Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
Currency
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Bas Dari Kuala Lumpur ke Malacca

Jadual Bas dan Harga Kuala Lumpur ke Malacca

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
Cepat Express 16:30 16:30 2 jam 36 minit HARGA PANDANGAN
Mayang Sari Express 07:00 20:30 2 jam 24 minit HARGA PANDANGAN
KKKL Express 07:30 21:30 2 jam 36 minit HARGA PANDANGAN
Kesatuan Express 16:00 16:00 2 jam 36 minit HARGA PANDANGAN
Delima Vision 09:00 19:30 2 jam 0 minit HARGA PANDANGAN

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket bas online di Malaysia?

A: Anda boleh menempah bas pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket bas anda dalam masa beberapa minit sahaja.

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Kuala Lumpur ke Malacca?

A: Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

A: Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

A: Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket Kuala Lumpur ke Malacca?

A: Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas Kuala Lumpur ke Malacca semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.

Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas Kuala Lumpur ke Malacca di platform redBus?

A: Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas Kuala Lumpur ke Malaccaadalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.

Berapa buah baskah yang beroperasi dari Kuala Lumpur ke Melaka?

A: Terdapat lebih kurang 10 buah syarikat bas yang menyediakan bas dari KL ke Melaka seperti Transnasional, Mayang Sari Express, KKKL Express, Delima express, dan Mega Star Transportation (Kejora Express). Muat turun aplikasi dan mesra pengguna atau layari laman web rasmi untuk maklumat lanjut.

Apakah taraf kualiti bas yang membawa penumpang dari Kuala Lumpur ke Melaka?

A: Perkhidmatan bas KL ke Melaka disediakan oleh syarikat berkualiti tinggi yang turut menyediakan AC dan pelbagai kemudahan lain. Merekan mempunyai bas standard tetapi kebanyakannya adalah SVIP atau bas kelas eksekutif. Mereka mempunyai coach LCD yang mempunyai ruang kaki yang luas yang menjadikan perjalanan terasa mewah dan selesa. Penumpang yang telah menggunakan perkhidmatan ini berpuas hati dengan ketepatan masa serta perkhidmatannya yang boleh dipercayai. Mereka mempunyai ruang yang cukup luas untuk menyimpan bagasi.

Apakah antara ciri-ciri menarik bas yang membawa penumpang dari KL ke Melaka?

A: Kebanyakan bas ini adalah jenis mewah yang menyediakan akses WiFi dan pantauan CCTV untuk keselamatan perjalanan. Terdapat TV LED untuk tujuan hiburan penumpang. USB port juga disediakan di setiap tempat duduk dan port pengecas untuk peralatan elektronik supaya anda tidak kehabisan bateri semasa dalam perjalanan. Pekerjanya juga mesra pelanggan dan sentiasa bersedia membantu penumpang mendapatkan tempat duduk yang betul serta dengan lain-lain pertanyaan berkenaan perjalanan. Tandas juga disediakan di dalam sesetengah bas ini.

Apakah jadual, masa perjalanan, dan kekerapan bas dari KL ke Melaka?

A: Bas pertama berlepas pada jam 3 petang dan bas terakhir KL ke Melaka pula berlepas pada jam 10:30 malam. Masa perjalanan lebih kurang antara 2 jam ke 2 jam 15 minit. Antara jam 3 petang dan 10:30 malam, anda boleh menaiki bas setiap setengah jam antara satunya. Sila semak dengan operator bas untuk jadual yang tepat. Pastikan anda tiba 15 minit sebelum masa berlepas untuk menaiki bas dengan pada masa yang ditetapkan.

Di manakah tempat mengambil dan menurunkan penumpang bas dari Kuala Lumpur ke Melaka? Dari lokasi manakah boleh saya menaiki bas?

A: Kebanyakan bas mengambil penumpang di Terminal Bersepadu Selatan tetapi dari kaunter berlainan. Tempat menurunkan penumpang untuk semua bas adalah di Melaka Central. Kedua-dua tempat mengambil dan menurunkan penumpang terletak di lokasi yang memudahkan penumpang kerana ianya terletak di tengah-tengah bandar. Untuk mengetahui dari kaunter manakah bas anda akan berlepas, sila semak dengan operator bas.

