Bas Genting highlands

Cari Genting highlands Tiket Bas

(Pilihan)
PENGENDALI BAS TERBAIK
 • Go Genting
 • Rhino Airiel Express

Laluan Bas Terunggul Dari Genting highlands

LaluanBas PertamaBas lepas
Genting highlands ke Singapore10:0015:30TEMPAH SEKARANG
Genting highlands ke Kuala Lumpur00:3022:00TEMPAH SEKARANG
Genting highlands ke Penang12:1516:15TEMPAH SEKARANG
Genting highlands ke Pekeliling Bus Terminal08:3022:00TEMPAH SEKARANG
Genting highlands ke Johor bahru09:3020:00TEMPAH SEKARANG

Laluan Bas Teratas Ke Genting highlands

LaluanBas PertamaBas lepas
Singapore ke Genting highlands05:4523:45TEMPAH SEKARANG
Kuala Lumpur ke Genting highlands00:0019:00TEMPAH SEKARANG
Golden mile tower ke Genting highlands06:0023:45TEMPAH SEKARANG
Penang ke Genting highlands06:3023:15TEMPAH SEKARANG
Jurong east ke Genting highlands06:5107:55TEMPAH SEKARANG

Tiket bas Genting Highlands

Genting Highlands adalah sebuah bandar yang mempunyai kawasan hutan hujan yang besar terletak 50 km dari Bandaraya Kuala Lumpur (KL) dan dengan kawasan alam semula jadinya tersendiri. Bas-bas ke Genting dari KL ditempah oleh berjuta-juta pelancong yang ingin mengalami keindahan lereng bukit di Malaysia Bagi mereka yang ingin menikmati pemandangan yang menakjubkan dan berehat seketika dari kesibukan kota, destinasi yang berusia berjuta tahun ini ternyata menyambut anda dengan mesra. Pusat tanah tinggi yang popular di kalangan pelancong, Genting Highlands, terkenal dengan ladang strawberi dan aktiviti lasak seperti memanjat tebing bukit dan abseiling.

Perjalanan untuk sampai ke Genting dari bandar hanya mengambil masa 45 minit, dan anda juga boleh menempah tiket bas secara terus ke Genting. Nasi Goreng dan Sup Tom Yum merupakan makanan lazat kegemaran yang anda akan dengar di rantau ini, dan restoran di Genting menyajikan makanan terbaik Malaysia, yang disediakan sebaik ada permintaan. Sekiranya anda menaiki Aerobus ke Tanah Tinggi Genting, anda akan mengambil masa sekitar 2 jam untuk sampai ke sana, dan tambang purata adalah lebih kurang RM 35.00.
 

Melawat dan Bersiar-siar ke Genting Highlands dengan menaiki Bas 

Salah satu kaedah paling mudah untuk bergerak di Genting Highlands adalah dengan menaiki bas Genting. Bas ke Genting Highland bermula pada pukul 7 pagi dari stesen bas Pekeliling, dan pelbagai operator bas Genting menjalankan perkhidmatan mereka dari lokasi seperti stesen kereta api KL Sentral, Gombak, stesen bas Puduraya, dan Hentian Pasar Rakyat.

Sekiranya anda merancang perjalanan pada hujung minggu, pastikan anda menempah tiket lebih awal kerana tempat ini akan sesak. Ia mengambil masa kira-kira satu jam untuk sampai ke stesen Skyway dari bandar KL, dari sini anda akan ke Genting dengan menaiki kabel atau terus menaiki bas Genting khas yang bergerak dari KL Sentral. Jadual bas Genting untuk Aerobus adalah antara 8 pagi hingga 10 malam, sementara itu, bas Go Genting biasanya akan berlepas dari Terminal Skyway Awana ke KL Sentral sekitar jam 7:30 pagi.
 

