Aerobus

Carian Aerobus Tiket Bas

Pilihan

Aerobus Imej Bas

Aerobus Laluan-laluan Bas & Waktu Perjalanan

LaluanBas PertamaBas Terakhir
Changlun ke Genting highlands12:3013:00TEMPAH SEKARANG
KLIA ke Klang00:4523:15TEMPAH SEKARANG
Subang Jaya ke KLIA06:0018:00TEMPAH SEKARANG
Puchong ke Changlun22:2522:25TEMPAH SEKARANG
Changlun ke Tanjung malim11:0020:30TEMPAH SEKARANG

Aerobus Alamat / Telefon

KLIA2

LCCT Coach Bay

Tel No: +6010-2923888 

Genting Highlands

First World Bus Terminal

Aerobus Tiket Bas

Aerobus ditubuhkan pada tahun 2007 dengan misi untuk menghubungkan setiap bandar di seluruh Malaysia sambil memanfaatkan kekuatan rangkaian pengangkutan jalan raya. Mereka merupakan salah satu penyedia perkhidmatan perjalanan bas terkemuka di Malaysia. Tidak lama selepas penubuhannya, Aerobus berkembang dengan memiliki 20 buah bas ekspres dan lebih kurang 80 orang pekerja hanya dalam masa dua tahun. Menjelang tahun 2009, mereka telah menyediakan perkhidmatan kepada lebih daripada 80,000 penumpang setiap bulan dan terus berkembang dengan pesat.

Aerobus memulakan operasinya dengan lebih kurang 42 perjalanan harian di antara KL Sentral dan LCCT. Kini, jumlah laluan perjalanan yang diliputi telah meningkat secara mendadak dengan menambah lokasi-lokasi seperti Kuala Lumpur, Genting Highlands, Klang, Batang Kali, Petaling Jaya, dan lain-lain. Aerobus mengutamakan keselesaan dan keselamatan para penumpangnya serta bertujuan untuk memberikan pengalaman perjalanan yang tidak dapat dilupakan. Harga perkhidmatan bas yang ditawarkan juga sangat berpatutan dan menjadi pilihan pelancong bajet.

 

Sejarah Aerobus

Aerobus adalah pilihan terbaik bagi pelancong di Malaysia jika hendak melancong dengan selesa dan mudah. Aerobus ditubuhkan pada tahun 2007 dan telah berjaya menjadi perkhidmatan bas pilihan para pelancong. Sebanyak 1,00,000 penumpang melancong dengan Aerobus setiap bulan, dan bilangan ini semakin meningkat dengan pesat. Beberapa tempat terkenal untuk pelancong lawati dengan menempah bas Aerobus ialah KL Sentral, KLIA/KLIA 2, dan Genting Highlands. Anda juga boleh menempah Aerobus jika anda ingin melancong dari Subang Jaya ke Klia atau dari Changlun ke Tanjung Malim.

Aerobus juga terkenal dengan beberapa kemudahan yang disediakan. Penumpang boleh menggunakan lampu bacaan, pengecas soket, dan sebagainya. Tambahan pula, semua bas Aerobus mempunyai kerusi boleh laras. Kebanyakan penumpang lebih gemar untuk menempah bas Aerobus yang dilengkapi dengan penyaman udara kerana ianya sangat selesa. Aerobus juga dikenali dengan kepantasan bas mereka. Anda boleh menempah bas dengan mudah menggunakan aplikasi redBus. Selain daripada itu, jika anda merancang untuk tinggal di bandar destinasi anda untuk tempoh yang lama, anda boleh membawa bagasi-bagasi bersama anda. Aerobus mempunyai ruang yang cukup besar untuk menyimpan bagasi. Bas-bas ini juga mempunyai kamera CCTV untuk memastikan keselamatan penumpang.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Aerobus dan tawaran mereka, anda boleh menghubungi mereka secara terus. Anda boleh menghubungi mereka dan menanyakan pertanyaan anda berkaitan dengan perkhidmatan bas dan jadual bas .

