Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
CUR
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay
Feri NEW

Bas Dari Miri ke Bintulu


Perkhidmatan Bas Miri ke Bintulu

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
2 hours 47 mins
Miri
Bintulu
7
MYR 27

Jarak dengan Bas Miri ke Bintulu

Bas Terawal
:
07:00
Bas Terakhir
:
16:30
Jarak
:
197 km

Jadual Bas dan Harga Miri ke Bintulu

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
Sungei Merah 12:00 15:45 4 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Eva Express 07:30 18:00 3 jam 37 minit HARGA PANDANGAN

Bas dari Miri ke Bintulu

Laluan dari Miri ke Bintulu adalah popular dan digunakan oleh ramai pelancong di Malaysia. Terletak pada jarak 197 kilometer dari satu sama lain, perjalanan ini mengambil masa selama 3 jam. Orang ramai lebih gemar untuk menaiki bas dari Miri ke Bintulu untuk perjalanan yang mengambil masa yang lama seperti ini memandangkan perjalanan menaiki bas mudah dan murah.

Bas untuk laluan dari Miri ke Bintulu biasanya tersedia pada waktu tengah hari, tetapi anda boleh mendapatkan bas pada waktu yang berbeza-beza pada hari-hari tertentu. Bas-bas ini biasanya dilengkapi dengan penghawa dingin dan mempunyai tempat duduk yang selesa dengan tempat kaki yang mencukupi. Perjalanan ini mempunyai pemandangan yang indah di sepanjang tepi pantai dan pastinya akan menjadi sebuah perjalanan yang menyeronokkan.


Tentang Miri

Miri terletak di pulau Borneo dan di sepanjang pinggir pantai barat laut. Bandar ini mempunyai sejarah penerokaan minyak yang dipamerkan di Muzium Petroleum. Miri juga dikenali dengan pasarnya yang menjual sayur-sayuran dan buah-buahan segar, serta produk-produk lain berserta dengan hasil kraf tangan tradisional.

Jika anda mengagumi alam semula jadi dan hidupan liar, Miri ialah tempat yang terbaik untuk anda meneroka. Ia terkenal dengan hidupan liar yang menjadi tarikan pelancong seperti Taman Negara Gunung Mulu dan Taman Negara Bukit Lambir. Untuk pencinta pantai, terdapat Pantai Tusan Bekenu dan Luak Esplanade. Beberapa gua dan taman negara di sini disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia. Walaubagaimanapun, tempat yang paling popular ialah ‘Air Mata Biru’ di Pantai Tusan.


Tentang Bintulu

Bintulu ialah sebuah bandar pantai yang terletak di Sarawak. Bandar Bintulu di pusat Sarawak terhubung kepada pelbagai lokasi di seluruh pulau Borneo. Bintulu juga dikenali dengan perindustrian Belacan atau pes udang dan dikatakan mengeluarkan Belacan yang terbaik di negeri ini. Bandar ini popular dengan pantai keemasan yang ada di sini. Satu lagi perkara yang unik tentang Bintulu ialah Ikan Lumba-Lumba Irrawadaddy yang jarang ditemui di tempat lain. Bandar ini juga terkenal dengan pesta Layang-Layang Antarabangsa Borneo. Pantai Tanjung Batu merupakan pantai yang masyhur di sini dan kerap dikunjungi oleh pelancong. Namun begitu, tempat yang menjadi tumpuan utama di Bintulu ialah Taman Negara Similajau.


Adakah anda mencari tiket bas dari Miri ke Bintulu yang menjimatkan?

Dapatkan tiket bas dari Miri ke Bintulu pada harga mampu milik di laman web redBus atau di aplikasi mudah alihnya.


Kenapa pilih redBus untuk perjalanan anda?

redBus adalah perintis tempahan tiket bas secara online dan menawarkan perkhidmatan pelanggan terbaik kepada para pelanggannya. Anda boleh menempah tiket bas di platform ini melalui laman web atau aplikasi mudah alihnya. Anda juga boleh melihat ulasan dan jadual bas Miri ke Bintulu di sini. redBus menerima pelbagai mata wang dan menawarkan pelbagai mod bayaran. Anda juga boleh menikmati diskaun hebat untuk lebih penjimatan buat tiket bas semasa musim perayaan.