Tempah Bas + Perjalanan Skyway ke Genting Highlands 

Bandar penuh hiburan dan keindahan yang luar biasa, Genting Highlands mempunyai puncak gunung setinggi 6,000 kaki dan tanah kehijauan yang subur. Anda boleh menikmati keindahan Genting Highlands dengan menempah bas dan kereta kereta kabel Go Genting dengan redBus dan melawat serta bersiar-siar di pekan ini. Go Genting (Bus + Skyway) di redBus menawarkan pengalaman terbaik untuk percutian di kawasan gunung ini dengan harga yang berpatutan. Tawaran terbaik dari Resort World Genting yang boleh didapati dengan mudah di redBus termasuk perkhidmatan bas Go Genting pada laluan seperti di bawah:
 

 • Terminal Pudu Sentral ke Awana Bus 
 • Terminal KL Sentral ke Awana Bus 
 • Terminal One Utama ke Awana Bus 
 • Terminal Putra Gombak ke Awana Bus 
 • Terminal KLIA / KLIA 2 ke Awana Bus

KL Sentral ke Tanah Tinggi Genting adalah salah satu laluan paling popular yang sering digunakan oleh pelancong untuk menerokai pelbagai tarikan di Malaysia. Bas Go Genting dan kereta kabel juga terdapat di Pudu Sentral ke Genting Highlands, yang menggunakan laluan yang sama seperti KL Sentral.
 

Go Genting Skyway/Kereta Kabel 

Kereta Kabel gaya gondola yang ditawarkan oleh Go Genting membawa anda melawat pelbagai tempat pelancongan popular di Genting Highlands. Perjalanan sepanjang 3.4 km ini bermula dari Stesen Awana dan melewati hutan berusia 120 juta, Kuil Gua Chin Swee, dan Pusat Membeli-belah SkyAvenue. Penumpang juga dapat turun di Stesen Chin Swee dan meninjau kawasan sekitarnya sebelum menuju ke Stesen SkyAvenue. Buat masa ini, kereta kabel standard Go Genting boleh ditempah melalui redBus bersama dengan tiket bas Genting Highlands. Dengan redBus, pakej Bus + Skyway keseluruhan ini hanya berharga RM 16.90, yang mana ia merangkumi harga bas, harga kereta kabel, dan bayaran masuk ke Genting Highlands.
 

Tempat Mengambil dan Menurunkan Penumpang untuk bas ke Genting Highlands 

Sebilangan besar bas dari Genting Highlands berlepas dari Terminal Awana Skyway , dan berlepas setiap satu jam. Tempat ketibaan di Kuala Lumpur adalah di Terminal Bas Pekeliling dan TBS (Terminal Bersepadu Selatan, dan bas untuk kedua-duanya boleh dinaiki dari pusat bandar dengan pengangkutan awam.

Bagi mereka yang tiba dari Kuala Lumpur ke Terminal Awana Skyway, pengusaha bas yang berbeza mempunyai tempat mengambil dan menurunkan penumpang yang berbeza. Antara lokasi utama adalah:
 

 • Hotel First World. 
 • Genting Resort Hotel (Ruang Bawah Tanah 5). 
 • Terminal Awana Skyway. 
 • Terminal Bas Kebun Cendawan.

Pastikan anda menghubungi operator bas anda untuk mengesahkan tempat di mana anda akan dijemput atau diturunkan oleh bas.
 

Panduan ke Terminal Bas Awana Genting Highlands 

Terminal Bas Awana adalah terminal bas berhenti utama yang menurunkan pelancong apabila mereka hendak ke Genting Highlands. Stesen Bas Awana berfungsi sebagai hentian pertengahan antara KL Sentral atau Pudu Sentral dan stesen Skyway Genting Highlands. Terminal Bas Awana adalah salah satu terminal bas baru yang dibina di Malaysia dalam perjalanan ke Genting. Terminal ini juga merupakan tempat terletaknya Awana Skyway dari mana pelancong boleh menaiki kereta kabel Go Genting ke SkyAvenue di Genting Highlands.

