Ekspres Mutiara

Carian Ekspres Mutiara Tiket Bas

Pilihan

Ekspres Mutiara Imej Bas

Maklumat Tentang Bas Ekspres Mutiara

Sr. No.TajukMaklumat
1Nama RasmiEkspres Mutiara/E-Mutiara
2Ditubuhkan di 1992
3Bandar-bandar Utama yang DiliputiKota Bharu, Kelantan, bandar-bandar utama di semenanjung Malaysia
4Maklumat Penting LainMemenangi Anugerah Cemerlang Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan pada tahun 2011 dan Anugerah Amalan Keselamatan Terbaik 2016

Tiket Bas Ekspres Mutiara Online

Tentang

Ekspres Mutiara (juga dikenali sebagai E-Mutiara) adalah salah satu syarikat bas yang terbesar dan berpengalaman di Malaysia. Ekspres Mutiara telah memenuhi keperluan setiap warganegara Malaysia dengan perkhidmatan pengangkutan bas yang menepati waktu selama 29 tahun.Bukan sahaja para penumpang tempatan, malahan pelancong yang datang dari luar negara juga lebih gemar memilih perkhidmatan bas Ekspres Mutiara. Ia juga menawarkan pelbagai jenis bas untuk memenuhi keperluan perjalanan setiap penumpang yang berbeza seperti bas Ekonomi, Eksekutif, Dua Tingkat, dan Standard. Semua bas E-Mutiara direka untuk mengutamakan keselamatan penumpang semasa perjalanan.Kesemua bas Ekspres Mutiara dilengkapi dengan beberapa kemudahan untuk mempertingkatkan pengalaman perjalanan mereka. Berpusat di Kota Bharu, E-Mutiara mempunyai kaunter di sekitar 15 lokasi lain di seluruh Malaysia. Mereka juga mempunyai ejen penjualan tiket di hampir setiap bandar di Malaysia.Sejarah

Ditubuhkan pada tahun 1992, Ekspres Mutiara memulakan operasinya dengan perjalanan ke beberapa lokasi sahaja. Kini, Ekspres Mutiara menawarkan perkhidmatan bas tanpa henti ke pelbagai lokasi di Malaysia seperti Sungai Petani, Pasir Puteh, Kuala Lumpur, Paka, Machang, Klang dan banyak lagi.Ekspres Mutiara telah dikenali dalam pelbagai acara penganugerahan. Pada tahun 2011, E-Mutiara menerima Anugerah Cemerlang Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Peringkat Kebangsaan, dalam kategori pengangkutan kerana menyediakan perkhidmatan pengangkutan bas yang selamat. Mereka juga mendapat Anugerah Amalan Keselamatan Terbaik daripada Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat Malaysia pada tahun 2016.

Ekspres Mutiara Alamat / Telefon

Alamat

KONSORTIUM E-MUTIARA BERHAD (677046-P) , 

NO 55 KG PANJI , JALAN RAJA PEREMPUAN ZAINAB 2 , 

16100 KOTA BHARU , KELANTAN   

Telefon

(09) 774 2655 / (09) 774 3955 Operation : (09) 773 3955 Hotline : (09) 774 4955


ekspres mutiara alamat


Ekspres Mutiara Laluan-laluan Bas & Waktu Perjalanan

LaluanBas PertamaBas Terakhir
Sungai petani ke Pasir Puteh11:0023:15TEMPAH SEKARANG
Kubang kerian ke Kuala Lumpur08:3022:30TEMPAH SEKARANG
Ketereh ke Changlun21:4522:30TEMPAH SEKARANG
Kuala Lumpur ke Paka08:3023:30TEMPAH SEKARANG
Klang ke Machang08:0020:30TEMPAH SEKARANG

Ekspres Mutiara di redBus

Kemudahan-Kemudahan yang disediakan oleh Ekspres Mutiara

Antara beberapa kemudahan yang disediakan oleh bas-bas Ekspres Mutiara adalah -


ekspres mutiara bas

 • Tempat Duduk Boleh Sandar dengan ruang kaki yang luas
 • Kamera Litar Tertutup (CCTV)
 • Penjejakan GPS
 • Port Pengecasan
 • Penghawa Dingin

