas terhadap pandemik Coronavirus. Kami mengesyorkan untuk melihat sekilas langkah MCO semasa menempah online tiket bas.

Pada 28 Mei 2021, Kerajaan Malaysia telah mengisytiharkan pelaksanaan ‘total lockdown’ seluruh Malaysia disebabkan oleh peningkatan kes-kes Coronavirus. Sepanjang tempoh ini, hanya sektor-sektor tertentu dibenarkan untuk beroperasi.

Pada 30 Mei 2021, kerajaan telah mengumumkan 17 sektor yang diberi dibenarkan untuk beroperasi sepanjang tempoh ‘lockdown’. Antara sektor-sektor ini ialah media dan telekomunikasi, perkhidmatan kesihatan, makanan dan minuman, perbankan, utiliti, pengangkutan, e-Dagang, dll. Perniagaan-perniagaan hanya boleh beroperasi dari jam 8 pagi hingga 8 malam, dengan pengecualian diberi kepada pasar-pasar dan stesen-stesen pam petrol tertentu sahaja.

PKP di Malaysia telah dilanjutkan hingga berlanjutan sehingga kes-kes coronavirus tidak turun di bawah 4000 sehari. PKPD atau perintah kawalan pergerakan yang disempurnakan telah diberlakukan di bahagian tertentu di negara ini untuk mencegah penyebaran virus.

Sistem pengangkutan awam akan beroperasi pada kapasiti dan kekerapan yang terhad semasa PKP. Perjalanan merentas negeri dan daerah juga tidak dibenarkan sepanjang tempoh ini. Pemerintah baru-baru ini telah mengumumkan beberapa kelonggaran untuk warga negara yang diberi vaksin sepenuhnya. Ini termasuk penyertaan dalam aktiviti rekreasi tanpa kontak dengan jarak fizikal dan masuk ke pasar hujung minggu dan malam untuk menunjukkan bukti vaksinasi.

Mulai 16 September 2021, mereka yang telah divaksinasi dengan lengkap boleh melancong ke Langkawi di bawah projek Gelembung Pelancongan Langkawi.

Pada fasa 3 dan seterusnya, pergerakan merentas negeri akan dibenarkan buat individu-individu yang telah divaksinasi dengan lengkap. Sejajar dengan Pelan Pemulihan Negara (PPN), kenderaan-kenderaan boleh mengangkut penumpang pada kapasiti penuh. Pergerakan merentas negeri antara negeri-negeri di bawah fasa 4 dibenarkan.


Kebenaran untuk perjalanan antarabangsa dan pergerakan rentas negeri akan mula berkuat kuasa pada 11 Oktober 2021 buat semua individu di Malaysia yang telah menerima vaksinasi lengkap.


Mereka yang ingin melakukan perjalanan ke luar negara, tidak perlu membuat permohonan MyTravelPass, tetapi perlu menjalani ujian calitan (swab test) sebelum pulang ke Malaysia. Selain itu, mereka perlu menjalani kuarantin selama 14 hari (kuarantin kendiri di rumah akan dibenarkan).

Laluan Bas yang popular di Malaysia

Laluan BasHarga Tiket PurataTempoh Purata
KL - Singapore BasMYR 605 hingga 7 jam
KL - Malacca BasMYR 14 30 min hingga 1 jam
Malacca - Singapore BasMYR 544 hingga 5 jam
KL - Penang BasMYR 353 hingga 5 jam
KL Sentral - Klia2 BasMYR 121 hingga 15 jam
Klia2 - KlangMYR 131 hingga 15 jam

Tempah Tiket Bas Online di Malaysia dengan redBus

Bas adalah pilihan terbaik ketika melancong di Malaysia. Proses tempahan tiket bas online menjadikan perjalanan di negara ini sangat mudah. Dahulu, setiap tiket bas yang dijual adalah melalui sama ada ejen pelancongan atau di kaunter tiket bas. Hari ini, berkat internet, seseorang boleh menempah online tiket bas dari keselesaan kediaman mereka pada bila-bila masa.