Bolehkah saya membeli tiket bas Kuala Lumpur ke Melaka dari redBus?

A: Anda boleh membeli tiket melalui aplikasi atau laman web redBus dengan mudah dan murah. Mereka mengadakan banyak tawaran dan diskaun menarik untuk tiket maka anda disaran menyemak aplikasi atau laman web dari semasa ke semasa untuk mendapatkan harga tiket murah untuk tarikh perjalanan anda. Anda juga dibenarkan menukar tarikh tiket perjalanan dengan mudah.

Manakah antara destinasi pelancong paling popular di Melaka?

A: Gereja St. Paul’s, Gereja Christ, Stadthuys, Istana Sultan Melaka, Muzium Cheng Ho, dan A’Famosa merupakan antara tempat menarik popular yang sering dilawati di Melaka. Anda juga boleh merancang perjalanan anda dengan redBus yang akan menyediakan tiket dan membantu anda berulang-alik ke destinasi anda.

Bolehkah saya membatalkan tempahan tiket bas yang saya tempah melalui redBus?

A: Sekiranya anda tidak pasti dengan tarikh perjalanan anda, anda boleh tempah tiket bas di bawah kategori tiket boleh batal di dalam redBus. Bas-bas ini boleh dibatalkan dengan mudah, dan anda boleh mendapatkan wang anda akan dikembalikan.


Bas Kuala Lumpur ke Malacca

Bas Kuala Lumpur ke Melaka


Laluan Kuala Lumpur ke Melaka antara salah satu laluan popular di Malaysia dan boleh dialami dengan menaiki bas. Bas laluan Kuala Lumpur ke Melaka adalah berpatutan dan selesa. Kuala Lumpur (KL) ialah ibu kota Malaysia Ia merupakan hab kebudayaan, ekonomi dan kewangan Malaysia dan juga salah satu antara tiga wilayah persekutuan Malaysia. Terdapat dua lapangan terbang di Kuala Lumpur, tetapi memandu merupakan cara terbaik untuk melawat ke serata bandar kerana bandarnya dihubungkan dengan lebuh raya. Melaka adalah sebuah bandar yang terletak selatan Semenanjung Malaysia. Jarak melalui jalan raya antara Kuala Lumpur dan Melaka adalah lebih kurang 145 km.


Perjalanan pergi balik dengan bas antara dua bandar ini mengambil masa selama 2 setengah jam. Banyak jenis pengangkutan yang membawa penumpang antara Kuala Lumpur dan Melaka seperti teksi, kereta api dan sebagainya tetapi bas dari KL ke Melaka adalah bentuk pengangkutan paling mudah dan termurah. redBus menyediakan cara tempahan tiket bas yang mudah untuk laluan ini. Terdapat pelbagai operator bas di laluan ini. Perkhidmatan bas paling popular di laluan ini adalah:


● KKKL Express

● Delima Express

● Mayang Sari Express

● Cepat Express


Anda boleh menempah tiket bas dengan mana-mana operator bas melalui redBus.


Bagaimanakah cara untuk ke Melaka dari Kuala Lumpur?


Terdapat pelbagai cara untuk ke Melaka dari Kuala Lumpur. Pelancong boleh memilih pilihan seperti di bawah yang paling sesuai dengan mereka:


Bas KL ke Melaka: Bas adalah pilihan paling menjimatkan untuk ke Melaka dari Kuala Lumpur. Jarak sejauh 145 km dapat dilakukan selama 2 jam 15 minit dengan bas. Harga purata tambang bas adalah RM 13 dan harga yang tepat boleh disemak melalui platform tempahan tiket bas online seperti redBus.

Kereta Api KL ke Melaka: Perjalanan lengkap menaiki kereta api dari KL ke Melaka mengambil masa lebih kurang 2 jam 44 minit dan tambangnya antara RM 80-RM 107.

Penerbangan KL ke Melaka: Kapal terbang adalah bentuk pengangkutan paling pantas untuk perjalanan dari Kuala Lumpur ke Melaka.

Teksi KL ke Melaka: Sekiranya anda datang dari lapangan terbang, anda boleh mengambil teksi KL ke Melaka yang boleh menurunkan ke destinasi dalam masa 1 jam 36 minit. Tambang teksi adalah sekitar RM 254-RM 331.