Laluan-laluan Popular yang Diliputi oleh Ekspres Mutiara

Bas-bas Ekspres Mutiara beroperasi pada beberapa laluan tempatan di Malaysia. Antara laluan-laluan yang popular adalah -

Laluan-laluan Tempatan yang Diliputi

Perkhidmatan bas tempatan di Malaysia kini telah kembali beroperasi sejajar dengan arahan daripada kerajaan. Antara beberapa laluan tempatan yang diliputi oleh Ekspres Mutiara adalah seperti berikut:

Laluan-laluan Rentas Sempadan yang Diliputi

Buat masa ini, Ekspres Mutiara tidak meliputi laluan-laluan bas yang merentas sempadan.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang laluan-laluan yang diliputi oleh pengendali ini secara online di redBus.

Bandar-Bandar Popular yang diliputi

Antara bandar-bandar popular yang diliputi oleh bas-bas Ekspres Mutiara adalah:

 • Kuala Lumpur
 • Sungai Petani
 • Ketereh
 • Alor Setar
 • Melor
 • Pekan
 • Pasir Puteh
 • Tanah Merah
 • Selising
 • Seremban
 • Dungun
 • Gua Musang
 • Machang
 • Kubang Kerian

Setiap bandar mempunyai tempat berlepas dan tempat menurunkan penumpang tertentu. Anda boleh mendapat maklumat lebih lanjut tentang tempat-tempat ini secara online di redBus.

Jenis-Jenis Bas yang ditawarkan oleh Ekspres Mutiara

Ekspres Mutiara menyediakan empat jenis bas yang berbeza. Jenis-jenis bas yang tersedia adalah

 • Bas-bas ekonomi: Bas-bas ini mempunyai susun atur tempat duduk 2+2.
 • Bas-bas eksekutif: Bas-bas ini adalah bas mewah dengan susun atur tempat duduk 2+1.
 • Bas-bas dua-tingkat: Bas-bas ini menyediakan susun atur tempat duduk 2+1 pada harga berpatutan.
 • Bas-bas standard: Bas-bas ini selesa dan lebih murah jika dibandingkan dengan syarikat lain. Bas-bas ini berjalan pada laluan-laluan popular dan tersedia ada sepanjang hari.

Anda juga boleh hubungi pegawai khidmat pelanggan redBus untuk mengetahui lebih lanjut tentang langkah-langkah keselamatan untuk bas-bas pada apa sahaja laluan seperti Mutiara Ekspres Kota Bahru, dll.Lawati www.redbus.my untuk maklumat lanjut tentang bagaimana anda boleh mendapatkan perjalanan yang mudah dan selesa dengan menempah online tiket bas di Malaysia.Penafian: Masa perjalanan, laluan dan tambang bas tertakluk kepada perubahan. Sila semak aplikasi atau laman web redBus untuk sebarang perubahan saat akhir.

Bagaimana untuk Menempah Tiket Bas Ekspres Mutiara Secara Online dengan redBus?

Menempah tiket bas Ekspres Mutiara secara online boleh dilakukan dengan mudah sekali. Anda boleh membuat tempahan dalam beberapa minit sahaja dari mana jua pun. Proses untuk menempah tiket bas secara online dengan redBus adalah -
 • Masukkan tempat berlepas dan tempat anda ingin turun dalam ruang-ruang ‘Dari’ dan ‘Ke’ di bahagian atas halaman ini.
 • Masukkan maklumat tarikh perjalanan pilihan anda. Klik pada 'Carian'.
 • Pilih bas Ekspres Mutiara dari senarai bas yang ada. Anda juga boleh menyaring bas Ekspres Mutiara dari senarai bas yang ada di redBus.
 • Pilih tempat duduk dari susun atur tersedia & masukkan maklumat yang boleh dihubungi di laman seterusnya.
 • Setelah pembayaran diselesaikan, anda akan menerima tiket online bas anda melalui maklumat yang diberikan. Sekiranya ada, jangan lupa untuk menggunakan kod kupon untuk mendapatkan potongan harga melalui redBus.