Malaysia terkenal dengan destinasi pelancongannya yang menarik. Ramai pelancong boleh melawat serata negara dengan menaiki bas, yang juga merupakan bentuk pengangkutan terbaik. Bas mempunyai kapasiti yang besar dan terkenal dengan jaminan keselamatannya.

 

Dengan adanya pelbagai pilihan operator bas yang tersedia dalam online, cara tempahan bas tiketing online telah memudahkan perjalanan ke seluruh Malaysia berbanding sebelumnya. Pelancong kini mempunyai banyak pilihan apabila ingin memilih bas yang selesa, menepati waktu, dan harga yang berpatutan untuk perjalanan mereka. Apa yang menjadikan redBus pilihan yang terbaik adalah apabila pengalaman tempahan online tiket bas telah dipermudah untuk menjimatkan masa.

Orang ramai tidak perlu lagi menunggu dalam barisan yang panjang sambil risaukan peluang untuk mendapat tempat duduk di dalam bas . redBus telah mempermudah proses ini kepada hanya mencari, memilih, dan menempah tiket bas online dengan selesa dari rumah. Dengan redBus, penumpang juga boleh menempah tiket bas mereka secara online ke negara jiran seperti Singapura dan Indonesia.

 

Aplikasi dan laman web redBus, Malaysia telah direka untuk menyenaraikan maklumat mengenai operator bas terbaik, laluan bas, dan jadual terkini yang mungkin penting untuk pelancong tertentu ketika ingin membuat tempahan tiket online bas. redBus menawarkan beberapa langkah mudah untuk membuat tempahan online tiket bas dan ini menjadikannya lebih mudah bagi pelancong untuk menikmati perjalanan bas yang sempurna:


tiket bas onlineCara Untuk Menempah Online Tiket Bas di Malaysia dalam 5 minit
 

 • Penumpang boleh mencari tempat pelepasan dan ketibaan bas mereka di bawah tab "Dari" dan "Ke", dan masukkan tarikh perjalanan mereka, serta klik butang "Cari". 
 • Skrin akan memaparkan senarai terkumpul operator bas yang menawarkan perkhidmatan bas mereka di laluan yang dipilih. 
 • Di sebelah kiri skrin, pengguna atau penumpang akan menemui pilihan 'saring' untuk menyenaraikan bas berdasarkan pilihan bas yang disukai. 
 • Cara lain untuk menyaring pilihan yang dipaparkan adalah dengan mengklik salah satu tab yang ada di sebelah pilihan "Susun Berdasarkan". 
 • Pilih salah satu dari pilihan seperti ‘Tempoh perjalanan’, ‘Pelepasan’, ‘Penarafan’, ‘Ketibaan’, dan ‘Tambang’. Operator bas juga boleh diatur mengikut susunan menaik atau menurun berdasarkan pilihan.

   

Dapatkan perkhidmatan online tiket bas dengan harga serendah mungkin di redBus dan bersiaplah untuk percutian yang sempurna!

 

Kemudahan Pas Bas
 

redBus menawarkan kemudahan ‘Bus Pass’ untuk beberapa laluan dan pengendali bas tertentu. Pas ini membolehkan pelanggan redBus menikmati penjimatan sehingga 25% untuk perjalanan mereka. Jika anda kerap menggunakan sesuatu laluan, atau sentiasa menggunakan perkhidmatan pengendali bas, anda boleh menggunakan pas ini untuk mendapat diskaun pada bas tiket online anda.

 

Untuk mendapatkan ‘Bus Pass’, anda perlu memilih pengendali bas, laluan, bilangan perjalanan, kemudian membuat bayaran satu kali tambang berdiskaun. Anda juga boleh menggunakan pas pada hari perjalanan anda.

 

Pengendali-pengendali bas popular yang menawarkan ‘Bus Pass’ termasuk Kpb Ekspress, Mayang Sari Express, Cepat Express, Sanwa Express, SP Bumi, dan lain-lain.

 

Laluan-laluan popular yang membolehkan anda menggunakan ‘Bus Pass’ adalah Ipoh ke Pulau Pinang, Ipoh ke Kuala Lumpur, Johor Bahru ke Mersing, Kuala Lumpur ke Malacca, Kluang ke Kuala Lumpur. Selain daripada laluan-laluan tersebut, terdapat banyak lagi laluan yang menawarkan ‘Bus Pass’.

