Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
CUR
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Perkhidmatan Bas Ipoh ke Penang

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
1 hour 52 mins
Ipoh
Penang
538
MYR 13.00

Jarak dengan Bas Ipoh ke Penang

Bas Terawal
:
00:00
Bas Terakhir
:
23:59
Jarak
:
157 km

Jadual Bas dan Harga Ipoh ke Penang

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
Konsortium (Malaysia) 12:00 13:00 6 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Alisan Golden Coach 02:30 23:15 2 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Unititi Express 08:00 18:00 2 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Kesatuan Express 00:25 22:30 2 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Intertop Express 00:30 23:59 2 jam 0 minit HARGA PANDANGAN

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket bas dalam talian di Malaysia?

Anda boleh menempah bas pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket bas anda dalam masa beberapa minit sahaja.

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Ipoh ke Penang?

Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket Ipoh ke Penang?

Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas Ipoh ke Penang semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.

Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas Ipoh ke Penang di platform redBus?

Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas Ipoh ke Penangadalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.

Berapa banyakkah operator yang membawa penumpang di laluan ini sebelum jam 12 malam?

Terdapat pelbagai jenis bas yang membawa penumpang antara Ipoh dan Pulau Pinang. Semua senarai operator di laluan ini boleh didapati di dalam aplikasi mesra pengguna dan di laman web kami. Anda boleh menapis bilangan bas yang berlepas sebelum jam 12 malam menandakan tanda semak "Waktu Berlepas" untuk masa yang anda cari. Ada juga bas yang berlepas seawal jam 12:25 pagi untuk ke Pulau Pinang. Untuk makluman anda, masa perjalanan bas boleh berubah dari semasa ke semasa dan anda boleh dapatkan maklumat terkini dari laman web atau aplikasi mudah alih kami.

Apakah tempoh masa perjalanan yang diambil dengan menaiki bas Ipoh ke Pulau Pinang?

Terdapat 25 buah bas antara kedua-dua lokasi yang mana ianya berlepas pada masa berlainan pada hari yang sama. Bas-bas ini biasanya mengambil masa lebih kurang 2 jam untuk bergerak dari Ipoh ke Pulau Pinang untuk laluan sejauh 160 kilometer.

Apakah jenis bas yang tersedia antara Ipoh ke Pulau Pinang?

Terdapat berapa jenis bas yang berbeza yang dikendalikan oleh operator berlainan antara kedua-dua lokasi ini. Kategori popular untuk perjalanan pendek ini ialah SVIP, Kelas Ekonomi, dan bas Dua tingkat.

Mana kah terminal utama untuk ketibaan di Pulau Pinang yang sedia untuk ditempah?

Pulau Pinang mempunyai beberapa lokasi mudah yang boleh menurunkan penumpang, bergantung kepada operator. Pilih lokasi untuk turun yang dekat dengan lokasi yang hendak anda lawati. Tempat ketibaan utama adalah di Terminal Bas Penang Sentral, Simpang Ampat, Bukit Mertajam, dan Sungai Nibong.

Apakah kemudahan yang disediakan di dalam bas yang ditempah melalui redBus?

Terdapat pelbagai jenis bas yang membawa penumpang di laluan ini pada masa yang berbeza pada hari yang sama. Kesemua bas yang beroperasi dengan kami menyediakan perjalanan yang selesa serta pemandu yang selamat dan berpengalaman. Beberapa kemudahan standard di dalam bas termasuk Wi-Fi, tempat duduk yang selesa, ruang letak kaki yang luas, TV utama dan port USB untuk mengecas.

Adakah terdapat bas yang tiba pada lewat malam?

Terdapat banyak bas yang membawa penumpang di laluan ini sepanjang hari. Anda boleh menyenaraikan bas mengikut keselesaan anda dengan menyaring "Masa Berlepas" di sebelah kiri laman. Pilih sahaja bas yang berlepas selepas jam 6:00 petang untuk mendapatkan senarai bas yang tiba pada lewat malam.

Bagaimana saya akan menerima tiket bas saya sekiranya saya menempah tiket bas melalui redBus?

Anda akan menerima E-Tiket di dalam e-mel yang dan M-tiket melalui SMS. Tiket ini bertindak sebagai tiket asal dan boleh ditunjukkan kepada pekerja bas sebagai bukti. Bagaimanapun, sekiranya anda menaiki bas dari terminal mana-mana, anda perlu mencetak E-tiket anda.

Bagaimanakah saya boleh mendapat tambang bas yang murah dengan bas Ipoh ke Penang?

redBus menawarkan kemudahan ‘pas bas’ untuk bas-bas Ipoh ke Penang beberapa pengendali bas tertentu. Jika anda menggunakan perkhidmatan pengendali bas tertentu ini, dan anda kerap menggunakan laluan ini, anda boleh mendapat diskaun hebat untuk perjalanan bas anda dengan mendapatkan pas bas redBus.

Apa itu pas bas redBus?