Kemudahan Yang Disediakan oleh Aerobus

Aerobus mengutamakan keselamatan dan keselesaan penumpangnya. Bas-bas mereka telah direka khas untuk memberi penumpang perjalanan yang terbaik. Bas Aerobus dilengkapi dengan semua kemudahan asas kepada penumpang semasa perjalanan mereka. Kemudahan-kemudahan ini mungkin berbeza bergantung kepada jenis bas yang telah ditempah dan bas yang tersedia di laluan anda.aerobus amenitiesBas Aerobus dilengkapi dengan kemudahan seperti berikut:

 • Soket Pengecas 
 • Penyaman udara 
 • Kerusi boleh Laras 
 • Lampu Bacaan

Beberapa bas juga dilengkapi dengan kemudahan tambahan termasuk bantal dan selimut. Bagi memastikan keselamatan penumpang di dalam bas terjamin, bas Aerobus juga telah dipasang CCTV. Anda juga boleh menyemak senarai kemudahan yang tersedia semasa menempah tiket Aerobus anda secara online menggunakan redBus.

 

Laluan Popular Disediakan oleh Aerobus

Aerobus menyediakan perkhidmatan perjalanan bas yang lancar kepada penumpang di seluruh bandar di Malaysia. Aerobus juga menyediakan perkhidmatan bas ulang-alik di bandar-bandar seperti Kuala Lumpur, Genting Highlands, Klang, Batang Kali, KLIA2, Petaling Jaya, dan sebagainya. Selain itu, Aerobus adalah salah satunya operator yang menyediakan laluan antara KLIA2 dan Genting Highlands. Laluan-laluan perjalanan yang paling popular yang dilalui oleh Aerobus adalah seperti berikut.

Jenis Bas Yang Disediakan oleh Aerobus

Aerobus menyediakan bas Seater bas untuk hampir kesemua laluan yang mereka lalui. Bagi laluan KLIA, Aerobus menyediakan Dek Tunggal yang mempunyai 44 tempat duduk. Matlamat utama Aerobus adalah untuk memberi penumpang biasa perjalanan yang mudah dan juga yang boleh ditanggung oleh mereka. Semua bas Aerobus telah dilengkapi dengan pelbagai kemudahan perjalanan untuk memberikan pengalaman perjalanan yang selesa dan selamat. Anda boleh menyemak bas Aerobus bagi laluan anda yang tersedia dengan mudah menggunakan laman web atau aplikasi redBus. Anda juga boleh menyemak jadual perjalanan Aerobus dengan mudah dan menempah tiket Aerobus mengikut kesesuaian anda.

Bandar Popular Yang Dilalui oleh Aerobus

Aerobus menyediakan perkhidmatan perjalanan bas di pelbagai laluan untuk menghubungkan tempat-tempat terpencil dengan bandar-bandar utama di seluruh Malaysia. Tujuannya adalah untuk menyediakan salah satu perkhidmatan perjalanan bas yang paling berpatutan untuk semua penumpang. Malaysia adalah salah satu destinasi pelancongan yang paling popular di dunia; ia menarik ramai pengunjung termasuk juga pelancong yang tidak ingin mengeluarkan jumlah wang yang banyak. Ini adalah salah satu fungsi utama Aerobus. Penumpang boleh menempah tiket Aerobus online dengan mudah menggunakan aplikasi atau laman web redBus. Beberapa bandar yang paling popular di mana anda boleh menempah tiket Aerobus secara online adalah seperti berikut.
 

Bagaimanakah cara untuk menempah Aerobus melalui redBus?

redBus menyediakan platform yang mudah digunakan untuk menempah Aerobus online. Penumpang boleh membuat tempahan untuk jangka masa hadapan dengan mudah dengan bantuan redBus. Ia adalah platform tempahan bas online terbesar di dunia. Pengguna boleh mengikuti link tersebut yang akan membawa anda ke halaman penempahan tiket Aerobus melalui redBus. Anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah untuk menempah tiket Aerobus menggunakan redBus:

 

 • Buka aplikasi redBus atau anda juga boleh pergi ke laman web tersebut. Anda boleh menempah tiket bas online tanpa mendaftar masuk ke redBus.
 • Terdapat butang 'Daripada' dan 'Kepada' di muka hadapan laman web itu, anda boleh memasukkan tempat menaiki dan menurun bas mengikut perjalanan dan destinasi anda.
 • Pilih tarikh perjalanan pilihan anda dan semak bas yang tersedia pada hari tersebut dengan mengklik butang 'Cari'.
 • Selepas itu, pilih bas pilihan anda di senarai bas yang disediakan. Anda boleh memilih pelbagai bas mengikut pilihan anda.
 • Selepas memilih bas anda, pilih tempat duduk pilihan anda di tempat duduk yang disediakan.
 • Selepas selesai memilih tempat duduk anda, klik pada butang 'teruskan untuk menempah' dan masukkan butiran dan maklumat telefon anda untuk dihubungi pada ruang di halaman seterusnya.
 • Gunakan kod kupon jika ada dan pergi ke halaman untuk membuat pembayaran yang telah dijamin selamat dan dipercayai. Tempahan anda akan diselesaikan melalui redBus dan anda akan menerima e-tiket dengan e-mel pengesahan.

