SP BUMI

Carian SP BUMI Tiket Bas

Pilihan

SP BUMI Imej Bas

SP BUMI Laluan-laluan Bas & Waktu Perjalanan

LaluanBas PertamaBas Terakhir
Kemaman ke Kuala Lumpur00:0023:59TEMPAH SEKARANG
Kuantan ke Pasir gudang01:4523:30TEMPAH SEKARANG
Taiping ke Kuala terengganu20:0020:00TEMPAH SEKARANG
Kampar ke Kemaman08:4521:15TEMPAH SEKARANG
Kemaman ke Segamat11:4523:45TEMPAH SEKARANG

SP BUMI di redBus

SP BUMI ialah salah sebuah pengendali bas terkemuka di Malaysia, mengendali lebih daripada 302 mematuhi langkah-langkah keselamatan, menepati waktu dan memenuhi keperluan perjalanan para penumpang. Bas-bas diselenggara dengan baik dan pemandu-pemandu berpengalaman sentiasa memastikan keselamatan di jalanraya untuk penumpang. SP BUMI ialah sebuah penyedia beberapa jenis perkhidmatan bas yang menghubungkan laluan-laluan bandar yang berberlainan.


Perkhidmatan Bas SP BUMI

Mengenai SP BUMI


Syarikat Pengangkutan Bumi Pantai Timur Sdn Bhd. memantau perkhidmatan bas SP BUMI Express. Bhd. (SP BUMI ibu pejabat) terletak di Kuala Terengganu. SP BUMI menyediakan perkhidmatan bas di banyak bandar raya Malaysia seperti Kuala Lumpur, Kuantan, Lumut, Taiping, Kampar, dan sebagainya. Kebanyakan laluan popular yang diliputi oleh bas SP BUMI Express merangkumi di kawasan pantai timur Malaysia. SP BUMI menawarkan pelbagai jenis bas untuk dipilih dan agak popular di Malaysia kerana bas mereka tiba tepat pada masanya.


SP BUMI Express mempunyai pemandu dan kakitangan bas yang terlatih. Bas SP BUMI adalah luas dan mempunyai ruang kaki yang luas. Bas SP BUMI beroperasi di pelbagai stesen bas & terminal popular di Malaysia seperti Terminal Bas Kota Bharu, Terminal Bersepadu Selatan, Melaka Sentral, dan sebagainya. Syarikat SP BUMI berkoperasi dengan redBus untuk menyediakan perkhidmatan e-tiket kepada penumpang dan menjadikan pengalaman perjalanan mereka lebih mudah. Di redBus, tiada caj atau cukai tersembunyi yang akan dikenakan kepada penumpang. Jom kita lihat maklumat lanjut mengenai bas SP BUMI.


Kemudahan Yang Ditawarkan oleh SP BUMI


Kemudahan bas SP BUMI bergantung kepada jenis bas dan jenis tiket yang ditempah oleh anda. Penumpang boleh menyemak kemudahan yang ditawarkan oleh mana-mana bas SP BUMI di aplikasi mudah alih/laman web redBus. Kemudahan yang ditawarkan oleh bas SP BUMI adalah seperti berikut:


● Tempat Mengecas

● Lampu Membaca

● Penyaman Udara

● Tempat Duduk Boleh Laras

● Cecair Sanitasi Tangan

● Ruang Bagasi


Laluan Popular


Terdapat banyak laluan yang diliputi oleh bas SP BUMI setiap hari. Penumpang boleh menyemak masa & jadual untuk mana-mana bas SP BUMI di mana-mana laluan menggunakan redBus. Laluan-laluan popular yang diliputi oleh bas SP BUMI ialah:


● Melaka Sentral ke Kemaman

● Kemaman ke Kuala Lumpur

● Kuantan ke Pasir Gudang

● Taiping ke Kuala Terengganu

● Kampar ke Kemaman

● Kemaman ke Segamat


Penumpang boleh mencari tempoh masa perjalanan oleh bas SP BUMI untuk mana-mana laluan tertentu menggunakan redBus. Ia juga dapat membantu anda untuk memilih harga-harga bas yang berbeza untuk dibandingkan. Di redBus, anda boleh menapis carian bas SP BUMI berdasarkan tempat berlepas & turun. Anda juga boleh membuat semakan perjalanan bas SP BUMI melalui aplikasi mudah alih/laman web redBus.


Jenis Bas Yang Ditawarkan oleh SP BUMI


SP BUMI adalah salah satu penyedia perkhidmatan bas terkemuka di Malaysia. Kebanyakan pelancong/penumpang lebih gemar menaiki bas SP BUMI kerana perkhidmatan yang berkualiti tinggi. SP BUMI menawarkan pelbagai jenis bas untuk dipilih seperti:


● Dek Berganda (2+2)

● Eksekutif (2+1)

● Ekonomi (2+2)

● Seater


SP BUMI Express menawarkan bas untuk setiap bahagian masyarakat. Untuk mendapatkan penyaman udara, anda boleh memilih bas eksekutif atau bas ekonomi. Penumpang boleh melihat gambar bas yang ingin dipilih sebelum menempah tiket di redBus. redBus sentiasa berhasrat untuk menyediakan perkhidmatan yang boleh dipercayai untuk memudahkan penumpang melancong.


