Bas Express

Bas Express

(Optional)

Bas Ekspres di Malaysia

Ada kalanya menggunakan sistem pengangkutan awam bermakna anda terpaksa melalui perjalanan yang tidak selesa dan memakan masa yang panjang. Kebiasaannya, apabila menggunakan pengangkutan awam, orang awam akan berpendapat ianya suatu pengalaman yang tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, bas ekspres di Malaysia telah berjaya mengubah persepsi ini sepenuhnya. Cepat, selamat, dan selesa, bas-bas ini telah menjadikan perjalanan jarak jauh berasa selesa. Kini, bas-bas di Malaysia ini telah menjadi cara pengangkutan yang paling digemari oleh penumpang. Bukan sahaja bas-bas ekspres ini memenuhi keperluan sebahagian besar penduduk, tetapi juga dari segi ekonomi dan keselamatan.


Bas-bas ekspres di Malaysia bukan sahaja dapat menjadi penyambung antara bandar-bandar di negara ini, tetapi ia juga muncul sebagai mod pengangkutan yang digemari oleh pelancong yang berulang-alik dari negara-negara berdekatan seperti Singapura dan Thailand.


Bas ekspres ini bukan sahaja menjimatkan masa tetapi juga menjimatkan pengguna pengangkutan awam. Bagi pelancong, khususnya, bas ekspres telah menjadi pilihan utama untuk mereka memilih Bas Ekspres di Malaysia kerana pelbagai sebab. Dari aspek keselamatan dan kemudahan, tidak ada mod pengangkutan lain yang dapat mengatasi perkhidmatan bas ekspres. Selain itu, kekerapan bas ini memastikan anda boleh membuat perjalanan pada bila-bila masa tanpa perlu menunggu.


Mengapa Bas Ekspres semakin popular di kalangan penumpang di Malaysia?


Salah satu ciri yang menjadikan bas ekspres ini popular di Malaysia di kalangan penduduk tempatan dan pelancong adalah kerana bas-bas ini menepati jadual mereka dan menawarkan tahap keselesaan yang tinggi kepada setiap penumpang. Juga, anda tidak perlu pergi sendiri menempah tiket dari tempat menaiki bas. Sebaliknya, kemudahan membuat tempahan dalam talian melalui laman web redBus rasmi atau aplikasinya menawarkan kemudahan yang banyak membantu pengguna. Anda boleh merancang perjalanan, menempah tiket dan juga memilih tempat duduk pilihan anda di dalam bas dengan selesa hanya dari rumah atau bilik hotel anda. Terdapat juga beberapa jenis diskaun disediakan dari segi cashback dan kod kupon. 


Bas ekspres amat mematuhi tahap keselamatan dan keselamatan. Oleh itu, apabila anda memilih bas ekspres sebagai mod perjalanan, ia memberi jaminan kepada anda dan keluarga untuk mendapat perjalanan yang selamat. Dari segi kemudahan, banyak bas koc menyediakan sistem hiburan, Wi-Fi di atas bas, dan meja untuk bekerja. Terdapat sistem hiburan LCD peribadi di belakang kerusi di hadapan anda di mana anda boleh menonton filem. Makanan ringan dan minuman juga disediakan di atas kebanyakan bas. Oleh itu, jika dibandingkan dengan mod pengangkutan lain, bas ekspres ini mendapat pujian.


Bas-bas ini dilengkapi dengan ciri-ciri terkini yang memastikan keselesaan dan keselamatan maksimum bagi setiap penumpang. Tempat duduk belakang dengan ruang kaki tambahan memberi anda keselesaan untuk merehatkan badan. Ruang tempat duduk direka agar penumpang tidak perlu berhimpit. redbus.my telah memastikan agar perjalanan anda menaiki bas ekspres seumpama seorang raja.


Pengusaha bas ulang-alik utama


Kini, hampir 80 buah syarikat bas koc beroperasi di lebih daripada 800 laluan di Malaysia dan juga Singapura. Di Kuala Lumpur, dua terminal bas utama terletak di Puduraya Central yang menawarkan perkhidmatan bas ke lokasi utara dan terminal kedua pula dikenali sebagai Terminal Bersepadu Selatan (TBS) untuk bas-bas selatan. Kedua-dua terminal ini adalah yang terbaik apabila dilihat dari segi kemudahan yang disediakan untuk penumpang. Pengguna kemudahan ini juga dapat mengukur perbezaan antara terminal-terminal ini dengan mana-mana lapangan terbang. Plaza membeli-belah, medan selera, bilik air, serta banyak lagi kemudahan lain yang terdapat di terminal ini.Ada beberapa pengendali bas yang telah berjaya menjadi pilihan penumpang disebabkan perkhidmatan mereka yang sempurna. Antara yang terkenal adalah:


  • Transnasional
  • StarMart Express
  • AeroBus
  • Plusliner


Sepanjang perkhidmatan mereka, pengendali bas ini telah memperoleh kepercayaan para penumpang dan membina reputasi yang membanggakan kepada mereka dalam industri ini. Laluan bas utama untuk bas ekspres di Malaysia adalah:


  • Kuala Lumpur ke Singapura
  • Kuala Lumpur ke Pulau Pinang
  • Kuala Lumpur ke Melaka
  • KLIA ke Genting Highlands


Transnasional telah menyediakan kemudahan pengangkutan kepada penumpang selama 30 tahun yang lalu dan terkenal memberikan pengalaman perjalanan yang selamat dan selesa. StarMart memulakan operasi pada tahun 1989 dan menawarkan bas pelatih setiap jam antara Kuala Lumpur dan Singapura. Pada masa ini, mereka mempunyai 280 buah bas yang membawa penumpang setiap hari. AeroBus bermula pada tahun 2007, ia kini telah dikenali sebagai salah satu rangkaian bas terbesar di Malaysia, dan Plusliner menawarkan bas ekspres dalam format tempat duduk 41 dan 69 serta dua tingkat yang juga membawa penumpang ke pelbagai laluan.