 

Anda boleh mendapat maklumat lanjut seperti harga, kesediaan, dll. apabila menempah online tiket bas dengan redBus.

 

Operator Terbaik di Malaysia Untuk Membuat Tempahan Bas Tiket Online 

 

 

Operator bas seperti Transnasional, Aerobus, dan KKKL Express menjadi pilihan ramai penumpang yang membuat tempahan bas tiket online. Bas Transnasional berkhidmat di laluan seperti Kuala Lumpur ke Kuantan, Melaka ke Kuala Lumpur dan lain-lain.

Bas KKKL Express dianggap sebagai salah satu pilihan pengangkutan terbaik untuk ke Singapura dari Kuala Lumpur. Manakala, kebanyakan perkhidmatan Aerobus pula beroperasi dari KLIA2 dan Genting Highlands. Untuk pembelian online tiket bas di Malaysia, anda boleh memilih salah satu dari operator bas terbaik seperti di bawah:


tiket bas online malaysia

Dengan bantuan dari syarikat bas di Malaysia yang terdapat di redBus, perjalanan untuk melancong ke mana-mana dalam negara menjadi lebih mudah dengan hanya menempah online tiket bas yang dikehendaki secara online hanya dalam beberapa minit.

 

*Penafian: Penarafan yang dinyatakan di sini dikeluarkan untuk tempoh 3 bulan. Sila layari laman web redBus untuk terus mendapat maklumat terkini mengenai penarafan, harga tambang, jadual dan banyak lagi.

 

Setelah pelanggan membuat pembayaran, mesej pengesahan akan dihantar ke alamat e-mel dan nombor telefon bimbit yang didaftarkan. Pelanggan boleh menempah bas tiket online mereka secara online dalam beberapa minit sahaja tanpa sebarang masalah.

redBus telah memantapkan usaha menyediakan platform pembayaran yang terjamin dan selamat yang juga memastikan perlindungan data pelanggan terjaga. Tempahan tiket untuk online bas menjadi lebih selamat dan selesa dengan redBus!

 

Pembayaran boleh dibuat dengan mudah di platform redBus kerana pelanggan mempunyai banyak pilihan cara pembayaran seperti Kad Kredit dan Debit, FPX (Pindah Perbankan Dalam Talian Malaysia), dan aplikasi Boost untuk membuat pembayaran. redBus memastikan bahawa butiran dan data pembayaran setiap pelanggannya dijaga dengan selamat.

 

Terdapat beberapa kategori bas yang ditawarkan dan boleh anda dipilih untuk melakukan perjalanan seperti Express Buses, Shuttle Buses, Coach Bas, dan banyak lagi. Kemudahan yang disediakan di kebanyakan bas termasuk:

 

 • TV LED untuk hiburan 
 • Snek 
 • Selimut dan bantal 
 • Penjejakan Secara Langsung 
 • Wi-Fi 
 • AC 
 • Port pengecas

   

Dengan fungsi tapisan, anda dapat mencari dan memilih bas yang memenuhi kehendaki anda dengan cepat. redBus menawarkan tawaran dan diskaun terbaik untuk ke pelbagai laluan kerana kepuasan pelanggan adalah keutamaan platform bas ini.

 

Laluan Popular di Malaysia untuk Tempahan Tiket Bas Online 

 

 

Antara beberapa laluan bas yang popular dan sering mendapat tempahan tiket bas online di Malaysia adalah termasuk Kuala Lumpur ke Singapura, Kuala Lumpur ke Pulau Pinang, dan Klia2 ke Klang. Pelancong juga gemar menaiki bas dari KL ke Ipoh, KL ke Tanah Tinggi Genting, dan KL ke Melaka.

