Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
CUR
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Bas Dari Kuala Lumpur ke Malacca


Perkhidmatan Bas Kuala Lumpur ke Malacca

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
1 hour 54 mins
Kuala Lumpur
Malacca
30
MYR 8.4

Jarak dengan Bas Kuala Lumpur ke Malacca

Bas Terawal
:
03:30
Bas Terakhir
:
23:55
Jarak
:
148 km

Bas Dari KL ke Melaka

Kuala Lumpur ke Melaka merupakan laluan bas yang popular di Malaysia. Lebih 50 buah bas berlepas dari KL ke Melaka setiap hari dengan kerap. Jarak di antara dua buah bandar ini adalah 148 km, dan bas dari KL ke Melaka mengambil masa kira-kira 2 jam. Anda boleh menikmati pemandangan yang indah sepanjang perjalanan pada laluan ini. Apabila anda mula mendaki kawasan lebuh raya di pinggir KL, anda akan menyaksikan pemandangan ladang kelapa sawit dari atas bukit. Lebuh raya enam lorong ini mempercepatkan perjalanan dari KL ke Melaka. Bagi memastikan perjalanan ke Melaka lebih selesa, bas-bas dilengkapi dengan beberapa kemudahan.


Tentang Kuala Lumpur

Kuala Lumpur (KL) adalah ibu negara Malaysia dan berkeluasan 94 batu persegi. Kuala Lumpur merupakan antara bandar termaju di Asia Tenggara dan menawarkan pelbagai aktiviti dan tempat yang menarik untuk dikunjungi. KL merupakan bandar yang menggabungkan pelbagai tradisi dengan ciri-ciri moden dan kaya dengan pelbagai budaya, beriklim suam dan sentiasa meriah. Antara tarikan utama KL ialah Menara Berkembar Petronas, Segi Tiga Emas, dan Kuil Sri Mahamariamman. Selain untuk melancong, ramai pengunjung datang ke KL untuk melanjutkan pelajaran, mencari peluang pekerjaan dan perniagaan. Ibu negara Malaysia ini dihidupkan dengan ekonomi berteraskan perkhidmatan dan ini terserlah dalam industri pelancongannya.


Tentang Melaka

Melaka adalah bandar indah dengan sentuhan kolonial yang menarik. Sejak tahun 2008, Bandar Melaka telah diiktiraf sebagai tapak warisan oleh UNESCO. Melaka telah mengalami banyak perkembangan dan hal ini terbukti dengan perkampungan nelayan, pusat komersial / pelancongan yang telah bertambah maju. Di sini anda boleh beristirahat sambil dikelilingi oleh tapak-tapak bersejarah. Pada masa dahulu, penjajah dari negara-negara asing cuba untuk menjajah Melaka. Perjalanan mengelilingi Bandar Melaka akan memberi anda peluang untuk mempelajari tentang sejarah Melaka dengan lebih mendalam. Bandar ini terletak hanya 150 km dari Kuala Lumpur, menjadikannya destinasi yang sering dikunjungi ramai. Di Melaka, anda juga akan menemui pelbagai bangunan kolonial tinggalan penjajah, budaya, seni bina, agama dan tradisi yang berlainan.


Adakah anda mencari tiket bas dari Kuala Lumpur ke Melaka yang menjimatkan?

Dapatkan tiket bas dari Kuala Lumpur ke Melaka pada harga mampu milik di laman web redBus atau di aplikasi mudah alihnya.


Kenapa Pilih redBus untuk Perjalanan Anda?

redBus adalah pilihan terbaik untuk menempah tiket bas dari Kuala Lumpur ke Melaka secara online. Ia mempunyai antaramuka pengguna yang mesra pengguna untuk membandingkan pengendali bas dan membaca ulasan tentang bas-bas yang disediakan dengan mudah. redBus hanya bekerjasama dengan pengendali bas yang terbaik untuk memastikan perkhidmatan yang disediakan sentiasa terunggul. Anda juga boleh menikmati diskaun untuk tempahan tiket dan khidmat pelanggan 24x7. Perkhidmatan lain yang turut disediakan termasuk pembatalan, penjadualan semula, pas bas, dll.


Cuaca di Melaka

Melaka mempunyai iklim sederhana panas dan lembap yang berselang dengan hujan sepanjang tahun. Sukatan suhu puratanya berada dalam lingkungan 28 darjah Celsius hingga ke 33 darjah Celsius. Walaupun tiada perubahan suhu yang ketara, bulan seperti November akan mengalami hujan yang lebih kerap.


Pusat-pusat penginapan di Melaka

Melaka menawarkan pelbagai jenis penginapan, jadi anda boleh memilih penginapan yang paling sesuai dengan keperluan anda. Antara pusat-pusat penginapan yang terdapat di bandar ini adalah hotel, asrama, serta inap desa.


