Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
CUR
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Bas Dari Penang ke Ipoh


Perkhidmatan Bas Penang ke Ipoh

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
2 jam 26 minit
Penang
Ipoh
61
MYR 18.00

Jarak dengan Bas Penang ke Ipoh

Bas Terawal
:
08:00 AM
Bas Terakhir
:
11:45 PM
Syarikat Bas
:
16

Jadual Bas dan Harga Penang ke Ipoh

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
Super Nice Express 07:30 PM 07:30 PM 3 jam 15 minit
HARGA PANDANGAN
KPB Ekspress 10:00 AM 11:00 PM 6 jam 30 minit
HARGA PANDANGAN
CS Travel and Tours 08:00 AM 04:30 PM 4 jam 0 minit
HARGA PANDANGAN
Aerobus 09:00 AM 11:45 PM 3 jam 0 minit
HARGA PANDANGAN
Kesatuan Express 06:00 PM 06:50 PM 3 jam 15 minit
HARGA PANDANGAN

Bas Penang ke Ipoh

Bas dari Penang ke Ipoh Menjelajahi perjalanan yang selesa dengan bas yang memenuhi keperluan anda, sama ada untuk perjalanan mewah, perkhidmatan ekspress, atau pilihan bajet. Rasai keselesaan memesan bas dari Penang ke Ipoh secara atas talian di redBus, menjimatkan masa dan usaha anda. Temui kemudahan tempahan tiket bas online atas, harga tiket yang berdaya saing, dan jadual yang fleksibel, semuanya dalam satu tempat.Bas menyediakan cara pengangkutan yang mudah, menawarkan fleksibiliti dan kemudahan capaian. Perjalanan dengan selesa dengan ruang kaki yang luas, tempat duduk boleh berehat, dan bas berhawa dingin, memastikan perjalanan yang santai dari Penang ke Ipoh. Anda boleh semak kemudahan-kemudahan tersebut apabila membeli tiket bas di platform redBus. Selain itu, gunakan pelbagai penapis dan pilih dari pelbagai pengendali bas. Jadikan hati anda tenang, kerana pengendali bas rakan kongsi kami mengutamakan keselamatan dan mematuhi semua protokol yang diperlukan, memastikan anda berperjalanan dengan aman dan selamat.

Bas dari Pulau Pinang ke Ipoh

Laluan bas dari Pulau Pinang ke Ipoh sentiasa sibuk dengan lebih daripada 100 buah bas membuat perjalanan setiap hari. Perkhidmatan bermula seawal 7.15 pagi dan berterusan sehingga 11.59 malam. Terdapat 7 tempat mengambil penumpang untuk bas dari Pulau Pinang ke Ipoh yang masing-masing mempunyai terminal berlepas dan ketibaan yang berbeza.

Dengan memilih untuk menaiki bas ke Pulau Pinang, anda juga boleh menikmati pemandangan persekitaran yang indah semasa perjalanan anda. Selain itu, pengangkutan bas di Malaysia mudah diakses dan boleh didapati pada harga yang berpatutan. Kesemua bas yang terdapat di bandar-bandar di negara ini menawarkan banyak kemudahan yang memberi keselesaan kepada penumpang. Bas eksekutif dan bas dua tingkat sentiasa beroperasi di antara Pulau Pinang dan Ipoh.

Mengenai Pulau Pinang

Pulau Pinang adalah sebuah negeri di Malaysia yang dikenali sebagai Mutiara Timur dan merupakan destinasi eksotik untuk percutian anda. Pulau Pinang merupakan pusat industri perkilangan dan perkhidmatan di negara ini. Negeri ini juga mempunyai kadar celik huruf yang sangat tinggi. Ia juga adalah salah satu negeri di Malaysia yang menjadi pilihan utama untuk pelaburan langsung asing (FDI). Selain pelancongan, Pulau Pinang juga merupakan hab perdagangan yang utama di Malaysia.

Ibu kota Pulau Pinang adalah Georgetown yang merupakan sebuah Tapak Warisan Dunia UNESCO. Pulau Pinang adalah tempat yang menunjukkan gabungan sempurna budaya Barat dan budaya Timur. Georgetown juga terkenal sebagai bandar yang menawarkan pelbagai jenis hidangan Malaysia. Selain itu, ia merupakan destinasi yang sangat popular di mana anda boleh melihat pelbagai mural yang kelihatan realistik pada dinding-dinding di kawasan itu.

