Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
CUR
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Bas Dari Penang ke Ipoh


Perkhidmatan Bas Penang ke Ipoh

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
1 hour 51 mins
Penang
Ipoh
77
MYR 15.3

Jarak dengan Bas Penang ke Ipoh

Bas Terawal
:
07:30
Bas Terakhir
:
23:59
Jarak
:
155 km

Jadual Bas dan Harga Penang ke Ipoh

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
KPB Ekspress 06:30 21:00 2 jam 55 minit HARGA PANDANGAN
LXC Travel 08:30 21:00 2 jam 30 minit HARGA PANDANGAN

Bas dari Pulau Pinang ke Ipoh

Laluan bas dari Pulau Pinang ke Ipoh sentiasa sibuk dengan lebih daripada 100 buah bas membuat perjalanan setiap hari. Perkhidmatan bermula seawal 7.15 pagi dan berterusan sehingga 11.59 malam. Terdapat 7 tempat mengambil penumpang untuk bas dari Pulau Pinang ke Ipoh yang masing-masing mempunyai terminal berlepas dan ketibaan yang berbeza.

Dengan memilih untuk menaiki bas ke Pulau Pinang, anda juga boleh menikmati pemandangan persekitaran yang indah semasa perjalanan anda. Selain itu, pengangkutan bas di Malaysia mudah diakses dan boleh didapati pada harga yang berpatutan. Kesemua bas yang terdapat di bandar-bandar di negara ini menawarkan banyak kemudahan yang memberi keselesaan kepada penumpang. Bas eksekutif dan bas dua tingkat sentiasa beroperasi di antara Pulau Pinang dan Ipoh.


Tentang Pulau Pinang

Pulau Pinang adalah sebuah negeri di Malaysia yang dikenali sebagai Mutiara Timur dan merupakan destinasi eksotik untuk percutian anda. Pulau Pinang merupakan pusat industri perkilangan dan perkhidmatan di negara ini. Negeri ini juga mempunyai kadar celik huruf yang sangat tinggi. Ia juga adalah salah satu negeri di Malaysia yang menjadi pilihan utama untuk pelaburan langsung asing (FDI). Selain pelancongan, Pulau Pinang juga merupakan hab perdagangan yang utama di Malaysia.

Ibu kota Pulau Pinang adalah Georgetown yang merupakan sebuah Tapak Warisan Dunia UNESCO. Pulau Pinang adalah tempat yang menunjukkan gabungan sempurna budaya Barat dan budaya Timur. Georgetown juga terkenal sebagai bandar yang menawarkan pelbagai jenis hidangan Malaysia. Selain itu, ia merupakan destinasi yang sangat popular di mana anda boleh melihat pelbagai mural yang kelihatan realistik pada dinding-dinding di kawasan itu.


Tentang Ipoh

Pada awal abad kelapan belas, Ipoh hanyalah sebuah perkampungan nelayan. Selepas penemuan deposit timah pada tahun 1880, bandar ini mendapat perhatian yang meluas dari seluruh negara. Ipoh adalah ibu negeri Perak di mana majoriti penduduknya mengikut budaya masyarakat Cina. Selepas bertahun lamanya, Ipoh telah menjadi sebuah pusat pengangkutan di negara ini. Ramai pelancong melawat bandar bersejarah ini untuk melihat seni bina zaman British dan keindahan alam semula jadi. Terletak di antara Kuala Lumpur dan Pulau Pinang, para pelancong sering mengunjungi tempat ini. Pelbagai gua batu kapur merupakan salah satu tarikan utama di bandar ini.


Adakah anda mencari tiket bas dari Pulau Pinang ke Ipoh yang menjimatkan?

Dapatkan tiket bas dari Pulau Pinang ke Ipoh pada harga mampu milik di laman web redBus atau di aplikasi mudah alihnya.


Kenapa pilih redBus untuk perjalanan anda?

redBus merupakan tapak penempahan tiket secara online yang paling dipercayai di dunia. Antara muka redBus yang mesra pengguna membolehkan pengguna membandingkan dan menempah tiket bas secara online, menukar waktu tempahan tiket dan membatalkan tempahan tiket, menempah pas bas, menikmati diskaun, dll. Di redBus, orang ramai boleh membaca ulasan daripada penumpang bas yang telah menggunakan perkhidmatan ini sebelum menempah tiket bas mereka secara online. Selain daripada itu, mereka juga boleh menikmati perkhidmatan pelanggan yang disediakan 24 jam dan 7 hari seminggu.


Cuaca di Ipoh

Ipoh mengalami cuaca yang panas dengan musim hujan yang turun sekali-sekala. Suhu pada kebiasaannya berada dalam julat antara 22-35 darjah Celsius. Bulan Februari hingga bulan April merupakan musim panas, manakala bulan September hingga Januari mempunyai cuaca yang lebih selesa. Musim hujan adalah dari bulan Oktober hingga November, walaupun bulan-bulan lain mungkin juga mempunyai cuaca yang redup dan mendung.