Dengan kemudahan tempat naik dan turun yang tersedia dengan banyak di setiap bandar di Malaysia, anda boleh memilih mana-mana yang anda suka mengikut keselesaan anda di laluan ingin dipilih. Berikut merupakan beberapa laluan bas yang popular di Malaysia yang akan anda temui apabila membuat tempahan tiket untuk online bas:

 

 • Kuala Lumpur ke Melaka - Laluan ini antara satu laluan popular di Malaysia kepada penumpang yang ingin menempah bas ticketing . Perjalanan dari KL Sentral ke Melaka mengambil masa lebih kurang 2 jam. 
 • Johor Bahru ke Ipoh - Perjalanan dari Johor Bahru ke Ipoh dapat dilakukan dalam masa 7 jam. 
 • Kuala Lumpur ke KLIA - Anda boleh melakukan perjalanan dari Kuala Lumpur ke KLIA dalam masa lebih kurang 45 minit. 
 • Pulau Pinang ke Ipoh - Jumlah masa perjalanan yang diambil dari Pulau Pinang ke Ipoh dengan menaiki bas adalah sekitar 2 jam. 
 • Kuala Lumpur ke Singapura - Ini adalah salah satu laluan paling popular yang mengambil masa antara 5 hingga 7 jam dengan bas. Lebih dari 32 buah bas menggunakan laluan KL ke Singapura yang mana pelancong boleh memilih tiket bas berdasarkan kemudahan yang tersedia.

   

Anda boleh menempah bas tiket online untuk ke mana-mana laluan yang dinyatakan di atas dengan mudah di redBus dan mendapat pengalaman perjalanan yang selamat dan selesa.

 

Terminal Bas Popular di Malaysia untuk Memesan Tiket Bas Online


tiket bas online malaysia

Anda boleh mendapatkan maklumat ringkas mengenai terminal bas yang paling popular di Malaysia di redBus apabila membuat tempahan tiket bas online. Pelancong boleh memilih terminal bas yang paling sesuai dan menaiki bas mengikut masa yang mereka pilih.

Beberapa syarikat bas yang berlepas dari terminal ini. Antara beberapa terminal bas yang popular di Malaysia yang berfungsi sebagai tempat mengambil dan menurunkan penumpang untuk beberapa laluan di seluruh Malaysia adalah: 


 

Terminal ini terletak di kawasan popular dan ramai orang bertujuan untuk membolehkan pengunjung yang datang bergerak dengan mudah.

 

Tempah Tiket Bas Online Ekspres di Malaysia
 

 

Bas Ekspres menyediakan kemudahan pengangkutan yang terjamin dan selamat di Malaysia. Dengan laluan yang meluas, bas ekspres di Malaysia menawarkan perjalanan merentas bandar n juga menyambungkan antara bandar dengan negara jiran seperti Singapura. Dengan penempahan bas ekpres online tiket bas melalui redBus, anda akan mendapat perjalanan yang selesa.

 

Di redBus, anda akan menjumpai lebih 80 buah bas ekpsres membawa penumpang ke lebih 800 laluan di Malaysia. Tiket bas ekspres boleh ditempah dengan mudah secara online di laluan popular seperti KL ke Singapura, Melaka, Tanah Tinggi Genting, Pulau Pinang, dan banyak lagi. Bas ekpres di Malaysia juga berfungsi sebagai bentuk pengangkutan kepada pengguna tempatan. Bas ekpres seperti Transnasional, Aerobus, StarMart, dan Plusliner adalah antara yang popular di kalangan penumpang.

 

Penjadualan Semula dan Pembatalan
 

 

Apabila anda menempah tiket dengan redBus, anda mempunyai kelebihan untuk menjadual semula atau membatal tiket bas online. Untuk menjadual semula/membatal tempahan tiket online bas, sila layari laman web/app redBus dan klik butang 'Manage Booking'.

Anda akan lihat senarai juntai bawah (drop-down list) di mana anda boleh memilih opsyen yang menepati keperluan anda. Anda hanya boleh menggunakan kemudahan ini jika anda telah menempah tiket dengan syarikat redBus. Anda juga dinasihatkan untuk membaca polisi penjadualan semula dan bayaran balik dengan terlebih dahulu.

