Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
Currency
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Bas Dari Kuala Lumpur ke Kuantan

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket bas online di Malaysia?

A: Anda boleh menempah bas pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket bas anda dalam masa beberapa minit sahaja.

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Kuala Lumpur ke Kuantan?

A: Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

A: Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

A: Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket Kuala Lumpur ke Kuantan?

A: Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas Kuala Lumpur ke Kuantan semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.

Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas Kuala Lumpur ke Kuantan di platform redBus?

A: Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas Kuala Lumpur ke Kuantanadalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.

Berapa banyakkah bas beroperasi antara Kuantan dari Kuala Lumpur?

A: Banyak bas beroperasi antara KL ke Kuantan setiap hari. Pada masa ini, terdapat 5 buah operator bas seperti Transnasional, Plusliner, Mayang Sari Express, dan lain-lain lagi yang mana ianya beroperasi dari KL ke Kuantan di Pulau Pinang, Malaysia. Tempoh perjalanannya mengambil masa lebih kurang 3 hingga 4 jam dan ia amat selesa.

Adakah terdapat banyak tawaran dan diskaun diberikan untuk laluan ini?

A: redBus sentiasa mengemas kini diskaun dan tawaran yang diberi dari semasa ke semasa. Sentiasa semak laman web atau aplikasi mudah alih redBus untuk tawaran menarik Pada masa ini, anda akan mendapat diskaun sehingga 10% atau cashback sebanyak RM10 dengan menggunakan kod kupon yang disediakan melalui aplikasi dan laman web redBus.

Apakah bentuk kemudahan yang disediakan oleh bas yang membawa penumpang di laluan ini?

A: Kemudahan di dalam bas bergantung kepada operator bas berkenaan. Kesemua kemudahan yang disediakan ada dinyatakan bersama-sama jenis bas di dalam laman web dan aplikasi kami. Secara amnya, tempat mengecas dan botol air ada disediakan di dalam setiap bas.

Apakah jaminan langkah-langkah keselamatan dipatuhi oleh setiap bas yang saya tempah melalui redBus?

A: Banyak operator bas di Malaysia memastikan penumpang mereka mematuhi penjarakan sosial dan mempunyai akses kepada semua langkah berjaga-jaga keselamatan. Topeng pelitup muka wajib dipakai mengikut garis panduan untuk mengelakkan COVID-19. Setiap bas juga menyediakan cecair sanitasi tangan dan membersihkan setiap permukaan di dalam bas.

Bagaimanakah saya boleh mendapat tambang bas yang murah dengan bas Kuala Lumpur ke Kuantan?

A: redBus menawarkan kemudahan ‘pas bas’ untuk bas-bas Kuala Lumpur ke Kuantan beberapa pengendali bas tertentu. Jika anda menggunakan perkhidmatan pengendali bas tertentu ini, dan anda kerap menggunakan laluan ini, anda boleh mendapat diskaun hebat untuk perjalanan bas anda dengan mendapatkan pas bas redBus.

Apa itu pas bas redBus?

A: Mereka yang menggunakan pas bas redBus boleh jimat hingga 25% untuk perjalanan mereka. Pas bas ini terpakai untuk bas-bas pada laluan dan pengendali bas tertentu. Untuk menggunakan pas ini dengan sepenuhnya, anda boleh memilih laluan, pengendali bas, pilih bilangan perjalanan dan membayar tambang diskaun satu kali. Pas ini boleh digunakan dengan mudah pada tarikh perjalanan.


A Journey from Kuala Lumpur to Kuantan

Bagaimana untuk Membuat Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kuantan dengan Bas

Cara terbaik untuk melarikan diri dari kebosanan di bandar adalah dengan mengambil perjalanan hujung minggu yang singkat dari Kuala Lumpur ke Kuantan dengan tiket bas online. Apabila anda berada di Kuala Lumpur, terdapat beberapa tempat yang boleh anda lawati. Di sini, kita akan bercerita mengenai perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kuantan. Seperti ramai tahu, Kuantan merupakan ibu negeri Pahang yang terletak di pantai timur Malaysia, dan perjalanannya mengambil masa sekitar tiga ke empat jam dari KL.