Untuk perjalanan yang selesa dan menjimatkan, bas Kuala Lumpur ke Melaka adalah pilihan terbaik untuk anda. Anda boleh menempah tiket bas online KL ke Melaka dengan redBus.


redbus merupakan salah satu platform perkhidmatan pelancongan terbesar di Malaysia dan di dunia. Penumpang boleh melayari laman web atau muat turun aplikasi redBus untuk membuat tempahan melakukan pilihan pembayaran selamat.


Bagaimanakah cara untuk ke Melaka dari Kuala Lumpur dengan selamat?


Di dalam situasi pandemik koronavirus ini, kerajaan Malaysia telah mengambil langkah berjaga-jaga untuk memastikan keselamatan penumpang. untuk keselamatan penumpang, kesemua peraturan yang melibatkan perjalanan, termasuk mewajibkan pemakaian topeng pelitup muka, mengamalkan penjarakan sosial, muat turun aplikasi MySejahtera dan sebagainya perlulah di patuhi oleh semua.


Bas KL ke Melaka


Ramai orang berulang-alik dari Kuala Lumpur ke Melaka untuk tujuan pekerjaan atau melancong. Terdapat tempat-tempat tarikan pelancong/lokasi ibadat di Kuala Lumpur dan Melaka. Jom lihat maklumat lanjut bas untuk laluan ini.


Operator Bas Popular & Jenis Bas


Terdapat beberapa buah bas yang sentiasa tersedia untuk laluan Kuala Lumpur ke Melaka oleh Delima Vision, Mayang Sari Express, dan lain-lain. Anda boleh memilih dari pelbagai jenis bas yang ada untuk laluan ini seperti bas Eksekutif (2+1), Bas Ekonomi (2+2), dan sebagainya. Anda boleh mendapatkan jadual perjalanan pelbagai jenis bas dengan mudah dengan bantuan redBus. Terdapat banyak bas yang menyediakan perkhidmatan yang kerap di laluan ini.


Tambang bas adalah sekitar RM 8 dan RM 15 di laluan ini bergantung kepada jenis bas dan operator yang dipilih. Tambang bas KKKL Express adalah mahal sedikit berbanding perkhidmatan bas lain kerana ianya adalah bas Eksekutif dengan kemudahan mewah. Terdapat lebih kurang 21 buah bas yang disediakan oleh KKKL Express untuk laluan ini setiap hari. 13 buah bas Delima Vision disediakan untuk laluan ini manakala 12 lagi disediakan oleh Mayang Sari Espress.


Kemudahan Yang Disediakan


Kemudahan yang disediakan oleh pelbagai bas untuk laluan ini adalah:


Lampu Bacaan

Tempat mengecas

Penyaman udara

Bas yang Disanitasi

Cecair Sanitasi Tangan


Tempat Naik dan Turun Bas


TBS (Terminal Bersepadu Selatan) ialah terminal bas di Kuala Lumpur dari mana bas-bas ini berlepas. Tempat menurunkan penumpang bas-bas ini adalah di stesen bas Melaka Sentral.


Tambang Bas dari KL ke Melaka


Untuk menempah bas dari KL ke Melaka, anda akan mendapati bahawa pilihan terbaik ada di dalam aplikasi redBus. Terdapat banyak bas dari pelbagai jenis dengan bermacam-macam kemudahan disediakan di dalamnya. Tambang bas-bas ini berlainan dari satu bas ke bas lain.


Untuk menempah bas terbaik dari KL ke Melaka, anda hanya perlu membayar sekurang-kurangnya RM 12 sahaja. Tambang untuk bas yang paling mewah untuk laluan ini adalah sekitar RM 13.40.


Anda mungkin ingin mengurangkan harga tambang bas KL ke Melaka. Sekiranya demikian, anda boleh menggunakan kod kupon diskaun semasa membuat pembayaran online melalui aplikasi redBus. redBus biasanya menawarkan diskaun berterusan kepada penggunanya melalui aplikasi. Selain dari pelbagai tawaran yang diberikan oleh syarikat bas, tawaran lain juga boleh membantu anda mendapatkan cashback ke atas pembelian tiket bas online KL ke Melaka.