Bandar-bandar popular


SP BUMI menyediakan perkhidmatan bas di kebanyakan bandar di Malaysia setiap hari. Perkhidmatan bas SP BUMI yang tiba tepat pada masanya ini amat digemari oleh pelancong dan penumpang harian yang mendapati perkhidmatan SP BUMI ditawar pada harga berpatutan. Beberapa bandar popular yang diliputi oleh bas SP BUMI adalah:


● Kuala Lumpur – Ia adalah ibu negara Malaysia dan terkenal dengan tarikan pelancongan seperti Taman KLCC, Taman Burung Kuala Lumpur, Muzium Kesenian Islam, Batu Caves, Bangunan Sultan Abdul Samad, dan lain-lain.

● Kuantan – Perkhidmatan bas SP BUMI yang kerap ke Kuantan dari bandar-bandar yang lain amat senang untuk dijumpai di sini. Pelancong berkunjung ke Kuantan untuk melihat tempat tarikan pelancong seperti Teluk Chempedak, Air Terjun Sungai Pandan, Masjid Sultan Ahmad Shah, Pantai Balok, dan lain-lain.

● Taping – Taiping terkenal dengan tarikan pelancongan seperti Taman Tasik Taiping, Bukit Larut, Muzium Perak, Tanah Perkuburan Perang Taiping, Gereja All Saints, dan lain-lain.

● Kuala Terengganu – Ibu pejabat utama SP BUMI adalah terletak di Kuala Terengganu. Kuala Terengganu mempunyai pelbagai tarikan pelancongan seperti Masjid Kristal, Arca Penyu, Pantai Teluk Kalong, Masjid Sultan Zainal Abidin, dan lain-lain.


Cara Menempah bas SP BUMI di redBus


Prosedur untuk menempah tiket bas SP BUMI melalui redBus adalah seperti berikut:


● Layari www.redbus.my atau buka aplikasi mudah alih.

● Masukkan bandar perlepasan & destinasi bandar anda di bahagian 'Dari’ & 'Ke' dan masukkan juga tarikh perjalanan anda. Selepas semua butiran telah dimasukkan, klik pada 'Cari Bas'.

● Pilih bas SP BUMI pilihan anda dari senarai bas yang tersedia. redBus juga memberi anda pilihan untuk menapis carian bas untuk memilih mana-mana operator pilihan anda.

● Pilih mana-mana bas dan kemudian pilih tempat duduk anda di tempat duduk kosong yang tersedia.

● Masukkan nama, nombor telefon dan lain-lain pada halaman seterusnya.

● Lengkapkan bayaran dalam talian untuk menerima tiket SP BUMI anda (e-tiket/M-tiket).


Langkah penjagaan COVID-19 yang perlu diambil semasa menaiki bas SP Bumi Express


SP Bumi Express sentiasa menjaga keselamatan penumpangnya. Sejak kemunculan wabak ini, operator bas telah diberi langkah-langkah keselamatan yang penting untuk diikuti semasa perjalanan. Perkhidmatan bas SP Bumi melakukan proses pembersihan dan sanitasi pada keseluruhan bas dengan teliti setiap kali sebelum mereka memulakan perjalanan.


Di samping itu, langkah penjagaan COVID-19 yang perlu anda lakukan semasa menaiki bas SP Bumi adalah -

● Memakai topeng muka yang betul iaitu menutup mulut dan hidung di khalayak ramai dan juga semasa perjalanan di dalam bas. Kakitangan bas juga perlu memakai topeng muka sepanjang perjalanan.

● Perkhidmatan SP Bumi Express boleh didapati di terminal bas yang popular di mana anda perlu mengekalkan penjarakan sosial yang betul iaitu 6 kaki atau 1 meter semasa menunggu bas.

● Bawa cecair sanitasi tangan untuk lebih selamat, walaupun ianya telah disediakan di dalam bas.

● Perkhidmatan tiket dalam talian SP Bumi membolehkan penumpang untuk membawa e-tiket supaya mereka boleh melakukan perjalanan tanpa membawa salinan fizikal tiket.


Jika anda ingin melancong ke Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan daerah lain di mana PKP dilaksanakan, anda mungkin memerlukan permit tambahan dan bukti pra-pendaftaran.


