Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
CUR
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Perkhidmatan Bas Penang ke Kuala Lumpur

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
3 hours 47 mins
Penang
Kuala Lumpur
2498
MYR 5.00

Jarak dengan Bas Penang ke Kuala Lumpur

Bas Terawal
:
00:00
Bas Terakhir
:
23:59
Jarak
:
356 km

Jadual Bas dan Harga Penang ke Kuala Lumpur

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
Konsortium (Malaysia) 07:30 23:59 2 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Alisan Golden Coach 00:20 23:59 5 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
KKKL Express 00:00 23:59 5 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
LA Holidays Travel and Tours Sdn Bhd 15:00 23:30 5 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Kesatuan Express 09:30 22:30 5 jam 0 minit HARGA PANDANGAN

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket bas online di Malaysia?

Anda boleh menempah bas pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket bas anda dalam masa beberapa minit sahaja.

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Penang ke Kuala Lumpur?

Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket Penang ke Kuala Lumpur?

Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas Penang ke Kuala Lumpur semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.

Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas Penang ke Kuala Lumpur di platform redBus?

Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas Penang ke Kuala Lumpuradalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.

Pukul berapakah bas pertama dari KL ke Pulau Pinang berlepas?

Bas pertama berlepas dari Pulau Pinang pada jam 11:59 malam. Pada waktu pagi, bas pertama berlepas pada jam 12:15 pagi. Kedua-dua jenis bas eksekutif dan VIP tersedia untuk laluan ini.

Berapa lamakah perjalanan dari Pulau Pinang ke KL?

Perjalanan dari Pulau Pinang ke KL secara purata mengambil masa selama lebih kurang 4 ke 5 jam bergantung kepada masa anda berlepas. Sekiranya anda berlepas pada waktu siang, ia mengambil lebih masa kerana keadaan jalan raya, perjalanan akan menjadi lebih cepat pada waktu malam.

Boleh tiket bas dari Pulau Pinang ke Kuala Lumpur dibeli terlebih awal?

Ya, sudah tentu anda boleh membeli tiket bas anda dari Pulau Pinang ke Kuala Lumpur terlebih awal. Anda tidak perlu risau sekiranya terdapat perubahan dalam perancangan anda setelah tempahan dibuat. Polisi mesra pelanggan redBus membolehkan anda mengubah tarikh perjalanan pada bila-bila masa.

Bolehkah saya membatalkan tiket bas yang telah saya beli untuk ke KL dari Pulau Pinang?

Ya, tiket bas dari Pulau Pinang ke KL yang anda tempah melalui redBus mempunyai pilihan untuk pembatalan. Sekiranya anda mempunyai kecemasan secara tiba-tiba, anda boleh segera membatalkan tiket anda. Anda tidak perlu beratur panjang dan membazirkan masa dan tenaga untuk membuat sebarang pembatalan. Ia boleh dilakukan secara online dengan hanya satu butang klik sahaja.

Berapakah harga tambang untuk tiket bas Pulau Pinang ke Kuala Lumpur?

Harga tambang tiket bas Pulau Pinang ke KL adalah berbeza, bergantung kepada jenis bas yang anda pilih. Harga tiket tempat duduk biasa agak murah, manakala harga tiket jenis eksekutif dan VIP pula agak mahal sedikit. Secara puratanya, harga tambang tiket bas Pulau Pinang ke Kuala Lumpur bermula dari RM 25 ke RM 49.80

Apakah kemudahan yang tersedia di dalam bas dari Pulau Pinang ke KL?

Terdapat beberapa kemudahan yang disediakan seperti WiFi percuma, tempat mengecas telefon mudah alih, komputer riba, pek bateri anda dan sebagainya. CCTV untuk tujuan keselamatan, televisyen untuk hiburan dalam perjalanan, port USB untuk mengecas, sistem penjejak GPS, dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, kesemua kemudahan ini tidak semestinya terdapat di dalam semua jenis bas. Ia bergantung kepada jenis bas yang anda naiki.

