Bas JB Larkin Bus Terminal

Cari JB Larkin Bus Terminal Tiket Bas

(Pilihan)
PENGENDALI BAS TERBAIK
 • Meridian Holidays
 • LXC Travel
 • Yellow Star Express
 • Kwok Ping Express
 • SMB Express

Bas Daripada JB Larkin Bus Terminal

LaluanBilangan BasTambang bermula dari (MYR)
JB Larkin Bus Terminal ke Tbs (terminal bersepadu selatan)260MYR 30.00HARGA PANDANGAN
JB Larkin Bus Terminal ke Kuala Lumpur260MYR 30.00HARGA PANDANGAN
JB Larkin Bus Terminal ke Kluang Bus Terminal66MYR 10.80HARGA PANDANGAN
JB Larkin Bus Terminal ke Kluang66MYR 10.80HARGA PANDANGAN
JB Larkin Bus Terminal ke Penang56MYR 65.00HARGA PANDANGAN

Bss Kepada JB Larkin Bus Terminal

LaluanBilangan BasTambang bermula dari (MYR)
Kuala Lumpur ke JB Larkin Bus Terminal229MYR 32.00HARGA PANDANGAN
Tbs (terminal bersepadu selatan) ke JB Larkin Bus Terminal220MYR 32.00HARGA PANDANGAN
Batu pahat ke JB Larkin Bus Terminal150MYR 11.00HARGA PANDANGAN
Seremban ke JB Larkin Bus Terminal119MYR 28.00HARGA PANDANGAN
Terminal 1 seremban ke JB Larkin Bus Terminal107MYR 28.00HARGA PANDANGAN

Tempah Tiket Bas Terminal Bas JB Larkin

JB Larkin adalah terminal bas yang terletak di Johor Bahru, Malaysia. Johor Bahru adalah bandar ketiga yang terbesar di negara ini dan terletak di Selatan semenanjung Malaysia.

JB Larkin juga dikenali di kalangan penduduk tempatan sebagai terminal Larkin. Ia adalah terminal yang terbesar di Johor Bahru dengan tiga tingkat dan dapat menampung lebih daripada 50 buah bas pada masa yang sama di dalam petak-petak basnya. Larkin Sentral dianggap sebagai pusat utama untuk menaiki bas-bas yang menuju ke seluruh Semenanjung Malaysia dan Singapura. Oleh sebab itu, terdapat banyak pengendali bas yang beroperasi di terminal ini.

Terminal Larkin Sentral menempatkan Perkhidmatan Transit Bas Singapura dan juga Causeway Link. Selain daripada itu, teksi dan bas ekspres juga mengambil dan menurunkan penumpang di JB Larkin.

redBus memudahkan penumpang untuk membuat tempahan tempat duduk pada bas-bas yang berulang-alik dari Terminal JB Larkin.Jika anda ingin mendapat tiket bas, anda tidak perlu tergesa-gesa berbaris di kaunter tiket stesen bas untuk membuat tempahan. Anda hanya perlu log masuk ke laman web redBus, masukkan semua maklumat yang relevan dan tarikh perjalanan, kemudian klik pada butang ‘Carian Bas’.

Bagaimana Untuk Sampai ke Terminal Bas JB Larkin Dari Dalam Johor

Terminal Larkin Sentral hanya terletak 5 kilometer (3.1 batu) arah Barat Laut dari pusat bandar. Terminal ini dikelilingi oleh hotel bajet dan hotel mewah untuk memenuhi keperluan pengunjung dan pelancong.

Terminal JB Larkin dihubung baik ke pelbagai bandar lain kerana sering dikunjung oleh ramai penumpang yang membuat perjalanan di sekitar bandar Larkin dan juga ke bandar lain. Mereka yang ingin sampai ke terminal JB Larkin dari kawasan lain dalam bandar boleh menaiki bas awam, tren ‘shuttle’ atau menyewa teksi. Mereka yang memiliki lesen memandu juga boleh menyewa sebuah kereta. Laluan P101 yang disediakan oleh Perkhidmatan Bas Muafakat Johor menghubungkan JB Sentral ke Larkin Sentral, dan membuat beberapa hentian sepanjang jalan seperti di pusat bandar.

