Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
CUR
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Bas Dari Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)


Perkhidmatan Bas Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
2 jam 0 minit
Masjid Tanah
TBS (Terminal Bersepadu Selatan)
49
MYR 11.00

Jarak dengan Bas Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

Bas Terawal
:
05:15
Bas Terakhir
:
18:00

Jadual Bas dan Harga Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
Maraliner 05:15 18:00 2 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Melor Interline Express 10:00 17:30 2 jam 0 minit HARGA PANDANGAN

Soalan Lazim

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)?

A: Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

A: Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan) di platform redBus?

A: Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas Masjid Tanah hingga TBS (Terminal Bersepadu Selatan) adalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.

Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)?

A: Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas Masjid Tanah hingga TBS (Terminal Bersepadu Selatan) semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

A: Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

A: Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.


Bas Dari Masjid Tanah ke TBS

Bas-bas dari Masjid Tanah ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) akan bergerak sejauh 115km dan mengambil masa kira-kira 2 jam 26 minit untuk menghabiskan perjalanan. Bergantung pada hari tertentu, terdapat dua atau tiga bas yang melalui jalan ini. Waktu bas beroperasi adalah dari awal pagi, petang dan malam. Laluan Masjid Tanah ke TBS adalah di antara yang tersibuk di Malaysia. Bas-bas ini dilengkapi dengan kemudahan asas untuk perjalanan yang selesa. Tiket-tiket bas dari Masjid Tanah ke TBS boleh didapati secara online dan juga boleh menukar jadual perjalanan sekiranya perlu. Anda boleh menempah tiket secara online melalui aplikasi redBus.


Tentang Masjid Tanah

Masjid Tanah adalah bahagian pentadbiran yang terletak di Melaka. Dahulunya, ia merupakan sebuah perkampungan kecil di daerah Alor Gajah yang kini telah dibangunkan menjadi sebuah pekan. Nama pekan ini berasal dari sebuah masjid di sini yang dibina dari tanah, dan menjadi sebahagian identiti warisan penduduknya. Selain dari penyu sisik yang terdapat di sini, Masjid Tanah mula terkenal di kalangan pelancong disebabkan pantai-pantainya yang cantik seperti Pengkalan Balak dan Tanjung Bidara. Pada asalnya, Masjid Tanah hanyalah sebuah perkampungan nelayan, kini ia telah membangun menjadi salah sebuah pekan terbesar di dalam negeri.


Tentang TBS

TBS merupakan salah sebuah stesen bas tersibuk di Kuala Lumpur (KL). Ia memenuhi keperluan pengangkutan warga negara Malaysia untuk sekian lamanya. TBS mampu menyaingi mana-mana lapangan kapal terbang. Terminal bas bertingkat ini menghubungkan stesen bas dengan laluan keretapi dalam satu unit. Terminal ini menerima bas-bas yang tiba dan berangkat ke lebih 140 lokasi tempatan dan antarabangsa. Ia dihubungkan dengan stesen kereta api Bandar Tasik Selatan (BTS) untuk pengangkutan melalui jalan kereta api. Kedua-dua bentuk pengangkutan ini digabungkan menjadi pusat pengangkutan bagi para penumpang di Kuala Lumpur. Bangunan ini memiliki tempat letak bas di tingkat bawah dan kaunter tiket, ATM, kedai-kedai, restoran-restoran dan juga medan selera di tiga aras lain. Walaupun TBS berjarak 10km dari bandar, laluan kereta api membantu dalam menghubungkan para penumpang dari kedua-dua lokasi ini.


Adakah anda mencari tiket bas dari Masjid Tanah ke TBS yang menjimatkan?

Dapatkan tiket bas dari Masjid Tanah ke TBS pada harga mampu milik di laman web redBus atau di aplikasi mudah alihnya.


Kenapa pilih redBus untuk perjalanan anda?

redBus boleh membantu anda menempah sebuah tiket bas untuk bas dari Masjid Tanah ke TBS secara online pada kadar yang rendah dalam beberapa minit. Platform ini mempunyai antara muka yang mesra pengguna dan menyediakan pelbagai kemudahan seperti pas bas, pembayaran secara online, ulasan dan penilaian, pemilihan tempat duduk, dll. Di redBus, anda boleh menikmati diskaun pada tempahan bas anda serta perkhidmatan pelanggan yang disediakan 24 jam dan 7 hari seminggu.


Cuaca di TBS

Kuala Lumpur mempunyai dua musim monsun - iaitu Monsun Barat Daya (pada bulan Mei hingga bulan September) dan Monsun Timur Laut (pada bulan November hingga bulan Mac). Suhu biasa di bandar ini adalah pada sekitar 28 darjah Celsius.


Tempat penginapan di TBS

TBS merupakan lokasi yang utama di KL dan terdapat beberapa hotel di kawasan ini. Beberapa pilihan penginapan lain di KL termasuklah hostel, rumah tamu, pangsapuri perkhidmatan, dll.