Mereka yang menggunakan pas bas redBus boleh jimat hingga 25% untuk perjalanan mereka. Pas bas ini terpakai untuk bas-bas pada laluan dan pengendali bas tertentu. Untuk menggunakan pas ini dengan sepenuhnya, anda boleh memilih laluan, pengendali bas, pilih bilangan perjalanan dan membayar tambang diskaun satu kali. Pas ini boleh digunakan dengan mudah pada tarikh perjalanan.


Bas Ipoh ke Penang

Perjalanan dengan bas dari Ipoh untuk Penang yang disiapkan dalam masa bergantung pada lalu lintas dan keadaan cuaca Malaysia. Terdapat banyak bas yang berlari di antara Ipoh untuk Penang.Bas dari Ipoh ke Pulau Pinang

Ipoh dan Pulau Pinang merupakan dua destinasi yang cantik di Malaysia. Anda boleh mendapat bas dari Ipoh ke Pulau Pinang dengan mudah pada bila-bila masa sahaja kerana terdapat lebih daripada 25 bas yang membuat perjalanan pada laluan ini setiap hari. Bas-bas ini akan bertolak dari terminal bas Ipoh Amanjaya dan tiba di beberapa destinasi berbeza di Pulau Pinang. Kebanyakan bas akan tiba di Terminal Bas Penang Sentral.

Perkara yang paling menyeronokkan tentang perjalanan ke Pulau Pinang adalah pemandangan indah yang anda boleh nikmati sepanjang perjalanan. Keadaan jalan yang bagus antara Ipoh dan Pulau Pinang turut membantu melancarkan dan mempercepatkan perjalanan. Semua bas ke Pulau Pinang dilengkapi dengan beberapa kemudahan untuk memastikan perjalanan anda lebih selesa. Anda juga boleh memilih antara bas Eksekutif (2+1) dan bas Dua Tingkat bagi laluan ini.

Mengenai Ipoh

Ipoh adalah ibu negeri Perak. Sebelum tahun 1880, Ipoh hanya sekadar sebuah kampung di Malaysia. Namun selepas tahun 1880, bandar ini menjadi semakin popular apabila deposit timah ditemui. Ipoh diisytiharkan sebagai bandar pada tahun 1988 dan kaya dengan sejarah serta budaya. Malah hingga ke hari ini, anda masih boleh melihat pengaruh era British dalam seni bina beberapa bangunan di Ipoh.

Antara tarikan pelancong yang terkenal di Ipoh adalah bangunan-bangunan warisan, taman rekreasi, kuil di dalam gua dan restoran-restoran yang menawarkan sajian tempatan yang enak. Ipoh juga terkenal sebagai tempat persinggahan dalam perjalanan pergi atau pulang dari Cameron Highlands - salah satu destinasi pelancongan yang paling popular di Malaysia. Bandar ini juga terkenal sebagai hab pengangkutan terbesar di Malaysia.

Mengenai Pulau Pinang

Pulau Pinang adalah negeri yang terletak di pesisiran pantai bahagian barat laut Malaysia. Ia sering kali digelar sebagai Pulau Mutiara atau Mutiara Timur. Pulau Pinang mempunyai pelbagai bangunan warisan tinggalan dari era kolonial British. Kebanyakan seni bina di sini mempunyai pengaruh British, India dan China.

Pulau Pinang juga mempunyai landskap dan pantai yang indah, sesuai bagi sesiapa yang suka meluangkan masa di alam semula jadi. Selain itu, seni jalanan berlatarkan lukisan-lukisan realistik pada dinding turut menjadi tarikan pelancong yang popular.

Selain daripada menjadi tarikan pelancong dan tapak tinggalan sejarah, Pulau Pinang juga terkenal dengan standard pendidikannya. Negeri ini mempunyai kadar literasi di kalangan golongan belia yang agak tinggi iaitu lebih daripada 95%. Selain daripada melancong, ramai pengunjung datang ke negeri ini untuk peluang pekerjaan dan perniagaan. Industri-industri perkilangan, perkhidmatan dan pelancongan di Pulau Pinang menawarkan peluang pekerjaan yang banyak.

Destinasi menarik di Pulau Pinang

Rumah Muzik Pulau Pinang: Tempat ini memaparkan pelbagai pameran interaktif bagi memberi gambaran kepada para pengunjung tentang sejarah muzik. Semestinya muzium ini menjadi kegemaran bagi penggemar muzik kerana di sini mereka boleh melihat instrumen atau klip video dari zaman 1940-an.

Muzium Kaca: Semua artifak di dalam muzium ini diperbuat daripada kaca. Jika anda ingin berkunjung ke muzium ini, anda perlu menempah e-tiket bagi merancang perjalanan dengan lebih lancar.

Tokong Buddha Kek Lok Si: Setiap tahun, ramai pelancong dari Hong Kong, Singapura, Filipina dan negara lain datang berkunjung ke kuil ini. Tokong Buddha Kek Lok Si merupakan kuil yang paling penting bagi penganut agama Buddha.

