Maraliner

Carian Maraliner Tiket Bas

Pilihan

Maraliner Imej Bas

Maraliner Bas

Sr. No.TajukMaklumat
1Nama RasmiMARA Liner Sdn Bhd (MLSB)
2Ditubuhkan di1 September 1985
3PemilikKumpulan MARA Liner
4Jenis-jenis BasKoc-koc dua tingkat dengan 45 tempat duduk dan koc-koc satu tingkat dengan 29 tempat duduk
5Maklumat Penting LainSyarikat ini mempunyai 26 cawangan di serata Malaysia

Tiket Bas Maraliner Online

Tentang

Maraliner atau MARA Liner Sdn Bhd (MLSB) adalah pengendali bas popular dengan pengalaman lebih daripada 30 tahun di Semenanjung Malaysia. Mereka menyediakan perkhidmatan bas ekspres di seluruh kawasan dengan 28 laluan dan laluan tambahan yang dimulakan secara kerap. Di samping itu, Stage Maraliner terdiri daripada 79 laluan di seluruh Semenanjung Malaysia.

Maraliner memiliki 186 buah bas biasa dan lebih daripada 100 buah bas ekspres. Ia terdiri daripada bas dua tingkat dengan 45 tempat duduk dan bas satu tingkat dengan 29 tempat duduk, sesuai untuk perjalanan jarak dekat dan jauh.

Pengendali ini mempunyai 26 cawangan di seluruh Malaysia dan ibu pejabatnya terletak di Kuala Lumpur. Cawangan pejabat yang lain terletak di Jalan Pekeliling, Hentian Duta, Kulim, Alor Setar, Johor Bahru, Rompin, dan lain-lain. Anda boleh menempah tiket bas Maraliner express secara online menggunakan aplikasi mudah alih atau laman web redBus.

Sejarah

Maraliner memulakan operasinya pada 1 September 1985 di Kuala Lumpur, dan telah menjadi salah satu pengendali bas Malaysia paling popular dalam masa yang singkat.

Syarikat ini dimiliki oleh Maraliner Group yang terdiri daripada MARA Liner Parts, MARA Liner Travel & Ads dan MARA Liner Logistic. Bahagian pengangkutan awam mereka dirombak pada 2012 dan menjadi kumpulan syarikat terkini.

Maraliner Alamat

Alamat

IBU PEJABAT 

Lot 26-G, Lorong Medan Tuanku 1, 

Jalan Tuanku Abdul Rahman, 

50300 Kuala Lumpur 

Tel : +603-2602 0167 

Fax : +603-2602 0167 

Email: info@maralinergroup.com.my


maraliner bas alamat


Maraliner Laluan-laluan Bas & Waktu Perjalanan

LaluanBas PertamaBas Terakhir
Putra jaya ke Kuala Nerang10:0022:00TEMPAH SEKARANG
Kangar ke Penang07:1521:00TEMPAH SEKARANG
Malacca ke Gua Musang20:0020:00TEMPAH SEKARANG
Kuala perlis ke Kajang08:0022:30TEMPAH SEKARANG
Putra jaya ke Sik09:4522:25TEMPAH SEKARANG

Penempahan Tiket Bas Maraliner

Kemudahan-kemudahan yang Disediakan

Bas-bas Maraliner dilengkapi dengan semua kemudahan yang diperlukan untuk menjadikan pengalaman perjalanan para penumpang sebagai kenangan manis. Di antara kemudahan yang ditawarkan oleh operator ini adalah -

 • Soket Pengecas
 • Pendingin Hawa
 • Lampu Bacaan
 • Kerusi boleh Laras
 • TV Utama
 • CCTV

Ia amat penting untuk tahu bahawa kemudahan yang ditawarkan oleh Maraliner adalah berbeza bergantung kepada jenis bas dan tempat penginapan yang ditempah oleh anda. Anda boleh menyemak kemudahan yang terdapat di bas anda semasa menempah tiket Maraliner secara online melalui redBus.

Laluan Popular Disediakan oleh Maraliner

Bas-bas Maraliner menghubung pelbagai bandar di seluruh Malaysia. Matlamatnya adalah untuk menyediakan pengalaman perjalanan yang lancar kepada para penumpang. Di antara laluan popular yang diliputi oleh pengendali bas ini termasuk -

Laluan-laluan Tempatan yang Diliputi

Penumpang perlu tahu bahawa ini adalah sebahagian daripada laluan popular yang diliputi oleh operator ini. Walau bagaimanapun, terdapat laluan lain yang dilalui oleh bas-bas ini, dan anda boleh memeriksa bas-bas yang tersedia di aplikasi/laman web redBus.

Laluan-laluan Rentas Sempadan yang Diliputi 

Pengendali ini tidak menawarkan bas yang merentas sempadan.

Bandar Popular Yang Dilalui oleh Bas Maraliner

Di antara bandar-bandar popular yang diliputi oleh pengendali bas ini termasuk -

Jenis Bas Yang Disediakan oleh Maraliner

Maraliner menawarkan pelbagai bas bagi semua jenis penumpang untuk memenuhi keperluan sepanjang perjalanan. Di antara jenis-jenis bas yang disediakan oleh syarikat ini adalah -


maraliner bas • Dek Berganda SVIP
 • SVIP
 • Ekonomi
 • Seater
 • Standard

Anda boleh memeriksa ketersediaan bas-bas ini untuk keperluan perjalanan anda melalui aplikasi/laman web redBus.

