Ekspres Mutiara

Beli Ekspres Mutiara Tiket Bas di redBus

Pilihan

Ekspres Mutiara Laluan-laluan Bas & Waktu Perjalanan

LaluanBas PertamaBas Terakhir
Gemas ke Kota Bharu09:2509:25TEMPAH SEKARANG
Kota Bharu ke Rompin20:1520:15TEMPAH SEKARANG
Jerteh (Jertih) ke Alor Gajah20:4520:45TEMPAH SEKARANG
Rawang ke Kok Lanas21:0021:00TEMPAH SEKARANG
Tok Bali ke Klang20:4520:45TEMPAH SEKARANG

Maklumat Tentang Bas Ekspres Mutiara

Sr. No.TajukMaklumat
1Nama RasmiEkspres Mutiara/E-Mutiara
2Ditubuhkan di 1992
3Bandar-bandar Utama yang DiliputiKota Bharu, Kelantan, bandar-bandar utama di semenanjung Malaysia
4Maklumat Penting LainMemenangi Anugerah Cemerlang Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan pada tahun 2011 dan Anugerah Amalan Keselamatan Terbaik 2016

Bagaimana untuk Menempah Tiket Bas Ekspres Mutiara Secara Online dengan redBus?

Menempah tiket bas Ekspres Mutiara secara online boleh dilakukan dengan mudah sekali. Anda boleh membuat tempahan dalam beberapa minit sahaja dari mana jua pun. Proses untuk menempah tiket bas secara online dengan redBus adalah -
 • Masukkan tempat berlepas dan tempat anda ingin turun dalam ruang-ruang ‘Dari’ dan ‘Ke’ di bahagian atas halaman ini.
 • Masukkan maklumat tarikh perjalanan pilihan anda. Klik pada 'Carian'.
 • Pilih bas Ekspres Mutiara dari senarai bas yang ada. Anda juga boleh menyaring bas Ekspres Mutiara dari senarai bas yang ada di redBus.
 • Pilih tempat duduk dari susun atur tersedia & masukkan maklumat yang boleh dihubungi di laman seterusnya.
 • Setelah pembayaran diselesaikan, anda akan menerima tiket online bas anda melalui maklumat yang diberikan. Sekiranya ada, jangan lupa untuk menggunakan kod kupon untuk mendapatkan potongan harga melalui redBus.

Ekspres Mutiara di redBus

Tentang E Mutiara Express

Ekspres Mutiara, juga dikenali sebagai E Mutiara Express, ialah pengendali bas terkemuka di Malaysia. Pengendali bas ini sentiasa menyediakan perkhidmatan pengangkutan yang berkualiti dan boleh dipercayai kepada berjuta-juta penumpang setiap tahun. Sejak penubuhannya pada 1989, Ekspres Mutiara telah menjadi salah satu nama paling popular dalam industri pengangkutan awam di Malaysia.

Ekspres Mutiara mengendalikan lebih 200 bas merentasi 20 laluan di seluruh Semenanjung Malaysia. Semua bas dilengkapi dengan kemudahan moden seperti penghawa dingin dan tempat duduk baring yang selesa untuk memastikan keselesaan maksimum semasa perjalanan jauh. Penumpang juga boleh menikmati makanan ringan dan minuman percuma dalam perjalanan mereka menaiki bas Ekspres E Mutiara.

Bas Ekspres Mutiara menyediakan perkhidmatan bas ke destinasi popular seperti Kuala Lumpur, Johor Bahru, Melaka, Pulau Pinang, Kota Bharu, Ipoh, dan banyak lagi. Syarikat ini juga menawarkan pakej menarik untuk pelancong yang ingin menerokai pelbagai tarikan di Malaysia. Ini termasuk lawatan sehari, pakej semalaman dan lawatan lebih lama yang menawarkan pengalaman menyeluruh tentang budaya dan keindahan alam semula jadi di negara kita.

Keselamatan penumpang adalah keutamaan bagi perkhidmatan bas E Mutiara Express atau Ekspres Mutiara, dengan pemandu berpengalaman yang kerap menjalani latihan. Bas sentiasa diperiksa dan diservis untuk menjamin prestasi optimum ketika di jalan raya.