Rumah Agam Cheong Fatt Tze: Ramai orang mengunjungi rumah agam ini yang diwartakan oleh kerajaan di George Town, Pulau Pinang. Dibina pada hujung abad ke-19, rumah agam ini turut dikenali sebagai ‘Blue Mansion’.

Kuil Buddha Burma Dhammikarama: Terletak di daerah George Town, Pulau Pinang, kuil ini merupakan kuil tertua bagi masyarakat Burma di Malaysia. Kuil ini turut menjadi pusat di mana pelbagai festival dan acara kebudayaan disambut di Pulau Pinang.

Muzium dan Galeri Seni Pulau Pinang: Muzium dan Galeri Seni Pulau Pinang merupakan syurga bagi pencinta sejarah. Dibina pada 1962, muzium ini mempunyai pelbagai koleksi peninggalan purba, gambar, carta, pisau belati dan macam-macam lagi.

Penang Wonderfood Museum: Muzium ini mempunyai replika gergasi pelbagai hidangan dan resipi tradisional. Di sini anda boleh ketahui lebih lanjut mengenai sejarah hidangan yang disajikan Malaysia.

Jambatan Pulau Pinang: Dibina pada 1985, Jambatan Pulau Pinang merupakan jambatan bersejarah dan mempunyai pemandangan yang menarik.

360 Rooftop Bar and Revolving Restaurant: Sajian yang paling terkenal di Pulau Pinang boleh dinikmati di restoran ini. Anda juga boleh menikmati pemandangan kolonial Pulau Pinang yang indah dari restoran ini.

Leong San Tong Khoo Kongsi: Anda pasti terpukau dengan hiasan seni bina dan tinggalan warisan di rumah Leong San Tong Khoo Kongsi ini.

Masa Yang Terbaik untuk Mengunjungi Pulau Pinang.

Sambutan Tahun Baru Cina pada bulan Februari di Pulau Pinang menarik perhatian pelbagai pengunjung dari serata negara. Selain itu, sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia pada bulan Ogos dan September di sini juga boleh tahan meriahnya. Perayaan lain yang turut menarik minat pengunjung termasuklah Hari Thaipusam, Hari Keputeraan Raja, Deepavali, Hari Natal, dan Maulidur Rasul. Perarakan Chingay pada bulan Februari juga menjadi tumpuan utama yang menarik pelancong ke Pulau Pinang. Ia merupakan perarakan tahunan yang meraikan dewa dewi Cina.

Tempat Perlepasan dan Ketibaan

Tempat Perlepasan di Ipoh

 • Ipoh Amanjaya
 • Ipoh Amanjaya Bus Terminal
 • Kaunter H-3, Terminal Bas Amanjaya, 30200 Ipoh Perak. (017-4379909 / 05-5285889/019-2927776)
 • Terminal Amanjaya, Ipoh

Tempat Ketibaan di Penang

 • 6, Jalan Pantai, 12000 Butterworth, Pulau Pinang.
 • Butterworth
 • Penang Sentral
 • Penang Sentral (Butterworth)

Syarikat Bas yang Popular dari Ipoh ke Pulau Pinang

Beberapa syarikat bas yang popular dari Ipoh ke Pulau Pinang ialah -

 • Sri Maju
 • Kesatuan Express
 • Plusliner Nice
 • Maraliner
 • KPB Ekspress
 • Mayang Sari Express
 • CS Travel and Tours
 • Transnasional
 • Supernice Grassland
 • Sri Theven Travel & Tours Sdn Bhd

PENGENDALI BAS TERBAIK
 • operator-logo
  Konsortium (Malaysia)
 • operator-logo
  Alisan Golden Coach
 • operator-logo
  Unititi Express
 • operator-logo
  Kesatuan Express
 • operator-logo
  Intertop Express
 • operator-logo
  CS Travel and Tours
 • operator-logo
  GJG Express

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Ipoh ke Penang di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.

Sekarang, anda juga boleh menempah tiket Bas Ipoh ke Penang secara global dengan kami di sini - https://www.redbus.com/bus-ticket/ipoh-to-penang

dan Sepanyol di sini - https://www.redbus.com/es-419/pasajes-de-bus/ipoh-a-penang

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Ipoh ke Penang di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.


Tiket Bas Balik Online

Terdapat lebih daripada 10 bas Ipoh ke Pulau Pinang yang boleh didapati daripada redBus. Apabila anda mencari bas Ipoh ke Pulau Pinang secara online pada platform redBus, anda mempunyai pilihan untuk menempah tiket pulang dari Pulau Pinang ke Ipoh dengan menambah tar ikh perjalanan pulang. Anda juga boleh menambah tarikh perjalanan pulang semasa proses tempahan dengan mengklik pada pilihan ‘Add a return ticket’ yang terdapat di bucu atas pada sebelah kanan. Selain itu, anda juga boleh memilih bas berasingan dari Pulau Pinang ke Ipoh. Terdapat pelbagai bas yang tersedia ada untuk laluan Ipoh-Pulau Pinang. Anda boleh memilih bas-bas yang paling selesa pada harga yang berpatutan.Do you want to exit reschedule flow?

¡