Walaupun tidak pernah dianggap sebagai tempat untuk dilawati, destinasi ini seharusnya menjadi salah satu tempat untuk diterokai. Yang paling penting mengenai lawatan KL ke Kuantan adalah ianya tidak memerlukan kos tinggi dan menjimatkan terdapat banyak pilihan bas. Malah, terdapat sejumlah 64 buah bas dari KL datang ke bandar ini setiap hari. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai laluan bas, tambang dan lain-lain hal untuk KL ke Kuantan, teruskan membaca.

Bagaimana cara untuk ke Kuantan dari Kuala Lumpur?

Untuk tiba di Kuantan dari Kuala Lumpur, anda boleh memilih mana-mana bentuk pengangkutan di bawah -

 • Kereta Api: Anda boleh membuat perjalanan di laluan Kuala Lumpur ke Kuantan dengan kereta api. Perjalanan kereta api agak kerap dari Kuala Lumpur ke Kuantan.
 • Kapal terbang: Sekiranya anda ingin cepat sampai dari KL ke Kuantan, cara terbaik adalah dengan menaiki kapal terbang.
 • Bas: Menempah tiket bas online adalah kaedah terbaik untuk perjalanan dari KL ke Kuantan. Memilih untuk menaiki bas adalah cara pengangkutan paling baik untuk ke Kuantan dari KL. Pelbagai jenis bas membawa penumpang di laluan ini dengan jadual yang kerap. Anda boleh menempah tiket bas online dengan mudah melalui aplikasi mudah alih/laman web redBus dan mendapat pelbagai manfaat darinya.
 • Teksi: Salah satu cara lain untuk membuat perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kuantan adalah dengan teksi. Walaupun begitu, ianya mungkin agak mahal.

Bagaimanakah cara untuk ke Kuantan dari Kuala Lumpur dengan selamat?

Untuk membuat perjalanan yang selamat, anda boleh memilih untuk menempah tiket secara online tanpa perlu bersesak dan beratur di kaunter tiket. Untuk menempah tiket bas online, lawati laman web / aplikasi mudah alih redBus.

Anda juga perlu -

 • Patuhi langkah penjarakan sosial dan elakkan berada di tempat sesak atas faktor pencegahan COVID-19. Penumpang perlu mengelakkan dari membuat sebarang perjalanan sekiranya mempunyai tanda/simptom COVID-19
 • Penumpang perlu memakai topeng pelitup muka sepanjang perjalanan dari KL ke Kuantan dengan bas.
 • Penumpang perlu mematuhi semua panduan yang telah ditetapkan oleh kerajaan Malaysia berkaitan dengan membuat perjalanan di dalam situasi COVID-19

Maklumat Bas KL ke Kuantan

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, terdapat beberapa bas yang membawa penumpang dari KL ke Kuantan. Oleh itu, tiada masalah untuk anda mencari bas yang sesuai. Oleh kerana ia adalah laluan yang dekat, bas adalah cara pengangkutan yang menjimatkan dan juga lebih cepat berbanding jenis pengangkutan lain. Memandangkan Kuantan terkenal dengan pantainya, ramai pengunjung tempatan datang ke tempat ini dari KL pada hujung minggu. Sekiranya anda dalam perjalanan ke KL, sudah tentu anda mempunyai masa sehari atau dua untuk meneroka dan berjalan-jalan di sekitar bandar yang penuh keasyikan ini. Menaiki bas memberi anda pilihan untuk memilih tempat menaiki bas dan turun di mana anda mahu.

Bas Popular

Oleh kerana terdapat 64 buah bas untuk laluan KL ke Kuantan, ia menjadikannya mudah untuk penumpang memilih bas yang memberi keselesaan, masa perjalanan, dan keperluan lain. Di bawah disenaraikan antara pilihan bas popular untuk laluan ini.