Perjalanan dengan bas ke Tanah Tinggi Genting menjadi pilihan terbaik kepada pelancong dan menempah tiket bas Genting secara online adalah sangat mudah dan bas pula amat sesuai untuk melusuri jalan raya Genting yang berliku dengan mudah. Selain itu, harga tiket bas KL Sentral ke Genting Highlands dan Pudu Sentral ke Genting Highlands adalah berpatutan.

Terminal Bas Awana mempunyai tingkat yang berbeza seperti:
 

 • Tanah Rendah 
 • Kaunter Tiket Bas 
 • Platform Menaiki Bas 
 • Platform Ketibaan Bas 
 • Bawah 
 • Perkhidmatan Penyimpanan Bagasi 
 • Tempat Menunggu Teksi 
 • L1 
 • Tempat Parkir Kereta 
 • L2 
 • Awana SkyWay 
 • Kaunter Tiket Awana SkyWay

Terdapat dua laluan utama ke Genting Highlands yang melalui Terminal Bas Awana:  

Syarikat bas yang dikenali sebagai Go Genting menawarkan pakej bas + skyway yang terbaik di laluan ini dengan harga RM 16.90 sahaja. Pelancong boleh menempah pakej Go Genting ini secara online di redBus dan menikmati perjalanan bas yang selesa sambil bersiar-siar sepanjang perjalanan.
 

Syarikat Bas popular di Tanah Tinggi Genting 

Apabila mencari bas tanpa henti, operator bas utama yang mempunyai khidmat pengangkutan ke Genting Highlands adalah Aerobus. Namun, sekiranya anda bercadang untuk melakukan perjalanan dari Tanah Tinggi Genting ke destinasi lain yang berdekatan untuk bersiar-siar, anda mempunyai banyak pilihan.

Beberapa operator bas utama yang terletak di Tanah Tinggi Genting adalah:


Genting Highlands Buses

 

Aktiviti yang boleh dilakukan di Genting Highlands 

Kepada pencinta pengembaraan, Genting Highlands merupakan salah satu destinasi paling menarik di Malaysia. Selain perjalanan menaiki kereta kabel dari Sky Terminal, pelancong boleh menerokai hutan hujan yang luas dengan menaiki Flying Fox. Pusat ini dilengkapi dengan kemudahan moden, sementara bahagian hutan hujan yang lebih dalam pula dikelilingi oleh air terjun, alam semula jadi, dan lereng gunung.

Cukup sederhana, ia adalah tempat percutian yang indah jauh dari kehidupan bandar. Berikut adalah senarai tarikan utama yang boleh dilawati oleh pelancong sepanjang perjalanan ke Genting Highlands:
 

 • Taman Tema Luar - Bagi mereka yang lasak dan untuk kanak-kanak, Taman Tema Luar ini dihiasi dengan beberapa tempat tarikan. Ini adalah tarikan yang mengasyikkan, dan permainan yang paling popular di sini adalah Flying Coaster dan Space Shot. 
 • Cloud 9 - Genting terkenal dengan pemandangan kehidupan malamnya, dan Cloud 9 terletak di tengah-tengah. Artis hip hop, R&B, dan DJ sering mengadakan pertunjukan dan konsert muzik secara langsung. 
 • Kuil Chin Swee Caves - Kuil Chin Swee Caves menempatkan Buddha Agung dan pagoda 9 tingkat. Terdapat bas ulang-alik percuma yang beroperasi dari Hotel First World ke kuil yang boleh dinaiki oleh pelancong. 
 • Penang Food Village - Ini merupakan hab masakan di Genting Highlands. Anda mesti mencuba hidangan istimewa seperti Lor Mee dan mi rata yang dimasak dengan daging dan makanan laut. 
 • Haunted Adventure - Ia adalah sebuah pengembaraan yang tidak bersesuaian untuk mereka yang lemah semangat. Terletak di dalam First World Plaza, ia menyediakan pengalaman unik dan mencabar kepada pelancong.
    

Bagaimana untuk menempah tiket bas Genting online di redBus? 