Terminal 3 tingkat dalam bentuk T mungkin agak mengelirukan bagi mereka yang pertama kali sampai ke Terminal JB Larkin. Oleh sebab itu, anda dinasihatkan untuk menyemak tiket redBus anda, supaya anda tahu platform di mana anda patut berada. Selain itu, seelok-eloknya anda tiba sekurang-kurangnya setengah jam sebelum waktu berlepas.

Bergantung pada pengangkutan yang anda pilih untuk sampai ke Larkin Sentral, pastikan untuk mengambil kira kemungkinan kelewatan dan kesesakan lalu lintas. Beberapa pengendali bas membenarkan pembatalan sebelum perjalanan dan mungkin mengenakan bayaran tambahan. Sekiranya penumpang terlepas menaiki bas, mereka mungkin tidak boleh mendapat bayaran balik, jadi lebih baik untuk tiba dengan lebih awal.

Menaiki Bas Untuk Membuat Perjalanan ke dan dari Johor

Pemandangan di semenanjung Malaysia adalah gabungan menakjubkan di antara keindahan alam semula jadi dengan bandar-bandar dan kota-kota yang padat. Pelancong disarankan untuk membuat perjalanan dengan menaiki bas supaya dapat menikmati keindahan alam semula jadi dengan puas. Menggunakan kaedah pengangkutan lain mungkin terlalu mahal atau boleh menghadkan pengalaman perjalanan anda. Membuat perjalanan dengan menaiki bas membolehkan penumpang menikmati pemandangan indah di luar tingkap dengan penuh selesa, sambil dipandu oleh pemandu yang terlatih.

Lebih mudah bagi orang yang anda sayangi untuk menjejak perjalanan anda ketika menaiki bas yang dioperasi oleh pengendali bas yang berpasangan dengan RedBus. Ciri "Track My Bus" boleh menjejak bas-bas yang tertentu pada sebuah ‘live grid’, untuk membolehkan anda atau keluarga dan rakan anda, mengetahui kedudukan tepat anda pada bila-bila masa. Anda juga boleh memanfaatkan ciri ini semasa menunggu bas anda di Larkin Sentral atau terminal di mana anda berada.

Kemudahan-Kemudahan Untuk Penumpang di Terminal JB Larkin

Tingkat pertama terminal JB Larkin dipenuhi dengan gerai makanan yang menghidangkan pelbagai masakan. Anda boleh menjamu selera di restoran makanan segera antarabangsa yang popular serta gerai makan tempatan. Gerai-gerai ini biasanya dibuka 24 jam sehari untuk melayan penumpang yang akan berangkat atau baru tiba, tidak kira siang mahupun malam. Tingkat yang sama juga mempunyai butik dan kedai untuk membeli barang keperluan pada saat terakhir, atau untuk membeli cenderamata. Tingkat dua mempunyai pasar terbuka yang besar di mana terdapat lebih banyak benda yang dijual.

Sebagai salah satu terminal bas yang paling popular di Malaysia, Terminal Bas JB Larkin tidak kekurangan dari segi kemudahan-kemudahan yang disediakan oleh pelancong.

 • Mesin ATM: JB Larkin mempunyai lebih kurang 6 ATM pada tingkat pertama
 • Kedai: Tingkat kedua terminal ini mempunyai pasar terbuka, manakala tingkat pertama mempunyai butik independen dan kedai runcit untuk membeli cenderamata dan barangan keperluan.
 • Gerai makanan: Tingkat pertama dan ketiga terminal JB Larkin mempunyai beberapa gerai yang menghidang makanan tempatan dan antarabangsa. Tingkat ketiga juga mempunyai medan selera yang lebih besar.
 • Kaunter ‘Lost and Found’: Bagasi yang hilang boleh diletak atau didapati semula di sini
 • Tempat Solat: Tingkat ketiga terminal ini mempunyai masjid dan surau-surau untuk menunaikan solat.

