Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
CUR
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Bas Dari Kuala Lumpur ke Hat Yai


Perkhidmatan Bas Kuala Lumpur ke Hat Yai

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
10 jam 15 minit
Kuala Lumpur
Hat Yai
2
MYR 80.00

Jarak dengan Bas Kuala Lumpur ke Hat Yai

Bas Terawal
:
08:00
Bas Terakhir
:
21:00

Jadual Bas dan Harga Kuala Lumpur ke Hat Yai

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
Kesatuan Express 08:00 21:00 10 jam 15 minit HARGA PANDANGAN

Soalan Lazim

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

A: Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket Kuala Lumpur ke Hat Yai?

A: Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas Kuala Lumpur hingga Hat Yai semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

A: Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Kuala Lumpur ke Hat Yai?

A: Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas Kuala Lumpur ke Hat Yai di platform redBus?

A: Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas Kuala Lumpur hingga Hat Yai adalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.

Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.


Bas Kuala Lumpur ke Hat Yai

Cara pengangkutan yang paling menjimatkan untuk mengembara dari KL ke Hatyai adalah dengan bas. Selain itu, menaiki bas dari Kuala Lumpur ke Hat Yai adalah lebih mudah kerana lokasi pengambilan dan penghantaran adalah di kawasan bandar Kuala Lumpur dan Hat Yai. Sebaliknya, penerbangan adalah kurang mudah kerana kedua-dua lapangan terbang bandar tersebut jauh dari pusat bandar. Selain kemudahan, jalan yang menghala ke Hat Yai memang memukau. Pemandangan semula jadi yang indah dari Kuala Lumpur ke Hatyai merupakan pemandangan yang menakjubkan!

Perjalanan dari KL ke Hatyai biasanya mengambil masa sehingga 7-8 jam. Walau bagaimanapun, tempohnya bergantung pada keadaan lalu lintas. Jarak yang ditempuh oleh bas dari Kuala Lumpur ke Hatyai adalah lebih kurang 530-540 kilometer.

Tentang Kuala Lumpur

Kuala Lumpur adalah salah satu bandar yang paling diidamkan di Malaysia. Ia adalah ibu kota moden negara ini, terletak di barat-tengah Semenanjung Malaysia. Ia terletak kira-kira 25 batu di timur pelabuhan laut iaitu Pelabuhan Kelang. Kuala Lumpur juga dianggap sebagai kawasan bandar terbesar di Malaysia dan begitu juga pusat kebudayaan, komersial dan pengangkutannya.

Ramai orang tertarik ke bandar yang indah ini dengan gaya hidup, pusat membeli-belah yang hebat, masakan terkemuka, pantai yang bersih, ekonomi yang berkembang pesat, pendidikan yang baik dan kehidupan malam yang meriah. Bagi kebanyakan pelancong dan pengembara, bandar ini masih menjadi permata tersembunyi. Bandar ini dikurniakan kekayaan dan keindahan semula jadi serta penuh dengan sejarah. Kuala Lumpur mempunyai beberapa tarikan yang luar biasa.

Tentang Hat Yai 

Hat Yai (juga dieja Haad Yai atau Had Yai) adalah sebuah bandar di selatan Thailand berhampiran dengan sempadan Malaysia. Ia terletak 588 batu (946 kilometer) di Selatan Bangkok. Ia adalah bandar utama di wilayah Songkhla dan juga merupakan sebahagian daripada Kawasan Metropolitan Hat Yai-Songkhla, yang merupakan kawasan metropolitan ketiga terbesar di negara ini dan yang terbesar di selatan.

Sebahagian besar pengunjung ke Hat Yai tertarik untuk ke pasar malam dan menikmati makanan jalanan di bandar ini, yang terdapat di sekitar permata selatan Thailand. Iklim di Hat Yai adalah sama ada hujan atau kering. Musim hujan berlangsung dari Januari hingga April, manakala musim kering adalah dari Mei hingga Disember. Hat Yai ialah syurga untuk penggemar shopping dan destinasi ideal untuk penggemar makanan.

Aktiviti untuk dilakukan di Hat Yai 

Hat Yai adalah syurga untuk semua pengunjung kerana ia mempunyai sesuatu untuk ditawarkan kepada semua orang! Lebih-lebih lagi, jika anda dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Hatyai, jalan raya dan pemandangannya sungguh memukau. Hakikatnya, anda boleh merasai pengalaman terbaik Thailand di sini. Berikut adalah beberapa aktiviti terbaik untuk dilakukan di bandar ini -