Bas ke Genting adalah kaedah terbaik untuk sampai ke bandar tanpa sebarang masalah. Anda boleh menempah tiket bas online dengan mudah menggunakan laman web / aplikasi redBus. Tiket bas Genting Highlands boleh ditempah dalam beberapa langkah mudah -

  

 • Buka aplikasi redBus atau lawati laman web rasmi redBus. 
 • Tambahkan bandar sumber anda dan pilih bandar tujuan anda sebagai Tanah Tinggi Genting jika anda bercadang untuk mengunjungi bandar tersebut. Seterusnya, pilih tarikh untuk perjalanan anda dan klik pada 'Cari Bas'. 
 • Senarai bas yang tersedia untuk Tanah Tinggi Genting akan muncul di skrin anda. Anda boleh melihat penilaian dan ulasan bas sebelum memilih bas. 
 • Sekarang, pilih tempat duduk, tempat naik dan turun. 
 • Tambahkan perincian semua penumpang yang akan membuat perjalanan ke Genting Highlands. 
 • Setelah menambahkan butiran, teruskan pembayaran tiket bas online anda. 
 • Setelah pembayaran disahkan, e-tiket anda akan dihantar melalui e-mel.

    

Pelancong yang berkunjung ke Malaysia sering berkunjung ke Genting Highlands kerana ia menawarkan gabungan alam semula jadi dan keseronokan moden. redBus telah memudahkan cara untuk menempah tiket bas ke Tanah Tinggi Genting secara online. Sekiranya anda merancang jadual perjalanan dengan orang tersayang dan menginginkan pengembaraan, anda akan memilih berkunjung ke sini. Terokai yang pengalaman terbaik di Genting Highlands dan alami perjalanan dengan redBus hari ini!

Tempat Menaiki Bas di Genting highlands

Di bawah ini disenaraikan beberapa tempat menaiki bas di Genting highlands yang membantu penumpang untuk membuat pilihan lokasi yang paling mudah. Perlu di ambil perhatian bahawa ianya berbeza satu syarikat pengendali ke syarikat pengendali yang lain.

 • [MYR] Please Check-in Outside First World Hotel Lobby (Starbucks) [Tel: +60178586166]
 • Awana Bus Terminal
 • Awana bus terminal
 • Awana Skyway Terminal
 • First World Bus Terminal
 • First World Hotel
 • First World Hotel, Genting Highlands (call 0127849999 / 0127082999 / 6074342399 / 6074338199 for enquiry)
 • Please Check-in Outside First World Hotel Lobby (Starbucks) [Tel: +60178586166]
 • Resort Hotel (Genting Highlands)
Lihat Lagi

Tempat Menurunkan Penumpang di Genting highlands

Beberapa titik drop popular di Genting highlands diberikan di bawah. Sila ambil perhatian bahawa lokasi drop ini umumnya berbeza dari satu operator bas ke yang lain. Titik drop di Genting highlands adalah seperti berikut:

 • Awana Bus Terminal
 • Awana bus terminal
 • Awana Genting Highland(T)
 • Awana Skyway Terminal
 • First World Bus Terminal
 • First World Hotel
 • Please Check-in Outside First World Hotel Lobby (Starbucks) [Tel: +60178586166]
 • Resort Hotel (Genting Highlands)
Lihat Lagi

Syarikat Bas yang beroperasi ke Genting highlands

Terdapat beberapa syarikat yang beroperasi di Genting highlands. Kesemua syarikat bas yang disenaraikan ini membuatkan perjalanan bas yang di dalam bandar menjadi selesa. Beberapa syarikat bas popular di Genting highlands adalah:


Lihat Lagi

Tawaran pada Tiket Bas Genting highlands

Perjalanan ke dan dari Genting highlands dengan bas sekarang lebih berpatutan berbanding sebelumnya. Pelanggan boleh menikmati potongan harga sehingga 20% untuk tiket bas Genting highlands. Pilihlah dari banyak senarai bas yang tersedia ke dan dari Singapura dan dapatkan potongan hingga 20% untuk tempahan online tiket bas! Genting highlands bas boleh didapati dengan harga yang paling berpatutan dalam beberapa klik di redBus .

