Tahun Baru Cina 2023

Carian Tahun Baru Cina 2023 Tiket Bas

Pilihan

Tempah Tiket Bas Anda untuk Tahun Baru Cina 2023 Sekarang

Tahun Baru Cina sudah pasti salah satu perayaan terbesar dan paling penting di Malaysia dan negara jiran. Dengan lebih 22.8% penduduk negara ini keturunan pendatang Cina selatan, Malaysia tidak terkecuali dalam sambutan Tahun Baru Imlek. Akibatnya, terdapat tergesa-gesa besar untuk tiket bas dalam talian kerana orang ramai melancong dengan keluarga mereka dari negara lain dan dalam bandar di Malaysia. 2023 akan menandakan permulaan tahun arnab, dan Malaysia telah bersiap sedia untuk meraikannya dengan penuh. Tempah anda tiket bas online untuk Tahun Baharu Cina 2023 hari ini melalui redBus dan berpeluang memenangi diskaun dan tawaran eksklusif.

Tahun Baru Cina 2023

Tahun Baharu Cina ialah pada 22 Januari 2023. Ia akan menandakan permulaan tahun arnab dalam kalendar lunisolar tradisional Cina. Perayaan Tahun Baru Imlek juga sering dirujuk sebagai perayaan Musim Bunga, yang berlaku pada penghujung musim sejuk dan permulaan musim bunga. Malaysia menyambut Tahun Baru Cina dengan penuh semangat kerana negara ini adalah rumah kepada ramai orang dari China. Oleh itu, anda perlu membuat tempahan awal tiket bas online melalui redBus jika anda ingin mengambil bahagian dalam perayaan tersebut.

Sambutan Tahun Baru Cina

Tradisi Tahun Baru Cina yang paling biasa termasuk keluarga yang pulang, berkongsi makanan dan menghabiskan masa bersama. Ia juga merupakan masa dalam setahun apabila nenek moyang diingati dan dihormati bersama dewa-dewa dan orang-orang bersejarah yang lain. Keluarga secara tradisinya mengadakan makan malam perjumpaan pada malam Tahun Baru. Tahun Baharu Cina 2023 akan sama seperti orang ramai yang akan pulang untuk menyambut CNY 2023 bersama keluarga dan orang tersayang. Keluarga membersihkan rumah mereka dengan teliti dan menghiasi pintu dan tingkap dengan hiasan kertas merah. Ia dipercayai sebagai tindakan mengusir roh jahat dan nasib malang serta mengalu-alukan tuah ke rumah seseorang. Malaysia menyambut Tahun Baru Cina seperti negara lain kerana ia menggalakkan sesiapa sahaja dan semua orang untuk mengunjungi "rumah terbuka". Orang ramai menghiasi rumah mereka dan memerhatikan cara tradisional untuk menyambut Tahun Baru.

CNY 2023 akan memulakan tahun arnab, dan orang China akan mendapat cuti tujuh hari untuk meraikan permulaan tahun yang baik ini. Tradisi Tahun Baru Cina diikuti di negara seperti Malaysia, dan Singapura, di mana ramai orang berasal dari Cina. Tahun Baru Cina jatuh pada tarikh yang berbeza; kalendar lunar berubah setiap tahun.

Laluan Bas Popular Semasa Tahun Baru Cina

redBus telah bekerjasama dengan kebanyakan pengendali bas terkenal di Malaysia dan Singapura dan boleh menyediakan senarai bas terbaik untuk perjalanan pilihan anda. Laluan bas paling popular semasa perayaan Tahun Baru Cina di Malaysia termasuk -

Pengendali Bas Popular

Tempah Tiket Bas sekarang dan Dapatkan Diskaun Sehingga 57% Tahun Baru Cina ini

redBus Malaysia menawarkan beberapa diskaun yang luar biasa untuk Tahun Baru Cina.

Gunakan kod ONGBUS semasa menempah tiket dalam talian dan nikmati penjimatan yang luar biasa. Pengguna Baharu boleh menikmati diskaun segera 28.88% sehingga RM6 & 28.88% pulangan tunai sehingga RM10 pada tarikh perjalanan. Pengguna sedia ada boleh mendapat diskaun segera sehingga 18.88% sehingga RM2 & 18.88% pulangan tunai sehingga RM10 pada tarikh perjalanan. 

