Bas Tbs (terminal bersepadu selatan)

Cari Tbs (terminal bersepadu selatan) Tiket Bas

(Pilihan)
PENGENDALI BAS TERBAIK
 • Yellow Star Express
 • JETBUS by LNH
 • KPB Ekspress
 • LXC Travel
 • Meridian Holidays

Bas Daripada Tbs (terminal bersepadu selatan)

LaluanBilangan BasTambang bermula dari (MYR)
Tbs (terminal bersepadu selatan) ke Penang280MYR 28.00HARGA PANDANGAN
Tbs (terminal bersepadu selatan) ke Johor bahru251MYR 31.20HARGA PANDANGAN
Tbs (terminal bersepadu selatan) ke JB Larkin Bus Terminal220MYR 32.00HARGA PANDANGAN
Tbs (terminal bersepadu selatan) ke Penang Sentral185MYR 28.00HARGA PANDANGAN
Tbs (terminal bersepadu selatan) ke Kuantan126MYR 21.78HARGA PANDANGAN

Bss Kepada Tbs (terminal bersepadu selatan)

LaluanBilangan BasTambang bermula dari (MYR)
Johor bahru ke Tbs (terminal bersepadu selatan)353MYR 28.00HARGA PANDANGAN
JB Larkin Bus Terminal ke Tbs (terminal bersepadu selatan)260MYR 30.00HARGA PANDANGAN
Penang ke Tbs (terminal bersepadu selatan)248MYR 30.00HARGA PANDANGAN
Kuantan ke Tbs (terminal bersepadu selatan)151MYR 22.00HARGA PANDANGAN
Batu pahat ke Tbs (terminal bersepadu selatan)149MYR 22.70HARGA PANDANGAN

Tempah Tiket Bas TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

Tiket Bersepadu Selatan, nama popularnya TBS, merupakan salah satu yang hentian yang sering dikunjungi di Kuala Lumpur, Malaysia. Ia merupakan sambungan dari stesen kereta api Bandar Tasik Selatan (BTS). Kedua-dua ini stesen ini bergabung menjadi Terminal Pengangkutan Bersepadu (ITT). 


 

Daripada tiga ITT di Kuala Lumpur, hanya TBS yang beroperasi. Stesen bas popular ini dibina untuk mengurangkan kesesakan trafik dari Puduraya (Terminal Pudu Sentral) yang sering kali sesak.

 

TBS pada mulanya bertujuan untuk memberi perkhidmatan kepada bas dari Selatan. Ia terus mengambil alih sebahagian besar bas keluar dari Kuala Lumpur, menjadikan Puduraya sebagai terminal bas intra-bandar. Oleh itu, pelancong dan penduduk tempatan di Kuala Lumpur yang ingin menaiki bas keluar dari bandar perlu ke TBS dan bukan Puduraya. 


 

redBus memudahkan tempahan tiket bas TBS online di mana sahaja, tanpa perlu beratur panjang di hentian bas. Walaupun portal online TBS membolehkan pelancong menempah tiket, redBus menawarkan faedah tambahan termasuk diskaun hebat dan pemilihan tempat duduk. 


 

Perjalanan ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) dari dalam Kuala Lumpur
 

Jarak TBS dari pusat bandar Kuala Lumpur adalah sejauh 14.1 kilometer, melalui laluan terpantas dengan menaiki kereta. Penumpang akan mendapati TBS mudah diakses dari Jalan Ring Tengah 2 dan Lebuhraya Besraya. Ia merupakan salah satu terminal bas di Malaysia yang menghubungkan banyak destinasi. Pelancong yang ingin ke TBS dari pusat bandar boleh menggunakan laluan berikut: 


 

 • Dengan kereta api: Dari stesen Masjid Jamek, ambil bas SPL yang menghala ke Putra Heights dan turun di Bandar Tasik Selatan. Jalan sejauh satu kilometer sehingga anda sampai ke TBS. 
 • Dengan kereta atau teksi: Ambil laluan Lebuhraya Kuala Lumpur - Seremban/E37 untuk sampai ke TBS dalam masa yang paling pantas. 
 • Terdapat banyak bas intra-bandar yang menghubungkan TBS ke bahagian lain di Kuala Lumpur, jadi penumpang yang mempunyai bajet kecil akan mendapati ini pilihan yang terbaik. Pelancong yang mempunyai bajet lebih, tidak begitu mengenali bandar, atau mempunyai bagasi yang akan dibawa naik ke dalam bas boleh menggunakan teksi untuk sampai ke TBS.

   

Jika anda telah membeli tiket bas TBS online melalui redBus, pastikan anda telah menyemak platform yang mana anda perlu ambil. Anda dinasihatkan untuk tiba di terminal, dengan tiket TBS anda di tangan, sekurang-kurangnya setengah jam sebelum bas berlepas. Ini penting untuk pengguna kali pertama yang tidak biasa dengan TBS.

