Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
Currency
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Bas Dari Kuala Lumpur ke Penang


Perkhidmatan Bas Kuala Lumpur ke Penang

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
3 hours 48 mins
Kuala Lumpur
Penang
222
MYR 34

Jarak dengan Bas Kuala Lumpur ke Penang

Bas Terawal
:
01:00
Bas Terakhir
:
23:59
Jarak
:
358 km

Jadual Bas dan Harga Kuala Lumpur ke Penang

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
Pancaran Matahari 08:30 23:59 5 jam 12 minit HARGA PANDANGAN

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket bas online di Malaysia?

A: Anda boleh menempah bas pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket bas anda dalam masa beberapa minit sahaja.

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Kuala Lumpur ke Penang?

A: Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

A: Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

A: Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket Kuala Lumpur ke Penang?

A: Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas Kuala Lumpur ke Penang semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.

Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas Kuala Lumpur ke Penang di platform redBus?

A: Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas Kuala Lumpur ke Penangadalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.

Berapa lamakah perjalanan bas dari Malaysia ke Pulau Pinang?

A: Bergantung pada operator bas, anda boleh memilih bas berpandukan masa perjalanannya yang berbeza. Contohnya, Transnasional membawa penumpang bas dan tiba di Pulau Pinang hanya dalam masa 3 jam 25 minit. Ada juga bas yang mengambil masa perjalanan selama 4 jam 25 minit, termasuk masa berhenti rehat di antara perjalanan.

Berapakah harga tambang tiket bas dari Singapura ke KL?

A: Harga tambang adalah lebih kurang RM 45. Walau bagaimanapun, ada harga tiket serendah RM 32 atau setinggi RM 59 bergantung kepada perjalanan yang anda pilih. Bas-bas ini mempunyai pelbagai jenis kemudahan berdasarkan operator yang anda pilih.

Apakah bentuk kemudahan yang ada di dalam bas?

A: Sesetengah bas dilengkapi dengan kemudahan asas seperti ruang kaki yang lebih besar dan tempat duduk yang selesa, tetapi ada juga bas penumpang lain yang menyediakan kemudahan tambahan seperti botol air, Wi-Fi, lampu bacaan dan banyak lagi, demi untuk memastikan perjalanan anda selesa.

Apakah masa perjalanan bas yang dijadualkan di laluan ini?

A: Bas dari KL ke Pulau Pinang tersedia sepanjang hari, perjalanan paling awal berlepas dari Kuala Lumpur pada jam 12:10 pagi. Anda boleh memilih masa yang paling sesuai dengan anda melalui aplikasi atau laman web redBus untuk menempah tiket.

Di manakah lokasi mengambil dan menurunkan penumpang untuk Bas KL ke Pulau Pinang?

A: Bas KL ke Pulau Pinang bertolak dari pelbagai lokasi pelepasan di KL, termasuk TBS, Terminal KTM, dan Hentian Duta, sementara tempat turun pula termasuk Penang Sentral dan Sungai Nibong.

Bagaimanakah cara untuk saya menempah tiket bas seterusnya dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang?

A: Anda boleh log masuk ke laman web kami dan pilih destinasi, tarikh dan kemudian cari senarai bas berserta maklumat lain seperti waktu bertolak yang dikehendaki dan anda boleh memilih bas dengan mudah pada waktu perjalanan yang bersesuaian dengan anda. Anda boleh menggunakan fungsi pilihan saringan yang terdapat di sebelah kiri laman web dan memilih slot waktu bas tertentu yang tersedia.

Bolehkan kami membuat tempahan tiket balik semasa menempah tiket perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang?

A: Ya, anda boleh membuat tempahan tiket balik, pilihan ini tersedia semasa anda membuat pilihan destinasi. Pilih dari mana anda akan naik dan destinasinya kemudian pilih tarikh dan klik pada “Carian Bas” pada laman tersebut.

Apakah bentuk keselamatan yang dilaksana oleh Bas GJG Express?

A: GJG memberi jaminan keselamatan sepenuhnya kepada penumpangnya. Pemakaian topeng pelitup muka di dalam bas adalah diwajibkan kepada semua penumpang. Pihak pengurusan bas sentiasa melakukan pengesanan suhu badan penumpang dan pekerjanya. Cecair sanitasi tangan juga sentiasa disediakan.

Bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang yang manakah dijadualkan bertolak pada 3:30?

A: Syarikat KKKL Express mempunyai 2 bas yang dijadualkan bertolak pada 3:30. Maklumat lanjut terdapat di dalam aplikasi.

Bolehkan saya mendapat diskaun untuk tiket bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang?

A: Ya. Penumpang boleh mendapatkan sebanyak 20% diskaun ke atas tiket bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang apabila membuat tempahan tiket bas melalui redBus, Malaysia.

Yang manakah tawaran paling menarik untuk pembelian tiket bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang melalui platform redBus?

A: Tawaran potongan sehingga 20% ke atas tiket bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang merupakan tawaran terhebat melalui platform redBus kerana ia memberi penjimatan yang banyak kepada pelanggan di atas pembelian tiket bas mereka.

Bilakah tarikh akhir sah tawaran bas tiket Kuala Lumpur ke Pulau Pinang?

A: Anda boleh dapatkan tawaran ini sehingga 31-01-2021 apabila membuat tempahan bas tiket online dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang melalui platform redBus.

Bagaimanakah saya boleh mendapat tambang bas yang murah dengan bas Kuala Lumpur ke Penang?

A: redBus menawarkan kemudahan ‘pas bas’ untuk bas-bas Kuala Lumpur ke Penang beberapa pengendali bas tertentu. Jika anda menggunakan perkhidmatan pengendali bas tertentu ini, dan anda kerap menggunakan laluan ini, anda boleh mendapat diskaun hebat untuk perjalanan bas anda dengan mendapatkan pas bas redBus.

Apa itu pas bas redBus?

A: Mereka yang menggunakan pas bas redBus boleh jimat hingga 25% untuk perjalanan mereka. Pas bas ini terpakai untuk bas-bas pada laluan dan pengendali bas tertentu. Untuk menggunakan pas ini dengan sepenuhnya, anda boleh memilih laluan, pengendali bas, pilih bilangan perjalanan dan membayar tambang diskaun satu kali. Pas ini boleh digunakan dengan mudah pada tarikh perjalanan.


Bas dari Kuala lumpur ke Penang


 Kuala Lumpur To Penang Bus

Perjalanan dengan bas dari "Kuala lumpur" untuk Penang selesai dalam jam bergantung kepada trafik 'Singapura' dan keadaan cuaca.Terdapat bas yang berulang-alik antara Kuala lumpur untu'k Penang.
 

Bas dari KL ke Pulau Pinang 

Bas merupakan satu bentuk kemudahan untuk merentasi bandar-bandar di Malaysia. Laluan Kuala Lumpur ke Pulau Pinang adalah laluan paling popular dengan sebanyak 147 buah bas di laluannya. Beberapa operator coach yang terkenal menyediakan perkhidmatan pengangkutan seperti Konsortium, Transnasional, Pacific Express, Plusliner, Etika Express dan banyak lagi. Bas terkenal sebagai salah bentuk kemudahan pengangkutan serta tambangnya yang murah dan selesa. Oleh itu, penumpang yang memilih untuk menggunakan bas dari Kuala Lumpur biasanya akan tiba ke Pulau Pinang dengan cepat. 

Kuala Lumpur sebuah bandar yang cantik, dan sering kali menarik ramai pengunjung sepanjang tahun. Pengangkutan bas yang saling berhubung membolehkan pengunjung bergerak dari satu bandar ke bandar lain dengan mudah. Di dalam perjalanan, kebanyakan coach menyediakan bas tanpa henti dengan hanya satu hentian rehat. Setiap bas hanya mengambil masa selama 4-5 jam untuk melengkapkan perjalanan sejauh 355 km, bergantung kepada keadaan lalu lintas. Tiket bas online dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang boleh ditempah dengan hanya RM 34.10, bergantung kepada jenis bas yang dipilih. Terdapat lebih kurang 14 buah syarikat bas yang menyediakan perkhidmatan di laluan ini dan bas berkenaan datang dalam beberapa kategori, ianya berbeza antara satu dengan lain. 