Penafian: Jadual bas, laluan, dan harga tambang tertakluk kepada perubahan. Sila membuat semakan terlebih dahulu jika terdapat sebarang perubahan saat akhir.

Bagaimanakah cara untuk menempah tiket bas Maraliner melalui redBus?

redBus menyediakan platform yang mudah digunakan untuk menempah tiket Maraliner online. Penumpang boleh membuat tempahan untuk jangka masa hadapan dengan mudah dengan bantuan redBus. Ia adalah platform tempahan bas online terbesar di dunia. Untuk memudahkan penempahan tiket bas online, anda boleh mengikuti langkah-langkah yang tertera di bawah menggunakan redBus:
 • Masukkan tempat berlepas dan tempat anda ingin turun dalam ruang-ruang ‘Dari’ dan ‘Ke’ di bahagian atas halaman ini.
 • Masukkan maklumat tarikh perjalanan pilihan anda. Klik pada 'Carian'.
 • Pilih bas Maraliner dari senarai bas yang ada. Anda juga boleh menyaring bas Maraliner dari senarai bas yang ada di redBus.
 • Pilih tempat duduk dari susun atur tersedia & masukkan maklumat yang boleh dihubungi di laman seterusnya.
 • Setelah pembayaran diselesaikan, anda akan menerima tiket online bas anda melalui maklumat yang diberikan. Sekiranya ada, jangan lupa untuk menggunakan kod kupon untuk mendapatkan potongan harga melalui redBus.

Kenapa Pilih Maraliner Untuk Perjalanan Anda?

 • MLSB (Maraliner Sdn Bhd) telah ditubuhkan pada tahun 1985.
 • Maraliner menyediakan pelbagai jenis bas seperti bas dua tingkat SVIP, SVIP, ekonomi, seater, dan bas-bas standard.
 • Harga tiket-tiket online Maraliner yang terdapat di redBus adalah mampu milik dan telah termasuk kos kemudahan-kemudahan.
 • Bas-bas Maraliner Express dilengkapi dengan pelbagai kemudahan untuk kesenangan para penumpang, seperti televisyen litar tertutup (CCTV), TV sentral, penghawa dingin, lampu membaca, dan soket mengecas.
 • Semasa membuat tempahan tiket-tiket Maraliner secara online di redBus, anda boleh melihat ulasan (review) penumpang. Pengendali bas ini mempunyai penilaian yang agak mengagumkan di redBus.
 • Anda boleh memilih mana-mana perhentian/stesen bas tertentu di mana-mana bandar semasa proses tempahan tiket bas Maraliner secara online di redBus.

Maraliner Tawaran

Memesan tiket bas Maraliner online di redBus hadir dengan banyak faedah. Penumpang boleh mendapat potongan harga yang menarik semasa menempah tiket bas Maraliner. Pelanggan kini dapat potongan harga hingga 20% untuk tiket bas [BO_Name] mereka dan menikmati perjalanan bas yang selesa dan sangat berpatutan. Juga, pastikan perjalanan anda dengan harga nominal semasa menyelesaikan pembayaran!

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 

Jenis-Jenis Bas milik Maraliner

Pelbagai jenis bas yang dikendalikan oleh Maraliner ialah:

 • Seater
 • Standard
 • Executive(2+1)
 • Double Deck(2+1)
 • SVIP
 • Economy(2+2)
 • Double Deck SVIP
Lihat Lagi

Bas Kemudahan

Reclining seatNo
Hand Sanitisers ProvidedNo
Charging PointYes
Reading LightNo
WIFINo
ToiletNo
BlanketsNo
Water BottleNo
SnacksNo
NewspaperNo

Soalan Lazim

Q: Bagaimana saya boleh menempah tiket bas Maraliner?
A: Anda boleh melawat kaunter tiket Maraliner yang terletak di terminal bas terdekat atau anda boleh layari laman web rasmi Maraliner untuk menempah tiket anda. Penyelesaian tempahan yang lebih mudah juga telah disediakan oleh redBus, Malaysia. Laman web mesra pengguna ini menawarkan cara yang lebih mudah untuk menempah tiket bas online.
Q: Berapakah harga tiket bas pada kos bas Maraliner?
A: Tambang tiket adalah berbeza bergantung kepada tempat mengambil dan menurunkan penumpang. Anda boleh melawat redbus.my/ms agar sentiasa mendapat maklumat terkini mengenai tambang bas, ketersediaan dan banyak lagi. Platform pembayaran di laman web redBus memastikan setiap transaksi yang dilakukan di laman web ini dilindungi.
Q: Adakah saya perlu mencetak tiket bas saya untuk menaiki bas?
A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF.Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.
Q: Sekiranya saya menempah tiket bas di kaunter atau di platform redBus?
A: Itu bergantung pada apa yang paling sesuai untuk anda. Anda boleh menempah tiket di kaunter tetapi anda mungkin terlambat untuk menempah kerusi di tepi tingkap yang selesa atau menghadapi risiko terlambat untuk menempah mana-mana kerusi sama sekali. Banyak orang mengakui manfaat tempahan tiket bas di platform online seperti redBus. Ia mudah, senang, dan dapat menjawab semua pertanyaan anda dengan hanya melayari laman web. Laman web ini menyediakan kemas kini secara langsung di beberapa saluran yang berbeza seperti jadual bas, tambang, tempat duduk yang tersedia, tempat mengambil dan menurunkan penumpang, diskaun dan tawaran, dan banyak lagi.
Q: Apakah nombor Maraliner yang boleh dihubungi?
A: Anda boleh menghubungi Maraliner di talian 60192174256.