Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
CUR
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Bas Dari Kuala Lumpur ke Penang


Perkhidmatan Bas Kuala Lumpur ke Penang

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
3 hours 48 mins
Kuala Lumpur
Penang
2299
MYR 5.00

Jarak dengan Bas Kuala Lumpur ke Penang

Bas Terawal
:
00:00
Bas Terakhir
:
23:59
Jarak
:
358 km

Jadual Bas dan Harga Kuala Lumpur ke Penang

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
Konsortium (Malaysia) 01:00 22:55 5 jam 2 minit HARGA PANDANGAN
Cepat Express 00:00 23:30 4 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Intercity Coach 09:00 23:59 4 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Jasmine Express 10:30 23:30 4 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Prisma Express 02:15 23:00 4 jam 0 minit HARGA PANDANGAN

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket bas online di Malaysia?

A: Anda boleh menempah bas pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket bas anda dalam masa beberapa minit sahaja.

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Kuala Lumpur ke Penang?

A: Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

A: Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

A: Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket Kuala Lumpur ke Penang?

A: Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas Kuala Lumpur ke Penang semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.

Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas Kuala Lumpur ke Penang di platform redBus?

A: Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas Kuala Lumpur ke Penangadalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.

Berapa lamakah perjalanan bas dari Malaysia ke Pulau Pinang?

A: Bergantung pada operator bas, anda boleh memilih bas berpandukan masa perjalanannya yang berbeza. Contohnya, Transnasional membawa penumpang bas dan tiba di Pulau Pinang hanya dalam masa 3 jam 25 minit. Ada juga bas yang mengambil masa perjalanan selama 4 jam 25 minit, termasuk masa berhenti rehat di antara perjalanan.

Berapakah harga tambang tiket bas dari Singapura ke KL?

A: Harga tambang adalah lebih kurang RM 45. Walau bagaimanapun, ada harga tiket serendah RM 32 atau setinggi RM 59 bergantung kepada perjalanan yang anda pilih. Bas-bas ini mempunyai pelbagai jenis kemudahan berdasarkan operator yang anda pilih.

Apakah bentuk kemudahan yang ada di dalam bas?

A: Sesetengah bas dilengkapi dengan kemudahan asas seperti ruang kaki yang lebih besar dan tempat duduk yang selesa, tetapi ada juga bas penumpang lain yang menyediakan kemudahan tambahan seperti botol air, Wi-Fi, lampu bacaan dan banyak lagi, demi untuk memastikan perjalanan anda selesa.

Apakah masa perjalanan bas yang dijadualkan di laluan ini?

A: Bas dari KL ke Pulau Pinang tersedia sepanjang hari, perjalanan paling awal berlepas dari Kuala Lumpur pada jam 12:10 pagi. Anda boleh memilih masa yang paling sesuai dengan anda melalui aplikasi atau laman web redBus untuk menempah tiket.

Di manakah lokasi mengambil dan menurunkan penumpang untuk Bas KL ke Pulau Pinang?

A: Bas KL ke Pulau Pinang bertolak dari pelbagai lokasi pelepasan di KL, termasuk TBS, Terminal KTM, dan Hentian Duta, sementara tempat turun pula termasuk Penang Sentral dan Sungai Nibong.

Bagaimanakah cara untuk saya menempah tiket bas seterusnya dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang?

A: Anda boleh log masuk ke laman web kami dan pilih destinasi, tarikh dan kemudian cari senarai bas berserta maklumat lain seperti waktu bertolak yang dikehendaki dan anda boleh memilih bas dengan mudah pada waktu perjalanan yang bersesuaian dengan anda. Anda boleh menggunakan fungsi pilihan saringan yang terdapat di sebelah kiri laman web dan memilih slot waktu bas tertentu yang tersedia.

Bolehkan kami membuat tempahan tiket balik semasa menempah tiket perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang?

A: Ya, anda boleh membuat tempahan tiket balik, pilihan ini tersedia semasa anda membuat pilihan destinasi. Pilih dari mana anda akan naik dan destinasinya kemudian pilih tarikh dan klik pada “Carian Bas” pada laman tersebut.

Apakah bentuk keselamatan yang dilaksana oleh Bas GJG Express?

A: GJG memberi jaminan keselamatan sepenuhnya kepada penumpangnya. Pemakaian topeng pelitup muka di dalam bas adalah diwajibkan kepada semua penumpang. Pihak pengurusan bas sentiasa melakukan pengesanan suhu badan penumpang dan pekerjanya. Cecair sanitasi tangan juga sentiasa disediakan.

Bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang yang manakah dijadualkan bertolak pada 3:30?

A: Syarikat KKKL Express mempunyai 2 bas yang dijadualkan bertolak pada 3:30. Maklumat lanjut terdapat di dalam aplikasi.

Bolehkan saya mendapat diskaun untuk tiket bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang?

A: Ya. Penumpang boleh mendapatkan sebanyak 20% diskaun ke atas tiket bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang apabila membuat tempahan tiket bas melalui redBus, Malaysia.

Yang manakah tawaran paling menarik untuk pembelian tiket bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang melalui platform redBus?

A: Tawaran potongan sehingga 20% ke atas tiket bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang merupakan tawaran terhebat melalui platform redBus kerana ia memberi penjimatan yang banyak kepada pelanggan di atas pembelian tiket bas mereka.

Bilakah tarikh akhir sah tawaran bas tiket Kuala Lumpur ke Pulau Pinang?

A: Anda boleh dapatkan tawaran ini sehingga 31-01-2021 apabila membuat tempahan bas tiket online dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang melalui platform redBus.

Bagaimanakah saya boleh mendapat tambang bas yang murah dengan bas Kuala Lumpur ke Penang?

A: redBus menawarkan kemudahan ‘pas bas’ untuk bas-bas Kuala Lumpur ke Penang beberapa pengendali bas tertentu. Jika anda menggunakan perkhidmatan pengendali bas tertentu ini, dan anda kerap menggunakan laluan ini, anda boleh mendapat diskaun hebat untuk perjalanan bas anda dengan mendapatkan pas bas redBus.

Apa itu pas bas redBus?

A: Mereka yang menggunakan pas bas redBus boleh jimat hingga 25% untuk perjalanan mereka. Pas bas ini terpakai untuk bas-bas pada laluan dan pengendali bas tertentu. Untuk menggunakan pas ini dengan sepenuhnya, anda boleh memilih laluan, pengendali bas, pilih bilangan perjalanan dan membayar tambang diskaun satu kali. Pas ini boleh digunakan dengan mudah pada tarikh perjalanan.


Bas Dari KL ke Pulau Pinang

Jarak di antara KL dan Pulau Pinang adalah 355km dan jarak di antara dua bandar ini menggunakan pengangkutan udara adalah lebih kurang 182 batu. Anda boleh menaiki kereta untuk membuat perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang dalam masa 4 jam pada kos yang lebih mahal. Bas yang tersedia di laman web redBus sangat murah dan hanya mengambil masa 5 jam untuk membuat perjalanan dari KL ke Pulau Pinang.

Tentang KL

Kuala Lumpur merupakan ibu negara Malaysia dan mempunyai keluasan 243km2. Ia dikenali sebagai salah satu metropolitan yang paling cepat berkembang di Asia Tenggara dan mempunyai iklim khatulistiwa. Selalunya cuaca panas dan cerah tetapi hujan agak lebat dari bulan Oktober hingga Mac. Terdapat banyak pengendali yang menyediakan perkhidmatan bas dari KL ke Pulau Pinang kerana ramai pelancong dan penduduk tempatan membuat perjalanan dari KL ke Pulau Pinang. Sektor pelancongan adalah pengaruh yang besar terhadap ekonomi bandar Kuala Lumpur. Bandar ini dikunjungi lebih kurang 9 juta orang pelancong setiap tahun, menjadikannya bandar ke enam yang paling di lawati di dunia.

Tentang Pulau Pinang

Pulau Pinang adalah sebuah negeri yang terletak di Barat Laut Malaysia dan terbahagi kepada dua kawasan iaitu Pulau Pinang dan George Town. Kedua-dua kawasan ini dihubungi oleh Jambatan Pulau Pinang dan Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah; dua laluan jambatan terpanjang di Malaysia yang anda boleh lihat dari dalam bas anda. Pulau Pinang adalah kosmopolitan yang sibuk kerana didiami oleh penduduk pelbagai etnik yang hidup bersama dalam harmoni. 

Selain itu, negeri ini adalah penyumbang cukai pelancongan yang ketiga terbesar kerana ramai pelancong membuat perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang apabila mereka menjelajah Malaysia. Ramai orang menaiki bas dari KL ke Pulau Pinang untuk melawat bandar George Town kerana ia dianggap mempunyai makanan jalanan yang terbaik di semenanjung Malaysia dan telah mendapat gelaran ‘syurga makanan’. Antara tarikan pelancong yang popular di Pulau Pinang adalah Rumah Agam Peranakan Pulau Pinang, The Habitat Penang Hill, seni jalanan di George Town dan Muzium TeddyVille.