 • Khuan Chedi: Pemandangan yang tidak boleh dilepaskan di Hat Yai ialah Khuan Chedi, sebuah gunung yang megah dan indah. Ia berdiri pada ketinggian 900 meter. Kembara ke puncak gunung dan nikmati pemandangan yang menakjubkan.
 • Namtok Ton Nga Chang: Apabila kita berbicara tentang keajaiban semula jadi Hat Yai, tidak sah jika kita tidak menyebut tentang Namtok Ton Ngo Chang. Ia adalah air terjun ajaib yang juga dikenali sebagai Air Terjun Gading Gajah. Ton Nga Chang ialah air terjun tujuh tingkat yang dianggap sebagai salah satu air terjun yang paling menawan di Selatan Thailand. Setiap aras air terjun tersebut akan mempesonakan anda lebih daripada aras yang sebelumnya.
 • Pasar Terapung: Terdapat begitu banyak pasar yang menakjubkan di Hat Yai. Pasar Terapung Khlong Hae, pasar terapung pertama dan satu-satunya di selatan Thailand, adalah koleksi bot-bot yang diletakkan di tepi terusan yang menjual pelbagai barangan, termasuk makanan Thai, makanan ringan dan cenderahati serantau yang indah.
 • Kereta Kabel Hat Yai: Kereta kabel ini naik dari patung Buddha gergasi ke kuil Erawan, yang menempatkan kuil Buddha empat muka, di mana penyembah menyalakan mercun Cina dan membuat hadiah pinggan buah 100B. Di sini, pemandangan panorama Wilayah Songkhla adalah amat menakjubkan.

Masa Terbaik Untuk Melawat Hat Yai

Bulan terbaik untuk melawat Hat Yai ialah Januari, Februari, Mac, November dan Disember. Cuaca pada bulan Februari dan Mac adalah amat cantik. Musim di mana Hat Yai menyaksikan jumlah maksimum pelancong ialah musim Disember.


Perkhidmatan Bas antara Kuala Lumpur dan Hat Yai 

Terdapat beberapa bas yang membuat perjalanan dari Kuala Lumpur ke Hat Yai. Ia dianggap sebagai salah satu pilihan yang paling mudah dan tidak rumit untuk sampai ke Hat Yai. Dari Kuala Lumpur, perjalanan bas ke Hat Yai mengambil masa lebih kurang 7-8 jam. Beberapa syarikat bas menawarkan perkhidmatan ini. Kira-kira 11 bas beroperasi di sepanjang laluan ini, memastikan keselesaan setiap penumpang. Tiket bas Hatyai boleh dibeli dengan harga minimum RM61. Semua bas mempunyai bahagian dalaman yang bersih dan tempat duduk yang selesa. Terdapat tiket bas online tersedia jika anda ingin mengelakkan kerumitan proses tempahan tiket di kaunter tiket.

Bandar Hat Yai adalah destinasi terkenal untuk pelancong dan pembeli. Ramai orang berkunjung ke sana kerana kemudahan menaiki bas dari Kuala Lumpur. Selain itu, ia adalah salah satu bentuk pengangkutan yang paling berpatutan dan praktikal.


Tempat Bertolak dan Tempat Menurunkan Penumpang

Kebanyakan bas melalui kawasan menaiki bas utama Kuala Lumpur. Sebahagian daripadanya adalah -

 • Hentian Duta
 • Kepong
 • TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

Penumpang dibenarkan turun di lokasi penghantaran pilihan mereka. Terminal Bas Hatyai dan Haytai Songhkhla adalah beberapa stesen bas Hatyai yang penting. Walau bagaimanapun, tempat menaiki bas mungkin berbeza mengikut pengendali bas. Oleh itu, anda disarankan untuk menghubungi pengendali bas anda untuk maklumat lanjut.

Bas yang melalui laluan Kuala Lumpur dan Hat Yai disediakan dalam gred SVIP dan VIP. Semua model bas yang melalui laluan ini memberikan penumpang mereka keselesaan yang terbaik.


Syarikat Bas Popular dari Kuala Lumpur ke Hat Yai 

Beberapa pengendali bas menawarkan perjalanan yang mudah ke Hatyai. Beberapa nama yang terkenal adalah

 • Alisan Golden Coach
 • Suasana Tony Coach
 • Konsortium
 • Hatyai Intertop
 • Sri Maju
 • Suasana Edaran.

PENGENDALI BAS TERBAIK
 • Kesatuan Express

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Kuala Lumpur ke Hat Yai di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.

Sekarang, anda juga boleh menempah tiket Bas Kuala Lumpur ke Hat Yai secara global dengan kami di sini - https://www.redbus.com/bus-ticket/kuala-lumpur-to-hat-yai

dan Sepanyol di sini - https://www.redbus.com/es-419/pasajes-de-bus/kuala-lumpur-a-hat-yai

JAMINAN REDBUS

 • PROMOSI YANG MENARIK
  Nikmati diskaun setiap kali anda menempah tiket dengan kami
 • PILIHAN YANG DIPERCAYAI
  Lebih 17 juta pelanggan yang berpuas hati seluruh dunia
 • PILIHAN BAS YANG PELBAGAI
  Lebih dari 80 operator bus menghubungi lebih 800 laluan seluruh Malaysia dan Singapura
 • PENJADUALAN SEMULA YANG MUDAH
  Ubah tarikh dan masa perjalanan anda dengan mudah

Tawaran Tiket Kuala Lumpur ke Hat Yai

redBus memberikan tawaran dan potongan harga yang luar biasa kepada pelanggannya semasa membuat tempahan online tiket bas. Pelanggan dapat menikmati potongan hingga 50% pada tiket bas Kuala Lumpur ke Hat Yai mereka. Pilih mana-mana bas yang ada di laluan bas Kuala Lumpur ke Hat Yai dan jadikan perjalanan anda sangat berpatutan dengan meraih potongan sehingga 50% untuk online tiket bas .

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: /offers Do you want to exit reschedule flow?

¡