Cosmic Express

Carian Cosmic Express Tiket Bas

Pilihan

Cosmic Express Imej Bas

Cosmic Express Bas

Sr. No.TajukMaklumat
1Nama RasmiCosmic Angle Travel & Tours Sdn Bhd
2Ditubuhkan di 26 April 1994
3Bandar-bandar Utama yang DiliputiKuala Lumpur, negeri-negeri utara di semenanjung Malaysia
4Jenis-jenis BasKoc-koc eksekutif yang berhawa dingin dengan sepenuhnya yang mempunyai 38 tempat duduk yang boleh sandar
5Maklumat Penting LainPengendali bas yang pertama di Malaysia untuk mengendalikan bas Scania K380IB 6x2 chassis daripada rangkaian bas Scania generasi yang kelima

Tiket Bas Cosmic Express Online

Tentang

Cosmic Express adalah syarikat bas popular di Malaysia yang menumpukan perkhidmatan di wilayah Utara dan kawasan Lembah Klang. Ia menghubungkan Kuala Lumpur ke pelbagai bandar di utara Malaysia, meliputi Alor Setar, Jitra, Kuala Nerang, Kuala Perlis, Jitra, Changlun, Pendang, dan Guar.

Syarikat Cosmic Express mengendalikan koc-koc eksekutif selesa yang berhawa dingin dengan sepenuhnya. Bas-basnya dimuatkan dengan 38 tempat duduk boleh sandar dan kemudahan-kemudahan lain untuk perjalanan yang penuh selesa.

Dengan menyediakan perkhidmatan secara berkala yang kerap, nama Cosmic Express telah menjadi popular di kalangan para penumpang. Mutu perkhidmatan yang bagus, pemandu bas yang berpengalaman, dan kemudahan serba mewah di dalam bas telah membantu syarikat ini mencipta nama di sektor pengangkutan penumpang.

Sejarah

Bas-bas Cosmic Express dimiliki oleh Cosmic Angle Travel & Tours Sdn Bhd. Syarikat ini ditubuhkan pada 26 April 1994 dan kini memiliki lebih daripada 25 tahun pengalaman dalam industri perkhidmatan bas. Ibu pejabat Cosmic Express terletak di Kuala Lumpur dan mereka terkenal kerana menyediakan khidmat pelanggan kelas pertama.

Cosmic Express adalah pengendali bas ekspres pertama yang mengendalikan 2 buah bas chassis K380IB 6x yang merupakan sebahagian daripada generasi kelima Scania K Series.

Cosmic Ekspress Alamat/ Telefon

Alamat

No. 105-1, Jalan Dwitasik 1,

Dataran Dwitasik, Bandar Sri Permaisuri,

Kuala Lumpur, 56000

Telefon

+603-7728 4789, +603-7627 2951


cosmic ekspres alamat


Cosmic Express Laluan-laluan Bas & Waktu Perjalanan

LaluanBas PertamaBas Terakhir
Pengkalan hulu ke Kuala Lumpur09:1523:15TEMPAH SEKARANG
Kuantan ke Jitra13:0021:00TEMPAH SEKARANG
Kuantan ke Kangar13:0021:00TEMPAH SEKARANG
Kajang ke Alor setar08:0023:30TEMPAH SEKARANG
Kuala Lumpur ke Kuala Nerang10:4523:30TEMPAH SEKARANG

Penempahan Tiket Bas Cosmic Express

Kemudahan-kemudahan yang Disediakan

Kemewahan adalah salah satu ciri utama bas-bas Cosmic Express. Syarikat ini memastikan perihal ini dapat dikecapi dengan menyediakan semua kemudahan di dalam bas yang menjadikan perjalanan bas yang unik, tidak dapat dilupakan dan selesa. Antara kemudahan-kemudahan tersebut adalah:

 • Tempat duduk Ergonomik
 • Ruang bagasi di bahagian atas
 • Soket Pengecas
 • Kerusi boleh Laras
 • Ruang Kaki Luas
 • Pendingin Hawa

Anda boleh melihat semua kemudahan-kemudahan yang disediakan oleh mana-mana bas apabila menempah tiket bas online dengan menggunakan redBus.