Sebuah kaunter informasi dikendalikan oleh kakitangan sokongan yang sedia memberi bantuan dengan penuh mesra. Kemudahan-kemudahan lain yang terdapat di Larkin Sentral adalah sebuah agensi pelancongan, sebuah farmasi dan tandas-tandas.

Mereka yang membuat perjalanan antara Singapura dan Malaysia mesti ingat bahawa akan ada pemeriksaan wajib di pusat pemeriksaan imigresen. Semasa pemeriksaan ini, para penumpang mesti turun daripada bas bersama dengan bagasi mereka dan menjalani pemeriksaan keselamatan dan kastam. Mereka yang menaiki bas yang sama boleh naik semula, manakala penumpang lain boleh meneruskan perjalanan mereka dengan menaiki bas yang seterusnya.

Pengendali Bas Popular di Terminal JB Larkin

Oleh sebab Larkin Sentral adalah tempat mengambil dan menurunkan penumpang bagi pelbagai laluan, banyak pengendali bas keluar dan masuk dari terminal pada setiap masa sepanjang hari. Beberapa perkhidmatan laluan ini meliputi Malaysia,manakala yang lain merentas sempadan ke Singapura dan juga Thailand.

Antara beberapa pengendali bas utama yang berulang alik dari Larkin Sentral adalah:

Kebanyakan laluan yang paling sibuk yang melalui Larkin Sentral adalah dari dan ke Kuala Lumpur. Sebanyak 195 buah bas membuat perjalanan dari Kuala Lumpur ke terminal JB Larkin pada setiap hari.

Destinasi-destinasi lain yang boleh dituju dari Larkin Sentral termasuk Muar, Melaka, Batu Pahat, Kuantan dan Seremban.

Kelebihan Menempah Tiket Bas Larkin Sentral dengan redBus

Tempah tiket bas anda dengan pengendali bas Larkin Sentral di laman web atau aplikasi redBus supaya tidak perlu bersusah payah menunggu di barisan kaunter tiket. redBus menjadikan perancangan perjalanan anda lebih mudah dan lancar. Sekiranya anda telah membuat tempahan dengan terlebih dahulu, anda akan mendapat ganjaran dengan tawaran dan diskaun eksklusif yang akan membuat anda lebih berpuas hati dengan perjalanan anda.

Terdapat beberapa syarikat bas yang tersedia untuk anda pilih. Untuk memilih bas yang mempunyai penilaian (rating) tertinggi atau ulasan (review) terbaik, anda hanya perlu menggunakan penapis carian redBus. Penapis ini juga boleh dilaraskan dengan menetapkan parameter yang lebih terperinci, untuk mencari pengendali bas mengikut kemudahan, waktu berlepas, harga tambang dan laluan. Beberapa kemudahan dalam bas yang boleh anda tapis adalah:

 • Wi-Fi
 • Penghawa dingin
 • Tempat duduk boleh laras
 • Ruang tidur
 • Ruang simpanan bagasi
 • Susun atur tempat duduk

Betapa Selamatnya Larkin Sentral?

Stesen JB Larkin Sentral di Johor Bahru adalah stesen bas yang sibuk. Stesen ini terbukti selamat dengan kesibukan pelbagai aktiviti yang berlangsung dari awal pagi hingga larut malam. Tempat ini dijaga dengan baik, dibersihkan dengan kerap, dan mempunyai banyak gerai, kedai, dan restoran untuk makan dan minum. Terdapat tempat menunggu, petak khas untuk bas dan banyak lagi, untuk menjaminkan keselamatan terminal ini dalam semua aspek.