 

Dengan lebih daripada 180 juta perjalanan ditempah melalui aplikasi dan laman web redBus, redBus kini menawarkan pengalaman menempah iket bas online lain dari yang lain. Mengetuai industri tiket bas di 6 negara (India, Singapura, Malaysia, Indonesia, Peru, dan Colombia), pelanggan menjadikan redBus sebagai pusat sehenti penyelesaian tempahan tiket untuk bas online. Sama ada anda sedang merancang perjalanan ke Malaysia dari Singapura atau mencari bas malam dari Melaka ke Pulau Pinang, redBus adalah penyelesaian utama anda untuk menempah online tiket bas.

 

Tempah tiket anda untuk membeli bas online hari ini dari keselesaan rumah dengan menggunakan aplikasi atau laman web redBus dan dapatkan tawaran dan diskaun eksklusif!

Tawaran dalam Tempahan Online Tiket Bas

Tawaran Tempahan Tiket Bas Online
 

redBus menawarkan potongan segera dan menakjubkan untuk menempah tiket bas online di Malaysia. Pengguna boleh mendapat potongan harga hingga 20% untuk tiket online bas mereka di mana-mana laluan bas, bandar, dan pengendali bas yang terdapat di negara ini. Melancong di Malaysia kini jauh lebih berpatutan dengan tawaran redBus untuk online tiket bas! 


 

Anda boleh menikmati tawaran berikut untuk online tiket bas di redBus -  


 • Sekiranya anda menggunakan redBus untuk membuat tempahan bas untuk pertama kalinya, anda boleh menikmati potongan 20% sehingga 6 MYR dan 5 MYR cashback dalam masa 1 jam selepas menempah tiket bas. Gunakan kod ‘MYNEW’ untuk mendapatkan tawaran. Tertakluk kepada terma dan syarat. 
 • Sekiranya anda adalah pengguna redBus yang sudah ada, anda boleh menikmati pulangan tunai 10% hingga 5 MYR dalam masa sejam selepas menempah tiket bas. Gunakan kod ‘MYBUS15’ untuk mendapatkan tawaran. Tertakluk kepada terma dan syarat.

   

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran redBus pada tiket bas online di: 

https://m.redbus.my/offers

Soalan Lazim:

Q: Bagaimana atau di mana boleh saya tempah bas tiket online di Malaysia?
A: Tiket bas boleh ditempah dengan cepat dan mudah dengan menggunakan aplikasi redBus atau laman web. Anda hanya perlu muat turun aplikasi redBus atau log masuk ke www.redbus.my untuk membuat tempahan tiket bas anda hari ini. Membuat tempahan tiket bas online amat mudah dan aplikasi serta laman webnya pula mesra pengguna.
Q: Bagaimana cara untuk saya batalkan tiket bas online?
A: Pelanggan boleh hubungi talian +60-330992524 untuk sebarang permohonan pembatalan. Setelah permohonan dibuat, bahagian khidmat pelanggan akan memproses permohonan tersebut dan menghubungi pihak pelanggan secepat mungkin.
Q: Adakah menempah online tiket bas melalui aplikasi redBus atau laman sesawang lebih mudah atau adakah menempah tiket online bas di kaunter tiket lebih menjimatkan?
A: Terdapat pelbagai diskaun dan tawaran yang boleh didapati melalui aplikasi atau laman sesawang redBus yang mungkin tidak dapat diperolehi dari kaunter tiket. Tetapi, ramai mengatakan bahawa penumpang boleh menjimatkan banyak masa apabila mereka menempah tiket bas di aplikasi atau laman sesawang redBus berbanding menunggu dalam barisan untuk menempah tiket bas di kaunter.
Q: Bagaimana cara untuk saya jadualkan semula tiket bas yang telah ditempah melalui redBus?
A: Ikuti langkah-langkah di bawah untuk menjadualkan semula tiket bas dalam talian anda: Layari laman web redbus.my Reschedule page. Masukkan nombor tiket dan alamat emel yang telah digunakan untuk membuat tempahan dan tekan butang “Carian”. Sahkan nombor tiket dan tiket bas anda serta pilih tarikh baru perjalanan yang hendak dijadualkan. Pilih bas yang hendak dinaiki dan sahkan tiket yang telah dijadualkan semula dengan membuat pembayaran harga perbezaan tiket.
Q: Apakah perlindungan insurans yang ditawarkan apabila membuat tempahan tiket online bas melalui redBus?
A: Sewaktu melengkapkan proses pembayaran, pelanggan mempunyai pilihan untuk membayar sejumlah kecil bayaran untuk menginsuranskan perjalanan mereka. Beberapa faedah yang boleh didapati adlah seperti berikut: 1) Perbelanjaan perubatan dibayar sehingga RM 2,000 sekiranya bas penumpang yang diinsuranskan tersebut mengalami kemalangan. 2) Walaupun peralatan elektronik dan perhiasan peribadi tidak dilindungi di bawah polisi ini, pelanggan tetap layak mendapat bayaran sebanyak RM 500 sekiranya bagasi penumpang hilang semasa perjalanan. 3) Penumpang layak mendapat bayaran sebanyak RM 25,000 sekiranya mereka mengalami kecacatan total atau sebahagian jika bas mengalami kemalangan. 4) Keluarga penumpang layak mendapat bayaran sebanyak RM 25,000 dalam kes kematian akibat kemalangan ketika membuat perjalanan dengan bas.
Q: Bagaimanakah cara untuk saya menempah online tiket bas ke Singapura dari Malaysia?
A: Proses tempahan tiket bas dalam talian agak ringkas dan mudah diikuti. Langkah-langkah di bawah ini memberikan gambaran tentang mudahnya menempah tiket bas dalam talian di laman web redBus: 1) Lawati www.redbus.my atau muat turun aplikasi redBus. 2) Lawati laman utama redBus dan nyatakan destinasi di ruangan 'Dari' dan 'Ke'. 3) Letakkan tarikh perjalanan anda di ruang 'Tarikh Perjalanan' dan tekan 'Cari'. 4) Anda kini akan dapat melihat senarai pengendali bas yang beroperasi pada laluan yang dipilih pada tarikh perjalanan. 5) Anda boleh menggunakan pilihan penapis untuk menyusun pengendali bergantung kepada pilihan, keperluan, dan kehendak. 6) Lengkapkan prosedur pembayaran untuk mengesahkan tempat duduk anda di dalam bas yang telah anda pilih.
Q: Adakah saya perlu menempah tempat duduk berasingan untuk anak saya?
A: Kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke bawah tidak memerlukan tiket bas. Walau bagaimanapun, untuk tujuan keselamatan, anda dinasihatkan membeli tempat duduk berasingan untuk anak anda. Namun, terdapat juga beberapa pengendali yang menawarkan tiket pada tambang subsidi jika anak anda berada di bawah umur tertentu. Anda boleh lawati laman web atau muat turun aplikasi redBus untuk maklumat lebih lanjut.
Q: Adakah saya perlu mendaftar akaun untuk menempah tiket bas melalui redBus?
A: Tidak, anda tidak perlu mendaftar akaun untuk menempah tiket dengan redBus. Sebaiknya anda dinasihatkan mendaftar akaun sebelum membuat tempahan tiket bas dalam talian. Pengguna akan diberi diskaun eksklusif dan tawaran selepas membuat akaun baru dengan redBus.
Q: Apakah kelebihan menempah tiket online?