Jika anda mengambil Firstcoach bas ke Singapura, dengan redBus, anda boleh menikmati diskaun eksklusif 10% sehingga RM3 untuk tiket bas dalam talian.

Nikmati tawaran segera dan diskaun menarik untuk tempahan tiket bas dalam talian dengan redBus di Malaysia.

Jadi, cepat tempah tiket anda untuk sambutan CNY 2023 sekarang!

JANJI KAMI

PENJADUALAN SEMULA TIKET
PENJADUALAN SEMULA TIKET
Anda tidak dapat meneruskan perjalanan yang dirancang? Jangan risau, anda lihat butang penjadualan semula sebelum anda memilih syarikat bas? Anda bijak, cari butang pulangan semula sebelum memilih syarikat bas.
TIKET-M
TIKET-M
SMS Tiket-Mudah Alih adalah sah digunakan untuk perjalanan. Pilihlah untuk transaksi tanpa kertas dan perjalanan pintar. Cari ikon Tiket-M sebelum membuat pilihan syarikat bas.
TRANSAKSI PEMBAYARAN SELAMAT
TRANSAKSI PEMBAYARAN SELAMAT
redBus mempunyai standard keselamatan paling tinggi dan menyimpan maklumat serta pembelian anda dengan selamat dan terjamin.
PILIHAN
PILIHAN
80+ Syarikat bas dan 800+ laluan diseluruh Malaysia & Singapura.

LALUAN TEMPAHAN BAS PALING POPULAR

Select Source:
LaluanTambang (bermula)
Kuala Lumpur ke Singapore45 MYRBook Now
Kuala Lumpur ke Skudai34.1 MYRBook Now
Kuala Lumpur ke Kemaman28 MYRBook Now
Kuala Lumpur ke Machang34 MYRBook Now
Kuala Lumpur ke Mersing32.8 MYRBook Now

TIKET M VS E-TIKET VS TIKET KAUNTER

mticket ialah SMS yang dihantar kepada telefon mudah alih selepas tempahan tiket dibuat.
mticket ialah SMS yang dihantar kepada telefon mudah alih selepas tempahan tiket dibuat.
Ini adalah tiket elektronik yang dikeluarkan dan dihantar ke alamat emel selepas pengesahan tempahan dalam talian dibuat.
Ini adalah tiket elektronik yang dikeluarkan dan dihantar ke alamat emel selepas pengesahan tempahan dalam talian dibuat.
Tiket Kaunter adalah sejenis tiket salinan cetak tiket bas yang anda perlukan sewaktu menaiki bas.
Tiket Kaunter adalah sejenis tiket salinan cetak tiket bas yang anda perlukan sewaktu menaiki bas.

TEMPAHAN TIKET BAS DALAM TALIAN VS TEMPAHAN TIKET LUAR TALIAN

Tempahan bas yang mudah di mana jua dan pada bila-bila masa
Pilihan tempat duduk, jenis bas & syarikat pengendali yang banyak.
Tawaran hebat dan pulangan wang dari tempahan tiket
Faedah unik untuk pilihan tempat duduk wanita
Bantuan Mesra Pelanggan 24/7
Kerumitan untuk bergerak ke kaunter bas & menunggu dalam barisan yang panjang
Kurang pilihan mengikut kesesuaian
Tiada diskaun
Tiada faedah unik untuk wanita
Bantuan kurang mesra pelanggan

Soalan Lazim:

Bagaimanakan cara atau di mana boleh saya tempah tiket bas secara dalam talian di Malaysia?
Tiket bas dapat ditempah dengan pantas dan mudah dengan menggunakan aplikasi atau laman sesawang redBus. Anda hanya perlu memuat turun aplikasi redBus dari setor aplikasi atau log masuk ke www.redbus.my untuk menempah tiket bas anda hari ini. Aturan tempahan adalah mudah dan aplikasi serta laman sesawangnya juga mesra pengguna.
Bagaimana cara untuk saya batalkan tiket bas dalam talian?
Pelanggan boleh hubungi talian +60-330992524 untuk sebarang permohonan pembatalan. Setelah permohonan dibuat, bahagian khidmat pelanggan akan memproses permohonan tersebut dan menghubungi pihak pelanggan secepat mungkin.
Adakah menempah tiket bas melalui aplikasi redBus atau laman sesawang lebih mudah atau adakah menempah tiket bas di kaunter tiket lebih menjimatkan?
Terdapat pelbagai diskaun dan tawaran yang boleh didapati melalui aplikasi atau laman sesawang redBus yang mungkin tidak dapat diperolehi dari kaunter tiket. Tetapi, ramai mengatakan bahawa penumpang boleh menjimatkan banyak masa apabila mereka menempah tiket bas di aplikasi atau laman sesawang redBus berbanding menunggu dalam barisan untuk menempah tiket bas di kaunter.
Bagaimana cara untuk saya jadualkan semula tiket bas yang telah ditempah melalui redBus?
Ikuti langkah-langkah di bawah untuk menjadualkan semula tiket bas dalam talian anda: Layari laman web redbus.my Reschedule page. Masukkan nombor tiket dan alamat emel yang telah digunakan untuk membuat tempahan dan tekan butang “Carian”. Sahkan nombor tiket dan tiket bas anda serta pilih tarikh baru perjalanan yang hendak dijadualkan. Pilih bas yang hendak dinaiki dan sahkan tiket yang telah dijadualkan semula dengan membuat pembayaran harga perbezaan tiket.
Apakah perlindungan insurans yang ditawarkan apabila membuat tempahan tiket bas dalam talian melalui redBus?
Sewaktu melengkapkan proses pembayaran, pelanggan mempunyai pilihan untuk membayar sejumlah kecil bayaran untuk menginsuranskan perjalanan mereka. Beberapa faedah yang boleh didapati adlah seperti berikut: 1) Perbelanjaan perubatan dibayar sehingga RM 2,000 sekiranya bas penumpang yang diinsuranskan tersebut mengalami kemalangan. 2) Walaupun peralatan elektronik dan perhiasan peribadi tidak dilindungi di bawah polisi ini, pelanggan tetap layak mendapat bayaran sebanyak RM 500 sekiranya bagasi penumpang hilang semasa perjalanan. 3) Penumpang layak mendapat bayaran sebanyak RM 25,000 sekiranya mereka mengalami kecacatan total atau sebahagian jika bas mengalami kemalangan. 4) Keluarga penumpang layak mendapat bayaran sebanyak RM 25,000 dalam kes kematian akibat kemalangan ketika membuat perjalanan dengan bas.
Adakah saya perlu menempah tempat duduk berasingan untuk anak saya?
Kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke bawah tidak memerlukan tiket bas. Walau bagaimanapun, untuk tujuan keselamatan, anda dinasihatkan membeli tempat duduk berasingan untuk anak anda. Namun, terdapat juga beberapa pengendali yang menawarkan tiket pada tambang subsidi jika anak anda berada di bawah umur tertentu. Anda boleh lawati laman web atau muat turun aplikasi redBus untuk maklumat lebih lanjut.
Adakah saya perlu mendaftar akaun untuk menempah tiket bas melalui redBus?
Tidak, anda tidak perlu mendaftar akaun untuk menempah tiket dengan redBus. Sebaiknya anda dinasihatkan mendaftar akaun sebelum membuat tempahan tiket bas dalam talian. Pengguna akan diberi diskaun eksklusif dan tawaran selepas membuat akaun baru dengan redBus.
Bagaimana cara untuk saya membayar tiket melalui platform redBus?
Terdapat beberapa cara yang boleh diguna untuk menempah tiket bas melalui platform redBus: Kad Kredit, Kad Debit, FPX (Pindahan Perbankan Dalam Talian Malaysia), Aplikasi Boost
Apakah tawaran promosi untuk tiket bas dalam talian untuk CNY 2023 di redBus?
redBus Malaysia menawarkan beberapa diskaun yang luar biasa untuk Tahun Baru Cina. Gunakan kod ONGBUS dan lebih jimat apabila anda menempah tiket bas online CNY 2023 ini. Pengguna Baharu boleh menikmati 28.88% diskaun segera sehingga RM6 & 28.88% pulangan tunai sehingga RM10 pada tarikh perjalanan. Bagi pengguna sedia ada: 18.88% diskaun segera sehingga RM2 & 18.88% pulangan tunai sehingga RM10 pada tarikh perjalanan. Jika anda menempah tiket bas dengan bas Firstcoach ke Singapura, anda boleh mendapatkan diskaun sehingga 10% sehingga RM3 untuk tiket bas dalam talian.