Mengenai Ipoh

Pada awal abad kelapan belas, Ipoh hanyalah sebuah perkampungan nelayan. Selepas penemuan deposit timah pada tahun 1880, bandar ini mendapat perhatian yang meluas dari seluruh negara. Ipoh adalah ibu negeri Perak di mana majoriti penduduknya mengikut budaya masyarakat Cina. Selepas bertahun lamanya, Ipoh telah menjadi sebuah pusat pengangkutan di negara ini. Ramai pelancong melawat bandar bersejarah ini untuk melihat seni bina zaman British dan keindahan alam semula jadi. Terletak di antara Kuala Lumpur dan Pulau Pinang, para pelancong sering mengunjungi tempat ini. Pelbagai gua batu kapur merupakan salah satu tarikan utama di bandar ini.

Tempat- Tempat Menarik di Ipoh

Muzium Han Chin Pet Soo: Muzium Han Chin Pet Soo mempamerkan sejarah pelombong bijih timah pada abad ke-18 dan ke-19.

Tokong Ling Sen Tong: Tokong terkenal di Ipoh ini mempamerkan gabungan sempurna budaya Tao dan Buddha.

Jejak Warisan Ipoh: Jejak Warisan Ipoh akan membantu memberi gambaran tentang sejarah bandar ini semasa zaman perlombongan bijih timah.

Muzium Geologi: Penggemar geologi harus melawat muzium ini untuk melihat batu purba dan barangan dari zaman timah.

Enlightened Heart Tibetan Temple: Terletak di pinggir bandar, Enlightened Heart Tibetan Temple telah dibina pada tahun 1976.

Kinta Riverfront Walk: Pokok-pokok yang diterangi dengan lampu yang terang dan pemandangan indah di Sungai Kinta menjadikan laluan ini sebuah tarikan pelancong yang menarik.

Taman Rekreasi DR Seenivasagam: Ia terletak di pusat bandar. Taman rekreasi ini menempatkan taman luncur, taman zen, taman basikal dan tasik buatan manusia.

Polo Ground: Polo Ground menawarkan pelbagai tarikan yang menarik untuk pelancong seperti ‘jungle gym’ dan stesen senaman.

Tokong Gua Kek Lok Tong: Terletak di tengah-tengah alam semula jadi, Tokong Gua Kek Lok Tong menawarkan suasana yang tenang untuk pelancong.

Stesen Kereta Api Ipoh: Selain tujuan pengangkutan, ramai pelancong suka melihat keunikan Stesen Kereta Api Ipoh. Dibina pada tahun 1914, Stesen Kereta Api Ipoh merupakan contoh seni bina British yang amat mengagumkan.

Masa Terbaik untuk Melawat Ipoh

Ramai orang mengunjungi Ipoh untuk menjadi menyertai Safari Sungai Perak pada bulan April. Pada bulan Julai, Ipoh Fun Run menjadi tarikan ramai pelancong. Semasa Ipoh Fun Run, orang ramai akan berlari di antara Ipoh dan bandaraya. Hari Malaysia pada bulan September juga merupakan masa terbaik untuk merancang percutian anda. Anda juga boleh melawat Ipoh semasa perayaan Krismas, Tahun Baru Cina, Deepavali dan Hari Kebangsaan untuk pengalaman yang tidak dapat anda lupakan.

Perkhidmatan Bas antara Pulau Pinang dan Ipoh

Tiket bas online dari Pulau Pinang ke Ipoh berharga minimum MYR 9.60. Tambang maksimum untuk perjalanan ini adalah lebih kurang MYR 35. Anda boleh menggunakan kod kupon yang tersedia untuk mendapatkan diskaun tambahan bagi tiket online di redBus.

Tempat Perlepasan di Penang

Tempat Ketibaan di Ipoh

 • Ipoh AmanjayaIpoh Amanjaya Bus Terminal
 • Kaunter H-3, Terminal Bas Amanjaya, 30200 Ipoh Perak. (017-4379909 / 05-5285889/019-2927776)
 • Terminal Amanjaya, Ipoh

Syarikat Bas Popular

Terdapat lapan belas syarikat yang berbeza beroperasi menggunakan perjalanan bas dari Pulau Pinang ke Ipoh. Pengendali bas yang paling popular ialah -