Kenapa Pilih Mutiara Ekspres untuk Perjalanan Anda?

 • Ekspres Mutiara menawarkan bas-bas untuk pelbagai laluan di Malaysia.
 • Bas-bas terdapat sepanjang hari. Bas yang terawal berlepas di antara pukul 8 pagi dan 8.30 pagi. Terdapat juga bas-bas malam yang berlepas di antara pukul 8.30 malam dan 11.30 malam.
 • Perjalanan menaiki bas Ekspres Mutiara pada waktu malam adalah selamat dan selesa. Kemudahan penjejakan GPS turut memberi lindungan tambahan.
 • Simpanan bagasi turut disediakan untuk penumpang dan mereka boleh membawa bagasi yang beratnya hingga 20kg.
 • Anda boleh menempah tiket bas Ekspres Mutiara secara online dengan redBus. Diskaun-diskaun untuk tiket bas online sentiasa ada di redBus.

Ekspres Mutiara Tawaran

Memesan tiket bas Ekspres Mutiara online di redBus hadir dengan banyak faedah. Penumpang boleh mendapat potongan harga yang menarik semasa menempah tiket bas Ekspres Mutiara. Pelanggan kini dapat potongan harga hingga 20% untuk tiket bas [BO_Name] mereka dan menikmati perjalanan bas yang selesa dan sangat berpatutan. Juga, pastikan perjalanan anda dengan harga nominal semasa menyelesaikan pembayaran!

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 

Jenis-Jenis Bas milik Ekspres Mutiara

Pelbagai jenis bas yang dikendalikan oleh Ekspres Mutiara ialah:

 • Economy(2+2)
 • Executive(2+1)
 • Double Deck(2+1)
 • Standard
Lihat Lagi

Soalan Lazim

Q: Bagaimana saya boleh menempah tiket bas Ekspres Mutiara?
A: Anda boleh melawat kaunter tiket Ekspres Mutiara yang terletak di terminal bas terdekat atau anda boleh layari laman web rasmi Ekspres Mutiara untuk menempah tiket anda. Penyelesaian tempahan yang lebih mudah juga telah disediakan oleh redBus, Malaysia. Laman web mesra pengguna ini menawarkan cara yang lebih mudah untuk menempah tiket bas anda secara dalam talian.
Q: Berapakah harga tiket bas pada kos bas Ekspres Mutiara?
A: Tambang tiket adalah berbeza bergantung kepada tempat mengambil dan menurunkan penumpang. Anda boleh melawat redbus.my/ms agar sentiasa mendapat maklumat terkini mengenai tambang bas, ketersediaan dan banyak lagi. Platform pembayaran di laman web redBus memastikan setiap transaksi yang dilakukan di laman web ini dilindungi.
Q: Adakah saya perlu mencetak tiket bas saya untuk menaiki bas?
A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF.Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.
Q: Sekiranya saya menempah tiket bas di kaunter atau di platform redBus?
A: Itu bergantung pada apa yang paling sesuai untuk anda. Anda boleh menempah tiket di kaunter tetapi anda mungkin terlambat untuk menempah kerusi di tepi tingkap yang selesa atau menghadapi risiko terlambat untuk menempah mana-mana kerusi sama sekali. Banyak orang mengakui manfaat tempahan tiket bas di platform dalam talian seperti redBus. Ia mudah, senang, dan dapat menjawab semua pertanyaan anda dengan hanya melayari laman web. Laman web ini menyediakan kemas kini secara langsung di beberapa saluran yang berbeza seperti jadual bas, tambang, tempat duduk yang tersedia, tempat mengambil dan menurunkan penumpang, diskaun dan tawaran, dan banyak lagi.