Bas Pudu Sentral (Puduraya)

Cari Pudu Sentral (Puduraya) Tiket Bas

(Pilihan)
PENGENDALI BAS TERBAIK
 • SPT Express

Bas Daripada Pudu Sentral (Puduraya)

LaluanBilangan BasTambang bermula dari (MYR)
Pudu Sentral (Puduraya) ke KLIA80MYR 12.00HARGA PANDANGAN
Pudu Sentral (Puduraya) ke Tanjung malim16MYR 7.60HARGA PANDANGAN
Pudu Sentral (Puduraya) ke Bukit Beruntung9MYR 7.00HARGA PANDANGAN
Pudu Sentral (Puduraya) ke Sekinchan3MYR 11.6HARGA PANDANGAN
Pudu Sentral (Puduraya) ke Teluk Intan Bus Station3MYR 16.1HARGA PANDANGAN

Bss Kepada Pudu Sentral (Puduraya)

LaluanBilangan BasTambang bermula dari (MYR)
KLIA ke Pudu Sentral (Puduraya)80MYR 12.00HARGA PANDANGAN
Tanjung malim ke Pudu Sentral (Puduraya)15MYR 7.60HARGA PANDANGAN
Bukit Beruntung ke Pudu Sentral (Puduraya)9MYR 7.00HARGA PANDANGAN
Sekinchan ke Pudu Sentral (Puduraya)4MYR 11.6HARGA PANDANGAN
Teluk Intan Bus Station ke Pudu Sentral (Puduraya)4MYR 16.1HARGA PANDANGAN

Tempah Tiket Bas Pudu Sentral (Puduraya)

Pudu Sentral juga dikenali sebagai pusat transformasi bandar di Malaysia. Pudu Sentral adalah terminal bas tempatan utama di Kuala Lumpur, Malaysia. Mengikut sejarah tempat ini, Pudu Sentral pada asalnya dibuka oleh bekas Perdana Menteri, Allahyarham Tun Hussein Onn. Tempat ini terletak di lokasi yang strategik di Jalan Pudu, ianya terletak bersebelahan dengan salah satu tempat yang paling sibuk di Malaysia. Jalan Petaling lebih dikenali sebagai Chinatown. Tempat ini juga terletak sangat dekat dengan lokasi yang popular iaitu Tiga Segi Emas yang mempunyai banyak pub dan pusat membeli-belah. Pudu Sentral adalah salah satu stesen bas terbaik dan paling mewah di Malaysia. Terminal ini berfungsi sebagai pusat bagi kebanyakan operator bas dan laluan bas di bandar. Anda boleh ke Pudu Sentral dengan pelbagai jenis pengangkutan seperti bas, kereta api, kereta api laju dan aplikasi tempah kereta. Terminal ini adalah salah satu tempat yang paling mudah untuk dilawati di Kuala Lumpur. 


 

Bagaimana untuk pergi ke Pudu Sentral?
 

Memandangkan Pudu Sentral adalah terminal bas utama di bandar, ianya sangat senang untuk dikunjungi. Terdapat pelbagai jenis bas dan bentuk pengangkutan awam lain yang dapat membawa anda ke Pudu Sentral. Terdapat pelbagai operator bas yang membawa penumpang dari pelbagai destinasi ke Pudu Sentral. Secara keseluruhannya, terdapat 2,000 laluan berbeza yang menghala ke Pudu Sentral dari pelbagai lokasi di sekitar bandar. Selain dari menaiki bas, anda juga boleh menaiki kereta api atau kereta api bandar. Dari TBS ke Pudu Sentral, perjalanan dengan kereta api bandar mengambil masa kira-kira 56 minit manakala 70 minit dengan kereta api. Secara keseluruhan, terdapat 9 laluan yang disediakan oleh kereta api bandar dan kereta api yang datang dari pelbagai kawasan bandar menuju ke Pudu Sentral. Pengangkutan persendirian juga menjadi pilihan yang popular selain daripada kereta api, kereta api bandar, dan teksi. Pelancong yang tinggal berhampiran dengan tempat ini juga boleh berjalan kaki untuk ke Pudu Sentral. 


 

Kemudahan di Stesen Bas Pudu Sentral
 

Pudu Sentral mula beroperasi pada tahun 1976 dan pada tahun 2011, ia telah dibina semula menjadi terminal bas yang terbaik di Malaysia. Pudu Sentral mempunyai kesemua keperluan asas yang diperlukan untuk berfungsi sebagai terminal bas. Ia mempunyai tiga tingkat yang luas dan sesuai untuk dijadikan tempat menunggu dan mempunyai kapasiti tempat duduk yang boleh memuatkan seramai 1,200 penumpang. Terminal bas ini dilengkapi dengan penyaman udara. Di terminal bas ini juga terdapat kaunter tiket, kedai runcit, serta medan selera. Penumpang boleh mengetahui mengenai jadual dan masa ketibaan dan pelepasan setiap bas melalui skrin maklumat elektronik yang tersedia. Tidak kurang juga, terminal ini mempunyai kaunter teksi. Pudu Sentral ini telah dibina dengan baik untuk memudahkan dan menjaga keselesaan penumpang yang berada di sini. Disebabkan ramai penumpang yang tergesa-gesa mengejar masa di terminal ini, terdapat 22 pintu masuk yang berbeza di tingkat bawah terminal. Tempat ini kelihatan lebih seperti lapangan terbang berbanding stesen bas. 