Tempat penginapan di Ipoh

Terdapat banyak tempat penginapan di Ipoh. Bergantung kepada keperluan dan bajet anda, anda boleh menempah penginapan desa, hotel, dan tempat peranginan.


Hidangan yang disyorkan di Ipoh

Restoran-restoran dan kafe-kafe di Ipoh menyediakan semua hidangan yang terkenal di Malaysia dan Ipoh. Beberapa jenis makanan ini ialah –

 • Kastard telur karamel
 • Mi kari
 • Dimsum
 • Gai si hor fun
 • Mi Hakka
 • Tau fu fa

Aktiviti di Ipoh

 • Melawat kuil di gua
 • Lawatan ke Lembah Teh Gaharu
 • Merentas denai Ulu Geroh Rafflesia
 • Melawat Kellie’s Castle
 • Berjalan-jalan di Taman Rekreasi Gunung Lang
 • Menerokai seni di ‘old town’
 • Menikmati minuman kopi putih White Coffee

Tempat untuk dikunjungi di Ipoh

Muzium Han Chin Pet Soo: Muzium Han Chin Pet Soo mempamerkan sejarah pelombong bijih timah pada abad ke-18 dan ke-19.

Tokong Ling Sen Tong: Tokong terkenal di Ipoh ini mempamerkan gabungan sempurna budaya Tao dan Buddha.

Jejak Warisan Ipoh: Jejak Warisan Ipoh akan membantu memberi gambaran tentang sejarah bandar ini semasa zaman perlombongan bijih timah.

Muzium Geologi: Penggemar geologi harus melawat muzium ini untuk melihat batu purba dan barangan dari zaman timah.

Enlightened Heart Tibetan Temple: Terletak di pinggir bandar, Enlightened Heart Tibetan Temple telah dibina pada tahun 1976.

Kinta Riverfront Walk: Pokok-pokok yang diterangi dengan lampu yang terang dan pemandangan indah di Sungai Kinta menjadikan laluan ini sebuah tarikan pelancong yang menarik.

Taman Rekreasi DR Seenivasagam: Ia terletak di pusat bandar. Taman rekreasi ini menempatkan taman luncur, taman zen, taman basikal dan tasik buatan manusia.

Polo Ground: Polo Ground menawarkan pelbagai tarikan yang menarik untuk pelancong seperti ‘jungle gym’ dan stesen senaman.

Tokong Gua Kek Lok Tong: Terletak di tengah-tengah alam semula jadi, Tokong Gua Kek Lok Tong menawarkan suasana yang tenang untuk pelancong.

Stesen Kereta Api Ipoh: Selain tujuan pengangkutan, ramai pelancong suka melihat keunikan Stesen Kereta Api Ipoh. Dibina pada tahun 1914, Stesen Kereta Api Ipoh merupakan contoh seni bina British yang amat mengagumkan.


Pilihan Pengangkutan di Ipoh

Berjalan-jalan di Ipoh adalah mudah, dengan pelbagai pilihan yang tersedia. Anda boleh berjalan kaki di pusat-pusat utama di kawasan ‘old town’ dan di kawasan bandar baru. Jika anda ingin menaiki sesuatu kenderaan dengan harga yang rendah, bas bandar merupakan pilihan yang terbaik. Sebagai kenderaan alternatif pula, anda boleh menyewa basikal di Ipoh Smart Bike atau menyewa motosikal. Untuk membuat lawatan secara persendirian, terdapat kereta sewa dan teksi yang tersedia.


Masa sesuai untuk mengunjungi Ipoh

Ramai orang mengunjungi Ipoh untuk menjadi menyertai Safari Sungai Perak pada bulan April. Pada bulan Julai, Ipoh Fun Run menjadi tarikan ramai pelancong. Semasa Ipoh Fun Run, orang ramai akan berlari di antara Ipoh dan bandaraya. Hari Malaysia pada bulan September juga merupakan masa terbaik untuk merancang percutian anda. Anda juga boleh melawat Ipoh semasa perayaan Krismas, Tahun Baru Cina, Deepavali dan Hari Kebangsaan untuk pengalaman yang tidak dapat anda lupakan.


Tambang bas dari Pulau Pinang ke Ipoh

Tiket bas online dari Pulau Pinang ke Ipoh berharga minimum MYR 9.60. Tambang maksimum untuk perjalanan ini adalah lebih kurang MYR 35. Anda boleh menggunakan kod kupon yang tersedia untuk mendapatkan diskaun tambahan bagi tiket online di redBus.