Bas Malam dari KL ke Melaka


Untuk bas Kuala Lumpur Melaka yang bergerak pada waktu malam, laluan ini tidak begitu popular. Kekerapan bas Kuala Lumpur Melaka agak kurang pada waktu malam. Lepas jam 9:00 malam, tidak banyak bas yang bergerak. Ada beberapa buah bas sahaja yang berlepas sekitar jam 9:30 malam. Pastikan anda menempahnya terlebih awal berikutan permintaannya yang tinggi.


Bas KL ke Melaka terakhir berlepas pada jam 9:00 malam dari Kuala Lumpur. Bas pertama untuk hari yang sama berlepas pada jam 1:30 pagi. Terdapat pelbagai bas KL ke Melaka yang dijadualkan sepanjang hari, dan kesemua bas boleh disemak di aplikasi redBus termasuk kemudahan yang disediakan dan tambang basnya.


Antara senarai bas yang berlepas pada waktu malam adalah:

● Billion Star Express

● Melor Interline Express

● Top Liner

● KKKL Express


Jangka Masa Perjalanan Bas dari KL ke Melaka


Laluan KL ke Melaka agak pendek. Masa perjalanan lengkap yang diambil oleh bas Kuala Lumpur ke Melaka secara puratanya adalah hampir 2 jam. Bagaimanapun, ada antara bas laju yang mampu tiba lebih awal dari masa yang biasa dilakukan oleh bas lain. Bas yang disediakan oleh syarikat Transnasional boleh di tempah melalui aplikasi. Bas ini hanya mengambil masa selama 1 jam 45 minit untuk tiba ke Melaka dari KL. Biasanya tiada sekatan atau halangan untuk perjalanan jarak dekat seperti ini. Anda boleh memastikan sekiranya terdapat sebarang sekatan di dalam perjalanan dengan pemandu bas anda sebelum memilih bas melalui aplikasi redBus.


Syarikat seperti KKKL Express dan Mega Star Transportation mengambil masa sekitar 2 jam 30 minit untuk perjalanan KL ke Melaka. Anda perlu memastikan masa perjalanan yang akan diambil oleh bas berkenaan sebelum mengesahkan tempahan online dengan redBus.


Jadual Bas KL ke Melaka


Jadual bas dari KL ke Melaka adalah fleksibel dan memberikan banyak pilihan. Jadual ba harian mempunyai bas bersesuaian untuk pelbagai keperluan perjalanan berlainan. Anda boleh memeriksa jadual bas untuk hari tertentu dengan lebih awal melalui aplikasi redBus dengan meletakkan maklumat perjalanan berserta tarikh perjalanan yang dijangka.


Anda perlu menempah bas anda dengan memilih Safety+ yang terdapat di dalam aplikasi redBus. Bas yang dijadualkan atau ditempah dari bahagian ini semuanya dijamin selamat. Kesemua bas tersenarai di bawah kategori Safety+ mengambil keutamaan akan keselamatan penumpangnya. Kesemua bas Safety+ mematuhi panduan keselamatan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa. Oleh yang demikian, anda tidak perlu risau dengan keselamatan dan kesihatan anda apabila menaiki bas yang ditempah melalui redBus.


Anda akan mendapati terdapat bas yang disediakan oleh syarikat yang bagus seperti Transnasional, KKKL Express, Cepat Express, Mayang Sari Express, Mega Star Transportation, Ekspres Kesatuan, Melor Interline Express dan Delima Express.


Aktiviti yang boleh dilakukan di Melaka


Melaka memberikan sedikit gambaran kepada sejarah Malaysia. Terdapat banyak tempat-tempat bersejarah yang penting di Melaka. Tarikan seiring masa kini seperti taman tema, taman tema air juga ada di Melaka. Ramai pelancong datang melawat ke bandar yang menarik di Malaysia ini.


The popular untuk dilawati di Melaka adalah seperti:

Jonker Walk ialah sebuah tempat sesuai untuk mereka yang gemar membeli-belah dengan ditemani oleh muzik dan keseronokan.

Dua muzium, Muzium Istana Sultan Melaka dan Muzium Warisan Baba Nyonya, di mana orang ramai boleh mempelajari tentang Melaka dan sejarah, budaya, kesenian, dan seni binanya.