A: Ada sejumlah besar kelebihan untuk menempah tiket bas dalam talian dan beberapa disenaraikan di bawah: 1) Pelanggan boleh menempah tiket dalam talian pada bila-bila masa. Ini adalah kelebihan utama apabila membuat tempahan dalam talian apabila kesuntukan masa. 2) Pelanggan boleh membuat pilihan yang disediakan untuk setiap laluan tertentu. Ini dapat membantu mereka membuat keputusan yang betul kerana maklumat yang tersedia di aplikasi dan laman web redBus telah dikaji dan tepat. 3) Sangat mudah untuk mendapatkan tiket bas dalam talian dan penumpang akan mendapat khidmat pelanggan yang baik yang telah disediakan oleh redBus dan pasukan khidmat pelanggan mereka. 4) Banyak diskaun eksklusif dan tawaran rebat tunai yang disediakan apabila anda menempah tiket bas dalam talian menerusi aplikasi atau laman web redBus. Ejen dan mesin tiket layan diri tidak dapat memberikan diskaun ini. 5) Sekiranya anda menempah tiket bas melalui ejen, tempat duduk anda akan ditetapkan bagi pihak anda. Tetapi, jika anda menempah tiket di platform redBus, anda akan mendapat pelbagai diskaun dan tawaran. 6) Insurans disediakan pada kadar nominal.
Q: Bagaimana cara untuk saya membayar tiket melalui platform redBus?
A: Terdapat beberapa cara yang boleh diguna untuk menempah tiket bas melalui platform redBus: Kad Kredit, Kad Debit, FPX (Pindahan Perbankan Dalam Talian Malaysia), Aplikasi Boost
Q: Berapa lama perjalanan menaiki bas dari Malaysia ke Singapura?
A: Perjalanan dengan bas dari Malaysia ke Singapura memakan masa sekitar 5 jam. Namun, jumlah waktu perjalanan bas bergantung pada lalu lintas, tempat pemeriksaan khusus yang harus diberhentikan oleh bas, dan laluan rehat penyegaran, sekitar 20 minit. Banyak pengendali bas di Malaysia menawarkan bas ekspres yang memerlukan sedikit masa untuk sampai ke Singapura. Pada waktu puncak apabila terdapat lebih banyak lalu lintas, bas memerlukan masa sekitar 6 hingga 7 jam.
Q: Manakah aplikasi terbaik untuk menempah tiket bas secara online di Malaysia?
A: redBus memang merupakan aplikasi terbaik untuk menempah tiket bas secara dalam talian di Malaysia. Dengan harga yang berpatutan, proses tempahan bas yang mudah, dan pilihan penjadualan dan pembatalan yang mudah, redBus dipercayai oleh berjuta-juta pelancong di seluruh dunia dan di Malaysia.
Q: Apakah perbezaan antara bas dan jurulatih?
A: Pelatih biasanya digunakan untuk menempuh jarak yang lebih jauh. Oleh itu seseorang dapat mencari jurulatih yang lebih menumpukan pada keselesaan dan hiburan. Pelatih sering dimudahkan dengan tempat duduk yang lebih besar dan selesa. Sebaliknya, bas juga mempunyai tempat duduk gaya bangku dua dan tiga tempat duduk standard. Kedua-dua bas dan jurulatih boleh didapati di redBus semasa menempah tiket bas online.
Q: Bas manakah yang paling baik untuk dipilih?
A: Supernice, Aeroline, Transnasional, Konsortium, KKKL Express, Causeway Link adalah antara bas operator terbaik di Malaysia. Tambahan pula, terdapat banyak lagi bas-bas lain yang boleh dipilih berpandukan kemudahan yang disukai.
Q: Apakah langkah berjaga-jaga yang perlu saya patuhi apabila melancong di dalam Malaysia dengan bas?
A: Pada masa kini, apabila melancong di dalam Malaysia dengan bas, anda perlu mematuhi semua langkah-langkah keselamatan yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa. Anda mesti sentiasa memakai topeng pelitup muka dan mengekalkan penjarakan sosial pada setiap masa. Anda juga perlu sentiasa menjaga kebersihan diri, menggunakan cecair sanitasi tangan, dan sekiranya anda mempunyai gejala COVID-19, anda disarankan tidak melakukan sebarang perjalanan.
Q: Bolehkah saya melihat balik sejarah tempahan tiket bas online saya?
A: Ya, anda boleh melihat balik sejarah tempahan tiket bas online anda. Untuk melihatnya, log masuk ke akaun redBus anda dan klik pada ‘Perjalanan Saya’.
Q: Adakah selamat untuk saya membayar tiket bas online saya dengan kad kredit melalui redBus?
A: Ya, pembayaran tiket bas online dengan kad kredit melalui redBus adalah selamat. Platform ini menggunakan data enkripsi Secure Socket Layers (SSL) untuk mengawal keselamatan pengguna dan ianya disahkan oleh Verisign. Kesemua transaksi yang menggunakan redBus dijamin selamat.
Q: Adakah sebarang tawaran diberikan pada masa ini untuk bas tiket online di Malaysia?
A: Apabila anda membuat tempahan tiket bas online menggunakan redBus, anda akan dapat menikmati tawaran dari semasa ke semasa. Pada masa ini, pengguna redBus dapat menikmati potongan sehingga 20% ke atas tiket bas online di Malaysia.
Q: Bolehkah saya memindahkan tiket bas online saya kepada orang lain?
A: Tidak, anda tidak boleh memindahkan tiket bas online anda kepada orang lain.
Q: Adakah PKP dilanjutkan di Malaysia?
A: PKP berkuat kuasa di Malaysia sehingga kesnya tidak melebihi 4000 sehari.
Q: Adakah bas beroperasi semasa MCO?
A: Ya, bas beroperasi pada masa ini dengan kapasiti yang dikurangkan mengikut perintah kawalan pergerakan (PKP).