Tempahan tiket bas Ekspres Mutiara dalam talian telah menjadi sinonim dengan kebolehpercayaan dan kemampuan dalam industri pengangkutan awam Malaysia, serta berkat komitmennya untuk menyediakan perkhidmatan berkualiti pada kadar yang kompetitif.

Tempahan tiket Ekspres Mutiara dalam talian memastikan cara yang mudah, selamat dan cepat untuk menempah tiket bas. Dengan rangkaian laluan yang luas dan pakej yang menarik, penumpang boleh menikmati pengalaman yang tidak dapat dilupakan bersama pengendali bas yang dipercayai ini.

Kemudahan-Kemudahan yang disediakan oleh Ekspres Mutiara

Antara beberapa kemudahan yang disediakan oleh bas-bas Ekspres Mutiara adalah -


ekspres mutiara bas

 • Tempat Duduk Boleh Sandar dengan ruang kaki yang luas
 • Kamera Litar Tertutup (CCTV)
 • Penjejakan GPS
 • Port Pengecasan
 • Penghawa Dingin

Laluan-laluan Popular yang Diliputi oleh Ekspres Mutiara

Bas-bas Ekspres Mutiara beroperasi pada beberapa laluan tempatan di Malaysia. Antara laluan-laluan yang popular adalah -

Laluan-laluan Tempatan yang Diliputi

Perkhidmatan bas tempatan di Malaysia kini telah kembali beroperasi sejajar dengan arahan daripada kerajaan. Antara beberapa laluan tempatan yang diliputi oleh Ekspres Mutiara adalah seperti berikut:

Buat masa ini, Ekspres Mutiara tidak meliputi laluan-laluan bas yang merentas sempadan. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang laluan-laluan yang diliputi oleh pengendali ini secara online di redBus.

Bandar-Bandar Popular yang diliputi

Antara bandar-bandar popular yang diliputi oleh bas-bas Ekspres Mutiara adalah:

 • Kuala Lumpur
 • Sungai Petani
 • Ketereh
 • Alor Setar
 • Melor
 • Pekan
 • Pasir Puteh
 • Tanah Merah
 • Selising
 • Seremban
 • Dungun
 • Gua Musang
 • Machang
 • Kubang Kerian

Setiap bandar mempunyai tempat berlepas dan tempat menurunkan penumpang tertentu. Anda boleh mendapat maklumat lebih lanjut tentang tempat-tempat ini secara online di redBus.

Terminal Bas Popular

• Terminal Bersepadu Selatan (TBS), Kuala Lumpur

• Terminal Amanjaya, Ipoh

• Terminal Bas Melaka Sentral, Melaka

• Terminal Bas Antarabangsa Tun Hussein Onn (THOIBT), Johor Bahru

• Terminal Bas & Teksi Bersepadu Komtar JBCC, Johor Bahru

• Terminal Bas Larkin Sentral, Johor Bahru

• Terminal bas Pusat Kota Kinabalu (KKCTB), Sabah

• Terminal bas Pusat Sandakan (SCBT), Sabah

• Stesen Bas Wawasan Sutera Harbour, Tawau Sabah

Selain daripada terminal di atas, anda juga boleh membeli tiket bas dalam talian E Mutiara Express untuk perjalanan dari pelbagai tempat di Pulau Pinang dan lokasi yang lain di Malaysia. Sila rujuk laman web untuk melihat kesemua terminal bas yang sedia ada.

E Mutiara Express menyediakan akses internet percuma pada semua koc, supaya penumpang boleh terus berhubung semasa dalam perjalanan. Penumpang digalakkan untuk menunjukkan tiket mereka sekurang-kurangnya 10 minit sebelum waktu berlepas.

Anda juga boleh hubungi pegawai khidmat pelanggan redBus untuk mengetahui lebih lanjut tentang langkah-langkah keselamatan untuk bas-bas pada apa sahaja laluan seperti Mutiara Ekspres Kota Bahru, dll. Lawati redBus maklumat lanjut tentang bagaimana anda boleh mendapatkan perjalanan yang mudah dan selesa dengan menempah tiket bas online di Malaysia.