Laluan tempatan yang disediakan oleh SP Bumi


SP Bumi menawarkan pelbagai jenis bas di laluan tempatan untuk membawa penumpang dari semua bahagian masyarakat. Tempahan dalam talian SP Bumi telah disediakan untuk semua jenis bas ini. Anda boleh menempah tiket bas SP Bumi secara dalam talian di laman web /aplikasi mudah alih redBus. Berikut adalah laluan popular mereka di negara ini -

● Melaka Sentral ke Kemaman

● Kemaman ke Kuala Lumpur

● Kuantan ke Pasir Gudang

● Taiping ke Kuala Terengganu

● Kampar ke Kemaman

● Kemaman ke Segamat


Laluan merentasi sempadan yang disediakan oleh SP Bumi


SP Bumi express tidak menyediakan sebarang perkhidmatan merentasi sempadan. Perkhidmatan mereka adalah terhad kepada bahagian pantai timur di Malaysia sahaja.

SP Bumi Address

SP BUMI, No. 95, 

Kompleks Hentian Bas MBKT, 

Jalan Masjid Abidin, Kuala Terengganu, 20100. 

Contact No. +609-6237789 

helpdesk@eticketing.my

SP BUMI Tawaran

Memesan tiket bas SP BUMI online di redBus hadir dengan banyak faedah. Penumpang boleh mendapat potongan harga yang menarik semasa menempah tiket bas SP BUMI. Pelanggan kini dapat potongan harga hingga 20% untuk tiket bas [BO_Name] mereka dan menikmati perjalanan bas yang selesa dan sangat berpatutan. Juga, pastikan perjalanan anda dengan harga nominal semasa menyelesaikan pembayaran!

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 

SP Bumi Address

SP BUMI, No. 95, 

Kompleks Hentian Bas MBKT, 

Jalan Masjid Abidin, Kuala Terengganu, 20100. 

Contact No. +609-6237789 

helpdesk@eticketing.my

Jenis-Jenis Bas milik SP BUMI

Pelbagai jenis bas yang dikendalikan oleh SP BUMI ialah:

  • Double Deck(2+2)
  • Executive(2+1)
  • Economy(2+2)
  • Seater
Lihat Lagi

Penempahan tiket bas SP BUMI di redBus

redBus menawarkan pilihan tempahan tiket dalam talian untuk kebanyakan bas yang dikendalikan oleh SP BUMI. Anda boleh log masuk ke redbus.my pada bila-bila masa dan tempah tiket bas anda dengan pilihan-pilihan pembayaran yang selesa dan elakkan masalah menunggu di kaunter tiket.

Soalan Lazim

Q: Bagaimana saya boleh menempah tiket bas SP BUMI?
A: Anda boleh melawat kaunter tiket SP BUMI yang terletak di terminal bas terdekat atau anda boleh layari laman web rasmi SP BUMI untuk menempah tiket anda. Penyelesaian tempahan yang lebih mudah juga telah disediakan oleh redBus, Malaysia. Laman web mesra pengguna ini menawarkan cara yang lebih mudah untuk menempah tiket bas anda secara dalam talian.
Q: Berapakah harga tiket bas pada kos bas SP BUMI?
A: Tambang tiket adalah berbeza bergantung kepada tempat mengambil dan menurunkan penumpang. Anda boleh melawat redbus.my/ms agar sentiasa mendapat maklumat terkini mengenai tambang bas, ketersediaan dan banyak lagi. Platform pembayaran di laman web redBus memastikan setiap transaksi yang dilakukan di laman web ini dilindungi.
Q: Adakah saya perlu mencetak tiket bas saya untuk menaiki bas?
A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF.Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.
Q: Sekiranya saya menempah tiket bas di kaunter atau di platform redBus?
A: Itu bergantung pada apa yang paling sesuai untuk anda. Anda boleh menempah tiket di kaunter tetapi anda mungkin terlambat untuk menempah kerusi di tepi tingkap yang selesa atau menghadapi risiko terlambat untuk menempah mana-mana kerusi sama sekali. Banyak orang mengakui manfaat tempahan tiket bas di platform dalam talian seperti redBus. Ia mudah, senang, dan dapat menjawab semua pertanyaan anda dengan hanya melayari laman web. Laman web ini menyediakan kemas kini secara langsung di beberapa saluran yang berbeza seperti jadual bas, tambang, tempat duduk yang tersedia, tempat mengambil dan menurunkan penumpang, diskaun dan tawaran, dan banyak lagi.
Q: Adakah terdapat potongan harga yang ditawarkan oleh SP BUMI?
A: Ya. Pelanggan boleh mendapat potongan harga sehingga 20% apabila mereka menempah tiket bas online dengan redBus, Malaysia.
Q: Adakah ini tawaran terbaik yang diberikan oleh SP BUMI di platform redBus?
A: Ya, tawaran ini tersedia secara eksklusif di platform redBus dan melebihi semua tawaran berasaskan kupon lain yang boleh anda gunakan di laman web ini.