Laluan-laluan Popular yang Diliputi oleh Cosmic Express

Sebagai salah satu penyedia perkhidmatan bas terbaik di Malaysia, Cosmic Express telah mengembangkan operasi dengan mewujudkan rangkaian laluan yang diliputi oleh bas-basnya. Bandar-bandar yang saling berhubung antara satu sama lain melalui bas-bas telah memudahkan penduduk tempatan dan juga para pelancong. Antara laluan-laluan popular yang diliputi oleh pengendali ini adalah:

Laluan-laluan Tempatan yang Diliputi

Bas-bas Cosmic Express menghubungkan pelbagai bandar dengan membuat laluan-laluan jarak dekat dan jarak jauh di Malaysia. Berikut adalah senarai beberapa laluan popular -

Laluan-laluan Rentas Sempadan yang Diliputi

Buat masa ini, Cosmic Express tidak menawarkan perkhidmatan perjalanan merentas sempadan.

Selain itu, Hentian Duta ke Kuala Perlis juga merupakan antara laluan yang paling banyak ditempah dan paling kerap dilalui oleh pengendali ini. Para penumpang boleh mendapatkan tawaran diskaun eksklusif semasa menempah bas mereka secara online dengan redBus. Pengendali ini mematuhi semua garis panduan untuk memerangi COVID-19.

Bandar Popular Yang Dilalui


cosmic express bas

Antara bandar-bandar paling popular yang diliputi oleh Cosmic Express adalah

 • Alor Setar
 • Kajang
 • Putra Jaya
 • Kuantan
 • Kuala Lumpur
 • Gerik
 • Pulau Pinang
 • Kangar
 • Jitra

Jenis-jenis Bas Cosmic Express

Cosmic Express mempunyai jenis-jenis bas berikut:

 • SVIP
 • Ekonomi
 • Seater

Bas-bas ini membuat perjalanan di pelbagai laluan merentas seluruh negara. Para penumpang boleh menyemak jenis bas yang ditawarkan untuk laluan tertentu semasa membuat tempahan tiket bas online di redBus.

Layari redBus.my untuk mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana anda boleh menikmati perjalanan yang menyenangkan dan juga selesa, dengan menempah tiket bas online di Malaysia.

Penafian: Waktu-waktu bas, laluan-laluan, dan harga tambang tertakluk kepada perubahan. Sila semak untuk sebarang perubahan minit terakhir.

Bagaimanakah cara untuk menempah tiket bas Cosmic Express di redBus?

redBus menyediakan perkhidmatan yang terbaik kepada penggunanya di aplikasinya. Aplikasi ini sangat mudah untuk digunakan. Ianya adalah sangat mudah untuk membuat tempahan tiket bas online Cosmic Express di redBus. Penumpang hanya perlu mengikuti langkah-langkah berikut untuk menempah tiket bas Cosmic Express:
 • Masukkan tempat berlepas dan tempat anda ingin turun dalam ruang-ruang ‘Dari’ dan ‘Ke’ di bahagian atas halaman ini.
 • Masukkan maklumat tarikh perjalanan pilihan anda. Klik pada 'Carian'.
 • Pilih bas Cosmic Express dari senarai bas yang ada. Anda juga boleh menyaring bas Cosmic Express dari senarai bas yang ada di redBus.
 • Pilih tempat duduk dari susun atur tersedia & masukkan maklumat yang boleh dihubungi di laman seterusnya.
 • Setelah pembayaran diselesaikan, anda akan menerima tiket online bas anda melalui maklumat yang diberikan. Sekiranya ada, jangan lupa untuk menggunakan kod kupon untuk mendapatkan potongan harga melalui redBus.

Kenapa Pilih Cosmic Express Untuk Perjalanan Anda?