Laluan popular di kalangan pengendali bas ekspres ialah:

LaluanAnggaran PerjalananTambang
Penang Komtar ke Cameron Highlands04h 00mMYR 32
Kuala Lumpur ke Singapore04h 50mMYR 45
Klia2 ke Klang01h 00mMYR 13
Shah Alam ke Kuala Perlis05h 50mMYR 53.9

Soalan-Soalan Lazim

Q-1). Apakah Bas Ekpress?
A: Bas Ekspress adalah perkhidmatan bas yang beroperasi pantas antara dua lokasi berbanding perkhidmatan bas biasa. Bas ekpress tidak banyak melakukan hentian atau tidak berhenti langsung dan mengambil laluan yang paling cepat. Hampir kesemua bas ekpress mempunyai kemudahan yang sama seperti bas biasa. Anda boleh lawati laman web redBus untuk mengetahui tentang Ekpress Bas yang digemari dengan lebih lanjut.
Q-2). Berapa banyakkah tempat duduk yang disediakan di dalam bas ekspres?
A: Bas mempunyai pelbagai jumlah tempat duduk bermula dari 40 hingga 70 tempat duduk. Kapasiti tempat duduk adalah berdasarkan keupayaan pengendali pelancongan.
Q-3). Bagaimanakah saya boleh menempah tiket bas ekspres?
A: Tempahan tiket boleh dilakukan secara dalam talian dan mudah dan ringkas. Anda perlu mengakses laman web www.redbus.my. Laman web ini mesra pengguna dan mengandungi setiap maklumat yang anda perlukan dan mungkin yang anda cari. Anda boleh memilih tarikh, laluan, dan masa bas ekspres yang anda kehendaki. Senarai pengendali bas yang menawarkan perkhidmatan pada laluan yang dipilih dipaparkan di laman web ini. Anda boleh membuat pilihan bas yang anda gemari dan membuat pembayaran secara dalam talian. Tiket bas akan dihantar ke alamat e-mel serta nombor mudah alih yang didaftarkan.
Q-4). Yang manakah merupakan bas ekpress paling popular di Malaysia?
A: Antara beberapa pengendali Bas Ekpress di Malaysia adalah Bas Ekpress Aeroline Malaysia, 707-Express, Aerobus Express, Airport Coach Express, Causeway Link Express, Cepat Express, City Express, Five Star Express, InterCity Express, Mayang Sari Express, Ekspres Perdana, and Plusliner Express.
Q-5). Adakah bas ini bergerak tepat pada masanya?
A: Ya, bas-bas ini bergerak mengikuti waktu yang tepat dan ia tidak melayan permintaan dari penumpang yang mungkin menyebabkan kelewatan jadual bas.
Q-6). Adakah ruang untuk bagasi saya disediakan?
A: Ya, bas-bas ekspres mempunyai tempat penyimpanan bas yang mencukupi untuk menyimpan bagasi setiap penumpang. Barang-barang anda dijamin selamat di ruang bagasi. Terdapat juga ruang kaki yang luas di dalam bas.
Q-7). Adakah makanan dihidangkan di dalam bas ekspres?
A: Ya, kebanyakan bas menyediakan makanan. Walau bagaimanapun, anda perlu menyemaknya sebelum membuat tempahan. Ia berbeza di antara satu operator bas ke bas yang lain. Semua butiran akan ditentukan di laman web redBus.
Q-8). Bolehkah saya menjadualkan semula tiket bas saya dengan aplikasi redBus?
A: Kebanyakan pengendali yang berada di dalam senarai redBus memberi pilihan untuk “Tukar jadual” atau “Batal” tiket bas kepada pelanggan mereka. Anda boleh memeriksa dalam talian atau menghubungi pengendali secara terus sebelum membeli tiket secara dala talian.
Q-9). Adakah terdapat bas ekpress yang membawa penumpang ke KLIA?
A: Ya, terdapat beberapa pengendali yang menyediakan perkhidmatan bas ke KLIA. Antara beberapa pengendali tersebut adalah Aerobus, Koc Lapangan Terbang, Transnasional, YoYo Express, Trans MV Express, and Golden Coach Express. Terdapat banyak pengendali bas yang beroperasi di laluan menghala ke KLIA. Lawati laman web redBus Malaysia atau muat turun aplikasi redBus hari ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jarak masa perjalanan, tambang, waktu pelepasan dan ketibaan, kemudahan yang disediakan dan lain-lain.
Q-10). Adakah bas ekpress lebih mahal berbanding bas biasa?
A: Ya, tiket untuk bas ekpress biasanya lebih mahal berbanding harga tiket bas biasa.

JANJI KAMI

PENJADUALAN SEMULA TIKET
Anda tidak dapat meneruskan perjalanan yang dirancang? Jangan risau, anda lihat butang penjadualan semula sebelum anda memilih syarikat bas? Anda bijak, cari butang pulangan semula sebelum memilih syarikat bas.
TIKET-M
SMS Tiket-Mudah Alih adalah sah digunakan untuk perjalanan. Pilihlah untuk transaksi tanpa kertas dan perjalanan pintar. Cari ikon Tiket-M sebelum membuat pilihan syarikat bas.
TRANSAKSI PEMBAYARAN SELAMAT
redBus mempunyai standard keselamatan paling tinggi dan menyimpan maklumat serta pembelian anda dengan selamat dan terjamin.
PILIHAN
80+ Syarikat bas dan 800+ laluan diseluruh Malaysia & Singapura.