Bas Klia2

Cari Klia2 Tiket Bas

(Pilihan)

Klia2 Tiket Bas

Tiket Bas Klia2

Kuala Lumpur International Airport dimiliki oleh Malaysia Airports (MAHB) Sepang Sdn Bhd dan terletak sejauh 50 km dari Malaysia. Ia membawa lebih kurang 35 juta penumpang dan sehingga 1.2 juta tan kargo setiap hari, menjadikannya salah satu lapangan terbang paling sibuk di Malaysia. Lapangan terbang ini mempunyai dua terminal - KLIA1 dan KLIA2, masing-masing terletak kira-kira 1.5 km antara satu sama lain. KLIA2 merujuk kepada terminal kedua, yang dikendalikan oleh AirAsia. Pelancong yang mendarat di Subang Sky Park (SZB) di Terminal 3 akan mengambil masa sekitar 45 minit untuk sampai ke KLIA2.

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dibuka secara rasminya pada 27 Jun 1998. Lapangan terbang ini mempunyai tiga landasan selari antara satu sama lain, dan pergerakan pesawat dikesan oleh dua Menara Kawalan Udara (ATC) yang terletak berdekatan kawasan ini. Tujuan utama KLIA2 dibina adalah untuk mengendalikan syarikat penerbangan tambang mudah dan telah dirasmikan 2 Mei 2014. Terdapat 68 pintu pelepasan berserta dengan lebih dari 22 kedai pelbagai barangan di dalam terminal, dengan keluasannya adalah merangkumi 257.845 meter persegi. Gateway@KLIA merupakan kompleks membeli-belah bersepadu yang dihubungkan terus ke bangunan terminal KLIA2. Pusat pengangkutan disediakan di dalam kompleks yang menyediakan perkhidmatan teksi, kenderaan sewa, serta pilihan pengangkutan peribadi.

Perjalanan ke KLIA2

KLIA Express menyediakan perkhidmatan tanpa henti dari Stesen KL Sentral ke Stesen KLIA, yang mana ianya mengambil masa sekitar 28 minit. Perkhidmatan kereta api disediakan untuk penumpang yang ingin ke bandar dengan harga yang berpatutan. Tiket boleh dibeli di Tingkat 2 pintu gerbang yang terletak di kedai KLIA2. Skybus mengadakan perjalanan yang kerap antara KL Sentral ke KLIA2 dengan harga tiket yang berpatutan iaitu dalam purata RM 11.00. Coach ini berhawa dingin sepenuhnya dan ia mempunyai ruang bagasi yang mencukupi, ditambah pula dengan bas yang taja secara rasmi oleh AirAsia, menjadikannya suatu kelebihan. Bas pertama bertolak sekitar jam 5 pagi manakala bas terakhir pula berlepas sekitar jam 2:45 pagi. Untuk ke TBS dari KLIA2, penumpang boleh menempah tiket bas melalui redBus.

Operator Bas Paling Popular di KLIA2

KLIA2 merupakan hab pengangkutan yang mana bas bergerak setiap hari untuk kedua-dua laluan domestik dan rentas negeri. Perkhidmatan bas ke bandar sentiasa ada secara tetap dari lapangan terbang di terminal, dan menghubungkan destinasi utama seperti KL Sentral, 1 Utama Shopping Centre, Petaling Jaya, Pudu Sentral, Jalan Ipoh, Sitiawan, dan Teluk Intan. Untuk menaiki bas KLIA2 ke bandar, SkyBus merupakan operator bas popular yang menyediakan perkhidmatan bas ulang-alik. Tiada bayaran apabila membuat tempahan untuk menaiki bas ke KLIA2.

Operator bas paling popular yang menyediakan perkhidmatan pengangkutan dari terminal KLIA2 ke destinasi lain adalah seperti:

● Skybus

● Jetbus

● Airport Liner

● Airport Coach

● Aerobus

● Yoyo Bus

● Star Shuttle

● Starmart Express

● Transnasional

Kemudahan Yang Terdapat di KLIA2 Untuk Penumpang

KLIA2 menawarkan pelbagai kemudahan moden kepada penumpang agar menjadikan waktu penantian mereka selesa sementara menunggu waktu penerbangan mereka tiba. Sama ada untuk menikmati minuman ringan, menunggu penerbangan di ruang istirahat KLIA2, atau sekadar menikmati hiburan, lapangan terbang ini menyediakan banyak perkhidmatan yang mampu mengisi masa penumpang sambil berehat. Pembelian barangan di lapangan terbang ini adalah bebas cukai, dan terdapat banyak kedai di mana penumpang dapat membeli cenderamata tempatan dan luar negara.

Berikut adalah senarai kemudahan yang anda boleh nikmati sambil menunggu.

