Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
CUR
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Bas Dari Ipoh ke Penang


Perkhidmatan Bas Ipoh ke Penang

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
2 jam 23 minit
Ipoh
Penang
46
RM 14.00

Jarak dengan Bas Ipoh ke Penang

Bas Terawal
:
12:30 AM
Bas Terakhir
:
11:59 PM
Syarikat Bas
:
14

Jadual Bas dan Harga Ipoh ke Penang

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
LEXOJAYA SDN BHD 01:30 PM 04:30 PM 2 jam 36 minit
HARGA PANDANGAN
Super Nice Express 12:00 PM 12:00 PM 2 jam 36 minit
HARGA PANDANGAN
CS Travel and Tours 11:00 AM 04:30 PM 2 jam 36 minit
HARGA PANDANGAN
Unititi Express 10:30 AM 04:15 PM 2 jam 36 minit
HARGA PANDANGAN
Mayang Sari Express 04:45 AM 06:30 PM 2 jam 36 minit
HARGA PANDANGAN

Bas dari Ipoh ke Pulau Pinang

Perjalanan dari Ipoh ke Pulau Pinang merupakan laluan yang popular di kalangan pelancong dan penduduk tempatan yang merancang percutian pantas. Cara terbaik untuk melancong adalah dengan bas. Anda boleh melancong dengan mewah dan berpatutan jika anda menempah bas dari Ipoh ke Pulau Pinang. Ipoh juga terkenal sebagai tempat persinggahan dalam perjalanan pergi atau pulang dari Cameron Highlands - salah satu destinasi pelancongan yang paling popular di Malaysia. Bandar ini juga terkenal sebagai hab pengangkutan terbesar di Malaysia. 

Jika anda sedang bercuti, ini juga cara cepat untuk sampai dari Ipoh ke destinasi anda di Pulau Penang. Anda boleh dengan mudah menempah bas melalui redBus. Ipoh terletak di bahagian timur laut Malaysia. Orang sering melawat Ipoh semasa bercuti, yang juga dihubungkan ke pelbagai bahagian negara. 

Anda boleh dengan mudah menempah bas dari Ipoh ke lokasi lain. Jika anda ingin melancong dari Pulau Pinang, anda boleh menempah tiket bas dari Ipoh ke Penang Sentral dan merancang percutian anda. Terletak di bahagian barat laut Malaysia, negeri Pulau Pinang merentang sepanjang pantai. Ia merupakan destinasi pelancongan yang popular dengan cuaca yang sebahagian besar menyenangkan. Orang datang dari pelbagai tempat untuk meneroka ibu negeri yang cantik, George Town, dengan bangunan kolonialnya, seni bina yang menarik, dan kedai-kedai lama. Pulau Pinang juga terkenal dengan pantainya yang berpasir. Untuk meneroka negeri ini, anda boleh dengan mudah menempah tiket bas Pulau Pinang dari mana-mana lokasi berdekatan, seperti Ipoh, dan menikmati perjalanan jalan raya yang menyeronokkan.

Perkhidmatan Bas Antara Ipoh dan Pulau Pinang

Apabila melancong dari Ipoh ke Pulau Pinang, anda boleh dengan mudah menempah bas dan menikmati perjalanan jalan raya. Jika anda menyemak jadual bas Ipoh ke Pulau Pinang, anda akan dapati lebih daripada 20 bas yang tersedia setiap hari. Anda boleh memilih dari pelbagai jenis bas dalam laluan Ipoh ke Pulau Pinang. Terdapat bas Eksekutif (2+1), bas Ekonomi (2+2), dan bas Bertingkat Dua (2+1). 

Harga tiket bas dari Ipoh ke Pulau Pinang kira-kira MYR 15-20. Bas mengambil masa kira-kira 2 jam 36 minit untuk sampai ke Pulau Pinang. Anda juga boleh mendapatkan bas dari Pulau Pinang ke Ipoh.

Tempat Perlepasan dan Ketibaan

Tempat Perlepasan di Ipoh

 • Ipoh Amanjaya
 • Bas Terminal Ipoh Amanjaya
 • Terminal Amanjaya, Ipoh

Tempat Ketibaan di Penang

 • Butterworth
 • Penang Sentral
 • Penang Sentral (Butterworth)

Syarikat Bas yang Popular dari Ipoh ke Pulau Pinang

Beberapa syarikat bas yang popular dari Ipoh ke Pulau Pinang ialah -

Destinasi menarik di Pulau Pinang

Rumah Muzik Pulau Pinang: Tempat ini memaparkan pelbagai pameran interaktif bagi memberi gambaran kepada para pengunjung tentang sejarah muzik. Semestinya muzium ini menjadi kegemaran bagi penggemar muzik kerana di sini mereka boleh melihat instrumen atau klip video dari zaman 1940-an.

