Bas Transnasional

Carian Transnasional Tiket Bas

Pilihan

Transnasional Imej Bas

Transnasional Bas

Sr. No.Tajuk Maklumat
1Nama RasmiTransnasional Express
2Ditubuhkan di 2007
3Bandar-bandar Utama yang DiliputiBandar-bandar di Malaysia dan Singapura
4PemilikYBhg. Tan Sri Dr. Mohd Nadzmi Mohd Salleh - Pengerusi KTB
5Jenis-jenis BasBas-bas Mewah Satu Tingkat dengan 39 tempat duduk dan Bas-bas Ekspres Dua Tingkat, Bas-bas Jumbo Aerodinamik dengan 69 tempat duduk, Koc VIP dengan 39 tempat duduk
6Maklumat Penting LainBas-bas baru Transnasional memenuhi piawaian keselamatan ECE R66 Eropah untuk piawaian bumbung langgar dan dilengkapi dengan tali pinggang keledar tempat duduk depan sejak tahun 2005

Tiket Bas Transnasional Online

Tentang

Transnasional, juga dikenali sebagai Transnasional Express, adalah salah satu pengendali bas terbaik di Malaysia. Pengendali bas ini memenuhi pelbagai keperluan penumpang-penumpangnya dan mengendalikan lebih kurang 1500 buah bas merentasi seluruh Malaysia. Selain daripada menyediakan perkhidmatan pengangkutan ke beberapa bandar di Malaysia, Transnasional turut menyediakan perkhidmatan dari/ke Singapura.

Transnasional adalah peneraju di kalangan lima anak syarikat KTB. Ia mengangkut lebih kurang 60 juta orang penumpang setiap tahun. Antara bandar-bandar utama di Malaysia yang diliputi oleh Transnasional adalah Kuala Lumpur, Kuantan, Ipoh, Klang, dan Kangar.

Transnasional merupakan syarikat bas ekspres pertama di Malaysia yang mula menyediakan perlindungan insurans kepada penumpang-penumpang. Semua bas pengendali ini menyediakan pelbagai kemudahan kepada penumpang-penumpang yang sedang membuat perjalanan. Antara kemudahan-kemudahan yang disediakan dalam bas termasuk soket pengecasan, WiFi, penghawa dingin, tempat duduk boleh laras, lampu membaca dan penjejakan GPS.

Transnasional terkenal dengan bas mewah dua tingkatnya, serta koc ekspres satu tingkat yang meliputi pelbagai laluan di Malaysia. Pengendali in juga mempunyai bas-bas aerodinamik jumbo dengan 69 tempat duduk licin, serta bas-bas VIP dengan 39 tempat duduk yang mempunyai ruang kaki yang luas. Syarikat ini juga telah melaksanakan langkah-langkah keselamatan tambahan untuk menjaga keselamatan para penumpang dalam menghadapi situasi semasa COVID. Dari segi keselamatan, bas-bas baharu Transnasional telah direka selaras dengan piawaian keselamatan Eropah ECE R66 dan telah dilengkapi dengan tali pinggang keledar tempat duduk depan sejak tahun 2005.

Sejarah

Transnasional adalah anak syarikat KTB (Konsortium Transnasional Berhad), salah satu syarikat bas yang terbesar di Asia Tenggara dan mempunyai ibu pejabat di Kuala Lumpur. Ia dimiliki oleh YBhg. Tan Sri Dr. Mohd Nadzmi Mohd Salleh - Pengerusi KTB.

KTB ditubuhkan pada 15 Jun 2007. Sejak itu, bas-bas Transnasional telah beroperasi pada jalan-jalan raya di semenanjung Malaysia.

Transnasional adalah pengendali pertama untuk melancarkan bas aerodinamik jumbo dengan 69 tempat duduk (Transnasional Skyview). Ia memenangi Anugerah Pengurusan Pengangkutan Terbaik Simposium Pengangkutan Awam Darat 2013. Syarikat beranugerah ini telah berkembang pesat dengan memenuhi keperluan para penumpangnya. Walaupun baru ditubuhkan pada tahun 2007, selama 14 tahun menyediakan perkhidmatan, ia telah memintas syarikat pengangkutan yang lebih lama dan telah berjaya menjadi antara 10 syarikat bas terbaik di Malaysia dan Singapura.

Transnasional Alamat

Headquarter Alamat:

Kuala Lumpur Headquarters

KONSORTIUM TRANSNASIONAL BERHAD

No 38 Jalan Chow Kit,

50350 Kuala Lumpur.

Malaysia

Telefon : 603- 4045 8878


transnasional alamat


Transnasional Laluan-laluan Bas & Waktu Perjalanan

LaluanBas PertamaBas Terakhir
Malacca ke Ipoh08:0022:00TEMPAH SEKARANG
Kuala terengganu ke Puchong09:0023:00TEMPAH SEKARANG
Kuantan ke Singapore09:0022:30TEMPAH SEKARANG
Putra jaya ke Teluk intan07:4021:30TEMPAH SEKARANG
Kangar ke Malacca08:3022:00TEMPAH SEKARANG