Gereja Christ dan Gereja St. Peter adalah tinggalan Belanda. Jasad St Francis Xavier yang diawet disemadikan di sini sebelum dipindahkan ke Basilica di Goa. Loceng yang terletak di sini berusia tiga abad lamanya dan berasal dari Goa di India.

Menara Berpusing Taming Sari adalah tenpat yang paling sesuai untuk mendapatkan pemandangan 360-darjah Melaka dari 260 kaki ketinggian.

Zoo Melaka seluas lebih kurang 54 ekar dan menempatkan lebih 1,200 ekor haiwan.


Panduan untuk Menempah Bas KL Sentral ke Melaka


redBus merupakan platform tempahan tiket bas online paling digemari di dunia. Anda boleh menempah tiket bas Kuala Lumpur Melaka melalui aplikasi mudah alih atau laman web redBus. Buka aplikasi mudah alih atau laman web redBus dan masukkan maklumat tempat naik dan destinasi perjalanan di bahagian ‘Dari’ & ‘Ke’ kemudian masukkan pula tarikh perjalanan di ruang ‘Tarikh Perjalanan’. Klik ‘Carian’, dan anda akan menerima paparan senarai lengkap bas yang merentasi laluan ini.


Pilih bas yang anda gemari dan pilih tempat duduk dari susunan yang disediakan. Anda akan diminta memasukkan beberapa maklumat seperti Nama, Maklumat Yang Boleh Dihubungi, dan sebagainya. Setelah semua maklumat dimasukkan dan tempat duduk dipilih, anda boleh membuat pembayaran melalui redBus dan ianya dijamin selamat Periksa E-tiket yang telah dihantar melalui e-mel. Jangan lupa untuk memilih ciri-ciri Safety Plus untuk bas yang dipilih, yang memastikan langkah-langkah keselamatan terhadap wabak COVID-19 diambil.


Untuk menikmati perjalanan bas yang mudah di Malaysia, tempah tiket anda dengan redBus.


Penafian: Jadual bas, laluan, dan harga tambang tertakluk kepada perubahan. Dapatkan maklumat terkini melalui aplikasi atau laman web redBus.


PENGENDALI BAS TERBAIK
 • Cepat Express
 • Mayang Sari Express
 • KKKL Express
 • Kesatuan Express
 • Delima Vision
 • Sani Express
 • Transnasional

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Kuala Lumpur ke Malacca di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.

Sekarang, anda juga boleh menempah tiket Bas Kuala Lumpur ke Malacca secara global dengan kami di sini - https://www.redbus.com/bus-ticket/kuala-lumpur-to-malacca

dan Sepanyol di sini - https://www.redbus.com/es-419/pasajes-de-bus/kuala-lumpur-a-malacca

Imej Pengendali Bas Terunggul


  JAMINAN REDBUS

  • PROMOSI YANG MENARIK
   Nikmati diskaun setiap kali anda menempah tiket dengan kami
  • PILIHAN YANG DIPERCAYAI
   Lebih 17 juta pelanggan yang berpuas hati seluruh dunia
  • PILIHAN BAS YANG PELBAGAI
   Lebih dari 80 operator bus menghubungi lebih 800 laluan seluruh Malaysia dan Singapura
  • PENJADUALAN SEMULA YANG MUDAH
   Ubah tarikh dan masa perjalanan anda dengan mudah

  LAIN TEMPAT PELEPASAN & PENURUNAN PENUMPANG DALAM

  Kuala Lumpur

  • Tbs (terminal bersepadu selatan)

  Malacca

  • Melaka sentral

  Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

  Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Kuala Lumpur ke Malacca di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.


  Tawaran Tiket Kuala Lumpur ke Malacca

  redBus memberikan tawaran dan potongan harga yang luar biasa kepada pelanggannya semasa membuat tempahan online tiket bas. Pelanggan dapat menikmati potongan hingga 20% pada tiket bas Kuala Lumpur ke Malacca mereka. Pilih mana-mana bas yang ada di laluan bas Kuala Lumpur ke Malacca dan jadikan perjalanan anda sangat berpatutan dengan meraih potongan sehingga 20% untuk tiket bas.

  Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers   Do you want to exit reschedule flow?

  ¡