SP BUMI

Carian SP BUMI Tiket Bas

Pilihan

SP BUMI Imej Bas

SP BUMI Bas

Sr. No.TajukMaklumat
1Nama RasmiSYARIKAT PENGANGKUTAN BUMI PANTAI TIMUR SDN BHD (S.P. BUMI)
2Ditubuhkan di 1992
3Bandar-bandar Utama yang DiliputiKuala Terengganu, kawasan-kawasan Pantai Timur (seperti Kemaman & Kuantan) dan bandar-bandar popular seperti Kuala Lumpur dan Kota Bharu, serta wilayah utara
4Pengarah UrusanTuan Haji Muda
5Jenis-jenis BasBas Satu Tingkat (2+1), Bas Dua Tingkat (2+1)
6Maklumat Penting LainBerpusat di Pantai Timur, Malaysia

Tiket Bas SP BUMI Online

Tentang

Syarikat Pengangkutan Bumi Pantai Timur Sdn Bhd dikenali umum sebagai SP Bumi. Ibu pejabat SP BUMI terletak di Kuala Terengganu. Syarikat ini merupakan pengendali bas yang popular di kawasan Kuala Terengganu, pantai timur (seperti Kemaman, dll) dan wilayah utara. Ia menyediakan perkhidmatan bas untuk ke beberapa lokasi di Malaysia seperti Kuala Lumpur, Kuantan, Lumut, Taiping, Kampar, Kota Bahru dan lain-lain lagi.Kesemua pemandu dan kakitangan bas SP BUMI Express dijamin terlatih dengan baik. Bas SP BUMI beroperasi melalui beberapa stesen bas dan terminal popular di Malaysia seperti Terminal Bas Kota Bharu, Terminal Bersepadu Selatan, Melaka Sentral, dan lain-lain. Selain itu, SP Bumi telah menjalin usaha sama dengan redBus untuk menyediakan perkhidmatan e-tiket kepada para penumpang bagi memudahkan pengalaman perjalanan mereka.Sejarah

SP Bumi mula beroperasi pada tahun 1992 dengan dua buah bas dan merupakan salah satu syarikat bas yang berpusat di kawasan pantai timur Malaysia. Dalam jangka masa 30 tahun, pengendali ini telah berkembang dan kini mempunyai 40 buah bas, kebanyakan antaranya adalah bas satu tingkat dengan 30 tempat duduk. Syarikat ini dimiliki oleh Tuan Haji Muda dan ibu pejabatnya terletak di Kuala Terengganu. Apa yang membuat mereka popular adalah bas-bas dua tingkat yang terdapat untuk beberapa laluan. Kedua-dua jenis bas mempunyai susun atur tempat duduk 2 + 1 yang luas dan ruang kaki yang mencukupi. Kepelbagaian dalam bas membolehkan penumpang memilih jenis bas yang diingini berdasarkan minat dan bajet mereka.

SP Bumi Address

SP BUMI, No. 95, 

Kompleks Hentian Bas MBKT, 

Jalan Masjid Abidin, Kuala Terengganu, 20100. 

Contact No. +609-6237789 

helpdesk@eticketing.my


sp bumi alamat


SP BUMI Laluan-laluan Bas & Waktu Perjalanan

LaluanBas PertamaBas Terakhir
Kemaman ke Kuala Lumpur00:0023:59TEMPAH SEKARANG
Kuantan ke Pasir gudang01:4523:30TEMPAH SEKARANG
Taiping ke Kuala terengganu20:0020:00TEMPAH SEKARANG
Kampar ke Kemaman08:4521:15TEMPAH SEKARANG
Kemaman ke Segamat11:4523:45TEMPAH SEKARANG

SP BUMI di redBus

Kemudahan-kemudahan yang Disediakan

Kemudahan-kemudahan yang biasa disediakan oleh bas-bas SP Bumi adalah:

 • Tempat Mengecas
 • Lampu Membaca
 • Penyaman Udara
 • Tempat Duduk Boleh Laras
 • Cecair Sanitasi Tangan
 • Ruang Bagasi