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 

Genting highlands Menempah Tiket Secara Dalam Talian

Bas yang membawa penumpang di Genting highlands boleh dijadikan pilihan perjalanan oleh ramai orang. Menempah tiket Genting highlands dalam talian adalah mudah, cepat dan boleh ditempah dengan selamat di redbus.my.

Imej Teratas

Soalan Lazim

Q: Adakah saya perlu mencipta akaun di laman web redBus untuk menempah bas?
A: Tidak, anda tidak perlu mencipta akaun dengan redBus untuk menempah tiket. Tetapi, adalah dinasihatkan untuk mencipta akaun untuk membantu mempercepatkan proses tempahan apabila anda ingin menempah tiket bas. redBus menawarkan pelbagai diskaun dan tawaran dengan itu anda boleh memanfaatkan tawaran dengan mudah sekiranya anda berdaftar dengan redBus.
Q: Apakah itu M-Tiket?
A: M-Tiket adalah sejenis cetakan maya tiket bas anda. M-Tiket adalah SMS yang dihantar ke nombor mudah alih berdaftar apabila anda telah berjaya membuat tempahan tiket bas di laman web rasmi redBus. M-Tiket akan mempunyai butiran tiket bas anda seperti masa, tempat mengambil dan menurunkan penumpang, nombor pendaftaran kenderaan, PNR, dan juga nombor TIN. Prosedur M-Tiket telah menjadi inisiatif mesra alam yang digunakan oleh redBus untuk membantu mengurangkan penggunaan kertas.
Q: Bagaimanakah cara untuk saya menempah tiket bas di Genting highlands?
A: Anda boleh melawat kaunter operator bas pilihan anda atau lawati laman web rasmi redBus. Laman web mesra pengguna dan berinteraktif ini menawarkan proses tempahan tiket bas langkah demi langkah dalam masa beberapa minit sahaja. Laman ini mempunyai banyak maklumat berguna seperti jadual waktu, tambang, empat mengambil dan menurunkan penumpang, dan banyak lagi.
Q: Bagaimanakah cara untuk saya hubungi bahagian khidmat pelanggan redBus, Malaysia?
A: Jika anda memerlukan sebarang bantuan berkaitan tempahan atau mempunyai pertanyaan mengenai pengendali atau laluan bas tertentu, anda boleh hubungi bahagian khidmat pelanggan redBus di Malaysia dengan menghubungi talian +603-3099-2524 atau anda juga boleh menghantar e-mel ke support@redbus.my
Q: Adakah selamat untuk saya menempah tiket di laman web redBus dengan menggunakan kad debit atau kad kredit?
A: redBus telah membuat pelaburan besar untuk memastikan pelanggan mereka dilindungi pada setiap masa dan bukan hanya di dalam perjalanan. redBus menempatkan platform yang dilindungi di mana transaksi boleh dibuat dengan selamat. Dengan lebih 180 juta pengguna yang berpuas hati, sejumlah besar transaksi yang dilakukan selama ini boleh memberi gambaran dengan tepat tentang tahap keselamatan pembayaran melalui laman web atau aplikasi redBus.
Q: Adakah terdapat diskaun untuk tiket bas Genting highlands?
A: Ya. Semasa menempah tiket bas Genting highlands, penumpang boleh mendapat potongan hingga 20% untuk tiket bas mereka. Ini juga merupakan tawaran terbaik untuk mendapatkan tiket bas Genting highlands.
Q: Bolehkah saya melihat ulasan (reviews) untuk pengendali-pengendali bas Genting secara online di redBus?
A: Ya, anda boleh melihat ulasan dan penilaian (reviews & ratings) untuk pengendali-pengendali bas yang menyediakan bas ke Genting Highlands secara online dengan redBus. Ulasan-ulasan ini adalah maklum balas yang sebenar kerana para penumpang hanya boleh memberi ulasan mereka setelah menamatkan perjalanan.