Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
CUR
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Bas Dari Miri ke Kuching


Perkhidmatan Bas Miri ke Kuching

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
12 hours 30 mins
Miri
Kuching
6
MYR 109

Jarak dengan Bas Miri ke Kuching

Bas Terawal
:
09:30
Bas Terakhir
:
16:30
Jarak
:
747 km

Jadual Bas dan Harga Miri ke Kuching

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
Sungei Merah 12:00 15:45 16 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Eva Express 09:30 18:00 14 jam 0 minit HARGA PANDANGAN

Bas Miri ke Kuching

Miri dan Kuching merupakan dua lokasi yang terkenal di mana ramai penumpang sering bergerak di antara lokasi-lokasi ini. Jarak Miri ke Kuching adalah sejauh 750 km. Bas dari Kuching ke Miri mengambil masa lebih kurang 14-16 jam untuk sampai ke destinasi.Terdapat dua buah syarikat bas yang masing-masing mengendalikan tiga buah bas melalui laluan ini dari pagi ke petang.Terdapat dua pilihan untuk tempat mengambil dan menurunkan penumpang. Anda boleh memilih di antara bas eksekutif atau ekonomi di laluan ini.Tiket-tiket bas boleh didapati secara online dengan kupon untuk mendapatkan tawaran terbaik. Kaedah paling selesa dan jimat untuk melalui jalan ini adalah melalui bas. Anda boleh menempah tiket bas secara online melalui redBus.


Tentang Miri

Miri terletak di Barat Daya Pulau Borneo dan merupakan bandar kedua terbesar di Sarawak dengan dua taman negara. Di sinilah tempat bermulanya industri petroleum negara. Ia telah direka semula sebagai sebuah bandar pada 2005. Taman-taman negara dan tempat-tempat menarik lain di dalam dan di sekeliling bandar ini adalah punca rezeki utama yang menyumbang kepada sektor pelancongannya. Tetapi, apa yang menjadikannya terkenal adalah Sarawak Chamber, gua terbesar di dunia. Gua ini kini adalah Tapak Warisan Dunia UNESCO. Terdapat beberapa tempat menyelam dan pemandangan matahari terbenam yang menambahkan lagi daya tarikannya.


Tentang Kuching

Kuching merupakan ibu negeri bagi negeri Sarawak dan adalah di antara bandar tersehat serta terbersih di dunia untuk didiami. Selain itu, Kuching adalah bandar keempat terbesar di Malaysia and bandar terbesar di Pulau Borneo. Bandar ini menarik perhatian para pelancong dari banyak tempat di seluruh Malaysia dan dunia. Ia juga dikenali sebagai ‘bandar kucing’ dengan muzium kucing untuk menjadikan bandar ini lebih menarik. Terdapat juga peruntukan untuk sukan air di bandar ini dan pilihan-pilihan kapal persiaran di sepanjang Sungai Sarawak, serta taman-taman negara untuk dijelajahi. Selain dari menjadi pusat pelancongan, ia juga adalah sebuah pusat perniagaan.


Adakah anda mencari tiket bas dari Miri ke Kuching yang menjimatkan?

Anda boleh menempah tiket bas dari Miri ke Kuching pada harga yang rendah secara online di laman web/aplikasi mudah alih redBus.


Kenapa pilih redBus untuk perjalanan anda?

redBus membolehkan anda menempah tiket bas dari Miri ke Kuching secara online pada harga yang rendah dalam masa beberapa minit. Di platform ini, anda boleh menikmati pelbagai kemudahan seperti bayaran secara online, pas bas, pemilihan tempat duduk, diskaun, dll. redBus juga menawarkan khidmat pelanggan 24 jam, 7 hari seminggu.


Cuaca di Kuching

Memandangkan Kuching mempunyai iklim tropika, ia selalunya mengalami cuaca yang panas dan langit yang mendung sepanjang setahun. Anda berkemungkinan mengalami cuaca yang lembap dan hujan yang banyak apabila anda melawat bandar ini.


Tempat Penginapan di Kuching

Anda boleh memilih daripada hotel bajet, hotel butik, pusat peranginan, atau penginapan mewah di Kuching. Lokasi yang terbaik untuk penginapan termasuklah Kuching Waterfront, Jungle Beach dan kawasan Pantai Damai serta Santubong.


Hidangan yang disyorkan di Kuching

 • Manok Pansuh
 • Ikan Kukus
 • Ketam Bercili
 • Cumi-cumi (‘Calamari’) Goreng
 • Tauhu dengan Midin Goreng
 • Kompia
 • Kuih Chap
 • Mi Kolo

Anda boleh mengunjungi kafe dan restoran di Kuching untuk memesan makanan-makanan ini.