 

Menaiki Bas Dari dan Ke Kuala Lumpur
 

Perjalanan dengan bas ke dan dari Kuala Lumpur adalah pilihan paling menjimatkan yang tidak mengorbankan keselamatan atau keselesaan. Kuala Lumpur dan Malaysia, secara amnya, sangat indah, dan cara terbaik untuk menikmati pemandangan ini adalah dengan menaiki bas.

 

Sistem pengangkutan jalan raya bersepadu yang luas di Malaysia memberi akses kepada semua orang. Anda boleh memilih operator bas, kemudahan dan laluan yang diperlukan bergantung kepada keperluan bajet dan perjalanan anda, - sesuatu yang anda tidak boleh lakukan dalam bentuk pengangkutan lain.

 

Banyak bandar di Kuala Lumpur hanya boleh diakses melalui bas, kerana ia tidak mempunyai lapangan terbang atau pelabuhan. Menyewa kereta atau teksi tidak memberi kebebasan melancong sama seperti menaiki coach yang serba lengkap pada masa yang dijadualkan. 


 

Kemudahan untuk Penumpang di Terminal Bersepadu Selatan (TBS)
 

Dari kesemua terminal bas di Malaysia, TBS dianggap sebagai salah satu terminal yang paling mesra pelancong di negara ini. TBS mempunyai lebih daripada 60 tempat letak bas, kira-kira 150 ruang teksi, dan sekitar 1,000 lot letak kereta awam. Keluasan struktur ini menjadikannya terminal bas utama bandar. Ia menjadikan pelancong mudah hilang arah dengan itu, biasakan diri anda dengan terminal sebelum tiba ke sana. 


 

Berikut adalah beberapa kemudahan yang anda boleh perolehi. 


 

 • Perkhidmatan tiket: Terminal ini mempunyai 59 kakitangan di kaunter dan 12 mesin tiket layan diri untuk pelancong membeli tiket untuk kesemua operator bas yang berlepas dari sana. Jika anda telah menempah tiket TBS dalam talian, anda tidak perlu lagi ke kaunter. 
 • Kiosk maklumat: Kiosk interaktif yang berada di banyak lokasi di sekitar terminal menyenaraikan direktori kedai, panduan untuk ke bandar, maklumat mengenai tempat-tempat tarikan pelancong dan senarai lengkap operator bas. 
 • Membeli-belah: Terdapat beberapa butik, farmasi, dan kedai serbaneka seperti Kemudahan 7-Eleven dan Point Convenience untuk pelancong menghabiskan masa. 
 • Makan: KFC, Dunkin' Donuts, Nasi Kandar, Fuel Shack, dan Kenny Rogers Roasters adalah beberapa rangkaian makanan segera dan restoran yang terdapat di terminal ini yang disediak untuk pelancong makan.

   

TBS menyediakan banyak kemudahan mesra pelancong di dalam kompleksnya. Pelancong yang belum membeli tiket bas TBS boleh menggunakan kaunter CTS di terminal, atau mana-mana mesin layan diri.

 

Bilik simpanan boleh disewa untuk menyimpan bagasi, manakala bilik penjagaan kanak-kanak menyediakan privasi untuk ibu dan bayi mereka. Pelancong dengan banyak masa lapang boleh membeli-belah tingkap atau berjerebu di banyak kedai dan butik di terminal. Untuk menjamu selera sebelum meneruskan perjalanan bas anda, anda boleh ke kedai dan memilih dari pelbagai hidangan yang ada. Jika anda perlu mengeluarkan wang, anda akan mendapati banyak mesin ATM di sini, disediakan oleh bank yang berbeza.

 

TBS berhawa dingin sepenuhnya dan cukup selesa untuk menampung sebilangan besar penumpang di lounge dan bilik VIP sementara mereka menunggu untuk menaiki bas. 


 

Operator Bas Popular di Terminal Bersepadu Selatan (TBS)


TBS-KL

TBS telah muncul sebagai terminal utama untuk bas ke destinasi jarak jauh, serta untuk bas yang memasuki Kuala Lumpur. Pelancong akan mendapati mereka mempunyai banyak pilihan operator bas memandangkan Kuala Lumpur sendiri adalah hab pelancongan dan ekonomi.

 

Terdapat banyak operator yang menyediakan pelbagai bas dengan perkhidmatan berkualiti tinggi pada harga yang berpatutan. Semua operator berusaha keras memastikan memastikan keselamatan dan keselesaan penumpang mereka. Kesemua operator ini sentiasa mengekalkan tahap kebersihan yang tinggi di dalam bas mereka.

