Cari Tiket Bas

toggle

Perayaan Kuih Bulan 2023

Festival Mooncake adalah salah satu festival terbesar di Malaysia untuk orang Cina. Perayaan ini disambut pada akhir bulan September atau awal Oktober dan oleh itu disebut juga perayaan pertengahan musim luruh. Festival mooncake adalah perayaan yang menggembirakan bersama keluarga, kue bulan, perarakan, dan tanglung.

Asal dan Sejarah Festival Mooncake

Seperti festival lain, festival kuih bulan juga mempunyai pelbagai kisah yang berkaitan dengannya. Yang paling terkenal di antaranya ialah kisah Hou Yi dan Chang'e. Hou Yi adalah pahlawan hebat yang menembak sembilan dari sepuluh matahari yang terbit di langit untuk mengelakkan orang daripada bencana mereka. Dia diberi hadiah elixir keabadian atas keberaniannya. Hou Yi memberikan obat mujarab kepada isterinya Chang'e untuk disimpan, kerana dia tidak ingin menjadi abadi tanpanya.

Salah seorang perantis Hou Yi, Peng Meng, mengetahui tentang perkara ini. Dia memaksa Chang'e memberikannya ubat mujarab dengan masuk ke rumahnya semasa ketiadaan Hou Yi. Chang'e menolak Peng Meng dan menelan ubat mujarab, dan kemudian pergi ke bulan. Ketika Hou Yi mengetahui kejadian itu, dia berduka untuk isterinya dan menawarkan buah-buahan dan kuih-muih kegemarannya di bulan terbuka. Orang lain bergabung, dan dengan demikian festival bermula.

Variasi lain dari kisah ini menunjukkan bahawa Hou Yi menjadi penguasa yang kejam setelah mengalahkan matahari. Oleh itu, isterinya tidak mahu dia menjadi abadi. Dia minum sendiri ramuan keabadian dan pergi ke bulan. Pesta bulan adalah ucapan terima kasih oleh orang-orang kepada Chang'e kerana menyelamatkan mereka dari zalim. 

 

Menurut kisah lain, sejarah festival ini bermula pada zaman dinasti Zhou. Orang-orang dari dinasti Zhou menyembah dan mempersembahkan korban kepada bulan untuk panen yang hebat. Ini dilakukan pada musim pertengahan musim luruh dan menjadi terkenal selama dinasti Tang dan Song ketika orang kaya mulai mengadakan pesta, muzik, dan tarian dalam perayaan bulan. Kemudian, pada dinasti Yuan, kuih bulan menjadi sebahagian dari kebiasaan. Orang Cina biasa menghantar pesanan dalam kuih bulan dan mengirimkannya kepada penguasa Mongolia mereka. Seiring berjalannya waktu, ia menjadi festival yang terkenal dalam masyarakat Cina.

Bilakah Festival Mooncake 2023?

Festival mooncake 2023 dinanti-nantikan oleh rakyat Malaysia untuk meraikannya bersama keluarga. Tahun ini, perayaan pertengahan musim luruh akan disambut antara 29 September dan 6th October. Rakyat Malaysia akan dilihat menyalakan tanglung, membeli kuih bulan, melawat kuil dan pusat membeli-belah, dan menghadiri acara perayaan.

Bagaimana Festival Mooncake dirayakan?

Rakyat Malaysia merayakan festival kuih bulan dengan mengunjungi kuil Thean Hou di Kuala Lumpur. Kuil ini dihiasi dengan lampu di sekitar 6 tingkatnya, dan orang-orang menyanyikan doa. Ramai orang juga mengunjungi Pulau Pinang, di mana festival ini disambut dengan penuh semangat dan persembahan. Tarian naga dan singa, mencicipi kuih bulan, dan lain-lain, diadakan di pelbagai tempat, termasuk Kepala Batas, Nibong Tebal, Bukit Mertajam, dan Butterworth. Perbarisan tanglung yang mengagumkan diadakan di Georgetown. Acara perayaan juga berlaku di pelbagai pusat membeli-belah di Malaysia. Orang ramai menuju ke hotel dengan keluarga mereka untuk menikmati hidangan kue bulan dan meraikan festival itu bersama orang tersayang.

Sorotan Festival Mooncake 2023

Perayaan pertengahan musim luruh 2023 membawa banyak kegembiraan dengan dirinya sendiri. Festival ini akan disambut di seluruh negara, dan orang akan bersatu semula dengan keluarga dan rakan mereka. Dua tempat utama yang mesti dikunjungi untuk meraikan festival bulan adalah Kuala Lumpur dan Pulau Pinang. Masyarakat Cina di Kuala Lumpur bersungguh-sungguh untuk perayaan tersebut. Akan ada tarian naga dan singa, seniman dan anak-anak muda melakukan tarian dan lagu, dan pelampung yang membawa Chang'e dan tujuh gadis di karnival tanglung.

Kuil Thean Hou akan dikunjungi oleh banyak orang kerana memberikan doa kepada dewi syurga. Kuil ini akan dihiasi dengan tanglung, dan ukirannya yang rumit akan dimuliakan dengan hiasan. Pertunjukan tanglung festival pertengahan musim luruh juga akan diadakan di kuil.

Orang ramai juga mengunjungi Pulau Pinang untuk festival tanglung bulan. Tempat ini mempunyai penduduk Cina yang dominan, dan perayaan festival di sini menawarkan pengalaman eksotik. Perbarisan tanglung ‘River of Lights’ akan diadakan di Georgetown. Bersama dengan singa dan tarian naga Cina, seseorang juga dapat menikmati pertandingan Wushu di Straits Quay Square.

Bagaimana Mencapai Tempat Festival Mooncake?

Dua tempat utama Festival Mooncake adalah Kuala Lumpur dan Pulau Pinang. Seseorang boleh sampai ke sini melalui bas, kereta api, dan udara. Walau bagaimanapun, bas adalah kaedah terbaik untuk pergi ke tempat-tempat ini.

Laluan paling popular ke dan dari Kuala Lumpuradalah: 

Laluan popular ke dan dari Pulau Pinang adalah: 

Pengendali Bas Popular 

Anda boleh menempah bas dalam talian untuk laluan popular ini atau laluan lain untuk Kuala Lumpur dan Pulau Pinang di redBus. redBus adalah perkhidmatan pelancongan yang paling dipercayai di Malaysia untuk menempah online tiket bas . Anda boleh melayari laman web redBus atau memuat turun aplikasi di telefon pintar anda untuk mendapatkan maklumat mengenai semua laluan dan bas. Untuk menjadi sebahagian daripada perayaan festival kue bulan, tempah tiket anda terlebih dahulu untuk mengelakkan kerumitan pada saat-saat akhir dan nikmati festival ini sepenuhnya.