Mesin ATM

Terdapat beberapa buah mesin ATM di dalam terminal KLIA2. Sekiranya anda memerlukan wang tunai dalam mata wang Malaysia untuk bersiar-siar di bandar, anda boleh mencuba mesin ATM dari bank seperti Affin Bank, AmBank, CIMB, Hong Leong Bank, Maybank, dan RHB.

Perkhidmatan Bagasi

Keutamaannya adalah untuk menjaga keselamatan barang anda semasa dalam perjalanan pergi dan balik dari lapangan terbang. Di Ruang Pelepasan yang terletak di dalam bangunan Terminal Utama, terdapat Kaunter Membungkus Bagasi, yang dikendalikan oleh Super Strap Enterprise. Kaunter ini dibuka 24x7, dan di samping itu, terdapat dua kaunter bagasi berlebihan yang terletak di Ruang Perlepasan di dalam bangunan terminal utama.

WiFi Percuma

KLIA2 mempunyai perkhidmatan WiFi percuma yang tersedia untuk orang ramai di terminal. Rangkaian WiFi yang meluas bermula dari KLIA ke KLIA2, ini menjadikannya sangat mudah diakses di mana sahaja tidak kira dari terminal penumpang tersebut berada.

Kaunter Tukaran Wang Asing

Terdapat kaunter tukaran wang asing di dalam bangunan terminal kedua dan beberapa lagi di Terminal Perhubungan serta bangunan terminal utama. Kaunter ini dikendalikan oleh bank utama seperti Maybank, CIMB, RHB, Bank Islam, dan Kuwait House of Finance.

Bilik Penjagaan Bayi

Bilik penjagaan bayi memberi kemudahan untuk menguruskan keperluan penjagaan bayi penumpang. Bilik-bilik ini dilengkapi dengan kerusi bayi, tempat tidur bayi, dan singki.

Kiosk Maklumat

Kiosk maklumat merupakan sebuah tempat yang menyediakan maklumat kepada pelancong dan menolong mereka bergerak dengan mudah di sekitar kawasan lapangan terbang. Ia terletak di beberapa kawasan di dalam terminal dan menyediakan bantuan di kawasan yang mudah dijumpai oleh orang ramai.

Kelebihan Menempah Tiket Bas Pergi dan Balik dari KLIA2 dengan redBus

Penumpang tidak perlu ke terminal untuk menempah tiket bas ke KLIA2. redBus telah memudahkan urusan menempah tiket bas secara online dengan hanya beberapa klik sahaja. Terdapat banyak operator bas, dan penumpang dapat membandingkan harga di aplikasi atau laman web sebelum membuat keputusan untuk menempah tempat duduk mereka sebelum memulakan perjalanan. Aplikasi ini berfungsi 24X7, dan bantuan dari khidmat pelanggan sentiasa tersedia, ini bermaksud anda juga boleh membuat tempahan tiket bas pada lewat malam.

Tempah Tiket KLIA2 dengan redBus

Menempah tiket di redBus semudah beberapa klik sahaja. Ini yang perlu anda lakukan:

  • Lawati laman web kami atau guna aplikasi redBus di telefon anda
  • Log masuk menggunakan maklumat e-mel atau akaun media sosial anda
  • Pilih tarikh berlepas, destinasi perjalanan dan dari mana anda akan bertolak
  • Pilih operator bas dari senarai pilihan yang disediakan
  • Guna fungsi saringan untuk mengecilkan pilihan anda
  • Apabila anda berpuas hati dengan harganya, sahkan tempat duduk anda
  • Bayar secara online melalui kaedah pembayaran yang berbeza untuk melengkapkan pembelian
  • Anda akan mendapat tiket yang dihantar melalui e-mel bersama dengan maklumat perjalanan

Itu sahaja! Kini anda telah bersedia untuk membuat perjalanan dengan redBus!


Alamat Klia2

Level 2, KLIA2 Arrival Lane, 64000 Sepang, Selangor, Malaysia

Telefon: 60 3-8777 7000

Tawaran pada Tiket Bas Klia2

Perjalanan ke dan dari Klia2 dengan bas sekarang lebih berpatutan berbanding sebelumnya. Pelanggan boleh menikmati potongan harga sehingga 20% untuk tiket bas Klia2. Pilihlah dari banyak senarai bas yang tersedia ke dan dari Singapura dan dapatkan potongan hingga 20% untuk tempahan online tiket bas! Klia2 bas boleh didapati dengan harga yang paling berpatutan dalam beberapa klik di redBus .

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 

Klia2 Menempah Tiket Secara Dalam Talian

Bas yang membawa penumpang di Klia2 boleh dijadikan pilihan perjalanan oleh ramai orang. Menempah tiket Klia2 dalam talian adalah mudah, cepat dan boleh ditempah dengan selamat di redbus.my.