 

Walaupun Pudu Sentral ini adalah terminal perkhidmatan tempatan, ianya masih dilengkapi dengan kemudahan yang menyediakan segala memudahkan kepada pelancong seperti: 


  

 • Loker bagasi: Simpan bagasi anda di sini dengan sedikit bayaran sekiranya anda ingin berjalan-jalan atau pergi bersiar-siar seketika. 
 • Makan: Gerai makanan di dalam terminal menyediakan makanan ringan yang sedia untuk dibungkus. Medan selera yang lengkap menyediakan banyak pilihan makanan. 
 • Ruang menunggu: Ruang menunggu yang berhawa dingin disediakan untuk penumpang supaya mereka dapat menunggu bas dengan selesa atau sebelum dijemput orang tersayang. 
 • Mesin ATM: Sekiranya anda memerlukan wang tunai segera, terdapat beberapa mesin ATM di sekitar kawasan terminal.

Selain dari itu, di bawah disenaraikan kemudahan terbaik yang di sediakan di Pudu Sentral 


  

 • Kaunter tiket 
 • Kedai serbaguna 
 • Gerai makanan 
 • Mydin (berdekatan)

   

Bas Operator Popular di Pudu Sentral
 

Pudu Sentral merupakan salah satu terminal bas paling penting di Malaysia. Sebagai salah satu hab paling sibuk dan penting untuk syarikat bas pengangkutan awam, banyak operator utama yang bertempat di Pudu Sentral. Operator bas yang utama di Pudu Sentral termasuk: 


Pudu Sentral


  

Laluan utama dari Pudu Sentral adalah bas-bas yang berlepas dari Kuala Lumpur dan menuju ke KLIA dan bas dari Kuala Lumpur ke KLIA2. Terdapat beberapa jenis bas yang membawa penumpang di laluan ini.

 

Perkara yang boleh dilakukan di dan sekitar Pudu Sentral
 

Pudu Sentral, terminal bas tempatan di Kuala Lumpur, adalah tempat untuk mencari pengangkutan tempatan ke sebilangan besar tarikan utama di dan sekitar bandar. Terminal bas Puduraya hanya menggunakan bas jarak jauh ke utara. Anda boleh menempah tiket bas online untuk bas yang menuju ke terminal ini.

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana untuk pergi setelah anda sampai di terminal bas Pudu Sentral dan ingin mengetahui perkara-perkara popular yang perlu dilakukan, baca di bawah -

 

 • Lawati Chinatown: Ia adalah tarikan utama berhampiran Pudu Sentral dan salah satu tempat paling meriah yang pernah anda lihat. Ia juga dikenali sebagai syurga pemburu tawar-menawar. Chinatown lebih indah pada waktu malam ketika berada di fasa paling berwarna. 
 • Lawati Central Market: Ini adalah kedai kraftangan utama. Peniaga ramai di sini dengan barangan cetakan tempatan yang asli, antara lain. Ia adalah tapak warisan yang ditandai oleh Jabatan Warisan Negara. 
 • Lawati Bangunan Sultan Abdul Samad: Bekas sekretariat negeri kini menjadi tempat pelancongan terkenal di Kuala Lumpur. Bangunan ikonik ini dibuka untuk umum 24 jam pada hari bekerja dan biasanya ditutup pada hari Sabtu dan Ahad. 
 • Lawati Temple Hill Ganesh Temple: Dimulakan di kebun, kuil ini kini menjadi tempat ziarah yang popular di bandar. Ia juga satu-satunya kuil yang melakukan Shankha Puja setiap hari. Kuil itu diberi nama kerana terletak di sebelah bangunan mahkamah tinggi yang lama. 
 • Kunjungi Dataran Merdeka: Ia adalah ruang rumput hijau. Dulu adalah tempat kriket tepat di depan bangunan Sultan Abdul Samad yang ikonik. Tempat mercu tanda ini adalah salah satu tempat paling banyak difoto di Malaysia, terutama pada waktu malam dengan lampu dan warnanya.

   

Kebaikan Menempah Tiket Bas Online dengan redBus
 

redBus adalah salah satu cara paling mudah untuk menempah tiket secara online. Penumpang yang ingin membuat perjalanan mudah bolehlah menempah tiket bas dari Pudu Sentral ke pelbagai destinasi yanghendak dituju. Anda boleh mendapat pelbagai diskaun dan tawaran untuk tempahan tiket bas melalui platform redBus.

