• Daftar Masuk/Daftar

Feri Dari Mersing Jetty ke Tioman Island


Perkhidmatan Feri Mersing Jetty ke Tioman Island

Jangkaan Perjalanan Feri
Feri berlepas dari
Feri tiba di
Perkhidmatan Feri Harian
Tiket Feri Paling Murah
:
:
:
:
:
Mersing Jetty
Tioman Island
860
MYR 50

Jarak dengan Feri Mersing Jetty ke Tioman Island

Feri Terawal
:
12:00 AM
Feri Terakhir
:
06:00 PM

JAMINAN REDBUS

 • PROMOSI YANG MENARIK
  Nikmati diskaun setiap kali anda menempah tiket dengan kami
 • PILIHAN YANG DIPERCAYAI
  Lebih 17 juta pelanggan yang berpuas hati seluruh dunia
 • PENJADUALAN SEMULA YANG MUDAH
  Ubah tarikh dan masa perjalanan anda dengan mudah
PENGENDALI FERI TERBAIK
 • operator-logo
  Blue water Ferry

Jadual Ferry dan Harga Mersing Jetty ke Tioman Island

Pengendali Feri Feri Pertama Feri Terakhir Tempoh  
Blue water Ferry 05:00 18:00 0 jam 30 minit
HARGA PANDANGAN

Keperluan Dokumen Perjalanan

Pengembara antarabangsa perlu membawa pasport dengan sekurang-kurangnya 6 bulan sah laku dan tiket pergi balik atau Sehala untuk meneruskan perjalanan ke negara lain.


Feri Mersing Jetty ke Tioman Island

Jeti Mersing adalah pintu masuk ke Pulau Tioman yang indah. Terdapat hanya tiga perkhidmatan feri setiap hari oleh Bluewater Ferry. Feri adalah s atu-satunya cara untuk sampai ke pulau terpencil ini dengan beberapa tempat drop-off. Anda boleh memilih yang sesuai mengikut tempahan hotel atau resort anda. Perjalanan feri akan berada dalam kelas ekonomi. Ia adalah perjalanan yang lebih singkat dari Jeti Mersing ke Pulau Tioman.


Mengenai Jeti Mersing

Mersing Jeti Mersing terletak di negeri Johor Malaysia. Ia lebih dikenali sebagai pintu masuk ke Pulau Tioman kerana feri ke pulau itu hanya beroperasi dari terminal ini. Jeti Mersing terletak di Pusat Pelabuhan Mersing. Waktu kerja pelabuhan bermula pada pukul 8 pagi tetapi kaunter tiket untuk feri akan dibuka sejam sebelum waktu berlepas. Mersing umumnya mempunyai iklim yang panas, lembap dan mendung. November-Disember mendapat hujan maksimum; Januari adalah bulan paling sejuk apabila suhu siang hari ialah 31 darjah. Februari mendapat jumlah hujan paling sedikit. Pelabuhan ini berhampiran dengan stesen bas Mersing. Anda mungkin tiba di stesen bas dari bahagian lain di negara ini dan perlu berjalan kaki sejauh baki ke terminal.


Mengenai Pulau Tioman

Tioman secara tempatan dipanggil Pulau Tioman. Ia adalah keajaiban ekologi di Asia Tenggara, terletak di luar Pahang. Ia adalah sebuah pulau kecil dengan banyak pantai yang hangat menjemput pengunjung untuk menikmati hari keluar. Terumbu karang dan hidupan marin am memerlukan aktiviti mencabar. Hidupan liar di pulau itu membentuk susun atur yang sempurna untuk penerokaan alam semula jadi juga. Terdapat dua cara untuk sampai ke sini- satu dari jeti Mersing, pintu masuk utama, dan feri Tanjung Gemok. Jun hingga Ogos adalah musim terbaik untuk melawat Pulau Tioman. Memandangkan pulau ini mempunyai iklim hutan hujan tropika, ia sering mendapat hujan, dan suhu tidak banyak menyimpang dari 30-32 darjah Celsius.


Perkara yang boleh dilakukan di Pulau Tioman

 • Selam skuba boleh didapati pada pelbagai kadar di pulau Tioman. Ia lebih murah di Air Batang berbanding di kawasan lain. Terdapat pelbagai pusat menyelam disediakan di sini. Ramai daripada mereka menawarkan bantuan menyelam dan penginapan juga. Anda memerlukan sesi latihan singkat untuk layak menyelam.
 • Snorkeling adalah aktiviti yang paling popular di sini. Anda boleh mencari perjalanan dengan mudah dari beberapa pusat peranginan ke pantai di mana anda boleh pergi snorkeling. Sut basah akan disediakan untuk disewa dari pelbagai pusat menyelam di sekitar. Terdapat obor-obor di sekeliling sengatannya memerlukan rawatan perubatan. Jadi lebih baik memakai pakaian berlengan panjang atau menggunakan pelindung ruam.
 • Melayari mungkin bukan pilihan yang popular tetapi anda masih boleh melakukannya, terutamanya semasa musim tengkujuh. Air pasang mungkin hanya 2 m atau lebih tinggi.
 • Trekking: Terdapat pelbagai laluan trekking yang terdapat di Pulau Tioman. Terdapat kembara hutan Juara yang sukar yang akan mengambil masa beberapa jam untuk disiapkan, denai Air Terjun yang lebih mencabar, dan kembara Projek Penyu Juara yang menarik.