Di manakah tempat menaiki bas dari Pulau Pinang ke KL?

Tempat menaiki bas paling popular untuk laluan Pulau Pinang ke KL adalah Sungai Nibong, Penang Komtar, dan Penang Sentral. Antara lokasi-lokasi ini, Penang Komtar dan Penang Sentral lebih popular sebagai tempat menaiki bas dan kebanyakannya berlepas dari Penang Sentral.

Pada jam berapa saya perlu menunggu di hentian bas untuk menaiki bas Pulau Pinang ke KL?

Bas dari Pulau Pinang ke KL berlepas pada pelbagai jadual perjalanan. Sila rujuk jadual redBus untuk memilih masa yang sesuai untuk anda. Anda dinasihatkan untuk berada di tempat menaiki bas sekurang-kurangnya sejam sebelum bas berlepas untuk mengelakkan sebarang masalah.

Adakah terdapat sebarang sekatan perjalanan dari Pulau Pinang ke Kuala Lumpur dengan bas?

Pada masa ini, PKP berkuat kuasa di Malaysia. Sesuai pesanan ini, perjalanan antara negeri tidak dibenarkan. Walau bagaimanapun, bas dibenarkan beroperasi dengan kapasiti yang dikurangkan. Sila baca panduan rasmi perjalanan dari Pulau Pinang ke Kuala Lumpur untuk mengetahui perincian terkini.

Bolehkah saya membatalkan tempahan tiket saya melalui redBus?

Ya, anda boleh membatalkan tempahan tiket bas anda dengan mudah melalui portal online redBus dengan melayari laman web dan lawati bahagian pembatalan. Sila pastikan bahawa bayaran pembatalan akan dikenakan berdasarkan polisi.

Bagaimanakah saya boleh mendapat tambang bas yang murah dengan bas Penang ke Kuala Lumpur?

redBus menawarkan kemudahan ‘pas bas’ untuk bas-bas Penang ke Kuala Lumpur beberapa pengendali bas tertentu. Jika anda menggunakan perkhidmatan pengendali bas tertentu ini, dan anda kerap menggunakan laluan ini, anda boleh mendapat diskaun hebat untuk perjalanan bas anda dengan mendapatkan pas bas redBus.

Apa itu pas bas redBus?

Mereka yang menggunakan pas bas redBus boleh jimat hingga 25% untuk perjalanan mereka. Pas bas ini terpakai untuk bas-bas pada laluan dan pengendali bas tertentu. Untuk menggunakan pas ini dengan sepenuhnya, anda boleh memilih laluan, pengendali bas, pilih bilangan perjalanan dan membayar tambang diskaun satu kali. Pas ini boleh digunakan dengan mudah pada tarikh perjalanan.


Bas Penang ke Kuala Lumpur

Perjalanan dengan bas dari Penang untuk Kuala Lumpur yang disiapkan dalam masa bergantung pada lalu lintas dan keadaan cuaca Malaysia. Terdapat banyak bas yang berlari di antara Penang untuk Kuala Lumpur.Bas Dari Pulau Pinang ke Kuala Lumpur

Jarak antara Pulau Pinang ke KL adalah 354 km. Perjalanan menaiki bas dari Pulau Pinang ke KL mengambil masa lebih kurang 4 jam. Perjalanan menaiki bas adalah selesa dengan pemandangan yang indah kerana jalan yang melalui pesisiran pantai. Walaupun terdapat banyak syarikat penerbangan yang membuat perjalanan dari Pulau Pinang ke Kuala Lumpur, namun bas adalah cara pengangkutan yang paling murah dan menyeronokkan untuk berulang-alik di antara dua bandar ini. Kedua-dua bandar yang penting ini sentiasa sibuk dengan ramai pelancong semasa musim percutian. Ada juga yang melawat bandar-bandar ini apabila waktu yang kurang sibuk untuk menikmati percutian yang menangkan.