Aktiviti untuk dilakukan di Pulau Pinang

Terdapat pelbagai aktiviti untuk dilakukan setelah bas KL ke Pulau Pinang anda sampai ke destinasinya seperti:

 • Berjalan-jalan di sekitar Pulau Pinang sambil mencuba makanan tempatan
 • Bersiar-siar menaiki bas
 • Mendaki Bukit Bendera
 • Melawat muzium
 • Bersantai di tepi pantai

Makanan Terbaik di Pulau Pinang

Oleh sebab bandar ini terkenal dengan makanan jalanan, ramai orang membuat perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang untuk merasai pelbagai juadah lazat yang dihidangkan.

 • Kway Teow Goreng
 • Mee Wan Tan
 • Asam Laksa
 • Nasi Lemak
 • Mee Udang Hokkien
 • Pasembur
 • Cendol
 • Nasi Kandar

Tempat untuk dikunjungi di Pulau Pinang

Selepas turun daripada bas Kuala Lumpur ke Penang, anda perlu mengunjungi tempat-tempat penting berikut:

 • Taman Negara Pulau Pinang - Taman ini terletak di barat laut Pulau Pinang dan menempatkan 417 spesies flora dan 149 spesies fauna.
 • Tokong Burma Dhammikarama - Tokong in terletak di Pulau Tikus di George Town dan merupakan satu-satunya tokong Burma yang paling tua di Malaysia.
 • Entopia by Penang Butterfly Farm - Taman rama-rama ini ditubuhkan oleh David Goh di Pulau Pinang. Kini ia tiga kali lebih besar daripada saiz asalnya dan menempatkan pelbagai serangga dan reptilia selain daripada rama-rama.
 • Muzium dan Balai Seni Lukis Pulau Pinang - Ia dirasmikan oleh Gabenor Pertama Pulau Pinang, Raja Tun Uda Al-Haj bin Raja Muhammad. Pada tahun 1800-an bangunan muzium ini digunakan untuk Penang Free School dan kemudian digunakan oleh Hutchings School dari 1928-1960.
 • Masjid Terapung - Ia juga dikenali sebagai Masjid Terapung Tanjung Bungah dan terletak di Tanjung Bungah yang berdekatan dengan George Town. Ia dibina di atas cerucuk besi yang ditanam di dasar laut. Masjid ini kelihatan seperti ia terapung apabila air pasang.
 • Tokong Ular Pulau Pinang - Ia dibina pada tahun 1805 oleh Chor Soo Kong atau Tuan Qinshui, seorang sami buddha yang terkenal kerana merawat dan melindungi ular semasa Dinasti Song. Selepas tokong ini siap dibina, khabarnya ular kapak sering muncul.
 • Bukit Bendera - Atau Bukit Pulau Pinang adalah pusat peranginan yang terletak di bukit bukau Pulau Pinang. Ia terletak di bandar Air Itam, 9km barat dari pusat George Town.

Masa terbaik untuk melawat Pulau Pinang

Pulau Pinang mempunyai paling ramai pelancong semasa musim monsun tenggara yang berlangsung dari November hingga Februari. Pada waktu ini perayaan Krismas dan Tahun Baru disambut di seluruh dunia yang juga menarik ramai pelancong pada bulan-bulan ini.

Namun jika anda ingin menikmati percutian anda tanpa bersesak, anda patut melawat Pulau Pinang selepas musim percutian iaitu dari Februari hingga Jun. Cuaca agak selesa dan suasana di pantai dan jalan di Pulau Pinang rasa agak menenangkan.

Perkhidmatan Bas antara KL dan Pulau Pinang

Selalunya laluan bas dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang agak sibuk, jadi untuk mengelak rancangan perjalanan anda berubah pada saat terakhir, anda patut menempah tiket di redBus dengan lebih awal. Anda boleh menempah online tiket bas dari KL ke Pulau Pinang dengan mana-mana pengendali bas yang menawarkan perkhidmatan pada laluan ini.

Tempat Bertolak dan Menurunkan Penumpang

Berikut adalah tempat bertolak untuk bas dari Pulau Pinang ke KL

 • TBS (Terminal Bersepadu Selatan)
 • Hentian Duta
 • Kl sentral

Berikut adalah tempat menurunkan penumpang jika anda menempah tiket bas KL ke Pulau Pinang

 • Penang Sentral
 • Sungai Nibong
 • Butterworth

Syarikat Bas Popular dari KL ke Pulau Pinang

Anda boleh membuat pra-tempahan untuk tiket bas secara online dengan syarikat-syarikat bas berikut. Harga tiket antara RM25 hingga RM40 dan masa perjalanan untuk kebanyakan bas adalah lebih kurang 5 jam.