 • LA Holidays Travel and Tours
 • Mayang Sari Express
 • Sani Express
 • SP Bumi
 • Utama Ekspres
 • Jasa Pelangi Ekspres
 • Bulan Restu

Ini hanyalah antara beberapa bas yang paling popular. Anda boleh memilih mana-mana bas mengikut keutamaan anda dari laman web redBus. Setiap bas mempunyai kemudahan yang berbeza dan, tentu saja, masa perjalanan yang berbeza, dan ia membantu anda memilih apa yang anda mahukan. Bas-bas ini terbahagi ke beberapa kategori, seperti berikut:

 • Eksekutif
 • Dek Dua Tingkat
 • Super VIP

Kemudahan yang anda kan dapat adalah berpandukan bas yang anda pilih. Jadi, sekiranya anda mencari keselesaan pada harga yang berpatutan, anda boleh memilih dari pilihan yang ada. Di bawah diberikan beberapa kemudahan yang sering disediakan di dalam bas Kuala Lumpur ke Kuantan:

 • Wi-Fi
 • Port pengecas
 • Port USB untuk mengecas
 • Penjejak GPS
 • Television

Sekali lagi ditekankan bahawa ia bergantung kepada jenis bas coach yang anda pilih kerana tidak semua bas eksekutif menyediakan kemudahan seperti apa yang ditawarkan oleh bas VIP. Tambahan pula, bas ini juga memastikan proses sanitasi dijalankan dengan kerap, penyediaan cecair sanitasi tangan, dan mematuhi standard kebersihan lain di ketika pandemik COVID-19 ini.

Walaupun tempat pengambilan penumpang di Kuala Lumpur hanya di Terminal Bersepadu Selatan, terdapat tiga tempat pilihan untuk turun bas di Kuantan yang boleh anda pilih. Berikut adalah tempatnya:

 • Terminal Kuantan Sentral
 • UMP Gambang
 • Universiti Malaysia Pahang

Berdasarkan tempat di mana anda ingin tinggal atau dilawati, anda boleh memilih tempat ketibaan yang sesuai. Bas-bas ini membawa penumpang bermula dari 7 pagi hingga ke 11:30 malam. Sudah pasti, ia tertakluk kepada sebarang perubahan, oleh itu, adalah lebih baik anda memeriksa dan menempah dari laman web redBus.

Aktiviti yang boleh dilakukan di Kuantan

Selepas anda membeli tiket bas KL ke Kuantan perjalanan akan bermula, dan setiap saat dijamin berbaloi. Terdapat beberapa aktiviti yang boleh dilakukan di bandar ini kerana ia menjanjikan banyak pengalaman menarik. Tetapi, seperti biasa, terdapat beberapa tempat yang mesti dikunjungi yang anda tidak boleh ketinggalan. Di bawah disenaraikan beberapa aktiviti yang anda pasti ingin cuba apabila melawat Kuantan.

 • Air terjun Sungai Pandan – Ini mungkin antara salah satu tempat yang paling dilawati oleh pelancong di Kuantan. Ia amat sesuai dijadikan tempat berkelah dan menikmati alam semula jadi.
 • Teluk Cempedak – Satu lagi tempat yang boleh anda lawati dan nikmati dengan percuma. Ia termasuk antara salah satu pantai yang cantik di Malaysia dan ia terletak hanya 5 kilometer dari bandar.
 • Masjid Negeri - Bangunannya adalah sebuah seni bina yang paling mengasyikkan. Warna bangunan bertona putih dan biru ini merupakan sebuah masjid yang mempersonakan terutama apabila disinari cahaya langit.
 • Pasar Malam Kuantan - Ia merupakan suatu yang anda perlu saksikan sendiri. Pastikan anda berjalan-jalan di sepanjang pasar malam di bandar ini dan nikmati pengalaman mencuba pelbagai makanan tradisi di sini.

Tips-tips untuk Menempah Bas dari Kuala Lumpur ke Kuantan

Cara termudah untuk menempah bas anda ialah dengan menggunakan app atau laman web redBus. Walaupun anda mungkin pertama kali melayari laman web redBus, anda boleh membuat tempahan dengan cepat dan mudah. Ingat untuk sentiasa menyemak diskaun-diskaun yang ditawarkan dalam app atau laman web kami semasa membuat tempahan. Pastikan untuk memilih tempat bertolak dan tempat turun anda dengan betul. Selain itu, pastikan anda simpan satu salinan e-tiket yang telah dimuat turun sekiranya perlu dikemukakan pada tarikh perjalanan.