Cuaca di Bintulu

Bintulu mengalami iklim tropika dengan hujan sepanjang tahun. Januari dan Februari adalah waktu paling sejuk dengan suhu purata 25°C. Julai adalah musim kemarau, Disember mengalami hujan lebat, manakala Mei adalah bulan paling panas di Bintulu.


Tempat penginapan di Bintulu

Terdapat banyak hotel bajet dan mewah di Bintulu untuk dipilih.


Hidangan yang disyorkan di Bintulu

Semasa mengunjungi Bintulu, anda disyorkan untuk mencuba hidangan tradisional dan menikmati makanan jalanan yang menyelerakan, seperti:

 • Umai Ikan
 • Sardin Diapit Buluh
 • Mi Jawa
 • Nasi bukhari
 • Nasi Lemak

Anda boleh memesan hidangan ini di restoran popular Bintulu.


Aktiviti-aktiviti untuk dilakukan di Bintulu

 • Mendaki bukit dan meredah hutan
 • Menikmati pelayaran
 • Luangkan satu hari di rumah panjang
 • Nikmati makanan enak di gerai jalanan
 • Meneroka gua-gua purba
 • Merancang lawatan budaya

Tempat untuk dikunjungi di Bintulu

Antara tempat popular untuk dikunjungi di Bintulu adalah:

 • Taman Negara Similajau: Taman Negara Similajau menggabungkan pemandangan pantai dengan hutan hujan yang subur menghijau dan anda boleh menerokai pantai, merentas hutan serta menerokai pelbagai struktur geologi di sini.
 • Pantai Tanjung Batu Bintulu: Jika anda ingin menikmati sebuah perkelahan, Pantai Tanjung Batu Bintulu ialah tempat terbaik untuk aktiviti ini dan terdapat banyak gerai-gerai yang menjual makanan jalanan tempatan serta jus buah-buahan segar di sepanjang pantai ini.
 • Zoo Taman Tumbina: Zoo Taman Tumbina merupakan sebuah pusat pemuliharaan binatang liar yang mempunyai pelbagai jenis flora dan fauna, termasuk kucing batu, rusa pelbagai spesis, musang, burung-burung, haiwan reptilia, rama-rama, hidupan marin dan tumbuh-tumbuhan seperti paku-pakis, orkid dan kaktus.
 • Taman Negara Niah: Terletak berdekatan dengan tapak arkeologi Niah, Taman Negara Niah dikenali dengan gua batu kapur, burung-burung dan kawasan yang amat luas dengan tumbuh-tumbuhan.
 • Tokong Tua Pek Kong: Tokong Tua Pek Kong mempunyai banyak kuil yang bersepuh emas dan dicat yang dipersembahkan untuk dewa-dewa Buddha, Tao dan Hindu.
 • Pantai Batu Mandi: Pantai Batu Mandi ialah sebuah tempat pelancongan yang popular berdekatan dengan Bintulu dan menawarkan pemandangan matahari terbenam yang indah, menjadikan tempat ini destinasi sesuai untuk bersiar-siar berjalan kaki dengan romantik pada waktu petang.
 • Pantai Penyu: Pantai Penyu berdekatan dengan Bintulu ialah sebuah pantai yang cantik, menjadi tempat untuk penyu datang menetaskan telur. Dari bulan Mac hingga bulan Mei, anda boleh melihat banyak anak-anak penyu mula menuju ke laut.
 • Bukit Tumbina: Bukit Tumbina mempunyai ketinggian lebih kurang 71 meter dan ia mempunyai pelbagai tumbuh-tumbuhan dan bunga-bungaan.
 • Masjid Jepak: Masjid Jepak berhampiran dengan pusat bandar Bintulu ialah sebuah masjid yang damai di dalam kompleks yang bersih dan luas, ia dikenali kerana menawarkan makanan percuma kepada sesiapa sahaja yang memerlukan makanan.

Pilihan pengangkutan di Bintulu

Bas dan teksi adalah mod pengangkutan yang menjadi pilihan ramai untuk bersiar-siar di Bintulu.


