Bas KLIA

Cari KLIA Tiket Bas

(Pilihan)
PENGENDALI BAS TERBAIK
 • Airport Express

Laluan Bas Terunggul Dari KLIA

LaluanBas PertamaBas lepas
KLIA ke Kuala Lumpur00:0023:45TEMPAH SEKARANG
KLIA ke Johor bahru01:1023:59TEMPAH SEKARANG
KLIA ke Malacca00:1523:40TEMPAH SEKARANG
KLIA ke Kl sentral00:0023:45TEMPAH SEKARANG
KLIA ke Bukit bintang00:0123:15TEMPAH SEKARANG

Laluan Bas Teratas Ke KLIA

LaluanBas PertamaBas lepas
Kuala Lumpur ke KLIA00:0023:59TEMPAH SEKARANG
Kl sentral ke KLIA00:0023:30TEMPAH SEKARANG
Johor bahru ke KLIA00:0023:58TEMPAH SEKARANG
Pudu Sentral (Puduraya) ke KLIA03:0023:59TEMPAH SEKARANG
Malacca ke KLIA00:1523:45TEMPAH SEKARANG

KLIA Tiket Bas

Salah satu tempahan tiket paling popular yang sering dilakukan ke satu-satu tempat di Kuala Lumpur adalah untuk tiket bas KLIA. Stesen Bas KLIA menawarkan perkhidmatan bas ke setiap destinasi di seluruh Malaysia. Terletak kira-kira 50 km dari KLIA, Kuala Lumpur merupakan tempat tumpuan bagi pelancong yang gemar bersiar-siar dan mencuba makanan enak. Lawatan ke bandar Kuala Lumpur boleh dilengkapkan dalam masa sehari sahaja dan anda boleh melawati lokasi tarikan utama di dalam bandar. Anda boleh menempah tiket bas dari KLIA ke Melaka, pusat bandar Kuala Lumpur, Genting Highlands dan Johor Bahru melalui laman web redBus.

Stesen bas KLIA dilengkapi dengan pelbagai kemudahan terkini seperti kedai, restoran, kemudahan tempat letak kereta dan sewa kereta. Perkhidmatan bas yang terdapat di stesen bas KLIA menyediakan pengangkutan awam kepada pelancong ke beberapa kawasan di Malaysia.

Tempat Penting yang boleh dilawati di sekitar KLIA:

Tarikan popular pelancong di sekitar KLIA merupakan antara destinasi pelancongan yang ideal. Dari menara berkembar PETRONAS hingga ke Batu Caves, Kuala Lumpur mempunyai banyak tempat yang tersedia untuk pelancong mahir. Bandar yang menarik ini menawarkan pemandangan hijau yang luas dan hiburan pada waktu malam yang pelbagai. Di bawah tersenarai tempat percutian tradisional, popular dan jarang dijumpai yang ditawarkan di Kuala Lumpur:

Menara Berkembar PETRONAS: Salah satu bangunan tertinggi di dunia, struktur berkembar ini setinggi 88 tingkat dan dihubung dengan jejantas pada tingkat 41 dan 42. Seni bina bangunan ini diilhamkan oleh seni bina Islam dan menempatkan ibu pejabat beberapa syarikat.

Batu Caves: Antara salah satu tarikan yang paling kerap dikunjungi, ia merupakan bukit batu kapur yang terdiri daripada tiga gua besar dan beberapa gua yang lebih kecil. Ia adalah sebuah tempat ibadat yang penting bagi penganut Hindu dan merupakan kuil yang telah berusia 100 tahun yang menempatkan tokong berhala dan beberapa patung keagamaan di dalam gua-gua utama.

Bukit Bintang: Ia adalah sebuah kawasan membeli-belah dan hiburan di Kuala Lumpur. Ia menempatkan deretan kedai-kedai terkenal dan merupakan pusat aktiviti membeli-belah, bar, kafe, restoran jenis al-fresco dan juga makanan gerai yang sediakan oleh penjaja.

Dataran Merdeka: Lokasinya terletak di tengah-tengah pusat bandar Kuala Lumpur, ia juga dikenali sebagai Independence Square. Terletak di hadapan bangunan Sultan Abdul Samad, ia menjadi tarikan sejarah yang penting kerana bendera Malaysia dikibarkan pertama kali di situ pada 31 Ogos 1957.