Tiket Bas Balik Online

Apabila mencari tiket bas online dari Pulau Pinang ke Ipoh, anda akan melihat pilihan untuk menempah tiket bas dari Ipoh ke Pulau Pinang secara online. Untuk menempah tiket perjalanan pulang, anda boleh masukan tarikh yang dikehendaki dengan mencari bas Pulau Pinang ke Ipoh di redBus. Jika anda belum menetapkan tarikh perjalanan pulang, anda boleh melakukan sedemikian dengan mengambil langkah seterusnya dan klik pada ‘Add a return ticket’. Anda boleh mendapat bas dari Ipoh ke Pulau Pinang pada tarikh yang anda inginkan selepas anda telah klik pada butang ini. Selepas anda telah memilih bas-bas untuk kedua-dua laluan, anda boleh mengisi butiran penumpang dan sila buat pembayaran. redBus juga menawarkan diskaun untuk tiket bas dari masa ke semasa untuk mengurangkan harga tiket bus anda.

PENGENDALI BAS TERBAIK
 • operator-logo
  Super Nice Express
 • operator-logo
  KPB Ekspress
 • operator-logo
  CS Travel and Tours
 • operator-logo
  Aerobus
 • operator-logo
  Kesatuan Express
 • operator-logo
  Unititi Express
 • operator-logo
  LEXOJAYA SDN BHD

Imej Pengendali Bas Terunggul


  Jimat Sehingga 60% untuk Tempahan Online Tiket Bas Hari Raya 2024

  Bulan Ramadhan sudah tiba! Sudah tiba masanya untuk melawat rakan dan keluarga untuk menyambut musim perayaan Hari Raya bersama-sama! Jika anda merancang perjalanan anda ke Malaysia dan Singapura, tempah tiket anda lebih awal.

  Elakkan beratur panjang di terminal bas dan tempah tiket bas dalam talian dari Penang ke Ipoh. Nikmati penjimatan sehingga 60% untuk tempahan tiket bas dalam talian di Malaysia menggunakan kod promo HEBOHRAYA*. Tawaran tempoh masa terhad ini berlangsung sehingga 14 April 2024. Cepat dan tempah sekarang.

  Ketahui lebih lanjut tentang - redBus tawaran yang menarik

  *Syarat & Syarat dikenakan!

  Tempah Tiket Bas Dari Penang ke Ipoh Secara Online - Buka Jimatan Tambahan dengan redDeals di redBus

  Tempah bas dari Penang ke Ipoh dengan redBus, Malaysia, dan rebut redDeals eksklusif. Pilih dari 97 tawaran pada 50 pengendali bas dan nikmati diskaun sehingga 25% pada perjalanan bas anda!

  Nikmati Kemudahan Tempahan Bas dari Penang ke Ipoh!

  Rasai kemudahan menempah tiket bas apabila anda memilih redBus untuk perjalanan anda dari Penang ke Ipoh. Bas ke Ipoh direka dengan keselesaan anda sebagai keutamaan. Nikmati ruang kaki yang luas, kerusi yang boleh dilenturkan, dan bas yang dilengkapi penghawa dingin, menjadikan perjalanan anda satu pengalaman yang menenangkan.

  Soalan Lazim

  Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket bas online di Malaysia?

  Anda boleh menempah bas pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket bas anda dalam masa beberapa minit sahaja.

  Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Penang ke Ipoh?

  Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

  Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

  Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.

  Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

  Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

  Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

  Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

  Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket Penang ke Ipoh?

  Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas Penang ke Ipoh semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.

  Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas Penang ke Ipoh di platform redBus?

  Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas Penang ke Ipohadalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.

  Bagaimanakah saya boleh mendapat tambang bas yang murah dengan bas Penang ke Ipoh?

  redBus menawarkan kemudahan ‘pas bas’ untuk bas-bas Penang ke Ipoh beberapa pengendali bas tertentu. Jika anda menggunakan perkhidmatan pengendali bas tertentu ini, dan anda kerap menggunakan laluan ini, anda boleh mendapat diskaun hebat untuk perjalanan bas anda dengan mendapatkan pas bas redBus.

  Apa itu pas bas redBus?

  Mereka yang menggunakan pas bas redBus boleh jimat hingga 25% untuk perjalanan mereka. Pas bas ini terpakai untuk bas-bas pada laluan dan pengendali bas tertentu. Untuk menggunakan pas ini dengan sepenuhnya, anda boleh memilih laluan, pengendali bas, pilih bilangan perjalanan dan membayar tambang diskaun satu kali. Pas ini boleh digunakan dengan mudah pada tarikh perjalanan.  Do you want to exit reschedule flow?

  ¡