Bas dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang dikelaskan sebagai VIP, Seater dan Kelas Kelab. Kesemua bas ini mempunyai penghawa dingin dan tempat duduk yang selesa. Ia direka khas untuk memberi keselesaan sewaktu perjalanan. 

Bagaimana‌ ‌untuk‌ ke‌ ‌Pulau Pinang‌ ‌dari‌ ‌Kuala‌ ‌Lumpur‌?‌ ‌ 

‌‌Jarak‌ ‌‌‌lebih dari‌ ‌350‌ ‌kilometer ‌dari‌ ‌Kuala‌ ‌Lumpur‌ ‌ke‌ ‌Pulau Pinang‌ ‌boleh‌ ‌dilakukan‌‌dengan‌ ‌tiga‌ ‌bentuk‌ ‌pengangkutan‌ ‌‌berlainan.‌ ‌Mereka yang gemar‌ ‌melancong‌ ‌boleh‌ ‌memilih‌ ‌antara‌ ‌tiga‌ ‌pilihan ini‌ ‌dan‌ ‌memilih‌ ‌yang terbaik ber‌sesuaian‌ ‌dengan‌ kehendak‌ ‌perjalanan‌ ‌dan‌ ‌keperluan‌.‌ ‌Tiga pilihan‌ ‌tersebut‌ ‌adalah:‌ ‌ 

Bas‌ ‌KL‌ ‌ke‌ ‌Pulau Pinang‌‌ ‌-‌‌Bas‌ ‌Kuala‌Lumpur‌ ‌ke‌ ‌Pulau Pinang‌‌ ‌‌akan‌ ‌mengambil masa‌ ‌lebih kurang‌ ‌4.5‌ ‌jam.‌ ‌Walau bagaimanapun,‌ ‌ia‌ ‌adalah‌ ‌pilihan‌ ‌paling‌ ‌menjimatkan.‌‌ 

Dengan‌ ‌kereta api‌ ‌-‌ ‌Melalui‌ ‌perjalanan dengan‌ ‌kereta api,‌ ‌perjalanan‌‌dari‌ ‌KL‌ ‌ke‌ ‌Pulau Pinang mengambil masa‌ ‌selama‌ ‌4‌ ‌jam‌ ‌bergantung‌ ‌kepada‌ ‌‌jumlah‌ ‌hentian‌ ‌yang‌ ‌dibuat.‌‌ 

‌ 

Menaiki‌ ‌kapal terbang‌ ‌-‌ ‌Perjalanan‌ ‌sehala‌ ‌hanya‌ ‌mengambil‌ ‌masa‌ ‌selama‌ ‌sejam‌ ‌dengan‌ ‌kapal terbang.‌ ‌Walau bagaimanapun,‌ ‌ia‌ ‌lebih‌ ‌mahal‌ ‌dari‌ ‌bentuk‌ ‌perjalanan‌ ‌yang ‌lain.‌‌ 

‌ 

Ramai‌ ‌penumpang ‌memilih‌ ‌untuk‌ ‌melakukan perjalanan‌ ‌dengan‌ ‌bas,‌ ‌dan‌ menempah ‌tiket bas online yang‌‌ ‌‌selesa dan‌ ‌mewah‌ ‌dari‌ ‌KL‌ ‌ke‌ ‌Pulau Pinang‌ ‌kini‌ ‌menjadi‌ ‌mudah‌ ‌dengan‌ ‌redBus.‌ ‌Membuat‌ ‌tempahan‌ ‌bas‌ ‌Aeroline‌ ‌dari‌ ‌KL‌ ‌ke‌ ‌Pulau Pinang‌ ‌merupakan‌ ‌pilihan‌ ‌tepat‌ ‌untuk‌ ‌melakukan perjalanan.‌‌ 

‌ 

Bagaimanakah cara‌ ‌untuk‌ ‌membuat perjalanan‌ ‌dengan selamat‌ ‌dari‌ ‌Kuala‌ ‌Lumpur‌ ‌ke‌ ‌Pulau Pinang?‌ ‌ 