Penafian: Masa perjalanan, laluan dan tambang bas tertakluk kepada perubahan. Sila semak aplikasi atau laman web redBus untuk sebarang perubahan saat akhir.

Perkhidmatan Bas Ekspres Mutiara

Pengendali bas ini juga mengendalikan bas-bas pada waktu malam, memberikan kemudahan perjalanan untuk semua jenis pengembara.

Diskaun sehingga 50% untuk Tiket Bas Online

Elakkan beratur panjang di terminal bas dan tempah tiket bas Ekspres Mutiara online. Nikmati penjimatan sehingga 50% untuk tiket bas online di Malaysia dengan menggunakan kod promosi MYNEW*.

Ketahui lebih lanjut tentang tawaran menarik sedemikian - Promosi redBus

*Syarat & Syarat dikenakan!

Jenis-Jenis Bas milik Ekspres Mutiara

Pelbagai jenis bas yang dikendalikan oleh Ekspres Mutiara ialah:

 • Double Deck(2+1)
 • Executive(2+1)
 • Economy(2+2)
Lihat Lagi

Ekspres Mutiara Alamat

KONSORTIUM E-MUTIARA BERHAD (677046-P) , 

NO 55 KG PANJI , JALAN RAJA PEREMPUAN ZAINAB 2 , 

16100 KOTA BHARU , KELANTAN   

Tel No: +609-774 4955

Head Quarters : (09) 774 2655 / (09) 774 3955

Operation : (09) 773 3955

Hotline : (09) 774 4955


ekspres mutiara alamat

Penempahan tiket bas Ekspres Mutiara di redBus

redBus menawarkan pilihan tempahan tiket dalam talian untuk kebanyakan bas yang dikendalikan oleh Ekspres Mutiara. Anda boleh log masuk ke redbus.my pada bila-bila masa dan tempah tiket bas anda dengan pilihan-pilihan pembayaran yang selesa dan elakkan masalah menunggu di kaunter tiket.

Bas Kemudahan

Reclining seatYes
Hand Sanitisers ProvidedNo
Charging PointYes
Reading LightNo
WIFINo
ToiletNo
BlanketsNo
Water BottleNo
SnacksNo
NewspaperNo

Soalan Lazim

Bagaimana saya boleh menempah tiket bas Ekspres Mutiara?
Anda boleh melawat kaunter tiket Ekspres Mutiara yang terletak di terminal bas terdekat atau anda boleh layari laman web rasmi Ekspres Mutiara untuk menempah tiket anda. Penyelesaian tempahan yang lebih mudah juga telah disediakan oleh redBus, Malaysia. Laman web mesra pengguna ini menawarkan cara yang lebih mudah untuk menempah tiket bas anda secara dalam talian.
Berapakah harga tiket bas pada kos bas Ekspres Mutiara?
Tambang tiket adalah berbeza bergantung kepada tempat mengambil dan menurunkan penumpang. Anda boleh melawat redbus.my/ms agar sentiasa mendapat maklumat terkini mengenai tambang bas, ketersediaan dan banyak lagi. Platform pembayaran di laman web redBus memastikan setiap transaksi yang dilakukan di laman web ini dilindungi.
Adakah saya perlu mencetak tiket bas saya untuk menaiki bas?
Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF.Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.
Sekiranya saya menempah tiket bas di kaunter atau di platform redBus?
Itu bergantung pada apa yang paling sesuai untuk anda. Anda boleh menempah tiket di kaunter tetapi anda mungkin terlambat untuk menempah kerusi di tepi tingkap yang selesa atau menghadapi risiko terlambat untuk menempah mana-mana kerusi sama sekali. Banyak orang mengakui manfaat tempahan tiket bas di platform dalam talian seperti redBus. Ia mudah, senang, dan dapat menjawab semua pertanyaan anda dengan hanya melayari laman web. Laman web ini menyediakan kemas kini secara langsung di beberapa saluran yang berbeza seperti jadual bas, tambang, tempat duduk yang tersedia, tempat mengambil dan menurunkan penumpang, diskaun dan tawaran, dan banyak lagi.