Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
CUR
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Bas Dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu


Perkhidmatan Bas Kota Bharu ke Kuala Terengganu

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
2 hours 54 mins
Kota Bharu
Kuala Terengganu
14
MYR 15

Jarak dengan Bas Kota Bharu ke Kuala Terengganu

Bas Terawal
:
08:30 AM
Bas Terakhir
:
10:00 PM
Jarak
:
160 km
Syarikat Bas
:
5

Jadual Bas dan Harga Kota Bharu ke Kuala Terengganu

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
Sani Express 01:30 PM 11:30 PM 3 jam 54 minit
HARGA PANDANGAN
Mayang Sari Express 09:30 AM 08:30 PM 0 jam 0 minit
HARGA PANDANGAN
SP BUMI 08:00 AM 09:00 PM 10 jam 0 minit
HARGA PANDANGAN
Ekspres Mutiara 09:30 AM 10:30 PM -22 jam -31 minit
HARGA PANDANGAN
Transnasional 08:45 AM 07:15 PM 2 jam 0 minit
HARGA PANDANGAN

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket bas online di Malaysia?

Anda boleh menempah bas pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket bas anda dalam masa beberapa minit sahaja.

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu?

Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket Kota Bharu ke Kuala Terengganu?

Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas Kota Bharu hingga Kuala Terengganu semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.

Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas Kota Bharu ke Kuala Terengganu di platform redBus?

Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas Kota Bharu hingga Kuala Terengganu adalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.

Bagaimanakah saya boleh mendapat tambang bas yang murah dengan bas Kota Bharu ke Kuala Terengganu?

redBus menawarkan kemudahan ‘pas bas’ untuk bas-bas Kota Bharu ke Kuala Terengganu beberapa pengendali bas tertentu. Jika anda menggunakan perkhidmatan pengendali bas tertentu ini, dan anda kerap menggunakan laluan ini, anda boleh mendapat diskaun hebat untuk perjalanan bas anda dengan mendapatkan pas bas redBus.

Apa itu pas bas redBus?

Mereka yang menggunakan pas bas redBus boleh jimat hingga 25% untuk perjalanan mereka. Pas bas ini terpakai untuk bas-bas pada laluan dan pengendali bas tertentu. Untuk menggunakan pas ini dengan sepenuhnya, anda boleh memilih laluan, pengendali bas, pilih bilangan perjalanan dan membayar tambang diskaun satu kali. Pas ini boleh digunakan dengan mudah pada tarikh perjalanan.


Bas Kota Bharu ke Kuala Terengganu

Bas dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu Menjelajahi perjalanan yang selesa dengan bas yang memenuhi keperluan anda, sama ada untuk perjalanan mewah, perkhidmatan ekspress, atau pilihan bajet. Rasai keselesaan memesan bas dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu secara atas talian di redBus, menjimatkan masa dan usaha anda. Temui kemudahan tempahan tiket bas online atas, harga tiket yang berdaya saing, dan jadual yang fleksibel, semuanya dalam satu tempat.Bas menyediakan cara pengangkutan yang mudah, menawarkan fleksibiliti dan kemudahan capaian. Perjalanan dengan selesa dengan ruang kaki yang luas, tempat duduk boleh berehat, dan bas berhawa dingin, memastikan perjalanan yang santai dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu. Anda boleh semak kemudahan-kemudahan tersebut apabila membeli tiket bas di platform redBus. Selain itu, gunakan pelbagai penapis dan pilih dari pelbagai pengendali bas. Jadikan hati anda tenang, kerana pengendali bas rakan kongsi kami mengutamakan keselamatan dan mematuhi semua protokol yang diperlukan, memastikan anda berperjalanan dengan aman dan selamat.

Bass dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu

Laluan bas untuk perjalanan dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu merupakan sebuah laluan bas yang terkenal meliputi jarak sejauh 155 km. Ramai orang berulang-alik di antara dua bandar ini. Bas dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu boleh melakukan perjalanan menggunakan pelbagai jalan. Laluan 3684 adalah laluan yang paling biasa digunakan, tetapi sesebuah bas boleh juga mengambil jalan ini melalui Jalan Kampung Raja - Kampung Che Salamah / Laluan 3684. Sesebuah bas dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu mengambil masa lebih kurang empat jam untuk melengkapkan perjalanan ini. 