Makanan yang disyorkan di Melaka

Di antara hidangan yang disyorkan di Melaka adalah:

 • Laksa Nyonya
 • Popiah
 • Cendol
 • Sek bak
 • Gula melaka

Anda disyorkan mencuba hidangan Nyonya yang berasal daripada warga Peranakan yang dimasak dengan kaedah unik yang menggunakan rempah ratus dan ramuan-ramuan dalam masakan Cina. Pastikan anda kunjungi kafe dan restoran di sini yang menghidangkan pelbagai makanan yang lazat.


Aktiviti-aktiviti untuk dilakukan di Melaka

 • Menikmati pemandangan dari Menara Berputar Taming Sari
 • Berjalan-jalan di sekitar Stadthuys
 • Bersiar–siar menaiki beca
 • Meneroka Villa Sentosa
 • Menikmati pelayaran pesiaran di sungai Melaka

Tempat-tempat untuk dikunjungi di Melaka

 • Tokong Cina Cheng Hoon Teng: Ditubuhkan pada tahun 1645, Tokong Cina Cheng Hoon Teng telah bertahan untuk beratus tahun. Selain daripada menjadi tarikan utama yang penuh dengan sejarah, tokong ini juga merupakan pusat keagamaan yang penting bagi penganut agama Buddha.
 • Istana Kesultanan Melaka: Istana Kesultanan Melaka telah dibina semula berdasarkan pelbagai maklumat yang diperoleh daripada manuskrip ‘Malay Annals’. Ternyata tempat ini adalah destinasi yang wajib dikunjungi oleh penggemar sejarah.
 • Pasar Malam Jonker Walk: Jangan melepaskan peluang mengunjungi Jonker Street untuk menemui pelbagai pilihan pakaian, makanan dan cenderamata. Masa yang terbaik untuk melawat tempat ini adalah pada waktu petang Jumaat atau Sabtu untuk pengalaman yang lebih menarik.
 • Muzium Budaya Cheng Ho: Cheng Ho merupakan pelaut terkenal di Malaysia. Muzium Budaya Cheng Ho mempamerkan beberapa kisah pelayarannya yang terkenal.
 • Gereja St. Paul’s: Dibina pada tahun 1521, Gereja St. Paul’s merupakan gereja tertua di Asia Tenggara yang masih beroperasi.

Pilihan pengangkutan di Melaka

Mengembara di Melaka adalah sangat mudah dengan adanya rangkaian kemudahan pengangkutan awam yang menyeluruh. Anda boleh menjelajahi bandar Melaka atau menuju ke destinasi lain dengan menaiki bas atau teksi dari Melaka Sentral. Anda juga boleh menaiki beca untuk bersiar-siar di sekitar bandar ini.


Masa Terbaik untuk Mengunjungi Melaka

Anda dialu-alukan untuk mengunjungi Melaka pada bulan Februari untuk meraikan sambutan Tahun Baru Cina. Pada bulan ini, ramai pelancong datang ke Melaka untuk menyaksikan festival tanglung terkenal. Perayaan seperti Thaipusam, Hari Raya Puasa dan Hari Wesak turut menarik minat ramai pengunjung setiap tahun. Hari Natal turut merupakan masa yang menarik untuk mengunjungi Melaka kerana terdapat banyak aktiviti untuk dilakukan. Jangan lupa untuk melawat Dataran Portugis Melaka semasa musim Natal. Kerajaan Melaka turut merasmikan minggu pelancongan untuk menarik minat para pelancong setiap tahun.


Tambang bas dari KL ke Melaka

Tambang bas dari Kuala Lumpur ke Melaka adalah antara RM 10 dan RM 15. Anda boleh melihat harga tiket terkini untuk setiap pengendali bas bagi laluan ini secara online di redBus.


Syarikat bas yang popular untuk laluan dari Kuala Lumpur ke Melaka

Berikut adalah beberapa syarikat bas dari Kuala Lumpur ke Melaka yang popular -


Tempat Perlepasan dan Ketibaan

Tempat Perlepasan di Kuala Lumpur

 • TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

Tempat Ketibaan di Malacca

 • Melaka Sentral

Apakah cara untuk menempah tiket bas secara online di redBus dari Kuala Lumpur ke Malacca?

Sila ikuti langkah-langkah berikut untuk menempah online tiket bas di redBus dari Kuala Lumpur ke Malacca -

 • Skrol ke bahagian atas muka laman ini.
 • Klik 'Ubah' untuk mengubah tarikh. Anda juga boleh mengubah laluan di sini. Selepas memilih tarikh, klik 'Carian'.
 • Senarai bas dari Kuala Lumpur ke Malacca akan dipaparkan berdasarkan tarikh yang anda telah pilih. Pilih bas anda selepas membuat perbandingan.
 • Sekarang, pilih tempat duduk, tempat menaiki bas, dan tempat menurun dari bas.
 • Masukkan butiran penumpang and buat bayaran.
 • Penempahan anda telah berjaya selepas membuat bayaran. Anda akan menerima tiket bas online anda melalui emel dan SMS.