Kenalan

Pejabat Malaysia

 • IBIBO GROUP SDN. BHD.
 • Suite 12.03(A)
 • 12th Floor
 • No. 566
 • Jalan Ipoh
 • 51200 Kuala Lumpur.


Alamat Pejabat Urusan

 • Level 25, Menara Worldwide
 • 198 Jalan Bukit Bintang,
 • 55100 Kuala Lumpur,
 • Malaysia


Telefon: +60-330992524

LALUAN TEMPAHAN BAS PALING POPULAR

Select Source:
LaluanTambang (bermula)
Kuala Lumpur ke Singapore45 MYRBook Now
Kuala Lumpur ke Skudai34.1 MYRBook Now
Kuala Lumpur ke Kemaman28 MYRBook Now
Kuala Lumpur ke Machang34 MYRBook Now
Kuala Lumpur ke Mersing32.8 MYRBook Now

TIKET M VS E-TIKET VS TIKET KAUNTER

mticket ialah SMS yang dihantar kepada telefon mudah alih selepas tempahan tiket bas dibuat.
Ini adalah tiket elektronik yang dikeluarkan dan dihantar ke alamat emel selepas pengesahan tempahan online dibuat.
Tiket Kaunter adalah sejenis tiket salinan cetak tiket bas yang anda perlukan sewaktu menaiki bas.

Penjadualan Semula dan Pembatalan Tiket Online Bas

Apabila anda menempah tiket online bas dengan redBus, anda mempunyai kelebihan untuk menjadual semula atau membatal tiket. Untuk menjadual semula/membatal tempahan tiket bas online, sila layari laman web/app redBus dan klik butang 'Manage Booking'. 

Anda akan lihat senarai juntai bawah (drop-down list) di mana anda boleh memilih opsyen yang menepati keperluan anda. Anda hanya boleh menggunakan kemudahan ini jika anda telah menempah tiket dengan syarikat redBus. Anda juga dinasihatkan untuk membaca polisi penjadualan semula dan bayaran balik dengan terlebih dahulu.

TEMPAHAN ONLINE TIKET BAS VS TEMPAHAN TIKET LUAR TALIAN

Tempahan bas yang mudah di mana jua dan pada bila-bila masa
Pilihan tempat duduk, jenis bas & syarikat pengendali yang banyak.
Tawaran hebat dan pulangan wang dari tempahan tiket
Faedah unik untuk pilihan tempat duduk wanita
Bantuan Mesra Pelanggan 24/7
Kerumitan untuk bergerak ke kaunter bas & menunggu dalam barisan yang panjang
Kurang pilihan mengikut kesesuaian
Tiada diskaun
Tiada faedah unik untuk wanita
Bantuan kurang mesra pelanggan

Beli Tiket Bas dengan Mudah di Aplikasi redBus

Dengan aplikasi redBus, anda boleh membeli tiket bas online anda terus dari telefon bimbit anda serta dapatkan tawaran dan promosi terbaru kami. Anda pasti akan mendapat pengalaman tempahan bas yang hebat di aplikasi redBus!


Anda boleh dapatkan aplikasi redBus di sini!

Muat turun sekarang!