 

Beberapa pengusaha bas utama yang menyediakan perkhidmatan yang menuju ke dan dari TBS adalah:  

Destinasi yang paling kerap dipilih untuk dikunjungi oleh pelancong dari TBS termasuk Singapura, Melaka, Melaka Sentral, Kuantan, dan Ipoh Amanjaya. Pelancong boleh menempah tiket bas TBS ke pelbagai destinasi di redBus menggunakan penapis operator yang boleh didapati di platform tiket bas online.

 

Perkara Yang Boleh Dilakukan di dan Sekitar TBS
 

Terminal Bersepadu Selatan, yang dikenali sebagai TBS KL, dihubungkan ke stesen kereta api BTS. Ini memudahkan pelancong untuk sampai ke destinasi popular lain. Stesen bas TBS Kuala Lumpur terkenal untuk pelancong bas, dan kemudahan tiket online bas memudahkan orang menaiki bas dari terminal ini.
 

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dilakukan di dalam dan sekitar TBS -
 

 • Lawati KL Tower: Ia adalah bangunan tertinggi ke-7 di seluruh dunia dan merupakan menara komunikasi. Pemandangan 360 darjah bandar dari puncak menara adalah tarikan pelancongan yang popular. Banyak bas bergerak ke lokasi ini. 
 • KL Hop on Hop off Bus: Ikuti perjalanan di sekitar bandar dengan bas ini untuk pergi ke tempat-tempat terkenal di mana anda boleh turun dan kemudian menaiki bas lain menuju tarikan seterusnya. 
 • Pergi ke Bandar Putrajaya: Anda boleh melakukannya untuk melihat pelbagai monumen yang menandakan sejarah dan tasik buatan manusia terbesar, dan lain-lain. Anda boleh dengan mudah mencari laluan bas langsung dari TBS KL Sentral. 
 • Batu Caves adalah satu lagi tempat pelancongan terkenal berhampiran Kuala Lumpur. Anda boleh mengunjungi tempat ini untuk melihat kuil Hindu yang terkenal. 
 • Tempat Makan di TBS: Terdapat beberapa restoran popular di dalam kompleks TBS di mana anda boleh menikmati masakan Melayu. Yang popular termasuk Nasi Kukus KLS di Tingkat 3, I Love Yoo! untuk makanan ringan atau makan tengah hari di Tingkat 4, Restoran Ar Rayyan di kompleks stesen keretapi BTS.
   

 
 

Kelebihan Menempah Tiket TBS dengan redBus
 

Anda sudah tidak perlu lagi untuk beratur seperti dulu untuk membeli tiket. Dengan beberapa langkah sahaja, anda sudah boleh menempah tiket bas TBS online melalui redBus.

 

redBus mempunyai pelbagai bas operator di dalam senarainya yang membawa penumpang ke dan dari Kuala Lumpur. Sama ada anda mencari tiket bas TBS tambang murah atau tempat duduk tepi tingkap di dalam bas kegemaran anda, redBus bersedia membantu.

 

D sini diterangkan cara-cara untuk menempah tiket bas melalui laman web redBus:  

 • Layari laman web rasmi Malaysia ini 
 • Masukkan tarikh berlepas dan destinasi 
 • Pilih tarikh perjalanan 
 • Masukkan tarikh balik sekiranya anda menempah tiket pergi balik 
 • Tekan ‘Carian Bas’

   

Anda akan menemui senarai operator bas yang menyediakan perkhidmatan bas antara bandar terpilih pada tarikh yang dipilih. Jika anda ingin mengecilkan senarai berpandukan masa perjalanan, penarafan atau operator bas, anda boleh berbuat demikian menggunakan penapis yang ada di sebelah kanan. Anda juga boleh membuat pilihan anda berdasarkan kemudahan bas dan tempat duduk yang tersedia- pilihan ini akan mempengaruhi jumlah tiket akhir anda. Menempah tiket bas TBS online melalui redBus amat mudah.

 

Di sini dipaparkan jenis bas yang anda boleh pilih apabila hendak ke TBS Kuala Lumpur:  

 • Bas-bas berhawa dingin 
 • Bas yang dilengkapi dengan kerusi boleh laras 
 • Bas dengan WiFi 
 • Bas mewah 
 • Coach ekonomi dan murah

   

Laluan pembayaran di dalam kedua-dua aplikasi dan laman web adalah selamat dan dijamin oleh perisian keselamatan siber terbaik. Bergantung kepada operator yang dipilih, anda akan menerima tiket online TBS dalam bentuk e-tiket di dalam e-mel anda.

 

Apabila anda membuat tempahan dengan redBus, anda pasti akan berpuas hati dengan perjalanannya yang mudah.

 

Penafian: Masa, laluan dan tambang bas adalah tertakluk kepada perubahan dari semasa ke semasa Sila semak dengan aplikasi atau laman web redBus untuk sebarang perubahan akhir.