JB Larkin Sentral adalah hab utama untuk bas tempatan dan bas yang membuat perjalanan ke negeri lain. Ia juga merupakan pusat utama untuk Causeway Link dan perkhidmatan transit Perkhidmatan Bas Singapura yang lain. Terminal ini terletak 5 km dari pusat bandar dan mempunyai banyak pilihan penginapan untuk persinggahan semalaman sebelum meneruskan perjalanan.

Bagaimana Untuk Membuat Perjalanan ke Larkin Sentral Dengan Selamat?

Anda boleh pergi ke JB Larkin Sentral menaiki bas antara negeri, bas rentas sempadan, bas tempatan, teksi, atau perkhidmatan tren ‘shuttle’. Semua pilihan tersebut adalah dijamin selamat. Tiket online Larkin Sentral adalah cara yang terbaik untuk mencegah penyebaran COVID-19.

Oleh sebab sekatan perjalanan semasa, tidak ada bas yang beroperasi ke stesen ini atau dari Singapura. Bergantung pada lokasi anda, ketersediaan tiket bas dan bilangan bas yang beroperasi mungkin berbeza. Pada ketika ini, Johor Bahru berada di bawah PKP, di mana perjalanan dilarang. Untuk menaiki bas, seseorang mesti mendapat kebenaran dengan terlebih dahulu. Mematuhi semua peraturan wajib adalah sangat penting untuk menghadapi situasi semasa COVID-19. Memakai pelitup muka, mengamalkan penjarakkan sosial, menggunakan pembersih tangan (hand sanitiser), dan mengelakkan daripada membuat perjalanan jika mengalami simptom Coronavirus adalah peraturan-peraturan utama.

Sila semak laman web rasmi untuk mendapat kemas kini yang terkini mengenai sekatan perjalanan.

Menempah Tiket di redBus

Portal pembayaran online dilindungi menggunakan perisian keselamatan terbaik yang membolehkan semua transaksi dibuat dengan selamat dan mudah. Bergantung pada pengendali bas yang anda pilih, tiket bas Larkin Sentral anda mungkin dihantar dalam bentuk e-tiket di e-mel anda, atau M-tiket di telefon bimbit anda. Jika anda masih belum menerima tiket untuk perjalanan anda dalam jangka masa yang berpatutan, perkhidmatan khidmat pelanggan redBus sedia membantu anda dengan sebaik mungkin. Berikut adalah langkah-langkah untuk proses tempahan tiket:

 • Log masuk ke laman web redBus, Malaysia; atau muat turun app redBus
 • Masukkan bandar dimana anda akan berangkat dan bandar destinasi yang dituju
 • Pilih tarikh perjalanan
 • Masukkan tarikh pulang jika berkenaan
 • Tapis pengendali bas mengikut pilihan yang anda inginkan
 • Teruskan ke pembayaran internet

Dengan redBus, anda boleh menempah bas anda sambil memilih Larkin Sentral sebagai tempat pelepasan atau tempat anda ingin diturunkan dengan mudah untuk mengutamakan keselesaan dan kesenangan anda.

Penafian: Jadual, laluan, dan tambang bas adalah tertakluk pada perubahan. Sila semak app atau laman web redBus untuk sebarang perubahan pada saat terakhir.

JB Larkin Address and Telephone

Alamat Terminal Bas JB Larkin

BT 5, Jalan Garuda,

Larkin Jaya,

80350 Johor Bahru, Johor

Nombor Telefon: 07-221-9088, 07-223-3159

JB Larkin Bus Terminal Menempah Tiket Secara Dalam Talian

Bas yang membawa penumpang di JB Larkin Bus Terminal boleh dijadikan pilihan perjalanan oleh ramai orang. Menempah tiket JB Larkin Bus Terminal dalam talian adalah mudah, cepat dan boleh ditempah dengan selamat di redbus.my

Syarikat Bas Popular di JB Larkin Bus Terminal Terminal Bas

Terdapat beberapa syarikat yang beroperasi di JB Larkin Bus Terminal. Kesemua syarikat bas yang disenaraikan ini membuatkan perjalanan bas yang di dalam bandar menjadi selesa. Beberapa syarikat bas popular di JB Larkin Bus Terminal adalah:

Lihat Lagi

Kenapa memilih untuk menempah tiket dengan redBus?