Di dalam‌ ‌perjalanan‌ ‌dari‌ ‌Kuala‌ ‌Lumpur‌ ‌ke‌ ‌Pulau Pinang,‌ ‌terdapat‌ ‌beberapa‌‌arahan‌ ‌penting‌kerajaan‌ ‌dan‌ ‌peringatan‌ ‌peribadi‌ ‌yang‌ ‌perlu‌ ‌di‌jaga‌ ‌untuk‌ ‌menjauhkan‌ ‌diri‌ ‌dari‌ ‌jangkitan‌ ‌Covid-19.‌ ‌Penumpang‌ diwajibkan ‌untuk‌ ‌memakai‌ ‌topeng pelitup‌ ‌muka‌ ‌pada‌ ‌setiap‌ ‌masa,‌ ‌dan‌ ‌terdapat‌ ‌juga‌ ‌syarat‌ ‌penjarakan‌ ‌sosial‌ ‌sejauh‌ ‌1‌ ‌meter.‌ ‌Penumpang‌ perlu ‌membawa‌ ‌sanitasi‌ ‌tangan‌ ‌sebagai‌‌bentuk‌ ‌penjagaan‌ ‌peribadi.‌ ‌Dalam‌ ‌perjalanan‌ dengan‌bas‌‌ dari‌ ‌KL‌ ‌ke‌ Pulau Pinang,‌‌ ‌penumpang‌ ‌perlu‌ ‌menjaga‌ ‌jarak‌ ‌antara‌ ‌penumpang‌ ‌lain‌ ‌dan‌ ‌mengelakkan‌ ‌menyentuh‌ ‌mata‌ ‌hidung,‌ ‌dan,‌ ‌mulut‌ ‌mereka‌ ‌melainkan‌ ‌apabila tangan‌ ‌mereka sudah ‌disanitasi.‌ ‌ 

Tempat Turun dan Naik Bas 

Terdapat beberapa lokasi untuk menaiki bas pilihan anda dan turun di lokasi yang anda mahu. Ia membantu anda memilih tempat menaiki bas terdekat dan membolehkan anda turun di lokasi yang mudah untuk anda. Antara tempat menaiki bas popular di Kuala Lumpur adalah TBS, Hentian Duta, Tepi, Jalan Duta, dan lain-lain. TBS atau Terminal Bersepadu Selatan merupakan lokasi utama di mana kebanyakan penumpang akan menaiki bas mereka. Terdapat beberapa lokasi menurunkan penumpang di Pulau Pinang seperti Butterworth, Penang Sentral, Sungai Nibong, Terminal Bas Express, dan lain-lain lagi. 

Masa Perjalanan Kuala Lumpur ke Pulau Pinang 

Ada beberapa buah bas yang membawa penumpang dari Kuala Lumpur kePulau Pinang setiap hari pada waktu berbeza. Bas pertama yang berlepas dari terminal bas TBS adalah pada jam 1:00 pagi dan ia diuruskan oleh syarikat Konsortium. Manakala, bas terakhir yang diuruskan oleh Transnasional berlepas dari Kuala Lumpur pada jam 11:59 malam dan berhenti di Hentian Duta untuk mengambil penumpang pada jam 12:30 pagi. Apabila anda menempah tiket bas online, anda boleh memilih bas pada waktu yang sesuai dan perjalanan dengan mudah. 

Tempat-tempat Menarik di Pulau Pinang 

Pulau Pinang terkenal sebagai destinasi percutian eksotik di Malaysia. Ia bukan sahaja mempunyai pantai indah malah turut mempunyai banyak tarikan menarik lain yang boleh diterokai di Pulau Pinang. Antara tempat-tempat popular untuk dilawati adalah:  

 • Butterworth 
 • George Town 
 • Batu Ferringhi 
 • Penang Hill 
 • Fort Cornwallis 
 • Kek Lok Si

 

Bagaimanakah Cara untuk Menempah Tiket Bas Dalam Talian dari KL ke Pulau Pinang dengan redBus?

Anda boleh menempah tiket bas dari Kuala Lumpur (KL) ke Penang pada harga berpatutan, tanpa caj tambahan orang tengah, menerusi redBus. Proses tempahan tiket bas dalam talian KL ke Penang adalah sangat mudah.

Anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah berikut untuk menempah tiket bas dari KL ke Pulau Pinang dengan redBus.

 

 • Pada halaman utama, masukkan KL dan Pulau Pinang dalam ruang ‘Dari’ dan ‘Ke’. Selepas itu, masukkan tarikh perjalanan dan tekan butang ‘Carian’.
 • Pilih bas dari KL ke Pulau Pinang yang menepati keselesaan anda daripada senarai bas yang dihasilkan oleh redBus. Anda juga boleh menapis carian bas berdasarkan pengendali bas seperti bas Aeroline KL ke Pulau Pinang dengan menggunakan kemudahan tapis carian. Anda boleh memilih bas ekonomi atau mewah mengikut bajet anda.
 • Selepas anda telah membuat pilihan bas, klik pada ‘Lihat Tempat Duduk’ untuk melihat carta tempat duduk bas KL ke Pulau Pinang pilihan anda. Anda juga boleh melihat ‘ratings’ dan ‘reviews’ bas yang telah diberi oleh penumpang redBus lain untuk membuat pilihan tepat.
 • Pilih tempat duduk anda, kemudian pilih tempat-tempat berlepas/diturunkan. Setelah selesai, tekan butang ‘Teruskan Untuk Menempah’ untuk terus ke halaman seterusnya.
 • Masukkan maklumat dan butiran hubungan penumpang dengan betul. Selepas selesai, tekan butang ‘Proceed To Pay’ untuk membuat bayaran dalam talian, untuk tiket bas Kuala Lumpur ke Penang anda.
 • Sila selesaikan pembayaran dalam talian untuk menempah tiket-tiket anda. E-tiket/M-tiket bas KL ke Penang akan dihantar melalui emel/SMS. Anda juga boleh menyemak kod kupon (jika ada) di redBus sebelum membuat bayaran tiket bas KL ke Pulau Pinang anda.

PENGENDALI BAS TERBAIK
 • Etika Express
 • Transnasional
 • GJG Express
 • Cosmic Express
 • Pancaran Matahari

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Kuala Lumpur ke Penang di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.

Sekarang, anda juga boleh menempah tiket Bas Kuala Lumpur ke Penang secara global dengan kami di sini - https://www.redbus.com/bus-ticket/kuala-lumpur-to-penang

dan Sepanyol di sini - https://www.redbus.com/es-419/pasajes-de-bus/kuala-lumpur-a-penang

Imej Pengendali Bas Terunggul


  JAMINAN REDBUS

  • PROMOSI YANG MENARIK
   Nikmati diskaun setiap kali anda menempah tiket dengan kami
  • PILIHAN YANG DIPERCAYAI
   Lebih 17 juta pelanggan yang berpuas hati seluruh dunia
  • PILIHAN BAS YANG PELBAGAI
   Lebih dari 80 operator bus menghubungi lebih 800 laluan seluruh Malaysia dan Singapura
  • PENJADUALAN SEMULA YANG MUDAH
   Ubah tarikh dan masa perjalanan anda dengan mudah

  LAIN TEMPAT PELEPASAN & PENURUNAN PENUMPANG DALAM

  Kuala Lumpur

  • 5 Elements Hotel, Chinatown, Jalan Sultan, 50000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia (6074342399 / 6074338199 - enquiry & 0127082999 / 0127849999 - Hotline)
  • G5, Ground Floor, Kompleks Selangor, Jalan Sultan, 50000 Kuala Lumpur. (0193398699)
  • Hentian Duta
  • Hentian duta
  • Hentian Duta
  • Kl sentral
  • TBS (Terminal Bersepadu Selatan)
  • Tbs (Terminal Bersepadu Selatan)
  • Tbs (terminal bersepadu selatan)
  • Terminal Bersepadu Selatan
  • Terminal Bersepadu Selatan (Tbs)
  • Terminal KTM (Old Railway Station)

  Penang

  • Butterworth
  • 6, Jalan Pantai, 12000 Butterworth, Pulau Pinang.
  • Butterworth
  • Penang Sentral
  • Penang Sentral (Butterworth)
  • Pulau pinang
  • Sungai Nibong
  • Sungai Nibong Bus Terminal
  • Sungai Nibong Terminal
  • TERMINAL SG NIBONG,PENANG

  Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

  Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Kuala Lumpur ke Penang di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.