Perkhidmatan Bas Transnasional

Kemudahan-kemudahan yang Disediakan

Di dalam bas Transnasional, terdapat pelbagai kemudahan yang boleh digunakan oleh penumpang bergantung kepada jenis bas yang dipilih. Antara kemudahan-kemudahan popular adalah -

 • Soket Pengecas
 • Wi-Fi
 • Penyaman Udara Persendirian
 • Kerusi boleh Laras
 • Ruang Kaki yang Luas
 • Lampu Bacaan
 • Penjejak GPS

Hampir semua bas-bas Transnasional dilengkapi dengan pembersih tangan, selaras dengan garis panduan kerajaan untuk membendung penyebaran COVID-19. Pengendali ini juga memastikan semua bas dibersihkan dengan rapi selepas setiap perjalanan. Semua penumpang dikehendaki memakai pelitup muka sepanjang perjalanan.

Laluan-laluan Popular yang Diliputi oleh Transnasional

Transnasional membantu ramai orang membuat perjalanan dengan selesa kerana menghubungkan pelbagai bandar di Malaysia dan Singapura. Kebanyakan laluan yang diliputi oleh pengendali ini sibuk pada hujung minggu dan cuti am. Para penumpang boleh menggunakan aplikasi redBus untuk menempah tiket bas secara online dengan terlebih dahulu. Antara laluan-laluan popular yang diliputi oleh syarikat bas ini adalah -


Laluan-laluan Tempatan yang Diliputi

Laluan-laluan Rentas Sempadan yang Diliputi

Laluan rentas sempadan yang paling popular yang dilakukan oleh Ekspres Transnasional adalah dari Kuantan ke Singapura. Anda boleh menyemak jumlah bas yang tersedia di laluan pilihan anda melalui aplikasi/laman web mudah alih redBus.

Bandar Popular Yang Dilalui

Hampir semua bandar-bandar di Malaysia dan Singapura diliputi oleh Transnasional. Antara bandar-bandar yang paling popular adalah

 • Johor Bahru
 • Kangar
 • Mersing
 • Alor Setar
 • Baling
 • Kuala Terengganu
 • Ipoh
 • Gemas
 • Bahau
 • Melaka
 • Kuantan

Melawat Destinasi Keagamaan Popular dengan Transnasional

Di samping perkhidmatan cemerlangnya dalam menyediakan menyediakan pengalaman perjalanan yang sukar dilupakan, Transnasional juga memenuhi keperluan sentimen keagamaan penumpangnya. Bas dan pakej khas boleh tersedia untuk pelbagai Rombongan Keagamaan ke seluruh negara.


Transnasional bersedia membawa penumpang ke Masjid dan Kuil seperti Kuil Sri Mahamariamman yang terkenal di Kuala Lumpur.

Penumpang boleh melihat jenis bas dan laluan yang tersedia untuk membuat tempahan ke mana-mana Rombongan Keagamaan tertentu melalui aplikasi redBus.Jenis Bas Transnasional

Transnasional mempunyai pelbagai jenis bas dengan kemudahan-kemudahan dan tambang-tambang berbeza. Antaranya adalah:


transnasional bas


 • Kelab Ekonomi Perniagaan
 • Kelas Kelab Ekonomi
 • Coach Eksekutif
 • Standard
 • Perniagaan

Kesemua bas ini memenuhi permintaan perjalanan penumpang yang berbeza-beza. Penumpang boleh mendapatkan maklumat lanjut berkaitan jenis bas tertentu melalui aplikasi redBus semasa membuat tempahan.

Untuk maklumat lanjut, lawati www.redbus.my dan dapatkan perjalanan yang mudah dan selesa dengan menempah tiket bas online di Malaysia.

Penafian: Jadual bas, laluan, dan harga tambang tertakluk kepada perubahan. Dapatkan maklumat terkini melalui aplikasi atau laman web redBus. 

Bagaimana cara untuk menempah bas Transnasional melalui redBus?

Membuat tempahan tiket bas online untuk Transnasional bukan lagi perkara rumit. redBus telah membantu memudahkan pengguna untuk menempah tiket dalam masa yang singkat. Aplikasi ini amat mudah dan mesra pengguna, sesiapa sahaja boleh menempah tiket dengan menggunakan aplikasi redBus dengan mudah berpandukan arahan tertentu. Pengguna hanya perlu mengikuti langkah-langkah yang disebutkan di bawah:
 • Masukkan tempat berlepas dan tempat anda ingin turun dalam ruang-ruang ‘Dari’ dan ‘Ke’ di bahagian atas halaman ini.
 • Masukkan maklumat tarikh perjalanan pilihan anda. Klik pada 'Carian'.
 • Pilih bas Transnasional dari senarai bas yang ada. Anda juga boleh menyaring bas Transnasional dari senarai bas yang ada di redBus.
 • Pilih tempat duduk dari susun atur tersedia & masukkan maklumat yang boleh dihubungi di laman seterusnya.
 • Setelah pembayaran diselesaikan, anda akan menerima tiket online bas anda melalui maklumat yang diberikan. Sekiranya ada, jangan lupa untuk menggunakan kod kupon untuk mendapatkan potongan harga melalui redBus.