Menara Kuala Lumpur: Ini merupakan sebuah menara komunikasi dan berdiri teguh sebagai menara ke-7 tertinggi di dunia. Anda boleh melawat puncak menara dengan menaiki tangga atau lif yang turut menempatkan restoran berputar yang mana ia menawarkan pemandangan bandar yang indah.

Selain dari aktiviti ini, anda juga boleh mengunjungi China Town yang sibuk di mana terdapat puluhan gerai makanan yang menyajikan kari dan mi yang sedap. Pasar Seni Kuala Lumpur juga merupakan tempat yang menarik untuk dilawati menempatkan pelbagai kedai tradisional. Konsep gerainya mengingatkan kepada konsep pasar tradisional yang pernah wujud di Kuala Lumpur.

Tempat Menaiki Bas di KLIA

Operator bas yang berbeza yang membawa penumpang di laluan ini menawarkan pelbagai mengambil dan menurunkan penumpang di kawasan strategik di seluruh bandar. Ia bertujuan untuk memberikan kemudahan terbaik kepada penumpang. Antara tempat menaiki bas yang popular adalah seperti di bawah:

● KLIA

● Klia2

● KLIA1

● Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, 64000 Sepang, Selangor

Tempat Menurunkan Penumpang di Tanjung Malim

Beberapa tempat menurunkan penumpang yang popular di KLIA termasuk:

● KLIA

● Terminal Klia2

● Klia2

● KLIA1

Penting untuk anda ketahui bahawa tempat menaiki bas dan menurunkan penumpang ini berbeza-beza mengikut operator tertentu.

Laluan Penting Ke dan Dari Terminal Bas KLIA

Beberapa laluan bas utama ke dan dari KLIA disenaraikan di bawah. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai jadual bas KLIA, lawati laman web redBus. Antara syarikat bas yang popular dari KLIA adalah:

KLIA ke Jalan Ipoh

KLIA ke Melaka Sentral

KLIA ke Bukit Bintang

KLIA ke Yong Peng

Beberapa laluan bas yang popular ke Terminal Bas KLIA termasuk:

● Ipoh Ke KLIA

Sitiawan ke KLIA

Ipoh Amanjaya ke KLIA

Melaka Sentral ke KLIA

Pengangkutan bas merupakan kaedah terbaik untuk melancong ke seluruh Malaysia. Tambangnya yang murah serta bentuk pengangkutannya memudahkan pelancong untuk melawati ceruk rantau bandar termasuk kawasan sekitarnya. Sama ada tiket bas - tempahan tiket bas online KLIA ke Melaka atau TBS ke KLIA2, kini anda boleh membelinya melalui laman web redBus. Anda hanya perlu layari laman web redBus atau muat turun aplikasi untuk menempah tiket yang dikehendaki bersesuaian dengan jadual perjalanan anda dengan mudah. Dengan pilihan operator bas utama seperti Skybus, Star Shuttle Express, Bas Malaysia dan lain-lain lagi yang turut membawa penumpang di laluan ini, perjalanan dengan redBus kini menjadi suatu pengalaman yang menyenangkan! redBus menawarkan kemudahan tempahan yang mudah malah ia juga menawarkan diskaun serta mengeluarkan pengesahan segera untuk setiap tempahan anda.

Penafian: Harga tiket, ketersediaan bas, dan jadual bas boleh berubah tanpa pemberitahuan. Sila muat turun aplikasi redBus atau lawati laman web rasmi untuk maklumat lebih lanjut!

Tempat Menaiki Bas di KLIA

Di bawah ini disenaraikan beberapa tempat menaiki bas di KLIA yang membantu penumpang untuk membuat pilihan lokasi yang paling mudah. Perlu di ambil perhatian bahawa ianya berbeza satu syarikat pengendali ke syarikat pengendali yang lain.

 • KLIA
 • Klia1
 • KLIA2
 • Klia2
 • Kuala Lumpur International Airport, 64000 Sepang, Selangor
Lihat Lagi

Tempat Menurunkan Penumpang di KLIA

Beberapa titik drop popular di KLIA diberikan di bawah. Sila ambil perhatian bahawa lokasi drop ini umumnya berbeza dari satu operator bas ke yang lain. Titik drop di KLIA adalah seperti berikut:

 • Ground Floor, Bus Terminal, Block C (Trans MVS Counter, Platform No 8) (Tel: +6019-3072521)
 • KLIA
 • Klia 1
 • Klia1
 • Klia2
 • Kuala Lumpur International Airport 2, 64000 Sepang, Selangor.
 • Kuala Lumpur International Airport, 64000 Sepang, Selangor
 • Kuala Lumpur International Airport, 64000 Sepang, Selangor.
 • Level 1, Transportation Hub (Platform A9) (Tel: +6019-3072521)
 • Terminal KLIA 2
Lihat Lagi