Masa sesuai untuk mengunjungi Bintulu

Masa yang terbaik untuk melawat ke Bintulu ialah dari bulan Januari dan bulan Februari kerana cuaca nyaman pada waktu ini. Selain daripada kelembapan di udara, cuaca pada keseluruhannya cukup baik untuk kekal berada di luar dan meneroka. Bulan Julai hingga bulan Oktober juga ialah masa yang baik untuk melawat ke Bintulu dan kebanyakan pelancong membuat lawatan pada waktu ini.

Jika anda melawat ke Bintulu pada masa antara bulan September dan bulan Oktober, anda boleh menyertai Pesta Layang-Layang Antarabangsa Borneo. Orang ramai datang bersama-sama untuk menerbangkan layang-layang yang indah dan berseni. Anda boleh bersuka-ria menikmati acara yang indah ini.


Tambang Bas dari Miri ke Bintulu

Selalunya harga tambang bas dari Miri ke Bintulu adalah RM 27.


Syarikat-syarikat Bas Popular dari Miri ke Bintulu

Antara syarikat-syarikat bas popular dari Miri ke Bintulu adalah -

 • Eva Express
 • Sungai Merah

Apakah cara untuk menempah tiket bas secara online di redBus dari Miri ke Bintulu?

Sila ikuti langkah-langkah berikut untuk menempah online tiket bas di redBus dari Miri ke Bintulu -

 • Skrol ke bahagian atas muka laman ini.
 • Klik 'Ubah' untuk mengubah tarikh. Anda juga boleh mengubah laluan di sini. Selepas memilih tarikh, klik 'Carian'.
 • Senarai bas dari Miri ke Bintulu akan dipaparkan berdasarkan tarikh yang anda telah pilih. Pilih bas anda selepas membuat perbandingan.
 • Sekarang, pilih tempat duduk, tempat menaiki bas, dan tempat menurun dari bas.
 • Masukkan butiran penumpang and buat bayaran.
 • Penempahan anda telah berjaya selepas membuat bayaran. Anda akan menerima tiket bas online anda melalui emel dan SMS.

Tempat Perlepasan Dan Ketibaan

Tempat Perlepasan di Miri

 • Miri

Tempat Ketibaan di Bintulu

 • Bintulu

Bas Miri Ke Bintulu


Miri ke Bintulu BasSoalan Lazim

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

A: Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

A: Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket bas dalam talian di Malaysia?

A: Anda boleh menempah bas pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket bas anda dalam masa beberapa minit sahaja.

Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket Miri ke Bintulu?

A: Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas Miri hingga Bintulu semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Miri ke Bintulu?

A: Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.


PENGENDALI BAS TERBAIK
 • Sungei Merah
 • Eva Express

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Miri ke Bintulu di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.

Sekarang, anda juga boleh menempah tiket Bas Miri ke Bintulu secara global dengan kami di sini - https://www.redbus.com/bus-ticket/miri-to-bintulu

dan Sepanyol di sini - https://www.redbus.com/es-419/pasajes-de-bus/miri-a-bintulu

Imej Pengendali Bas Terunggul


  JAMINAN REDBUS

  • PROMOSI YANG MENARIK
   Nikmati diskaun setiap kali anda menempah tiket dengan kami
  • PILIHAN YANG DIPERCAYAI
   Lebih 17 juta pelanggan yang berpuas hati seluruh dunia
  • PILIHAN BAS YANG PELBAGAI
   Lebih dari 80 operator bus menghubungi lebih 800 laluan seluruh Malaysia dan Singapura
  • PENJADUALAN SEMULA YANG MUDAH
   Ubah tarikh dan masa perjalanan anda dengan mudah

  LAIN TEMPAT PELEPASAN & PENURUNAN PENUMPANG DALAM

  Miri

  • Miri

  Bintulu

  • Bintulu

  Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

  Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Miri ke Bintulu di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.


  Tawaran Tiket Miri ke Bintulu

  redBus memberikan tawaran dan potongan harga yang luar biasa kepada pelanggannya semasa membuat tempahan online tiket bas. Pelanggan dapat menikmati potongan hingga 20% pada tiket bas Miri ke Bintulu mereka. Pilih mana-mana bas yang ada di laluan bas Miri ke Bintulu dan jadikan perjalanan anda sangat berpatutan dengan meraih potongan sehingga 20% untuk tiket bas.

  Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers   Do you want to exit reschedule flow?

  ¡