Kenapa Pilih Transnasional untuk Perjalanan anda?

 • Bas-bas transnasional adalah pilihan terbaik untuk membuat perjalanan sekitar Malaysia dan Singapura. Terdapat sebanyak 1500 bas-bas yang beroperasi pada 250 laluan di negara-negara ini.
 • Laluan-laluan yang kerap tersedia ada pada bas-bas ini termasuk Terminal Bersepadu Selatan (TBS) ke Kuala Perlis, Kuantan Sentral ke Kuala Lumpur, Melaka ke Ipoh, dan banyak lagi.
 • Bas tiket Transnasional boleh didapati pada laluan antara sempadan. Perjalanan paling popular adalah dari Kuantan ke Singapura.
 • Setiap bas Transnasional mempunyai tempat-tempat duduk yang mempunyai ruang kaki luas untuk penumpang. Penghawa dingin peribadi juga dilengkapi untuk memberi keselesaan sepenuhnya.
 • Tiket online bas Transnasional boleh didapati di redBus. Para penumpang boleh memilih bas-bas kelab bisnes ekonomi, kelas kelab economy, bisnes, eksekutif, atau standard.
 • Para penumpang boleh membeli tiket bas online Transnasional pada harga sangat berpatutan dan juga boleh menikmati baucer diskaun.
 • Bas-bas Transnasional Express boleh didapati pada waktu siang mahupun malam.
 • Perjalanan menaiki bas-bas Transnasional tentunya selesa dengan kemudahan-kemudahan seperti tempat duduk boleh sandar dan lampu membaca.
 • WiFi turut disediakan dalam bas-bas Transnasional, dan perjalanan boleh dijejaki secara langsung.

Transnasional Tawaran

Memesan tiket bas Transnasional online di redBus hadir dengan banyak faedah. Penumpang boleh mendapat potongan harga yang menarik semasa menempah tiket bas Transnasional. Pelanggan kini dapat potongan harga hingga 20% untuk tiket bas [BO_Name] mereka dan menikmati perjalanan bas yang selesa dan sangat berpatutan. Juga, pastikan perjalanan anda dengan harga nominal semasa menyelesaikan pembayaran!

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 

Jenis-Jenis Bas milik Transnasional

Pelbagai jenis bas yang dikendalikan oleh Transnasional ialah:

 • Business Economy Club
 • Economy Club Class
 • Business
 • Standard
Lihat Lagi

Bas Kemudahan

Reclining seatNo
Hand Sanitisers ProvidedNo
Charging PointNo
Reading LightNo
WIFINo
ToiletNo
BlanketsNo
Water BottleNo
SnacksNo
NewspaperNo

Soalan Lazim

Q: Berapakah harga tiket bas pada kos bas Transnasional?
A: Tambang tiket adalah berbeza bergantung kepada tempat mengambil dan menurunkan penumpang. Anda boleh melawat redbus.my/ms agar sentiasa mendapat maklumat terkini mengenai tambang bas, ketersediaan dan banyak lagi. Platform pembayaran di laman web redBus memastikan setiap transaksi yang dilakukan di laman web ini dilindungi.
Q: Apakah nombor Transnasional yang boleh dihubungi?
A: Anda boleh menghubungi Transnasional di talian +03-4045-8878.
Q: Adakah terdapat potongan harga yang ditawarkan oleh Transnasional?
A: Ya. Pelanggan boleh mendapat potongan harga sehingga 20% apabila mereka menempah tiket bas online dengan redBus, Malaysia.
Q: Bagaimana saya boleh menempah tiket bas Transnasional?
A: Anda boleh melawat kaunter tiket Transnasional yang terletak di terminal bas terdekat atau anda boleh layari laman web rasmi Transnasional untuk menempah tiket anda. Penyelesaian tempahan yang lebih mudah juga telah disediakan oleh redBus, Malaysia. Laman web mesra pengguna ini menawarkan cara yang lebih mudah untuk menempah tiket bas online.
Q: Adakah saya perlu mencetak tiket bas saya untuk menaiki bas?
A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF.Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.
Q: Sekiranya saya menempah tiket bas di kaunter atau di platform redBus?
A: Itu bergantung pada apa yang paling sesuai untuk anda. Anda boleh menempah tiket di kaunter tetapi anda mungkin terlambat untuk menempah kerusi di tepi tingkap yang selesa atau menghadapi risiko terlambat untuk menempah mana-mana kerusi sama sekali. Banyak orang mengakui manfaat tempahan tiket bas di platform online seperti redBus. Ia mudah, senang, dan dapat menjawab semua pertanyaan anda dengan hanya melayari laman web. Laman web ini menyediakan kemas kini secara langsung di beberapa saluran yang berbeza seperti jadual bas, tambang, tempat duduk yang tersedia, tempat mengambil dan menurunkan penumpang, diskaun dan tawaran, dan banyak lagi.