  Tawaran Tiket Kuala Lumpur ke Penang

  redBus memberikan tawaran dan potongan harga yang luar biasa kepada pelanggannya semasa membuat tempahan online tiket bas. Pelanggan dapat menikmati potongan hingga 20% pada tiket bas Kuala Lumpur ke Penang mereka. Pilih mana-mana bas yang ada di laluan bas Kuala Lumpur ke Penang dan jadikan perjalanan anda sangat berpatutan dengan meraih potongan sehingga 20% untuk tiket bas.

  Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 


  Tiket Bas Balik Online

  Anda boleh mendapat tiket bas perjalanan pulang secara online dengan mudah apabila menempah sebuah bas dari KL ke Pulau Pinang melalui redBus. Anda hanya perlu masukkan tarikh perjalanan pulang semasa membuat carian untuk bas-bas dari KL ke Pulau Pinang, kemudian pilih bas yang tersedia ada dari Pulau Pinang ke KL pula.  Terdapat satu lagi cara untuk menempah tiket perjalanan pulang. Selepas memilih bas dari KL ke Pulau Pinang, anda boleh memilih pilihan untuk menambah tiket perjalanan pulang yang terdapat di bucu atas, pada sebelah kanan laman web redBus.


  Keselamatan Perjalanan semasa Covid-19

  Perkembangan Terkini Covid-19 Perjalanan Bas dari Kuala Lumpur ke Penang

  Perjalanan dengan selamat dari Kuala Lumpur ke Penang semas pandemik Covid-19.
  • Semasa pandemik Covid-19, semua penumpang sepanjang perjalanan dari Kuala Lumpur ke Penang, mesti mematuhi garis panduan selaras dengan arahan Kerajaan Malaysia dan pihak berkuasa tempatan. Halaman ini akan menerangkan peraturan-peraturan utama untuk dipatuhi bagi laluan dari Kuala Lumpur ke Penang.
  Ujian Covid-19 dan Peraturan Kuarantin
  • Halaman ini akan menyediakan informasi yang paling kemas kini tentang keperluan mengambil ujian Covid-19, atau jika anda ingin merujuk kepada peraturan kuarantin, supaya anda boleh membawa dokumen-dokumen yang perlu semasa perjalanan anda.
  Senarai Sumber-sumber Rujukan yang Berguna
  • Penumpang perlu melayari laman web rasmi Kerajaan dan mencatat kesahihan ujian PCR Covid-19 untuk perjalanan di laluan bas ini.
  Peringatan Penting untuk Pengembara Antara Daerah
  • Garis panduan pengangkutan di Malaysia adalah berbeza bagi setiap negeri, bergantung kepada jumlah kes negeri masing-masing. Apabila menaiki bas dari Kuala Lumpur ke Penang, para penumpang perlu ingat beberapa perkara penting tentang PKP, jadual bas, penutupan sempadan, dan lain-lain.
  Pergerakan merentas daerah semasa PKP
  • Kerajaan Malaysia telah mengeluarkan garis panduan baharu untuk PKP dan PKPB yang kini dilaksanakan. Semua penumpang mesti mematuhi semua garis panduan yang ditetapkan untuk Penang apabila membuat perjalanan dari Penang.
  Perkembangan terkini pergerakan Rentas-sempadan semasa pandemik Covid-19
  • Malaysia dihubung baik dengan negara-negara jiran seperti Singapura dan Thailand. Jika anda akan membuat perjalanan merentas sempadan, pastikan anda peka kepada sekatan perjalanan yang dikenakan di negara asal, dan negara destinasi, terutamanya apabila membuat perjalanan bus pergi-balik.

  Garis Panduan Am Covid-19 yang mesti dipatuhi semasa di Penang

  covid-partial
  Wajib memakai pelitup muka
  covid-partial
  Penjarakkan fizikal minimum 1 meter
  covid-partial
  Membersihkan tangan
  covid-partial
  Pemeriksaan suhu badan di tempat awam

  Do you want to exit reschedule flow?

  ¡