Bluewater Ferry

Amazing discounts when you book round trips! Get 50% OFF - Use Code: RBFERRY

Bluewater Ferry Laluan-laluan Feri & Waktu Perjalanan

Terkini Jadwal Bluewater Feri

Jadual January 2024 Bluewater Ferry dikeluarkan.

Akan ada sekurang-kurangnya 1 pelayaran dari Mersing Ke Tioman dan balik sekali sehari. Sila pastikan anda menyemak jadual Bluewater Ferry semasa menempah tiket feri.

Feri Ekspres Bluewater dari Mersing ke Pulau Tioman

Bluewater Express beroperasi di bawah pengurusan Bistari Gemilang Travel Sdn Bhd, berpusat di Mersing, Johor. Pada masa kini, mereka merupakan penyedia perkhidmatan feri yang paling popular yang menghubungkan Mersing ke Pulau Tioman, juga dikenali sebagai Pulau Tioman. Laluan feri mereka merangkumi perjalanan pulang-pergi antara Jeti Mersing dan beberapa jeti di Pulau Tioman, termasuk Jeti Kg Air Batang, Jeti Kg Genting, Jeti Kg Paya, Jeti Kg Salang, dan Jeti Tektek.


Terminal Feri Mersing ke Pulau Tioman merupakan laluan popular bagi pelanc ong dan penduduk tempatan yang menginginkan percutian hujung minggu. Bluwater Express terkenal kerana menyediakan pengangkutan laut yang boleh diharapkan dengan harga yang berpatutan. Ianya memenuhi keperluan pelawat, penduduk tempatan dan juga pelancong yang memerlukan perkhidmatan feri yang kerap dan mewah. Feri pertama berlepas dari jeti Mersing di sekitar jam 6:30 pagi sementara feri terakhir berlepas di sekitar jam 5:00 petang, dengan pengangkutan tersedia hingga ke jam 7 petang. 


Paling penting, anda boleh membeli beli tiket ferry online dalam talian dan mengelakkan tergesa-gesa menempah tiket feri online pada saat-saat akhir. Bluewater Ferry menyediakan perkhidmatan feri dari Mersing ke Tioman setiap hari. Feri dari Terminal Feri Mersing ke Pulau Tioman dan lokasi lain boleh didapati sehingga tiga kali sehari. Kekerapan ini dikekalkan oleh Bluewater Ferry setiap bulan kecuali di musim tengkujuh.

Bluewater mementingkan kebersihan dan sanitasi. Mereka juga memastikan penumpang selesa semasa perjalanan mereka. 

Bluewater Ferry Alamat

  • Address: Bistari Gemilang Travel Sdn Bhd (1202002-U), W1 & W2, Mersing Harbour Centre, Jalan Abu Bakar, 86800 Mersing, Johor, MALAYSIA

Bluewater Feri Tempoh Perjalanan

SumberDestinasiTempoh Perjalanan
MersingTioman Island2 jam 30 minit
Tanjung GemokTioman Island 2 jam 30 minit

Mengapa Pilih Perkhidmatan Feri Bluewater?

  • Bot feri Bluewater Express dilengkapi dengan teknologi dan kemewahan yang paling moden.
  • Bot-bot terkini yang dilengkapi dengan penghawa dingin.
  • Bot satu tingkat dan bot dua tingkat boleh didapati di Bluewater Ferry, dan setiap satunya boleh mengangkut lebih seratus penumpang.
  • Kabin berasingan yang berhawa dingin disediakan bagi penumpang yang menaiki feri ini.
  • Tempat duduk yang amat selesa, dan terdapat tandas di atas dek.
  • Mereka juga mempunyai khidmat penyelamat dan peralatan keselamatan yang diperlukan dengan mencukupi seperti jaket keselamatan di dalam bot feri Bluewater Express.

Anda boleh menyemak semua kemudahan yang disediakan sewaktu membuat tempahan. Semua bot feri Bluewater diselenggara dengan baik dan mempunyai kemudahan terbaik. Apabila anda menempah tiket feri online , harganya sudah termasuk semua kemudahan seperti yang dinyatakan di atas.

Masa Perjalanan Feri Bluewater

Secara amnya, feri Bluewater Express mengambil masa 2 jam 30 minit perjalanan dari Mersing ke Pulau Tioman. Walau bagaimanapun, kadangkala air pasang besar di Mersing boleh menjejaskan masa perjalanan.

Waktu Daftar Masuk Feri Bluewater

Bagi mempercepatkan proses, penumpang boleh membuat daftar masuk secara online. Untuk menjana pas masuk, kad pengenalan yang sah dan bukti pengesahan tempahan melalui telefon bimbit/tablet/dll. diperlukan di kaunter daftar masuk.

Kaunter tiket ditutup 30 minit sebelum menaiki feri. Tiket hendaklah diambil dari kaunter kutipan tiket 1 jam sebelum berlepas. Kaunter tiket terletak di unit W1 & W2, Mersing Harbour Centre.

Harga Tiket Feri Bluewater

Feri Bluewater Express yang pertama berlepas pada jam 6:30 pagi, sementara feri terakhir berlepas pada jam 5:00 petang. Feri tersebut mengambil masa sekitar 2 jam untuk sampai ke Pulau Tioman dari Jeti Mersing. Harga tiket feri adalah berbeza mengikut tempat menurunkan penumpang di Pulau Tioman.