Bas-bas pada laluan bas ini menawarkan pelbagai kemudahan di dalam bas seperti penghawa dingin, tempat duduk yang boleh disandarkan ke belakang, ruang untuk bagasi, lampu untuk membaca dan poin mengecas. Bas-bas juga mempunyai pintu keluar kecemasan dan pengawasan CCTV untuk memastikan perjalanan yang selamat. Anda boleh membeli tiket bas secara online untuk bas bagi laluan ini di redBus.

Tentang Kota Bharu

Ibu negeri Kelantan, Kota Bharu ialah sebuah bandar yang terkenal di Malaysia. Kota Bharu ialah tempat terletaknya Istana Diraja Kelantan di bahagian timur laut Semenanjung Malaysia. Bandar Kota Bharu menjadi tempat banyak masjid yang tersergam indah didirikan. Masjid-masjid ini mempunyai seni bina yang mengagumkan dan penting dari sudut sejarah. Bandar ini merupakan sebuah destinasi pelancongan memandangkan ia menjadi pintu gerbang ke Pulau Perhentian yang mempunyai pemandangan yang cantik, terletak di Daerah Besut. Kota Bharu terkenal dengan muzium dan bangunan diraja. Kebanyakan kerabat diraja masih lagi menetap di bangunan-bangunan diraja lama di bandar ini. Bandar ini juga menjadi tarikan pelancong disebabkan oleh pantai-pantai yang menakjubkan di tempat ini.

Tentang Kuala Terengganu

Kuala Terengganu merupakan salah satu antara negeri yang terkemuka bagi ekonomi di Semenanjung Malaysia. Ia seringkali dianggap sebagai pintu gerbang ke tempat-tempat yang menjadi tarikan popular di negeri Terengganu. Dengan keluasan seluas 233 batu persegi, bandar ini mempunyai gabungan budaya dan sejarah yang unggul di samping menjadi tarikan pelancong sebagai tempat berehat dan bersantai.

Bandar Kuala Terengganu ialah ibu negeri diraja dan ia juga merupakan sebuah hab ekonomi bagi negeri Terengganu. Bandar ini berada di bahagian utara pantai timur Malaysia dan menarik orang ramai melalui perniagaan dan pelancongan dari seluruh dunia. Walaupun ia adalah sebuah kawasan bandar, Kuala Terengganu juga mempunyai kawasan penempatan lama seperti Pekan Cina, di sini pelancong boleh menerokai dengan lebih lanjut mengenai warisan dan budaya bandar ini.

Adakah anda mencari tiket bas dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu yang menjimatkan?

Dapatkan tiket bas dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu pada harga mampu milik di laman web redBus atau di aplikasi mudah alihnya.

Kenapa pilih redBus untuk perjalanan anda?

redBus adalah di antara platform penempahan tiket bas secara online yang paling dipercayai di dunia. Di platform ini, anda boleh menempah tiket bas dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu pada kadar tambang yang terbaik dan menikmati pelbagai diskaun. Di redBus, pengguna boleh membuat perbandingan antara bas sebelum membeli tiket, membaca ulasan dan penilaian, membuat pembayaran secara online, dan banyak lagi. Platform ini turut menyediakan perkhidmatan pelanggan 24 jam dan 7 hari seminggu.

Cuaca di Kuala Terengganu

Kebiasaannya, Kuala Terengganu mempunyai iklim panas dan lembap sepanjang tahun. Suhu biasanya berkisar di antara 25 dan 35 darjah Celsius. Musim tengkujuh adalah dari bulan Oktober hingga Januari. November dan Disember adalah bulan yang paling basah di Kuala Terengganu, dengan lebih daripada 550mm setiap inci hujan.

Tempat penginapan di Kuala Terengganu

Kebanyakan pelancong dari segenap pelusuk di Malaysia akan berkunjung ke Kuala Terengganu. Terdapat banyak hotel untuk memenuhi keperluan penginapan mereka. Di antara kawasan menarik untuk menginap ialah di Pulau Duyong, Chinatown, Jalan Bandar dan Pasir Panjang.

Hidangan yang disyorkan di Kuala Terengganu

Di antara makanan yang lazat untuk dicuba di Kuala Terengganu ialah -

 • Ketupat sotong
 • Keropok lekor
 • Laksam
 • Nasi dagang
 • Nasi lemak
 • Nasi kunyit

Anda boleh mencuba pelbagai juadah tempatan di gerai jalanan, kafe dan restoran di Kuala Terengganu.