Tentang Pulau Pinang

The island of Penang is located in the Strait of Malacca. It is known for its heritage and features a blend of cultures. From beautiful white sand beaches to historical landmarks and religious sites, the island is a great travel attraction among tourists in Malaysia. It is also connected to different parts of the country and you can easily travel from Penang to KL. You can easily travel to its capital, George Town, and return on a bus from Penang to KL.
Pulau Pinang terletak di Selat Melaka. Ia dikenali dengan gabungan warisan dan budaya yang berbeza. Pulau ini sentiasa menarik perhatian pelancong untuk melawat Malaysia dengan pantai-pantai indahnya yang penuh dengan pasir putih, mercu tanda bersejarah dan tapak keagamaan. Ia juga dihubung ke pelbagai destinasi lain di Malaysia dan anda boleh membuat perjalanan dari Pulau Pinang ke KL dengan mudah. Anda boleh membuat perjalanan ke ibu negeri Pulau Pinang, Georgetown dan kemudian menaiki bas dari Pulau Pinang ke KL untuk pulang.

Tentang KL

Kuala Lumpur adalah ibu negara Malaysia yang juga merupakan hab perdagangan dan perindustrian negara ini. Selain itu, ia juga dikenali sebagai sebuah destinasi pelancongan. Latar langit Kuala Lumpur penuh dengan pencakar langit dan mercu tanda bersejarah yang mempunyai seni bina tradisional. Bandar ini juga mempunyai pelbagai kawasan perumahan yang lama dan jalan-jalan yang penuh dengan pasar dan gerai makanan. Kuala Lumpur dihubungkan ke bandar-bandar lain di Malaysia menerusi bas, kereta dan kereta api. Anda boleh menemui bas di pelbagai terminal, termasuklah bas yang meliputi laluan dari Pulau Pinang ke Kuala Lumpur. Laluan ini adalah popular di kalangan pelancong dan penduduk tempatan. Anda boleh menempah sebuah bas dari Pulau Pinang ke Kuala Lumpur dengan mudah untuk menikmati perjalanan yang selesa.

Aktiviti untuk dilakukan di KL

Berikut adalah beberapa perkara yang anda perlu lakukan apabila membuat perjalanan dari Pulau Pinang ke Kuala Lumpur.

 • Melihat Menara Berkembar Petronas yang mengagumkan
 • Melawat Taman Mini Malaysia di mana anda boleh bergembira.
 • Meluangkan masa bersama orang yang tersayang di Aquaria
 • Pergi ke Royal Selangor Visitor Centre - tempat yang wajib dikunjungi
 • Melihat burung dalam habitatnya sambil menikmati alam semulajadi sepanjang hari di Taman Burung Kuala Lumpur.

Makanan Terbaik di KL

Oleh sebab Kuala Lumpur merupakan ibu negara Malaysia, ia menawarkan pelbagai hidangan mewah serta makanan tempatan yang terkenal di persada dunia. Ramai orang membuat perjalanan dari Pulau Pinang ke Kuala Lumpur untuk mencuba pelbagai juadah yang ada di situ.

 • Roti canai
 • Nasi lemak
 • Cendol
 • Masak lemak
 • Rendang
 • Mee wan tan
 • Satay
 • Nasi kandar

Tempat untuk dikunjungi di KL

Berikut adalah beberapa tempat yang anda mesti kunjungi apabila sampai di Kuala Lumpur.

 • Menara Kuala Lumpur
 • Pavilion KL
 • Muzium Kesenian Islam Malaysia
 • Jalan Alor
 • Pusat Beli Belah Suria KLCC
 • Taman Botani Perdana

Masa terbaik untuk melawat KL

Kuala Lumpur bukan seperti destinasi pelancongan lain kerana ia mempunyai dua musim monsun dalam setahun. Musim monsun Barat Daya adalah dari bulan Mei hingga September, manakala monsun Timur Laut adalah dari November hingga Mac. Oleh sebab itu, tidak hairanlah permintaan untuk tiket bas dari Pulau Pinang ke KL lebih tinggi semasa musim dengan kurang hujan. Walaupun cuaca Kuala Lumpur adalah panas, lembap dan boleh hujan pada bila masa sahaja, ramai orang akan menyesuaikan rancangan perjalanan mereka untuk melawat Pulau Pinang dari bulan Mei hingga Julai atau dari Disember hingga Februari apabila cuaca lebih selesa.