Laluan-laluan Popular yang Diliputi oleh SP Bumi


SP Bumi Bus

Terdapat banyak laluan yang diliputi oleh bas SP BUMI setiap hari. Penumpang boleh menyemak masa & jadual untuk mana-mana bas di mana-mana laluan menggunakan redBus. Laluan-laluan popular yang diliputi oleh pengendali ini adalah:


Laluan-laluan Tempatan yang Diliputi

 • Melaka Sentral ke Kemaman
 • Kemaman ke Kuala Lumpur
 • Kuantan ke Pasir Gudang
 • Taiping ke Kuala Terengganu
 • Kampar ke Kemaman
 • Kemaman ke Segamat


Laluan-laluan Rentas Sempadan yang Diliputi

SP Bumi express tidak menyediakan sebarang perkhidmatan merentasi sempadan.

Bandar-bandar popular

SP BUMI menyediakan perkhidmatan bas di kebanyakan bandar di Malaysia setiap hari. Beberapa bandar popular yang diliputi oleh bas adalah:

 • Kuala Lumpur – Ia adalah ibu negara Malaysia dan terkenal dengan tarikan pelancongan seperti Taman KLCC, Taman Burung Kuala Lumpur, Muzium Kesenian Islam, Batu Caves, Bangunan Sultan Abdul Samad, dan lain-lain.
 • Kuantan – Perkhidmatan bas SP BUMI yang kerap ke Kuantan dari bandar-bandar yang lain amat senang untuk dijumpai di sini. Pelancong berkunjung ke Kuantan untuk melihat tempat tarikan pelancong seperti Teluk Chempedak, Air Terjun Sungai Pandan, Masjid Sultan Ahmad Shah, Pantai Balok, dan lain-lain.
 • Taping – Taiping terkenal dengan tarikan pelancongan seperti Taman Tasik Taiping, Bukit Larut, Muzium Perak, Tanah Perkuburan Perang Taiping, Gereja All Saints, dan lain-lain.
 • Kuala Terengganu - Tempat ini terkenal dengan tarikan-tarikan pelancong seperti Masjid Kristal, Lorong Penyu, Pantai Teluk Kalong, Masjid Sultan Zainal Abidin, dll.


Jenis Bas Yang Ditawarkan oleh SP BUMI

SP Bumi menyediakan pelbagai jenis bas kepada para penumpang. Antaranya adalah-

 • Dek Berganda (2+2)
 • Eksekutif (2+1)
 • Ekonomi (2+2)
 • Seater

Penumpang boleh melihat gambar bas yang ingin dipilih sebelum menempah tiket di redBus. Penafian: Jadual bas, laluan, dan harga tambang tertakluk kepada perubahan. Sila membuat semakan terlebih dahulu jika terdapat sebarang perubahan saat akhir.

Bagaimana cara untuk menempah bas SP Bumi melalui redBus?

Prosedur untuk menempah tiket bas online SP BUMI melalui redBus adalah seperti berikut:
 • Masukkan tempat berlepas dan tempat anda ingin turun dalam ruang-ruang ‘Dari’ dan ‘Ke’ di bahagian atas halaman ini.
 • Masukkan maklumat tarikh perjalanan pilihan anda. Klik pada 'Carian'.
 • Pilih bas SP BUMI pilihan anda dari senarai bas yang tersedia. redBus juga memberi anda pilihan untuk menapis carian bas untuk memilih mana-mana operator pilihan anda.
 • Pilih mana-mana bas dan kemudian pilih tempat duduk anda di tempat duduk kosong yang tersedia.
 • Masukkan nama, nombor telefon dan lain-lain pada halaman seterusnya.
 • Lengkapkan bayaran online untuk menerima tiket SP BUMI anda (e-tiket/M-tiket).

Kenapa Pilih SP Bumi Untuk Perjalanan Anda?