Aktiviti di Kuala Terengganu

Di antara aktiviti menarik di Kuala Terengganu adalah -

 • Berehat dan menikmati keindahan pantai
 • Berjalan-jalan di Chinatown
 • Menerokai rumah peninggalan warisan
 • Bersiar-siar di bandar dengan bas Cas Ligas

Tempat untuk dikunjungi di Kuala Terengganu

Di antara tempat tarikan pelancong yang popular di Kuala Terengganu termasuk:

 • Masjid Kristal: Masjid Kristal terletak di dalam Taman Warisan Islam dan dibina daripada kaca, kristal dan besi, yang membuatkan bahagian luar masjid ini kelihatan mengagumkan.
 • Pantai Batu Buruk: Pantai Batu Buruk ialah pantai pasir putih di Kuala Terengganu. Pantai ini sesak pada waktu petang ketika pelancong dan penduduk tempatan bersiar-siar sambil berjalan kaki di pantai atau bermain layang-layang.
 • Pekan Cina: Pekan Cina di Kuala Terengganu, juga dikenali sebagai Kampung Cina, merupakan salah satu kawasan penempatan Cina yang tertua di Malaysia dan mempunyai banyak kedai-kedai yang menjual makanan jalanan yang enak.
 • Arca Penyu: Arca Penyu, terletak di lorong kecil di Pekan Cina, diperbuat daripada mozek yang berwarna-warni dan anda boleh membaca tentang penyu dan kisah penduduk tempatan menjaga penyu-penyu ini apabila penyu-penyu ini datang melawat.
 • Pantai Teluk Kalong: Pantai Teluk Kalong di Kuala Terengganu menawarkan pemandangan yang menakjubkan pada waktu matahari terbit dan mempunyai beberapa tempat peranginan (resort) yang menawarkan penginapan untuk anda berehat dan bersantai di kawasan dermaga bandar ini.

Pilihan pengangkutan di Kuala Terengganu

Terdapat banyak kemudahan pengangkutan awam sebaik sahaja anda tiba di Kuala Terengganu. Anda boleh bergantung kepada penggunaan teksi dan bas tempatan untuk bersiar-siar di sekitar tempat ini. Jangan lupa untuk menaiki bas Cas Ligas yang popular yang akan membawa anda merentasi laluan warisan di bandar ini.

Masa sesuai untuk mengunjungi Kuala Terengganu

Masa yang terbaik untuk melawat ke Kuala Terengganu adalah pada bulan Februari atau bulan Mac. Anda juga boleh melawat ke Kuala Terengganu pada bulan Januari semasa Tahun Baru Cina. Jika anda berada di sini pada pertengahan tahun, di sekitar bulan Mei, anda akan dapat melihat sambutan perayaan untuk Hari Raya.

Tambang bas dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu

Tambang bas dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu adalah di antara RM15 dan RM20.

Syarikat bas yang popular dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu

Tempat Perlepasan dan Ketibaan

Tempat Perlepasan di Kota Bahru

 • Koata Bahru

Tempat Ketibaan di Kuala Terengganu

Hentian Bas Mpkt

Kuala Terengganu

PENGENDALI BAS TERBAIK
 • operator-logo
  Sani Express
 • operator-logo
  Mayang Sari Express
 • operator-logo
  SP BUMI
 • operator-logo
  Ekspres Mutiara
 • operator-logo
  Transnasional
 • operator-logo
  Adik Beradik

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Jangan risau, jika anda tidak berada di Malaysia ketika ini. Tempahan tiket bas dalam talian dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu untuk para pelancong Antarabangsa amat mudah dengan redBus. Segeralah ke pautan berikut dan mula tempah tiket anda -https://www.redbus.com/bus-ticket/kota-bharu-to-kuala-terengganu

Yang lebih menarik, para pelancong yang bertutur dalam Bahasa Sepanyol boleh membuat tempahan Kota Bharu ke Kuala Terengganu Autobús, menyemak harga dan jadual tiket Kota Bharu ke Kuala Terengganu Autobús dengan mengklik pautan ini - https://www.redbus.com/es-419/pasajes-de-bus/kota-bharu-a-kuala-terengganu

Imej Pengendali Bas Terunggul


  Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

  Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.

  Diskaun sehingga 50% untuk Tiket Bas Online

  Elakkan beratur panjang di terminal bas dan tempah tiket bas online dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu. Nikmati penjimatan sehingga 50% untuk tiket bas online di Malaysia dengan menggunakan kod promosi MYNEW*.

  Ketahui lebih lanjut tentang tawaran menarik seperti itu - Promosi redBus

  *Syarat & Syarat dikenakan!


  Do you want to exit reschedule flow?

  ¡