Syarikat Bas yang beroperasi ke KLIA

Terdapat beberapa syarikat yang beroperasi di KLIA. Kesemua syarikat bas yang disenaraikan ini membuatkan perjalanan bas yang di dalam bandar menjadi selesa. Beberapa syarikat bas popular di KLIA adalah:


Lihat Lagi

Tawaran pada Tiket Bas KLIA

Perjalanan ke dan dari KLIA dengan bas sekarang lebih berpatutan berbanding sebelumnya. Pelanggan boleh menikmati potongan harga sehingga 20% untuk tiket bas KLIA. Pilihlah dari banyak senarai bas yang tersedia ke dan dari Singapura dan dapatkan potongan hingga 20% untuk tempahan online tiket bas! KLIA bas boleh didapati dengan harga yang paling berpatutan dalam beberapa klik di redBus .

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 

KLIA Menempah Tiket Secara Dalam Talian

Bas yang membawa penumpang di KLIA boleh dijadikan pilihan perjalanan oleh ramai orang. Menempah tiket KLIA dalam talian adalah mudah, cepat dan boleh ditempah dengan selamat di redbus.my.

Imej Teratas

Soalan Lazim

Q: Adakah saya perlu mencipta akaun di laman web redBus untuk menempah bas?
A: Tidak, anda tidak perlu mencipta akaun dengan redBus untuk menempah tiket. Tetapi, adalah dinasihatkan untuk mencipta akaun untuk membantu mempercepatkan proses tempahan apabila anda ingin menempah tiket bas. redBus menawarkan pelbagai diskaun dan tawaran dengan itu anda boleh memanfaatkan tawaran dengan mudah sekiranya anda berdaftar dengan redBus.
Q: Apakah itu M-Tiket?
A: M-Tiket adalah sejenis cetakan maya tiket bas anda. M-Tiket adalah SMS yang dihantar ke nombor mudah alih berdaftar apabila anda telah berjaya membuat tempahan tiket bas di laman web rasmi redBus. M-Tiket akan mempunyai butiran tiket bas anda seperti masa, tempat mengambil dan menurunkan penumpang, nombor pendaftaran kenderaan, PNR, dan juga nombor TIN. Prosedur M-Tiket telah menjadi inisiatif mesra alam yang digunakan oleh redBus untuk membantu mengurangkan penggunaan kertas.
Q: Bagaimanakah cara untuk saya menempah tiket bas di KLIA?
A: Anda boleh melawat kaunter operator bas pilihan anda atau lawati laman web rasmi redBus. Laman web mesra pengguna dan berinteraktif ini menawarkan proses tempahan tiket bas langkah demi langkah dalam masa beberapa minit sahaja. Laman ini mempunyai banyak maklumat berguna seperti jadual waktu, tambang, empat mengambil dan menurunkan penumpang, dan banyak lagi.
Q: Bagaimanakah cara untuk saya hubungi bahagian khidmat pelanggan redBus, Malaysia?
A: Jika anda memerlukan sebarang bantuan berkaitan tempahan atau mempunyai pertanyaan mengenai pengendali atau laluan bas tertentu, anda boleh hubungi bahagian khidmat pelanggan redBus di Malaysia dengan menghubungi talian +603-3099-2524 atau anda juga boleh menghantar e-mel ke support@redbus.my
Q: Adakah selamat untuk saya menempah tiket di laman web redBus dengan menggunakan kad debit atau kad kredit?
A: redBus telah membuat pelaburan besar untuk memastikan pelanggan mereka dilindungi pada setiap masa dan bukan hanya di dalam perjalanan. redBus menempatkan platform yang dilindungi di mana transaksi boleh dibuat dengan selamat. Dengan lebih 180 juta pengguna yang berpuas hati, sejumlah besar transaksi yang dilakukan selama ini boleh memberi gambaran dengan tepat tentang tahap keselamatan pembayaran melalui laman web atau aplikasi redBus.
Q: Adakah terdapat diskaun untuk tiket bas KLIA?
A: Ya. Semasa menempah tiket bas KLIA, penumpang boleh mendapat potongan hingga 20% untuk tiket bas mereka. Ini juga merupakan tawaran terbaik untuk mendapatkan tiket bas KLIA.