Untuk maklumat lanjut, lawati www.redbus.my dan dapatkan perjalanan yang mudah dan selesa dengan menempah tiket bas online di Malaysia.

Penafian: Jadual bas, laluan, dan harga tambang tertakluk kepada perubahan. Dapatkan maklumat terkini melalui aplikasi atau laman web redBus.

Langkah-Langkah Berjaga COVID-19 yang Perlu diambil Semasa Menaiki bas Aerobus

Aerobus menghubungkan KLIA dan KLIA2 ke pelbagai lokasi dari satu bandar ke bandar-bandar yang lain. Pengendali ini juga menyediakan bas yang merentas negeri. Walaupun mempunyai banyak bas, Aerobus sentiasa menjaga kebersihan dan sanitasi di dalam bas. Bagi mengekalkan keadaan bas yang sentiasa bersih, para penumpang juga harus berhati-hati dalam mengikut panduan berikut.

 • Semua penumpang mesti memakai pelitup muka semasa dalam bas dan sepanjang perjalanan.
 • Sila beri kerjasama kepada kakitangan bas apabila mereka memeriksa suhu anda sebelum menaiki bas.
 • Elak daripada menaiki bas jika anda rasa anda mungkin mengalami sebarang simptom. Sesiapa yang mempunyai simptom-simptom Coronavirus tidak akan dibenarkan untuk menaiki bas.
 • Walaupun pembersih tangan (hand sanitiser) disediakan di dalam bas dan di pelbagai terminal, anda dinasihatkan untuk membawa satu botol pembersih tangan untuk kegunaan anda sendiri.
 • Apabila anda menikmati kemudahan tempat duduk yang boleh sandar semasa perjalanan, pastikan anda menjaga jarak anda dengan penumpang lain.
 • Kemudahan tiket online Aerobus membolehkan anda menggunakan M-tiket dan ianya akan diterima sebagai bukti yang memadai untuk menaiki bas-bas Aerobus.

Laluan-Laluan Tempatan yang diliputi oleh Aerobus

Aerobus beroperasi di bandar-bandar seperti Genting Highlands, Kuala Lumpur, Klang, Petaling Jaya, dll. Ia merupakan antara sebilangan kecil pengendali bas yang menyediakan laluan terus dari KLIA ke Genting Highlands. Harga-harga tiket bas berpatutan yang ditawarkan serta keadaan bas yang agak baik telah menjadikan pengendali ini popular di kalangan penduduk tempatan. Laluan-laluan tempatan yang anda boleh mendapat tiket online Aerobus adalah -

Laluan Rentas Sempadan yang disediakan oleh Aerobus

Jika anda ingin mendapat tiket Aerobus untuk ke negara lain, mungkin anda akan hampa kerana Aerobus tidak mengendalikan perjalanan merentas sempadan.

Layari www.redbus.my untuk mengetahui bagaimana anda boleh mengalami perjalanan yang selesa dan menyenangkan dengan menempah tiket bas online di Malaysia.

Penafian: Jadual, laluan, dan tambang bas adalah tertakluk kepada perubahan. Sila semak di laman web atu app redBus untuk sebarang perubahan saat terakhir.

Perkhidmatan Bas Aerobus

Pengendali bas ini juga mengendalikan bas-bas pada waktu malam, memberikan kemudahan perjalanan untuk semua jenis pengembara.

Aerobus Tawaran

Memesan tiket bas Aerobus online di redBus hadir dengan banyak faedah. Penumpang boleh mendapat potongan harga yang menarik semasa menempah tiket bas Aerobus. Pelanggan kini dapat potongan harga hingga 20% untuk tiket bas [BO_Name] mereka dan menikmati perjalanan bas yang selesa dan sangat berpatutan. Juga, pastikan perjalanan anda dengan harga nominal semasa menyelesaikan pembayaran!