Aktiviti-aktiviti untuk Dilakukan di Kuching

 • Pengembaraan safari di mana-mana satu taman negara
 • Bersiar-siar di dermaga
 • Mencari penyu laut di Pulau Satang
 • Melawat katedral St. Thomas

Tempat-tempat untuk Dikunjungi di Kuching

 • Sarawak Cultural Village adalah merupakan sebuah perkampungan yang menjadi tempat kediaman suku orang asli.
 • Tokong Tua Pek Kong pula adalah tokong Cina tertua di Malaysia yang terkenal dengan seni bina dan dinding-dinding yang terhias indah.
 • Kuching Cat Museum memaparkan gambar-gambar, cenderahati dan artifak-artifak berkaitan dengan kucing.
 • Kuching Wetlands National Park adalah kawasan tinggalan hutan bakau dengan ladang-ladang masin.
 • Kuching Waterfront menawarkan pemandangan yang paling menarik Sungai Sarawak, Asthana dan juga Fort Margherita.
 • Fort Margherita merupakan sebuah monumen bersejarah berwarna putih yang dijadikan benteng pertahanan seperti terlihat di sepanjang Sungai Sarawak.
 • Rizab Semulajadi Semenggoh adalah kawasan simpanan di mana anda boleh melihat pelbagai spesis burung dan juga orang hutan.

Pilihan Pengangkutan di Kuching

Anda boleh menerokai Kuching dengan menaiki bas atau teksi.


Masa yang Terbaik untuk Melawat Kuching

Iklim Kuching adalah hutan hujan tropika dengan jumlah hujan yang kerap dan lembap hampir sepanjang tahun. Waktu terbaik untuk melawat adalah ketika musim keringnya. Musim kering di sini adalah di antara yang terpanas dan berlangsung dari April hingga Oktober. Anda boleh menyaksikan Perayaan Hari Gawai sekiranya anda melawat pada bulan Jun, atau menikmati Annual Rainforest Festival yang diadakan pada setiap Julai. Suhu purata kekal di bawah 29 darjah Celsius dan suhu pada sebelah malam pula adalah di antara 23-24 darjah Celsius sepanjang tahun. November ke Januari pula menerima kekerapan hujan maksimum dan adalah musim yang kurang dilawati, tetapi ia adalah musim yang paling menjimatkan untuk melawat. Hujan berkurangan di antara Februari hingga ke Mac.


Tambang Bas dari Miri ke Kuching

Jika anda mengembara dari Miri ke Kuching menggunakan jalan raya, harga tiket bas untuk perjalanan ini adalah lebih kurang RM 109. Harga ini boleh berubah mengikut hari perjalanan anda atau jenis bas yang anda pilih.


Syarikat Bas yang Popular untuk Bas dari Miri ke Kuching

 • Sungai Merah Bus Bhd.
 • Eva Express

Tempat Perlepasan Dan Ketibaan

Tempat Perlepasan di Miri

 • Miri

Tempat Ketibaan di Kuching

 • Terminal Kuching Sentral

Apakah cara untuk menempah tiket bas secara online di redBus dari Miri ke Kuching?

Sila ikuti langkah-langkah berikut untuk menempah online tiket bas di redBus dari Miri ke Kuching -

 • Skrol ke bahagian atas muka laman ini.
 • Klik 'Ubah' untuk mengubah tarikh. Anda juga boleh mengubah laluan di sini. Selepas memilih tarikh, klik 'Carian'.
 • Senarai bas dari Miri ke Kuching akan dipaparkan berdasarkan tarikh yang anda telah pilih. Pilih bas anda selepas membuat perbandingan.
 • Sekarang, pilih tempat duduk, tempat menaiki bas, dan tempat menurun dari bas.
 • Masukkan butiran penumpang and buat bayaran.
 • Penempahan anda telah berjaya selepas membuat bayaran. Anda akan menerima tiket bas online anda melalui emel dan SMS.

Soalan Lazim

Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.

Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket bas dalam talian di Malaysia?

A: Anda boleh menempah bas pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket bas anda dalam masa beberapa minit sahaja.

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Miri ke Kuching?

A: Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

A: Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas Miri ke Kuching di platform redBus?

A: Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas Miri hingga Kuching adalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.

Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket Miri ke Kuching?

A: Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas Miri hingga Kuching semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.


PENGENDALI BAS TERBAIK
 • Sungei Merah
 • Eva Express

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Miri ke Kuching di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.

Sekarang, anda juga boleh menempah tiket Bas Miri ke Kuching secara global dengan kami di sini - https://www.redbus.com/bus-ticket/miri-to-kuching

dan Sepanyol di sini - https://www.redbus.com/es-419/pasajes-de-bus/miri-a-kuching

Imej Pengendali Bas Terunggul


  JAMINAN REDBUS

  • PROMOSI YANG MENARIK
   Nikmati diskaun setiap kali anda menempah tiket dengan kami
  • PILIHAN YANG DIPERCAYAI
   Lebih 17 juta pelanggan yang berpuas hati seluruh dunia
  • PILIHAN BAS YANG PELBAGAI
   Lebih dari 80 operator bus menghubungi lebih 800 laluan seluruh Malaysia dan Singapura
  • PENJADUALAN SEMULA YANG MUDAH
   Ubah tarikh dan masa perjalanan anda dengan mudah

  Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

  Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Miri ke Kuching di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.


  Tawaran Tiket Miri ke Kuching

  redBus memberikan tawaran dan potongan harga yang luar biasa kepada pelanggannya semasa membuat tempahan online tiket bas. Pelanggan dapat menikmati potongan hingga 20% pada tiket bas Miri ke Kuching mereka. Pilih mana-mana bas yang ada di laluan bas Miri ke Kuching dan jadikan perjalanan anda sangat berpatutan dengan meraih potongan sehingga 20% untuk tiket bas.

  Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers   Do you want to exit reschedule flow?

  ¡