Sesiapa yang ingin membuat perjalanan dari KL ke Pulau Pinang boleh menempah tiket online bas dengan mudah menerusi redBus.


Adakah anda mencari tiket bas dari KL ke Pulau Pinang yang menjimatkan?

Anda boleh menempah online tiket bas menerusi laman web/aplikasi mudah alih redBus untuk menikmati harga-harga mampu milik.


Apakah cara untuk menempah tiket bas secara online di redBus dari Kuala Lumpur ke Penang?

Sila ikuti langkah-langkah berikut untuk menempah online tiket bas di redBus dari Kuala Lumpur ke Penang -

 • Skrol ke bahagian atas muka laman ini.
 • Klik 'Ubah' untuk mengubah tarikh. Anda juga boleh mengubah laluan di sini. Selepas memilih tarikh, klik 'Carian'.
 • Senarai bas dari Kuala Lumpur ke Penang akan dipaparkan berdasarkan tarikh yang anda telah pilih. Pilih bas anda selepas membuat perbandingan.
 • Sekarang, pilih tempat duduk, tempat menaiki bas, dan tempat menurun dari bas.
 • Masukkan butiran penumpang and buat bayaran.
 • Penempahan anda telah berjaya selepas membuat bayaran. Anda akan menerima tiket bas online anda melalui emel dan SMS.

Bas Dari KL ke Pulau Pinang


Bas Dari KL ke Pulau PinangPENGENDALI BAS TERBAIK
 • Konsortium (Malaysia)
 • Cepat Express
 • Intercity Coach
 • Jasmine Express
 • Prisma Express
 • Cosmic Express
 • KKKL Express

JAMINAN REDBUS

 • PROMOSI YANG MENARIK
  Nikmati diskaun setiap kali anda menempah tiket dengan kami
 • PILIHAN YANG DIPERCAYAI
  Lebih 17 juta pelanggan yang berpuas hati seluruh dunia
 • PILIHAN BAS YANG PELBAGAI
  Lebih dari 80 operator bus menghubungi lebih 800 laluan seluruh Malaysia dan Singapura
 • PENJADUALAN SEMULA YANG MUDAH
  Ubah tarikh dan masa perjalanan anda dengan mudah

Tawaran Tiket Kuala Lumpur ke Penang

redBus memberikan tawaran dan potongan harga yang luar biasa kepada pelanggannya semasa membuat tempahan online tiket bas. Pelanggan dapat menikmati potongan hingga 50% pada tiket bas Kuala Lumpur ke Penang mereka. Pilih mana-mana bas yang ada di laluan bas Kuala Lumpur ke Penang dan jadikan perjalanan anda sangat berpatutan dengan meraih potongan sehingga 50% untuk tiket bas .

Diskaun sehingga 50% untuk Tiket Bas Online pada Hari Raya

Bulan Ramadhan sudah tiba! Sudah tiba masanya untuk melawat rakan dan keluarga untuk menyambut musim perayaan Hari Raya bersama-sama! Jika anda merancang perjalanan anda ke Malaysia dan Singapura, pastikan anda menempah tiket anda lebih awal. Elakkan beratur panjang di terminal bas dan tempah tiket bas di redBus Malaysia. Nikmati penjimatan sehingga 50% untuk tiket bas online pada Hari Raya dengan menggunakan kod promosi GAYARAYA. Tawaran tempoh masa terhad ini berlangsung sehingga 30 April 2023. Cepat dan tempah sekarang. Tertakluk kepada terma dan syarat!

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: /offers 


Tiket Bas Balik Online

Anda boleh mendapat tiket bas perjalanan pulang secara online dengan mudah apabila menempah sebuah bas dari KL ke Pulau Pinang melalui redBus. Anda hanya perlu masukkan tarikh perjalanan pulang semasa membuat carian untuk bas-bas dari KL ke Pulau Pinang, kemudian pilih bas yang tersedia ada dari Pulau Pinang ke KL pula.

Terdapat satu lagi cara untuk menempah tiket perjalanan pulang. Selepas memilih bas dari KL ke Pulau Pinang, anda boleh memilih pilihan untuk menambah tiket perjalanan pulang yang terdapat di bucu atas, pada sebelah kanan laman web redBus.

Ingin menempah tiket feri online di Malaysia? Semak sini!Do you want to exit reschedule flow?

¡