Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
CUR
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Bas Dari Kuala Lumpur ke Penang


Perkhidmatan Bas Kuala Lumpur ke Penang

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
3 hours 48 mins
Kuala Lumpur
Penang
278
MYR 32

Jarak dengan Bas Kuala Lumpur ke Penang

Bas Terawal
:
12:30 AM
Bas Terakhir
:
11:59 PM
Jarak
:
358 km
Syarikat Bas
:
29

Jadual Bas dan Harga Kuala Lumpur ke Penang

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
Alya Xpress 12:30 AM 11:59 PM 5 jam 12 minit
HARGA PANDANGAN
KKKL Express 08:30 PM 08:30 PM 11 jam 3 minit
HARGA PANDANGAN
Plusliner Nice 09:00 AM 09:00 PM 2 jam 0 minit
HARGA PANDANGAN
Aerobus 06:45 PM 06:45 PM 2 jam 30 minit
HARGA PANDANGAN
Kejora Mashyur (KL) V Kejora 07:30 AM 11:59 PM 0 jam 39 minit
HARGA PANDANGAN

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket bas online di Malaysia?

Anda boleh menempah bas pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket bas anda dalam masa beberapa minit sahaja.

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Kuala Lumpur ke Penang?

Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

Berapa lamakah perjalanan bas dari Malaysia ke Pulau Pinang?

Bergantung pada operator bas, anda boleh memilih bas berpandukan masa perjalanannya yang berbeza. Contohnya, Transnasional membawa penumpang bas dan tiba di Pulau Pinang hanya dalam masa 3 jam 25 minit. Ada juga bas yang mengambil masa perjalanan selama 4 jam 25 minit, termasuk masa berhenti rehat di antara perjalanan.

Berapakah harga tambang tiket bas dari Singapura ke KL?

Harga tambang adalah lebih kurang RM 45. Walau bagaimanapun, ada harga tiket serendah RM 32 atau setinggi RM 59 bergantung kepada perjalanan yang anda pilih. Bas-bas ini mempunyai pelbagai jenis kemudahan berdasarkan operator yang anda pilih.

Apakah bentuk kemudahan yang ada di dalam bas?

Sesetengah bas dilengkapi dengan kemudahan asas seperti ruang kaki yang lebih besar dan tempat duduk yang selesa, tetapi ada juga bas penumpang lain yang menyediakan kemudahan tambahan seperti botol air, Wi-Fi, lampu bacaan dan banyak lagi, demi untuk memastikan perjalanan anda selesa.

Apakah masa perjalanan bas yang dijadualkan di laluan ini?

Bas dari KL ke Pulau Pinang tersedia sepanjang hari, perjalanan paling awal berlepas dari Kuala Lumpur pada jam 12:10 pagi. Anda boleh memilih masa yang paling sesuai dengan anda melalui aplikasi atau laman web redBus untuk menempah tiket.

Di manakah lokasi mengambil dan menurunkan penumpang untuk Bas KL ke Pulau Pinang?

Bas KL ke Pulau Pinang bertolak dari pelbagai lokasi pelepasan di KL, termasuk TBS, Terminal KTM, dan Hentian Duta, sementara tempat turun pula termasuk Penang Sentral dan Sungai Nibong.

Bagaimanakah cara untuk saya menempah tiket bas seterusnya dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang?

Anda boleh log masuk ke laman web kami dan pilih destinasi, tarikh dan kemudian cari senarai bas berserta maklumat lain seperti waktu bertolak yang dikehendaki dan anda boleh memilih bas dengan mudah pada waktu perjalanan yang bersesuaian dengan anda. Anda boleh menggunakan fungsi pilihan saringan yang terdapat di sebelah kiri laman web dan memilih slot waktu bas tertentu yang tersedia.

Bolehkan kami membuat tempahan tiket balik semasa menempah tiket perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang?

Ya, anda boleh membuat tempahan tiket balik, pilihan ini tersedia semasa anda membuat pilihan destinasi. Pilih dari mana anda akan naik dan destinasinya kemudian pilih tarikh dan klik pada “Carian Bas” pada laman tersebut.

Apakah bentuk keselamatan yang dilaksana oleh Bas GJG Express?

GJG memberi jaminan keselamatan sepenuhnya kepada penumpangnya. Pemakaian topeng pelitup muka di dalam bas adalah diwajibkan kepada semua penumpang. Pihak pengurusan bas sentiasa melakukan pengesanan suhu badan penumpang dan pekerjanya. Cecair sanitasi tangan juga sentiasa disediakan.

Bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang yang manakah dijadualkan bertolak pada 3:30?

Syarikat KKKL Express mempunyai 2 bas yang dijadualkan bertolak pada 3:30. Maklumat lanjut terdapat di dalam aplikasi.

Bolehkan saya mendapat diskaun untuk tiket bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang?

Ya. Penumpang boleh mendapatkan sebanyak 50% diskaun ke atas tiket bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang apabila membuat tempahan tiket bas melalui redBus, Malaysia.

Yang manakah tawaran paling menarik untuk pembelian tiket bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang melalui platform redBus?

Tawaran potongan sehingga 50% ke atas tiket bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang merupakan tawaran terhebat melalui platform redBus kerana ia memberi penjimatan yang banyak kepada pelanggan di atas pembelian tiket bas mereka.

Bilakah tarikh akhir sah tawaran bas tiket Kuala Lumpur ke Pulau Pinang?

Anda boleh dapatkan tawaran ini sehingga 31-01-2021 apabila membuat tempahan bas tiket online dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang melalui platform redBus.

Bagaimanakah saya boleh mendapat tambang bas yang murah dengan bas Kuala Lumpur ke Penang?

redBus menawarkan kemudahan ‘pas bas’ untuk bas-bas Kuala Lumpur ke Penang beberapa pengendali bas tertentu. Jika anda menggunakan perkhidmatan pengendali bas tertentu ini, dan anda kerap menggunakan laluan ini, anda boleh mendapat diskaun hebat untuk perjalanan bas anda dengan mendapatkan pas bas redBus.

Apa itu pas bas redBus?

Mereka yang menggunakan pas bas redBus boleh jimat hingga 25% untuk perjalanan mereka. Pas bas ini terpakai untuk bas-bas pada laluan dan pengendali bas tertentu. Untuk menggunakan pas ini dengan sepenuhnya, anda boleh memilih laluan, pengendali bas, pilih bilangan perjalanan dan membayar tambang diskaun satu kali. Pas ini boleh digunakan dengan mudah pada tarikh perjalanan.


Bas Dari KL ke Pulau Pinang

Jarak dari KL ke Pulau Pinang dengan bas adalah dalam jarak 350 kilometer. Bas dari KL ke Pulau Pinang akan mengambil sekitar 5-6 jam untuk sampai. Perjalanan tersebut menawarkan pemandangan landskap Malaysia yang menakjubkan dan ianya mampu milik dan selesa. Pulau Pinang dikenali dengan makanan jalanan yang hebat, Rumah Agam Peranakan Pinang, Habitat Bukit Pulau Pinang, Jalan Seni di George Town dan Muzium TeddyVille. Tempah tiket bas ke Pulau Pinang dan teroka tempat-tempat yang menakjubkan dengan cara yang murah. Laluan bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang membawa anda melalui bukit dan hutan yang indah, menawarkan pemandangan kampung dengan tempat persinggahan sepanjang perjalanan untuk rehat atau makan.


Bas dari KL ke Penang

Biasanya akan ada tergesa-gesa pada setiap bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang dan untuk mengelakkan rancangan pelancongan minit terakhir, seseorang mesti cuba untuk menempah tiket mereka dari redBus. Anda boleh menempah bas KL ke Pulau Pinang anda dengan mana-mana pengendali bas yang menawarkan servis mereka sepanjang laluan ini.


Harga Tiket Bas untuk KL ke Pulau Pinang

Harga tiket untuk bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang berbeza-beza bergantung pada syarikat bas dan jenis bas yang anda pilih. Harga tiket bas bermula daripada RM 35 hingga ke RM 45.


Tempat Bertolak dan Menurunkan Penumpang

Berikut adalah tempat bertolak untuk bas dari Pulau Pinang ke KL

 • TBS (Terminal Bersepadu Selatan)
 • Hentian Duta
 • Kl sentral

Berikut adalah tempat menurunkan penumpang jika anda menempah tiket bas KL ke Pulau Pinang

 • Penang Sentral
 • Sungai Nibong
 • Butterworth

Syarikat Bas Popular dari KL ke Pulau Pinang

Anda boleh membuat pra-tempahan untuk tiket bas secara online dengan syarikat-syarikat bas berikut. Harga tiket antara RM25 hingga RM40 dan masa perjalanan untuk kebanyakan bas adalah lebih kurang 5 jam.