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 

Jenis-Jenis Bas milik Aerobus

Pelbagai jenis bas yang dikendalikan oleh Aerobus ialah:

 • Executive(2+1)
 • Economy(2+2)
 • Seater
Lihat Lagi

Kenapa Pilih Aerobus untuk Perjalanan Anda?

 • Aerobus adalah syarikat bas yang popular untuk perjalanan ke lapangan terbang di Malaysia dan destinasi-destinasi lain di seluruh negara.
 • Perkhidmatan bas yang disediakan terkenal kerana bertaraf 5 bintang, harga tambang yang berpatutan, jaminan keselamatan, perkhidmatan menepati waktu dan kebersihan bas-bas, selain faktor-faktor lain.
 • Anda boleh mendapat tiket Aerobus dengan mudah kerana perkhidmatannya yang meliputi pelbagai laluan dan membuat lebih daripada 40 perjalanan setiap hari.
 • Syarikat bas ini menyediakan perkhidmatan pengangkutan menuju ke, dan dari lapangan terbang Kuala Lumpur dan menyediakan perkhidmatan bas tanpa henti ke pelbagai destinasi berbeza.
 • Anda boleh menempah tiket online Aerobus melalui redBus untuk menikmati tambang bas pada harga berpatutan untuk perjalanan anda ke Genting Highlands, KL Sentral dan lokasi-lokasi lain.
 • Syarikat bas ini mempunyai kakitangan yang berkemahiran tinggi, ramah mesra dan mengutamakan keperluan penumpang terlebih dahulu.
 • Aerobus juga mempunyai pasukan khidmat pelanggan yang komited untuk menyelesaikan sebarang isu berkaitan dengan perjalanan bas.
 • Aerobus menyediakan bas-bas bersih dengan kemudahan mewah untuk menawarkan perjalanan yang lancar dan selamat kepada semua penumpangnya.
 • Bas-bas pengendali ini juga mengikut jadual waktu dengan ketat supaya dapat sampai ke destinasi pada waktu yang ditetapkan.

Penempahan tiket bas Aerobus di redBus

redBus menawarkan pilihan tempahan tiket dalam talian untuk kebanyakan bas yang dikendalikan oleh Aerobus. Anda boleh log masuk ke redbus.my pada bila-bila masa dan tempah tiket bas anda dengan pilihan-pilihan pembayaran yang selesa dan elakkan masalah menunggu di kaunter tiket.

Soalan Lazim

Q: Adakah ini tawaran terbaik yang diberikan oleh Aerobus di platform redBus?
A: Ya, tawaran ini tersedia secara eksklusif di platform redBus dan melebihi semua tawaran berasaskan kupon lain yang boleh anda gunakan di laman web ini.
Q: Adakah terdapat potongan harga yang ditawarkan oleh Aerobus?
A: Ya. Pelanggan boleh mendapat potongan harga sehingga 20% apabila mereka menempah tiket bas online dengan redBus, Malaysia.
Q: Bagaimana saya boleh menempah tiket bas Aerobus?
A: Anda boleh melawat kaunter tiket Aerobus yang terletak di terminal bas terdekat atau anda boleh layari laman web rasmi Aerobus untuk menempah tiket anda. Penyelesaian tempahan yang lebih mudah juga telah disediakan oleh redBus, Malaysia. Laman web mesra pengguna ini menawarkan cara yang lebih mudah untuk menempah tiket bas online
Q: Apakah nombor Aerobus yang boleh dihubungi?
A: Anda boleh menghubungi Aerobus di talian 162196292.
Q: Sekiranya saya menempah tiket bas di kaunter atau di platform redBus?
A: Itu bergantung pada apa yang paling sesuai untuk anda. Anda boleh menempah tiket di kaunter tetapi anda mungkin terlambat untuk menempah kerusi di tepi tingkap yang selesa atau menghadapi risiko terlambat untuk menempah mana-mana kerusi sama sekali. Banyak orang mengakui manfaat tempahan tiket bas di platform online seperti redBus. Ia mudah, senang, dan dapat menjawab semua pertanyaan anda dengan hanya melayari laman web. Laman web ini menyediakan kemas kini secara langsung di beberapa saluran yang berbeza seperti jadual bas, tambang, tempat duduk yang tersedia, tempat mengambil dan menurunkan penumpang, diskaun dan tawaran, dan banyak lagi.
Q: Adakah saya perlu mencetak tiket bas saya untuk menaiki bas?
A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF.Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.