 • SP Bumi adalah perkhidmatan bas terkemuka dari kawasan Pantai Timur Malaysia. Ia dikendalikan oleh Syarikat Pengangkutan Bumi Pantai Timur Sdn Bhd.
 • Bas-bas yang disediakan oleh SP Bumi adalah bas satu dengan tempat duduk, atau bas dua tingkat yang mempunyai ciri-ciri hebat seperti susunan tempat duduk 2 + 1, tempat duduk yang luas dengan reka bentuk berfungsi berserta dengan tempat duduk boleh bersandar, tali pinggang keledar, lampu membaca, penghawa dingin, dan ruang bagasi yang berasingan.
 • Bahagian dalamannya yang direka dengan baik dan susunan tempat duduk yang ergonomik memastikan perjalanan yang santai dan selesa.
 • Terdapat juga beberapa kemudahan tambahan seperti tandas, soket mengecas, dll.
 • Perkhidmatan WiFi percuma terdapat di dalam beberapa bas, serta penjejakan GPS yang membolehkan anda memberitahu mereka yang tersayang tentang lokasi anda secara langsung.
 • Tiket-tiket pada harga berpatutan dan laluan ke pelbagai destinasi membuatkannya pilihan yang baik untuk perjalanan anda. Tambahan pula, anda boleh menempah tiket bas SP BUMI secara online, menjadikan pengesahan tempat duduk dalam bas ekspres proses yang mudah.
 • Pengendali ini beroperasi di semua terminal bas yang terkemuka di daerah-daerah Timur dan Barat Malaysia. Jika anda seorang pelajar atau orang dewasa yang bekerja, waktu beroperasi SP Bumi sangat sesuai untuk anda. Jika anda seorang pelancong, SP Bumi juga adalah pilihan terbaik untuk melancong dan berjalan-jalan di Malaysia.

SP BUMI Tawaran

Memesan tiket bas SP BUMI online di redBus hadir dengan banyak faedah. Penumpang boleh mendapat potongan harga yang menarik semasa menempah tiket bas SP BUMI. Pelanggan kini dapat potongan harga hingga 20% untuk tiket bas [BO_Name] mereka dan menikmati perjalanan bas yang selesa dan sangat berpatutan. Juga, pastikan perjalanan anda dengan harga nominal semasa menyelesaikan pembayaran!

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 

Jenis-Jenis Bas milik SP BUMI

Pelbagai jenis bas yang dikendalikan oleh SP BUMI ialah:

 • Double Deck(2+2)
 • Executive(2+1)
 • Economy(2+2)
 • Seater
Lihat Lagi

Soalan Lazim

Q: Adakah ini tawaran terbaik yang diberikan oleh SP BUMI di platform redBus?
A: Ya, tawaran ini tersedia secara eksklusif di platform redBus dan melebihi semua tawaran berasaskan kupon lain yang boleh anda gunakan di laman web ini.
Q: Adakah saya perlu mencetak tiket bas saya untuk menaiki bas?
A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF.Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.
Q: Bagaimana saya boleh menempah tiket bas SP BUMI?
A: Anda boleh melawat kaunter tiket SP BUMI yang terletak di terminal bas terdekat atau anda boleh layari laman web rasmi SP BUMI untuk menempah tiket anda. Penyelesaian tempahan yang lebih mudah juga telah disediakan oleh redBus, Malaysia. Laman web mesra pengguna ini menawarkan cara yang lebih mudah untuk menempah tiket bas online.
Q: Bagaimanakah saya boleh mendapat tambang bas yang murah dengan SP Bumi?
A: redBus menawarkan kemudahan ‘pas bas’ untuk SP Bumi untuk beberapa laluan tertentu. Jika laluan bas anda adalah antara laluan yang menawarkan kemudahan ini, dan anda kerap menggunakan laluan ini, anda boleh mendapat diskaun hebat untuk perjalanan bas anda dengan mendapatkan pas bas redBus.
Q: Adakah terdapat potongan harga yang ditawarkan oleh SP BUMI?
A: Ya. Pelanggan boleh mendapat potongan harga sehingga 20% apabila mereka menempah tiket bas online dengan redBus, Malaysia.
Q: Apa itu pas bas redBus?
A: Mereka yang menggunakan pas bas redBus boleh jimat hingga 25% untuk perjalanan mereka. Pas bas ini terpakai untuk bas-bas pada laluan dan pengendali bas tertentu. Untuk menggunakan pas ini dengan sepenuhnya, anda boleh memilih laluan, pengendali bas, pilih bilangan perjalanan dan membayar tambang diskaun satu kali. Pas ini boleh digunakan dengan mudah pada tarikh perjalanan.