Setiap pelanggan kami layak untuk menerima kesemua tawaran aktif dan rebat tunai. Mereka dapat menikmati perjalanan bas pada harga mampu milik. T&C*. Prosedur tempahan bas kami yang senang, cepat dan selamat akan memberi pengalaman belian yang mudah. Kami sarankan anda membuat tempahan tiket awal (tidak wajib) dan mendapat potongan yang menarik.

Tawaran dalam Tiket Bas JB Larkin Bus Terminal

Penumpang yang ingin melakukan perjalanan ke dan dari JB Larkin Bus Terminal boleh mendapat diskaun sehingga 20% untuk tiket bas JB Larkin Bus Terminal online. redBus membawakan pengalaman tiket bas yang luar biasa dengan potongan harga dan tawaran yang besar. Pilih mana-mana bas yang ada ke dan dari JB Larkin Bus Terminal dan jimat besar semasa membuat tempahan tiket bas. Perjalanan bas yang berpatutan di sekitar JB Larkin Bus Terminal bukan lagi mimpi!

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 

Imej Teratas

Soalan Lazim

Q: Adakah harga tiket bas online di redBus sama dengan harga di kaunter tiket?
A: Tidak, kerana anda boleh mejimat wang anda dengan menempah tiket bas Terminal JB Larkin secara online dengan redbus, di mana kami menawarkan pelbagai tawaran dan diskaun dari masa ke semasa.
Q: Adakah saya perlu membuat akaun di laman web redBus untuk membeli tiket bas?
A: Tidak, anda tidak perlu mencipta akaun dengan redBus untuk menempah tiket. Tetapi, adalah lebih baik sekiranya anda mencipta akaun kerana ianya dapat membantu mempercepatkan proses tempahan apabila anda ingin menempah tiket bas. redBus menawarkan sejumlah diskaun dan tawaran serta anda boleh memanfaatkan tawaran dengan mudah sekiranya anda berdaftar dengan redBus.
Q: Bolehkah saya membuat pilihan terminal menaiki dan menuruni bas melalui redBus?
A: Sudah tentu anda boleh! Cari terminal pilihan anda di bahagian pengambilan penumpang dan destinasi, kemudian pilih tarikh perjalanan anda serta klik butang carian. redBus akan menunjukkan senarai operator bas yang dijadualkan ke destinasi anda serta jadual mereka.
Q: Adakah saya perlu menempah tiket bas di kaunter atau di platform redBus?
A: Terdapat 2 cara untuk anda membeli tiket bas di seluruh negara. Anda boleh pergi terus pergi ke kaunter terminal pilihan anda, beratur di kaunter pengendali bas destinasi yang anda ingin lawati, beratur, pilih tempat duduk dan tempah tiket anda. Atau anda juga boleh lawati laman web redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit dan itu semua dilakukan dari keselesaan rumah atau pejabat anda.
Q: Perlukah saya membawa tiket bas bercetak ke JB Larkin Bus Terminal?
A: Anda tidak perlu membawa tiket bas yang dicetak, tetapi anda mesti membawa e-tiket yang kami hantar ke e-mel anda sebaik pembelian selesai. Di terminal, bawa dan tunjukkan di kaunter syarikat bas anda, dan mereka akan memberikan tiket yang perlu anda gunakan apabila ingin menaiki bas.
Q: Bagaimana saya boleh membeli tiket ke JB Larkin Bus Terminal?
A: Anda boleh membeli tiket bas ke dan dari JB Larkin Bus Terminal atau ke mana-mana destinasi pilihan anda di Malaysia dengan hanya melawati laman web rasmi redBus iaitu redbus.my/ms