Muzium Kaca: Semua artifak di dalam muzium ini diperbuat daripada kaca. Jika anda ingin berkunjung ke muzium ini, anda perlu menempah e-tiket bagi merancang perjalanan dengan lebih lancar.

Tokong Buddha Kek Lok Si: Setiap tahun, ramai pelancong dari Hong Kong, Singapura, Filipina dan negara lain datang berkunjung ke kuil ini. Tokong Buddha Kek Lok Si merupakan kuil yang paling penting bagi penganut agama Buddha.

Rumah Agam Cheong Fatt Tze: Ramai orang mengunjungi rumah agam ini yang diwartakan oleh kerajaan di George Town, Pulau Pinang. Dibina pada hujung abad ke-19, rumah agam ini turut dikenali sebagai ‘Blue Mansion’.

Kuil Buddha Burma Dhammikarama: Terletak di daerah George Town, Pulau Pinang, kuil ini merupakan kuil tertua bagi masyarakat Burma di Malaysia. Kuil ini turut menjadi pusat di mana pelbagai festival dan acara kebudayaan disambut di Pulau Pinang.

Muzium dan Galeri Seni Pulau Pinang: Muzium dan Galeri Seni Pulau Pinang merupakan syurga bagi pencinta sejarah. Dibina pada 1962, muzium ini mempunyai pelbagai koleksi peninggalan purba, gambar, carta, pisau belati dan macam-macam lagi.

Tiket Bas Balik Online

Terdapat lebih daripada 10 bas Ipoh ke Pulau Pinang yang boleh didapati daripada redBus. Apabila anda mencari bas Ipoh ke Pulau Pinang secara online pada platform redBus, anda mempunyai pilihan untuk menempah tiket pulang dari Pulau Pinang ke Ipoh dengan menambah tar ikh perjalanan pulang. Anda juga boleh menambah tarikh perjalanan pulang semasa proses tempahan dengan mengklik pada pilihan ‘Add a return ticket’ yang terdapat di bucu atas pada sebelah kanan. Selain itu, anda juga boleh memilih bas berasingan dari Pulau Pinang ke Ipoh. 

Terdapat pelbagai bas yang tersedia ada untuk laluan Ipoh-Pulau Pinang. Anda boleh memilih bas-bas yang paling selesa pada harga yang berpatutan.

PENGENDALI BAS TERBAIK
 • operator-logo
  LEXOJAYA SDN BHD
 • operator-logo
  Super Nice Express
 • operator-logo
  CS Travel and Tours
 • operator-logo
  Unititi Express
 • operator-logo
  Mayang Sari Express
 • operator-logo
  Kesatuan Express
 • operator-logo
  Aerobus

Imej Pengendali Bas Terunggul


  Diskaun sehingga 50% untuk Tiket Bas Online

  Elakkan beratur panjang di terminal bas dan tempah ticket bas online dari Ipoh ke Penang. Nikmati penjimatan sehingga 50% untuk tiket bas online di Malaysia dengan menggunakan kod promosi MYNEW*.

  Ketahui lebih lanjut tentang tawaran menarik seperti itu - Promosi redBus

  *Syarat & Syarat dikenakan!

  Tempah Tiket Bas Dari Ipoh ke Penang Secara Online - Buka Jimatan Tambahan dengan redDeals di redBus

  Tempah bas dari Ipoh ke Penang dengan redBus, Malaysia, dan rebut redDeals eksklusif. Pilih dari 144 tawaran pada 56 pengendali bas dan nikmati diskaun sehingga 25% pada perjalanan bas anda!

  Nikmati Kemudahan Tempahan Bas dari Ipoh ke Penang!

  Rasai kemudahan menempah tiket bas apabila anda memilih redBus untuk perjalanan anda dari Ipoh ke Penang. Bas ke Penang direka dengan keselesaan anda sebagai keutamaan. Nikmati ruang kaki yang luas, kerusi yang boleh dilenturkan, dan bas yang dilengkapi penghawa dingin, menjadikan perjalanan anda satu pengalaman yang menenangkan.

  Soalan Lazim

  Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket bas dalam talian di Malaysia?

  Anda boleh menempah bas pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket bas anda dalam masa beberapa minit sahaja.

  Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Ipoh ke Penang?

  Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

  Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

  Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.

  Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

  Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

  Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

  Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

  Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket Ipoh ke Penang?

  Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas Ipoh ke Penang semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.

  Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas Ipoh ke Penang di platform redBus?

  Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas Ipoh ke Penangadalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.

  Berapa banyakkah operator yang membawa penumpang di laluan ini sebelum jam 12 malam?

  Terdapat pelbagai jenis bas yang membawa penumpang antara Ipoh dan Pulau Pinang. Semua senarai operator di laluan ini boleh didapati di dalam aplikasi mesra pengguna dan di laman web kami. Anda boleh menapis bilangan bas yang berlepas sebelum jam 12 malam menandakan tanda semak "Waktu Berlepas" untuk masa yang anda cari. Ada juga bas yang berlepas seawal jam 12:25 pagi untuk ke Pulau Pinang. Untuk makluman anda, masa perjalanan bas boleh berubah dari semasa ke semasa dan anda boleh dapatkan maklumat terkini dari laman web atau aplikasi mudah alih kami.

  Apakah tempoh masa perjalanan yang diambil dengan menaiki bas Ipoh ke Pulau Pinang?

  Terdapat 25 buah bas antara kedua-dua lokasi yang mana ianya berlepas pada masa berlainan pada hari yang sama. Bas-bas ini biasanya mengambil masa lebih kurang 2 jam untuk bergerak dari Ipoh ke Pulau Pinang untuk laluan sejauh 160 kilometer.

  Apakah jenis bas yang tersedia antara Ipoh ke Pulau Pinang?

  Terdapat berapa jenis bas yang berbeza yang dikendalikan oleh operator berlainan antara kedua-dua lokasi ini. Kategori popular untuk perjalanan pendek ini ialah SVIP, Kelas Ekonomi, dan bas Dua tingkat.

  Mana kah terminal utama untuk ketibaan di Pulau Pinang yang sedia untuk ditempah?

  Pulau Pinang mempunyai beberapa lokasi mudah yang boleh menurunkan penumpang, bergantung kepada operator. Pilih lokasi untuk turun yang dekat dengan lokasi yang hendak anda lawati. Tempat ketibaan utama adalah di Terminal Bas Penang Sentral, Simpang Ampat, Bukit Mertajam, dan Sungai Nibong.

  Apakah kemudahan yang disediakan di dalam bas yang ditempah melalui redBus?

  Terdapat pelbagai jenis bas yang membawa penumpang di laluan ini pada masa yang berbeza pada hari yang sama. Kesemua bas yang beroperasi dengan kami menyediakan perjalanan yang selesa serta pemandu yang selamat dan berpengalaman. Beberapa kemudahan standard di dalam bas termasuk Wi-Fi, tempat duduk yang selesa, ruang letak kaki yang luas, TV utama dan port USB untuk mengecas.

  Adakah terdapat bas yang tiba pada lewat malam?

  Terdapat banyak bas yang membawa penumpang di laluan ini sepanjang hari. Anda boleh menyenaraikan bas mengikut keselesaan anda dengan menyaring "Masa Berlepas" di sebelah kiri laman. Pilih sahaja bas yang berlepas selepas jam 6:00 petang untuk mendapatkan senarai bas yang tiba pada lewat malam.

  Bagaimana saya akan menerima tiket bas saya sekiranya saya menempah tiket bas melalui redBus?

  Anda akan menerima E-Tiket di dalam e-mel yang dan M-tiket melalui SMS. Tiket ini bertindak sebagai tiket asal dan boleh ditunjukkan kepada pekerja bas sebagai bukti. Bagaimanapun, sekiranya anda menaiki bas dari terminal mana-mana, anda perlu mencetak E-tiket anda.

  Bagaimanakah saya boleh mendapat tambang bas yang murah dengan bas Ipoh ke Penang?

  redBus menawarkan kemudahan ‘pas bas’ untuk bas-bas Ipoh ke Penang beberapa pengendali bas tertentu. Jika anda menggunakan perkhidmatan pengendali bas tertentu ini, dan anda kerap menggunakan laluan ini, anda boleh mendapat diskaun hebat untuk perjalanan bas anda dengan mendapatkan pas bas redBus.

  Apa itu pas bas redBus?

  Mereka yang menggunakan pas bas redBus boleh jimat hingga 25% untuk perjalanan mereka. Pas bas ini terpakai untuk bas-bas pada laluan dan pengendali bas tertentu. Untuk menggunakan pas ini dengan sepenuhnya, anda boleh memilih laluan, pengendali bas, pilih bilangan perjalanan dan membayar tambang diskaun satu kali. Pas ini boleh digunakan dengan mudah pada tarikh perjalanan.  Do you want to exit reschedule flow?

  ¡