Perkhidmatan Bas antara Pulau Pinang dan KL

Anda boleh menempah online tiket bas secara dengan mudah untuk membuat perjalanan ke Kuala Lumpur. Kuala Lumpur juga mempunyai sistem pengangkutan awam yang bagus untuk memudahkan orang membuat perjalanan dalam kawasan bandar. Selain itu, para pelancong boleh pilih untuk menaiki teksi peribadi atau berkongsi teksi mengikut bajet mereka untuk sampai ke destinasi masing-masing.

Tempat Bertolak dan Tempat Menurunkan Penumpang

Berikut adalah tempat bertolak yang anda boleh pilih apabila membuat tempahan tiket bas secara online:

 • Penang Sentral
 • Sungai Nibong
 • Butterworth

Tempat menurunkan penumpang pula adalah:

 • TBS (Terminal Bersepadu Selatan)
 • Hentian Duta
 • Kl Sentral

Syarikat Bas Popular dari Pulau Pinang ke KL

KL ke Pulau Pinang adalah laluan bas yang popular di Malaysia. Harga tiket bas Pulau Pinang ke KL adalah antara RM25 hingga RM40, manakala masa perjalanan menaiki bas selalunya lebih kurang 5 jam


Adakah anda mencari tiket bas dari Pulau Pinang ke KL yang menjimatkan?

Dapatkan tiket bas online dari Pul au Pinang ke KL pada harga mampu milik di laman web redBus atau di aplikasi mudah alihnya.


PENGENDALI BAS TERBAIK
 • operator-logo
  Konsortium (Malaysia)
 • operator-logo
  Alisan Golden Coach
 • operator-logo
  KKKL Express
 • operator-logo
  LA Holidays Travel and Tours Sdn Bhd
 • operator-logo
  Kesatuan Express
 • operator-logo
  Intertop Express
 • operator-logo
  GJG Express

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Penang ke Kuala Lumpur di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.

Sekarang, anda juga boleh menempah tiket Bas Penang ke Kuala Lumpur secara global dengan kami di sini - https://www.redbus.com/bus-ticket/penang-to-kuala-lumpur

dan Sepanyol di sini - https://www.redbus.com/es-419/pasajes-de-bus/penang-a-kuala-lumpur

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Penang ke Kuala Lumpur di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.


Tiket Bas Balik Online

Terdapat banyak bas yang kerap membuat perjalanan pada laluan-laluan di antara Pulau Pinang dan KL. Semasa membuat tempahan bas dari Pulau Pinang ke KL, pilih pilihan “round trip” di redBus. Anda akan dapat melihat senarai bas-bas yang bergerak dari Pulau Pinang ke KL dan sebaliknya. Anda juga boleh klik pada pilihan ‘Add return tickets’ di redBus untuk menempah tiket bas online perjalanan pulang (KL ke Pulau Pinang) secara online semas a proses tempahan bas Pulau Pinang ke KL.

Anda juga boleh menempah bas perjalanan pulang selepas membuat tempahan bas Pulau Pinang ke KL. Apabila anda telah menetapkan tarikh anda ingin pulang ke Pulau Pinang, anda boleh membuat carian bas-bas di redBus. Banyak bas tersedia ada untuk laluan dari KL ke Pulau Pinang, jadi anda boleh menempah tiket bas pulang secara online dengan mudah sekali.

Ingin menempah tiket feri online di Malaysia? Semak sini!Do you want to exit reschedule flow?

¡