Perkhidmatan Feri antara Jeti Mersing dan Pulau Tioman

Biasanya terdapat tiga feri dari Jeti Mersing ke Pulau Tioman. Masa adalah 6.30 pagi, 12.30 tengah hari, dan 2 petang dan seterusnya, dan perkhidmatan pergi balik tersedia pada 7 pagi. Tempoh perjalanan di atas feri ialah 39 minit di setiap sisi. Feri menawarkan tempat duduk ekonomi untuk semua. Tempat duduk disediakan dengan harga yang berpatutan. Anda mesti memilih tiket pergi balik semasa membuat tempahan, yang boleh didapati pada kadar yang lebih murah. Kadar tiket untuk seorang dewasa ialah MYR 120 untuk kedua-dua tiket. Perjalanan seterusnya adalah dari Jeti Mersing. Tiada tempat menaiki pesawat lain dari bahagian ini, tetapi drop-off mungkin di mana-mana yang anda pilih daripada lima pilihan di Pulau Tioman. Untuk mengelakkan tergesa-gesa beratur panjang, anda boleh membeli tiket ferry online di redBus

Tempat Menaiki dan Berlepas

 • Menaiki: Jeti Mersing
 • Tempat turun: Air Batang, Jeti Genting, Jeti Paya, Jeti Salang, dan Jeti Tekek

Operator Feri Popular untuk Jeti Mersing ke Pulau Tioman


Untuk Jeti Mersing ke Pulau Tioman di redBus

Jeti Mersing ke Pulau Tioman online tiket feri boleh didapati d i redBus.

Paling penting, seseorang boleh menempah tiket feri online den gan tambang termurah di redBus. Proses tempahan tiket feri dalam talian adalah mudah, dan anda akan mendapat tiket pada harga yang berpatutan.

 • Anda boleh menemui tab 'Feri' di bahagian atas mana-mana halaman di redBus. Klik pada tab ini untuk meneruskan.
 • Isikan lajur 'Sumber' dan 'Destinasi', tarikh seterusnya dan pulang, bilangan penumpang untuk mencari feri.
 • Klik pada butang 'Lihat Butiran' pilihan feri yang anda inginkan.
 • Pilih masa feri seterusnya dan masa feri pergi balik
 • Klik pada butang 'Teruskan' dan isikan butiran penumpang yang diperlukan.
 • Teruskan ke pintu pembayaran dan sahkan pembayaran.
 • Anda akan menerima tiket dalam format digital dalam peti masuk e-mel anda dan nombor telefon bimbit yang didaftarkan.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket feri dalam talian di Malaysia?

A: Anda boleh menempah feri pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket feri anda dalam masa beberapa minit sahaja.

Bagaimana cara untuk saya menempah feri dari Mersing Jetty ke Tioman Island?

A: Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali feri pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

A: Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali feri di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

A: Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).


Kadar Caj & Yuran Pemuliharaan

Pelancong yang melawat Taman Laut Malaysia perlu membayar caj pemuliharaan nominal seperti yang dikehendaki oleh Akta Fi 1951, Perintah Yuran (Taman Laut Malaysia) 2017. Hasil yang dikutip daripada caj tersebut disalurkan kepada Kumpulan Wang Amanah Taman Laut dan Rizab Laut untuk mengurus dan menyelenggara taman, dan untuk menyediakan kemudahan dan keselesaan kepada pelawat.

Orang kurang upaya dikecualikan daripada pertuduhan, dan penduduk yang tinggal di pulau yang dikelilingi oleh Taman Laut juga dikecualikan.


Yuran Taman Laut untuk Pemegang MYKAD -

Dewasa - RM 5

Kanak-kanak (berumur antara 6 hingga 12 tahun) dan warga emas (berumur 60 tahun ke atas) - RM 2

Kurang Upaya - Percuma


Yuran Taman Laut untuk Bukan Pemegang MYKAD -

Dewasa - RM 30

Kanak-kanak (berumur antara 6 hingga 12 tahun) dan warga emas (berumur 60 tahun ke atas) - RM 15

Kurang Upaya - Percuma

Selain itu, terdapat kadar bayaran yang berbeza untuk aktiviti seperti perkhemahan, penyelidikan, penggambaran/dokumentari komersial, selam skuba dan pelayaran. Sila semak Portal Rasmi Jabatan Perikanan Malaysia untuk maklumat lanjut.Operator Feri Popular di Malaysia


Laluan Feri Popular di Malaysia


Do you want to exit reschedule flow?

¡