Sesiapa yang ingin membuat perjalanan dari KL ke Pulau Pinang boleh menempah tiket online bas dengan mudah menerusi redBus.


Tempat untuk dikunjungi di Pulau Pinang

Selepas turun daripada bas Kuala Lumpur ke Penang, anda perlu mengunjungi tempat-tempat penting berikut:

 • Taman Negara Pulau Pinang - Taman ini terletak di barat laut Pulau Pinang dan menempatkan 417 spesies flora dan 149 spesies fauna.
 • Tokong Burma Dhammikarama - Tokong in terletak di Pulau Tikus di George Town dan merupakan satu-satunya tokong Burma yang paling tua di Malaysia.
 • Entopia by Penang Butterfly Farm - Taman rama-rama ini ditubuhkan oleh David Goh di Pulau Pinang. Kini ia tiga kali lebih besar daripada saiz asalnya dan menempatkan pelbagai serangga dan reptilia selain daripada rama-rama.
 • Muzium dan Balai Seni Lukis Pulau Pinang - Ia dirasmikan oleh Gabenor Pertama Pulau Pinang, Raja Tun Uda Al-Haj bin Raja Muhammad. Pada tahun 1800-an bangunan muzium ini digunakan untuk Penang Free School dan kemudian digunakan oleh Hutchings School dari 1928-1960.
 • Masjid Terapung - Ia juga dikenali sebagai Masjid Terapung Tanjung Bungah dan terletak di Tanjung Bungah yang berdekatan dengan George Town. Ia dibina di atas cerucuk besi yang ditanam di dasar laut. Masjid ini kelihatan seperti ia terapung apabila air pasang.
 • Tokong Ular Pulau Pinang - Ia dibina pada tahun 1805 oleh Chor Soo Kong atau Tuan Qinshui, seorang sami buddha yang terkenal kerana merawat dan melindungi ular semasa Dinasti Song. Selepas tokong ini siap dibina, khabarnya ular kapak sering muncul.
 • Bukit Bendera - Atau Bukit Pulau Pinang adalah pusat peranginan yang terletak di bukit bukau Pulau Pinang. Ia terletak di bandar Air Itam, 9km barat dari pusat George Town.

Adakah anda mencari tiket bas dari KL ke Pulau Pinang yang menjimatkan?

Anda boleh menempah online tiket bas menerusi laman web/aplikasi mudah alih redBus untuk menikmati harga-harga mampu milik.

PENGENDALI BAS TERBAIK
 • operator-logo
  Alya Xpress
 • operator-logo
  KKKL Express
 • operator-logo
  Plusliner Nice
 • operator-logo
  Aerobus
 • operator-logo
  Kejora Mashyur (KL) V Kejora
 • operator-logo
  TRA XPRESS
 • operator-logo
  Pancaran Matahari

Imej Pengendali Bas Terunggul


  Tempah Tiket Bas Dari Kuala Lumpur ke Penang Secara Online - Buka Jimatan Tambahan dengan redDeals di redBus

  Tempah bas dari Kuala Lumpur ke Penang dengan redBus, Malaysia, dan rebut redDeals eksklusif. Pilih dari 135 tawaran pada 63 pengendali bas dan nikmati diskaun sehingga 25% pada perjalanan bas anda!

  Diskaun sehingga 50% untuk Tiket Bas Online

  Elakkan beratur panjang di terminal bas dan tempah tiket bas online dari Kuala Lumpur ke Penang. Nikmati penjimatan sehingga 50% untuk tiket bas online di Malaysia dengan menggunakan kod promosi MYNEW*.

  Ketahui lebih lanjut tentang tawaran menarik seperti itu - Promosi redBus

  *Syarat & Syarat dikenakan!

  Tiket Bas Balik Online

  Anda boleh mendapat tiket bas perjalanan pulang secara online dengan mudah apabila menempah sebuah bas dari KL ke Pulau Pinang melalui redBus. Anda hanya perlu masukkan tarikh perjalanan pulang semasa membuat carian untuk bas-bas dari KL ke Pulau Pinang, kemudian pilih bas yang tersedia ada dari Pulau Pinang ke KL pula.

  Terdapat satu lagi cara untuk menempah tiket perjalanan pulang. Selepas memilih bas dari KL ke Pulau Pinang, anda boleh memilih pilihan untuk menambah tiket perjalanan pulang yang terdapat di bucu atas, pada sebelah kanan laman web redBus.

  Ingin menempah tiket feri online di Malaysia? Semak sini!


  Do you want to exit reschedule flow?

  ¡