Bagaimanakah Cara untuk Menempah Tiket Bas Dalam Talian redBus, dari KL ke Kuantan?

Ramai pelancong lebih gemar membuat perjalanan dari KL (Kuala Lumpur) ke Kuantan dengan menaiki bas. Proses untuk menempah tiket bas KL ke Kuantan dengan redBus adalah seperti berikut:

 • Pada laman utama, taip ‘Kuala Lumpur’ dalam borang ‘Dari’ dan ‘Kuantan’ dalam borang ‘Ke’. Pilih tarikh perjalanan KL ke Kuantan anda dan tekan butang ‘Carian’.
 • Semua bas KL ke Kuantan yang ada akan disenaraikan untuk anda. Pilih mana-mana bas dari Johor Bahru ke Kuala Lumpur, dan redBus akan mempamerkan susun atur tempat duduk.
 • Pilih tempat duduk anda di bas Kuala Lumpur ke Kuantan kemudian masukkan tempat bertolak/turun. redBus akan memberitahu anda mengenai tempat-tempat duduk yang telah diambil dan yang masih kosong untuk membantu anda membuat pilihan. Setelah semua butiran dimasukkan, tekan butang ‘Teruskan Untuk Menempah’.
 • Isikan semua maklumat penumpang berserta dengan butiran hubungan. Setelah semua maklumat telah dimuatnaik, klik pada butang ‘Proceed to Pay’.
 • Pilih cara pembayaran untuk membayar tiket bas dalam talian. Jangan lupa untuk menggunakan kod kupon (jika ada) semasa membuat tempahan.
 • Lengkapkan pembayaran dalam talian untuk mengesahkan tempahan tiket bas KL ke Kuantan anda. Anda akan menerima e-tiket/M-tiket melalui e-mel atau SMS.

PENGENDALI BAS TERBAIK
 • LA Holidays Travel and Tours Sdn Bhd
 • Mayang Sari Express
 • Transnasional
 • Sani United
 • Bulan Restu

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Kuala Lumpur ke Kuantan di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.

Sekarang, anda juga boleh menempah tiket Bas Kuala Lumpur ke Kuantan secara global dengan kami di sini - https://www.redbus.com/bus-ticket/kuala-lumpur-to-kuantan

dan Sepanyol di sini - https://www.redbus.com/es-419/pasajes-de-bus/kuala-lumpur-a-kuantan

Imej Pengendali Bas Terunggul


  JAMINAN REDBUS

  • PROMOSI YANG MENARIK
   Nikmati diskaun setiap kali anda menempah tiket dengan kami
  • PILIHAN YANG DIPERCAYAI
   Lebih 17 juta pelanggan yang berpuas hati seluruh dunia
  • PILIHAN BAS YANG PELBAGAI
   Lebih dari 80 operator bus menghubungi lebih 800 laluan seluruh Malaysia dan Singapura
  • PENJADUALAN SEMULA YANG MUDAH
   Ubah tarikh dan masa perjalanan anda dengan mudah

  LAIN TEMPAT PELEPASAN & PENURUNAN PENUMPANG DALAM

  Kuala Lumpur

  • Tbs (Terminal Bas Bersepadu)
  • TBS (Terminal Bersepadu Selatan)
  • Tbs (terminal bersepadu selatan)

  Kuantan

  • Hentian kuantan
  • Kuantan
  • Kuantan Sentral (kuanta Bus Terminal)
  • Kuantan Sentral (Platform Atas)
  • Terminal Kuantan Sentral
  • Terminal Sentral Kuantan
  • UMP Gambang

  Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

  Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Kuala Lumpur ke Kuantan di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.


  Tawaran Tiket Kuala Lumpur ke Kuantan

  redBus memberikan tawaran dan potongan harga yang luar biasa kepada pelanggannya semasa membuat tempahan online tiket bas. Pelanggan dapat menikmati potongan hingga 20% pada tiket bas Kuala Lumpur ke Kuantan mereka. Pilih mana-mana bas yang ada di laluan bas Kuala Lumpur ke Kuantan dan jadikan perjalanan anda sangat berpatutan dengan meraih potongan sehingga 20% untuk tiket bas.

  Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers   Do you want to exit reschedule flow?

  ¡