Harga tiket yang dikenakan oleh Bluewater Ferry untuk perjalanan feri sehala ke Pulau Tioman adalah RM 60-85 bagi penumpang dewasa dan RM 55-70 bagi kanak-kanak. Bagi kanak-kanak di bawah umur 5 tahun yang ditemani oleh seorang dewasa, ianya adalah percuma.

Penumpang boleh menempah tiket feri mereka dalam talian dan membayar yuran masuk Taman Laut, yuran terminal, dan membeli tiket untuk Taman Negara Johor di terminal feri itu sendiri.

*Harga Tiket adalah tertakluk kepada perubahan dan tidak termasuk Yuran Taman Laut, dan lain-lain.


Caj Pemuliharaan Taman Laut

Pelancong yang melawat Taman Laut Malaysia hendaklah membayar caj pemuliharaan seperti yang dikehendaki oleh Perintah Akta Fi 1951 (Taman Laut Malaysia) 2017. Hasil daripada caj tersebut disalurkan kepada Kumpulan Wang Amanah Taman Laut dan Rizab Laut untuk mengurus dan menyelenggara taman serta menyediakan kemudahan dan keselesaan kepada pengunjung.

Pengecualian diberikan kepada orang kelainan upaya, dan juga penduduk yang bermastautin di pulau-pulau yang dikelilingi oleh Taman Laut.

Selain itu, terdapat juga kadar bayaran yang berbeza untuk aktiviti seperti perkhemahan, penyelidikan, penggambaran/dokumentari komersial, selam skuba dan pelayaran. Untuk maklumat lanjut, sila semak Portal Rasmi Jabatan Perikanan Malaysia.

Kadar Caj & Yuran Pemuliharaan

Kumpulan umurMYKAD pemegang Bukan Pemegang MYKAD
Dewasa RM 5RM 30
Kanak-kanak (berumur antara 6 hingga 12 tahun) RM 2RM 15
Warga emas berumur (60 tahun ke atas)RM 2RM 15
DilumpuhkanPercuma Percuma

Keperluan Perjalanan Terkini untuk Kepulauan Tioman

Seperti dalam laman web rasmi feri Bluewater Express, adalah penting untuk anda mematuhi perkara berikut semasa melancong ke Kepulauan Tioman -

  • Penumpang berumur 18 tahun dan ke atas mesti diberi vaksin sepenuhnya. Mereka mesti telah melepasi tempoh matang vaksinasi.
  • Penumpang berumur 17 tahun ke bawah hanya perlu menjalani pemeriksaan simptom. Bagaimanapun, mereka mesti ditemani ibu bapa atau penjaga mereka yang telah diberi vaksin sepenuhnya, bukan kes positif atau kenalan rapat dengan kes positif.
  • Semua penumpang dinasihatkan berada di terminal feri 2 jam sebelum berlepas.

Soalan Lazim

Berapakah harga tiket feri untuk feri Bluewater dari Jeti Mersing ke Pulau Tioman?
Tiket feri untuk pergi dan balik adalah sekitar RM 60-85 untuk dewasa dan RM 70 untuk kanak-kanak.
Bolehkah saya membatalkan tiket feri saya dan mendapatkan bayaran balik?
Tidak, tiket yang telah dijual tidak akan dikembalikan.
Berapa lamakah perjalanan dari Mersing ke Pulau Tioman melalui perkhidmatan feri Air Biru?
Perjalanan menaiki feri dari Mersing ke Pulau Tioman mengambil masa hampir 2 jam.
Di manakah anda boleh menempah feri ke Tioman?
Feri ke Tioman boleh ditempah di kaunter feri di Jeti Mersing atau anda juga boleh memilih tempahan tiket feri dalam talian di aplikasi redBus.Anda boleh memilih feri air Biru ke Tioman atau Cataferry mengikut pilihan dan pilihan anda.
Di manakah saya boleh mendapatkan tiket feri Blue water ke Tioman?
Anda boleh menempah tiket feri ke Tioman dari Terminal Feri Mersing atau menempah tiket feri ekspres Blue water dalam talian di redBus.
Adakah feri Blue water Express mempunyai kemudahan tandas?
Ya, feri ekspres air biru mempunyai beberapa kemudahan termasuk tandas.
Adakah Bluewater Ferry beroperasi hari ini?
Ya, Bluewater Ferry beroperasi pada 14-04-2024(UTC).

Petua Perjalanan untuk Perjalanan Feri Bluewater Anda

🛄 Daftar Masuk Bagasi - 60 minit Sebelum Berlepas🛂 Pemeriksaan Keselamatan dan Pelepasan Imigresen - 45 minit sebelum📢 Panggilan Terakhir - 20 minit Sebelum Berlepas
❌ Pintu Ditutup - 15 Minit Sebelum Berlepas📣 Pengumuman Boarding - 10 minit sebelum berlepas⛴️ Feri Berlepas

Feri Kemudahan

Movie

Fire Extinguisher

Central TV

Headsets

CCTV

Toilet

Gps tracking system

Food For Sale

Luggage