Bas Dari Kuala Lumpur ke Melaka


Bas Dari KL ke MelakaSoalan Lazim

Manakah antara destinasi pelancong paling popular di Melaka?

A: Gereja St. Paul’s, Gereja Christ, Stadthuys, Istana Sultan Melaka, Muzium Cheng Ho, dan A’Famosa merupakan antara tempat menarik popular yang sering dilawati di Melaka. Anda juga boleh merancang perjalanan anda dengan redBus yang akan menyediakan tiket dan membantu anda berulang-alik ke destinasi anda.

Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas Kuala Lumpur ke Malacca di platform redBus?

A: Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas Kuala Lumpur ke Malaccaadalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Kuala Lumpur ke Malacca?

A: Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Bagaimanakah saya boleh mendapat tambang bas yang murah dengan bas Kuala Lumpur ke Malacca?

A: redBus menawarkan kemudahan ‘pas bas’ untuk bas-bas Kuala Lumpur ke Malacca beberapa pengendali bas tertentu. Jika anda menggunakan perkhidmatan pengendali bas tertentu ini, dan anda kerap menggunakan laluan ini, anda boleh mendapat diskaun hebat untuk perjalanan bas anda dengan mendapatkan pas bas redBus.

Berapa buah baskah yang beroperasi dari Kuala Lumpur ke Melaka?

A: Terdapat lebih kurang 10 buah syarikat bas yang menyediakan bas dari KL ke Melaka seperti Transnasional, Mayang Sari Express, KKKL Express, Delima express, dan Mega Star Transportation (Kejora Express). Muat turun aplikasi dan mesra pengguna atau layari laman web rasmi untuk maklumat lanjut.

Bolehkah saya membatalkan tempahan tiket bas yang saya tempah melalui redBus?

A: Sekiranya anda tidak pasti dengan tarikh perjalanan anda, anda boleh tempah tiket bas di bawah kategori tiket boleh batal di dalam redBus. Bas-bas ini boleh dibatalkan dengan mudah, dan anda boleh mendapatkan wang anda akan dikembalikan.


PENGENDALI BAS TERBAIK
 • KKKL Express
 • Delima Express
 • Mayang Sari Express
 • Transnasional
 • Mega Star Transportation (Kejora Express)

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Kuala Lumpur ke Malacca di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.

Sekarang, anda juga boleh menempah tiket Bas Kuala Lumpur ke Malacca secara global dengan kami di sini - https://www.redbus.com/bus-ticket/kuala-lumpur-to-malacca

dan Sepanyol di sini - https://www.redbus.com/es-419/pasajes-de-bus/kuala-lumpur-a-malacca

Imej Pengendali Bas Terunggul


  JAMINAN REDBUS

  • PROMOSI YANG MENARIK
   Nikmati diskaun setiap kali anda menempah tiket dengan kami
  • PILIHAN YANG DIPERCAYAI
   Lebih 17 juta pelanggan yang berpuas hati seluruh dunia
  • PILIHAN BAS YANG PELBAGAI
   Lebih dari 80 operator bus menghubungi lebih 800 laluan seluruh Malaysia dan Singapura
  • PENJADUALAN SEMULA YANG MUDAH
   Ubah tarikh dan masa perjalanan anda dengan mudah

  Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

  Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Kuala Lumpur ke Malacca di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.


  Tawaran Tiket Kuala Lumpur ke Malacca

  redBus memberikan tawaran dan potongan harga yang luar biasa kepada pelanggannya semasa membuat tempahan online tiket bas. Pelanggan dapat menikmati potongan hingga 20% pada tiket bas Kuala Lumpur ke Malacca mereka. Pilih mana-mana bas yang ada di laluan bas Kuala Lumpur ke Malacca dan jadikan perjalanan anda sangat berpatutan dengan meraih potongan sehingga 20% untuk tiket bas.

  Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 


  Tiket Bas Balik Online

  Jika anda membuat perjalanan dari KL ke Melaka, anda boleh menempah tiket bas secara online pada laman web redBus. Semasa membuat tempahan bas KL ke Melaka, anda boleh menempah tiket perjalanan pulang dari Melaka ke KL dengan memilih tarikh pulang. Jika anda belum masukkan tarikh pulang semasa mula membuat carian, anda boleh membuat sedemikian semasa proses menempah bas KL ke Melaka dengan memilih pilihan ‘Add return tickets’. Terdapat banyak bas yang tersedia ada pada kedua-dua laluan.  Do you want to exit reschedule flow?

  ¡