TBS Address & Telephone

TBS Phone: +603-9051 2000

Email: customercare@tbsbts.com.my

TBS Address

Jalan Terminal Selatan

Bandar Tasik Selatan

57100 Kuala Lumpur, Malaysia

Tbs (terminal bersepadu selatan) Menempah Tiket Secara Dalam Talian

Bas yang membawa penumpang di Tbs (terminal bersepadu selatan) boleh dijadikan pilihan perjalanan oleh ramai orang. Menempah tiket Tbs (terminal bersepadu selatan) dalam talian adalah mudah, cepat dan boleh ditempah dengan selamat di redbus.my

Syarikat Bas Popular di Tbs (terminal bersepadu selatan) Terminal Bas

Terdapat beberapa syarikat yang beroperasi di Tbs (terminal bersepadu selatan). Kesemua syarikat bas yang disenaraikan ini membuatkan perjalanan bas yang di dalam bandar menjadi selesa. Beberapa syarikat bas popular di Tbs (terminal bersepadu selatan) adalah:

Lihat Lagi

Kenapa memilih untuk menempah tiket dengan redBus?

Setiap pelanggan kami layak untuk menerima kesemua tawaran aktif dan rebat tunai. Mereka dapat menikmati perjalanan bas pada harga mampu milik. T&C*. Prosedur tempahan bas kami yang senang, cepat dan selamat akan memberi pengalaman belian yang mudah. Kami sarankan anda membuat tempahan tiket awal (tidak wajib) dan mendapat potongan yang menarik.

Tawaran dalam Tiket Bas Tbs (terminal bersepadu selatan)

Penumpang yang ingin melakukan perjalanan ke dan dari Tbs (terminal bersepadu selatan) boleh mendapat diskaun sehingga 20% untuk tiket bas Tbs (terminal bersepadu selatan) online. redBus membawakan pengalaman tiket bas yang luar biasa dengan potongan harga dan tawaran yang besar. Pilih mana-mana bas yang ada ke dan dari Tbs (terminal bersepadu selatan) dan jimat besar semasa membuat tempahan tiket bas. Perjalanan bas yang berpatutan di sekitar Tbs (terminal bersepadu selatan) bukan lagi mimpi!

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 

Imej Teratas

Soalan Lazim

Q: Adakah kaunter redBus disediakan di terminal?
A: Pada masa ini, kami tidak mempunyai kaunter sendiri di terminal. Walau bagaimanapun, untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi kami melalui Pusat Panggilan atau terus ke kaunter Pengendali Bas.
Q: Apa diskaun yang terdapat pada tiket bas Tbs (terminal bersepadu selatan)?
A: Tbs (terminal bersepadu selatan) adalah terminal bas yang popular dan penumpang yang menempah tiket bas mereka di redBus boleh mendapat diskaun sehingga 20% untuk tempahan bas Tbs (terminal bersepadu selatan).
Q: Bolehkah saya membuat pilihan terminal menaiki dan menuruni bas melalui redBus?
A: Sudah tentu anda boleh! Cari terminal pilihan anda di bahagian pengambilan penumpang dan destinasi, kemudian pilih tarikh perjalanan anda serta klik butang carian. redBus akan menunjukkan senarai operator bas yang dijadualkan ke destinasi anda serta jadual mereka.
Q: Di manakah boleh saya beli tiket di TBS?
A: Sesiapa yang ingin membeli tiket di TBS (Terminal Bersepadu Selatan) boleh ke Kaunter CTS 1-48. Merek boleh juga dapatkan tiket di Mesin Tiket Layan Diri (TVM) 1-7 yang terletak di Aras 3 TBS Tiket boleh dibeli dengan menggunakan wang tunai Sekiranya anda ingin memlakukan transaksi lengkap dengan menggunakan kad kredit/debit atau lain-lain mod pembayaran, lawati www.redbus.my hari ini untuk pengalaman yang memudahkan pengguna dan lancar.
Q: Adakah saya perlu menempah tiket bas di kaunter atau di platform redBus?
A: Terdapat 2 cara untuk anda membeli tiket bas di seluruh negara. Anda boleh pergi terus pergi ke kaunter terminal pilihan anda, beratur di kaunter pengendali bas destinasi yang anda ingin lawati, beratur, pilih tempat duduk dan tempah tiket anda. Atau anda juga boleh lawati laman web redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit dan itu semua dilakukan dari keselesaan rumah atau pejabat anda.
Q: Apa yang berlaku jika bas tidak memulakan perjalanan pada masa yang ditetapkan di dalam tiket dan / atau dibatalkan?
A: Untuk setiap masalah logistik serta penyelesaiannya, ianya perlulah dirujuk secara langsung di kaunter pengendali bas.