Syarikat Bas yang Popular dari Pulau Pinang ke Ipoh

Terdapat lapan belas syarikat yang berbeza beroperasi menggunakan perjalanan bas dari Pulau Pinang ke Ipoh. Pengendali bas yang paling popular ialah -

 • Supernice Grassland
 • Plusliner Nice
 • KPB Ekspress
 • Maraliner
 • Golden Silk Holiday Sdn. Bhd

Apakah cara untuk menempah tiket bas secara online di redBus dari Penang ke Ipoh?

Sila ikuti langkah-langkah berikut untuk menempah online tiket bas di redBus dari Penang ke Ipoh -

 • Skrol ke bahagian atas muka laman ini.
 • Klik 'Ubah' untuk mengubah tarikh. Anda juga boleh mengubah laluan di sini. Selepas memilih tarikh, klik 'Carian'.
 • Senarai bas dari Penang ke Ipoh akan dipaparkan berdasarkan tarikh yang anda telah pilih. Pilih bas anda selepas membuat perbandingan.
 • Sekarang, pilih tempat duduk, tempat menaiki bas, dan tempat menurun dari bas.
 • Masukkan butiran penumpang and buat bayaran.
 • Penempahan anda telah berjaya selepas membuat bayaran. Anda akan menerima tiket bas online anda melalui emel dan SMS.

Soalan Lazim

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Penang ke Ipoh?

A: Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket Penang ke Ipoh?

A: Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas Penang ke Ipoh semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.

Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.

Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket bas online di Malaysia?

A: Anda boleh menempah bas pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket bas anda dalam masa beberapa minit sahaja.

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

A: Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas Penang ke Ipoh di platform redBus?

A: Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas Penang ke Ipohadalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.


PENGENDALI BAS TERBAIK
 • GJG Express
 • KPB Ekspress
 • LXC Travel
 • Transnasional
 • CS Travel and Tours

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Penang ke Ipoh di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.

Sekarang, anda juga boleh menempah tiket Bas Penang ke Ipoh secara global dengan kami di sini - https://www.redbus.com/bus-ticket/penang-to-ipoh

dan Sepanyol di sini - https://www.redbus.com/es-419/pasajes-de-bus/penang-a-ipoh

Imej Pengendali Bas Terunggul


  Tempat Perlepasan dan Ketibaan

  Tempat Perlepasan di Penang

  • 6, Jalan Pantai, 12000 Butterworth, Pulau Pinang.
  • Butterworth
  • Penang Sentral
  • Penang Sentral (Butterworth)
  • Sungai Nibong
  • Sungai Nibong Bus Terminal

  Tempat Ketibaan di Ipoh

  • Ipoh AmanjayaIpoh Amanjaya Bus Terminal
  • Kaunter H-3, Terminal Bas Amanjaya, 30200 Ipoh Perak. (017-4379909 / 05-5285889/019-2927776)
  • Terminal Amanjaya, Ipoh

  JAMINAN REDBUS

  • PROMOSI YANG MENARIK
   Nikmati diskaun setiap kali anda menempah tiket dengan kami
  • PILIHAN YANG DIPERCAYAI
   Lebih 17 juta pelanggan yang berpuas hati seluruh dunia
  • PILIHAN BAS YANG PELBAGAI
   Lebih dari 80 operator bus menghubungi lebih 800 laluan seluruh Malaysia dan Singapura
  • PENJADUALAN SEMULA YANG MUDAH
   Ubah tarikh dan masa perjalanan anda dengan mudah

  Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

  Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Penang ke Ipoh di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.


  Tawaran Tiket Penang ke Ipoh

  redBus memberikan tawaran dan potongan harga yang luar biasa kepada pelanggannya semasa membuat tempahan online tiket bas. Pelanggan dapat menikmati potongan hingga 20% pada tiket bas Penang ke Ipoh mereka. Pilih mana-mana bas yang ada di laluan bas Penang ke Ipoh dan jadikan perjalanan anda sangat berpatutan dengan meraih potongan sehingga 20% untuk tiket bas.

  Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 


  Tiket Bas Balik Online

  Apabila mencari tiket bas online dari Pulau Pinang ke Ipoh, anda akan melihat pilihan untuk menempah tiket bas dari Ipoh ke Pulau Pinang secara online. Untuk menempah tiket perjalanan pulang, anda boleh masukan tarikh yang dikehendaki dengan mencari bas Pulau Pinang ke Ipoh di redBus. Jika anda belum menetapkan tarikh perjalanan pulang, anda boleh melakukan sedemikian dengan mengambil langkah seterusnya dan klik pada ‘Add a return ticket’. Anda boleh mendapat bas dari Ipoh ke Pulau Pinang pada tarikh yang anda inginkan selepas anda telah klik pada butang ini. Selepas anda telah memilih bas-bas untuk kedua-dua laluan, anda boleh mengisi butiran penumpang dan sila buat pembayaran. redBus juga menawarkan diskaun untuk tiket bas dari masa ke semasa untuk mengurangkan harga tiket bus anda.  Do you want to exit reschedule flow?

  ¡