 • Cosmic Express adalah syarikat bas yang terkenal di Malaysia, dan mula menawarkan perkhidmatannya kepada penumpang-penumpang sejak 1994.
 • Syarikat ini dimiliki, dan dikendali oleh Cosmic Angle Travel & Tours Sdn. Bhd., dan ibu pejabatnya terletak di Kuala Lumpur. Ia mempunyai rangkaian pengangkutan yang sangat luas dan juga mempunyai pejabat-pejabat di bandar-bandar lain di Malaysia.
 • Kebanyakan ulasan-ulasan (reviews) untuk Cosmic Express adalah positif kerana menyediakan perkhidmatan bas yang menepati waktu. Ia juga merupakan antara pengendali bas yang paling diiktiraf di redBus.
 • Tiket online Cosmic Express di redBus boleh didapati pada harga berpatutan dan telah mengambil kira kos kemudahan-kemudahan yang disediakan atas bas. Cosmic Express menyediakan ruang bagasi atas tempat duduk, penghawa dingin, dan pelbagai kemudahan lain untuk memastikan anda selesa sepanjang perjalanan.
 • Tiket-tiket bas online Cosmic Express boleh didapati untuk beberapa jenis bas berlainan. Jenis-jenis bas yang ditawarkan oleh Cosmic Express adalah SVIP, seater, ekonomi, eksekutif dan bas-bas dua tingkat.
 • Antara bandar-bandar utama yang dilalui oleh bas-bas Cosmic Express adalah Alor Setar, Kajang, Kuantan, Pulau Pinang, Jitra, Perak, dan Kangar.
 • Semua anggota staf dan pemandu Cosmic Express telah dilatih dengan baik untuk menjaminkan keselamatan penumpang.

Cosmic Express Tawaran

Memesan tiket bas Cosmic Express online di redBus hadir dengan banyak faedah. Penumpang boleh mendapat potongan harga yang menarik semasa menempah tiket bas Cosmic Express. Pelanggan kini dapat potongan harga hingga 20% untuk tiket bas [BO_Name] mereka dan menikmati perjalanan bas yang selesa dan sangat berpatutan. Juga, pastikan perjalanan anda dengan harga nominal semasa menyelesaikan pembayaran!

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 

Jenis-Jenis Bas milik Cosmic Express

Pelbagai jenis bas yang dikendalikan oleh Cosmic Express ialah:

 • Executive(2+1)
 • Double Deck(2+1)
 • Seater
 • SVIP
 • Economy(2+2)
Lihat Lagi

Soalan Lazim

Q: Bagaimana saya boleh menempah tiket bas Cosmic Express?
A: Anda boleh melawat kaunter tiket Cosmic Express yang terletak di terminal bas terdekat atau anda boleh layari laman web rasmi Cosmic Express untuk menempah tiket anda. Penyelesaian tempahan yang lebih mudah juga telah disediakan oleh redBus, Malaysia. Laman web mesra pengguna ini menawarkan cara yang lebih mudah untuk menempah tiket bas online.
Q: Berapakah harga tiket bas pada kos bas Cosmic Express?
A: Tambang tiket adalah berbeza bergantung kepada tempat mengambil dan menurunkan penumpang. Anda boleh melawat redbus.my/ms agar sentiasa mendapat maklumat terkini mengenai tambang bas, ketersediaan dan banyak lagi. Platform pembayaran di laman web redBus memastikan setiap transaksi yang dilakukan di laman web ini dilindungi.
Q: Adakah saya perlu mencetak tiket bas saya untuk menaiki bas?
A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF.Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.
Q: Sekiranya saya menempah tiket bas di kaunter atau di platform redBus?
A: Itu bergantung pada apa yang paling sesuai untuk anda. Anda boleh menempah tiket di kaunter tetapi anda mungkin terlambat untuk menempah kerusi di tepi tingkap yang selesa atau menghadapi risiko terlambat untuk menempah mana-mana kerusi sama sekali. Banyak orang mengakui manfaat tempahan tiket bas di platform online seperti redBus. Ia mudah, senang, dan dapat menjawab semua pertanyaan anda dengan hanya melayari laman web. Laman web ini menyediakan kemas kini secara langsung di beberapa saluran yang berbeza seperti jadual bas, tambang, tempat duduk yang tersedia, tempat mengambil dan menurunkan penumpang, diskaun dan tawaran, dan banyak lagi.