Anda boleh ikuti langkah-langkah untuk membuat tempahan tiket online melalui laman web rasmi atau aplikasi redBus:

 

 • Buka aplikasi redBus anda atau daftar masuk di laman web rasmi redBus, Malaysia 
 • Masukkan tempat menaiki dan turun bas dan di dalam bahagian “Dari” dan “Ke” 
 • Pilih tarikh perjalanan 
 • Pilih bas-bas yang anda sukai dengan menggunakan fungsi saringan yang terdapat di bahagian tepi kiri skrin 
 • Pilih bas, masukkan maklumat peribadi dan pembayaran, dapatkan pengesahan melalui e-mel yang didaftarkan atau melalui nombor telefon atau kedua-duanya 
 • Alami perjalanan tanpa kerisauan.

Penafian: Jadual bas, laluan, dan harga tambang tertakluk kepada perubahan. Dapatkan maklumat terkini melalui aplikasi atau laman web redBus.

Address Pudu Sentral

Jalan Pudu, City Centre,

50150 Kuala Lumpur,

Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Pudu Sentral (Puduraya) Menempah Tiket Secara Dalam Talian

Bas yang membawa penumpang di Pudu Sentral (Puduraya) boleh dijadikan pilihan perjalanan oleh ramai orang. Menempah tiket Pudu Sentral (Puduraya) dalam talian adalah mudah, cepat dan boleh ditempah dengan selamat di redbus.my

Syarikat Bas Popular di Pudu Sentral (Puduraya) Terminal Bas

Terdapat beberapa syarikat yang beroperasi di Pudu Sentral (Puduraya). Kesemua syarikat bas yang disenaraikan ini membuatkan perjalanan bas yang di dalam bandar menjadi selesa. Beberapa syarikat bas popular di Pudu Sentral (Puduraya) adalah:

Lihat Lagi

Kenapa memilih untuk menempah tiket dengan redBus?

Setiap pelanggan kami layak untuk menerima kesemua tawaran aktif dan rebat tunai. Mereka dapat menikmati perjalanan bas pada harga mampu milik. T&C*. Prosedur tempahan bas kami yang senang, cepat dan selamat akan memberi pengalaman belian yang mudah. Kami sarankan anda membuat tempahan tiket awal (tidak wajib) dan mendapat potongan yang menarik.

Tawaran dalam Tiket Bas Pudu Sentral (Puduraya)

Penumpang yang ingin melakukan perjalanan ke dan dari Pudu Sentral (Puduraya) boleh mendapat diskaun sehingga 20% untuk tiket bas Pudu Sentral (Puduraya) online. redBus membawakan pengalaman tiket bas yang luar biasa dengan potongan harga dan tawaran yang besar. Pilih mana-mana bas yang ada ke dan dari Pudu Sentral (Puduraya) dan jimat besar semasa membuat tempahan tiket bas. Perjalanan bas yang berpatutan di sekitar Pudu Sentral (Puduraya) bukan lagi mimpi!

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 

Imej Teratas

Soalan Lazim

Q: Bolehkah saya membuat pilihan terminal menaiki dan menuruni bas melalui redBus?
A: Sudah tentu anda boleh! Cari terminal pilihan anda di bahagian pengambilan penumpang dan destinasi, kemudian pilih tarikh perjalanan anda serta klik butang carian. redBus akan menunjukkan senarai operator bas yang dijadualkan ke destinasi anda serta jadual mereka.
Q: Bagaimanakah saya menghubungi jabatan perkhidmatan pelanggan redBus, Malaysia?
A: Jika anda memerlukan bantuan mengenai pembelian anda atau anda mempunyai sebarang soalan mengenai pengendali atau laluan bas tertentu, anda boleh menghubungi bahagian khidmat pelanggan redBus di Malaysia dengan mendail +60330992524 atau dengan menghantar e-mel ke support@redbus.my
Q: Bagaimana saya boleh membeli tiket ke Pudu Sentral (Puduraya)?
A: Anda boleh membeli tiket bas ke dan dari Pudu Sentral (Puduraya) atau ke mana-mana destinasi pilihan anda di Malaysia dengan hanya melawati laman web rasmi redBus iaitu redbus.my/ms
Q: Perlukah saya membawa tiket bas bercetak ke Pudu Sentral (Puduraya)?
A: Anda tidak perlu membawa tiket bas yang dicetak, tetapi anda mesti membawa e-tiket yang kami hantar ke e-mel anda sebaik pembelian selesai. Di terminal, bawa dan tunjukkan di kaunter syarikat bas anda, dan mereka akan memberikan tiket yang perlu anda gunakan apabila ingin menaiki bas.
Q: Adakah harga tiket bas Pudu Sentral online di redBus sama dengan harga di kaunter tiket?
A: Tidak, kerana anda boleh mejimat wang anda dengan menempah tiket bas Pudu Sentral secara online dengan redbus, kerana terdapat beberapa tawaran dan diskaun dari masa ke semasa.
Q: Apa yang berlaku jika bas tidak memulakan perjalanan pada masa yang ditetapkan di dalam tiket dan / atau dibatalkan?
A: Untuk setiap masalah logistik serta penyelesaiannya, ianya perlulah dirujuk secara langsung di kaunter pengendali bas.