Hidangan yang disyorkan di TBS

 • Nasi kerabu
 • Asam laksa
 • Nasi ayam hainan
 • Pau kaya
 • Sate

Terdapat beberapa kedai makan di sekitar TBS untuk anda merasa juadah tempatan di KL.


Aktiviti di TBS

 • Menerokai kedai-kedai di stesen
 • Mencuba makanan di restoran-restoran
 • Pergi ke tempat-tempat berdekatan

Tempat untuk dikunjungi berdekatan TBS

 • Kuala Lumpur Bird Park: Taman ini merupakan destinasi penting untuk sektor ekopelancongan di tengah-tengah kesibukan pusat bandar. Ia menempatkan pelbagai spesis burung di dalam habitat semulajadi mereka disamping memberikan peluang kepada para pengunjung untuk berjalan di dalam taman ini sambil memerhati burung-burung ini. Taman ini dibuka setiap hari
 • Aquaria KLCC: Aquaria KLCC adalah oceanarium yang sangat besar dan terletak di bawah KL Convention Centre. Terdapat sebuah terowong air bawah tanah untuk para pengunjung melihat ikan yu dan banyak lagi hidupan laut
 • Jalan Alor: Jalan Alor adalah pusat makanan tepi jalan yang meriah di waktu malam. Di sini anda boleh mendapati pelbagai jenis gerai makan dan merupakan tempat terbaik untuk merasai makanan Malaysia
 • Tugu Negara: Tugu ini menempatkan koleksi patung gangsa untuk memperingati pejuang kemerdekaan Malaysia
 • Menara Kuala Lumpur: Menara ini adalah menara telekomunikasi yang sering dikunjungi para pelancong. Dek observasi di sini memberikan pemandangan seluruh bandar dan menjadikannya satu tarikan buat para jurugambar
 • Menara Berkembar Kuala Lumpur: Terkenal sebagai menara berkembar tertinggi di dunia, ia merupakan tarikan pelancong yang paling terkenal berhampiran TBS. Anda boleh melihat menara ini dengan rasa kagum, ataupun terus naik ke dek observasi untuk melihat pemandangan dari atasnya

Pilihan pengangkutan di TBS

Anda boleh menerokai TBS dengan berjalan kaki. Untuk berjalan-jalan di KL, anda boleh menaiki bas, teksi dan keretapi tempatan. Pelayaran bot/kapal juga ada terdapat di beberapa tempat di KL.


Masa sesuai untuk mengunjungi TBS

TBS beriklim sederhana dan sering hujan. Namun, kalau hendak dibandingkan dengan lain-lain tempat di Malaysia, ia merupakan bandar yang paling kurang hujan. Anda juga boleh melawat TBS semasa sambutan Hari Raya untuk mengalami suasana perayaan yang indah dan meriah.


Tambang bas dari Masjid Tanah ke TBS

Tambang bas untuk bas dari Masjid Tanah ke TBS biasanya berharga MYR 11.


Beberapa syarikat bas yang popular untuk bas dari Masjid Tanah ke TBS

Beberapa syarikat bas popular yang menawarkan bas untuk perjalanan di antara Masjid Tanah dan TBS adalah seperti berikut:

 • Maraliner
 • Melor Interline Express

Tempat Perlepasan Dan Ketibaan

Tempat Perlepasan di Masjid Tanah

 • Masjid Tanah

Tempat Ketibaan di TBS

 • TBS

Apakah cara untuk menempah tiket bas secara online di redBus dari Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)?

Sila ikuti langkah-langkah berikut untuk menempah online tiket bas di redBus dari Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan) -

 • Skrol ke bahagian atas muka laman ini.
 • Klik 'Ubah' untuk mengubah tarikh. Anda juga boleh mengubah laluan di sini. Selepas memilih tarikh, klik 'Carian'.
 • Senarai bas dari Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan) akan dipaparkan berdasarkan tarikh yang anda telah pilih. Pilih bas anda selepas membuat perbandingan.
 • Sekarang, pilih tempat duduk, tempat menaiki bas, dan tempat menurun dari bas.
 • Masukkan butiran penumpang and buat bayaran.
 • Penempahan anda telah berjaya selepas membuat bayaran. Anda akan menerima tiket bas online anda melalui emel dan SMS.

PENGENDALI BAS TERBAIK
 • Maraliner
 • Melor Interline Express

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan) di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.

Sekarang, anda juga boleh menempah tiket Bas Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan) secara global dengan kami di sini - https://www.redbus.com/bus-ticket/masjid-tanah-to-tbs-terminal-bersepadu-selatan

dan Sepanyol di sini - https://www.redbus.com/es-419/pasajes-de-bus/masjid-tanah-a-tbs-terminal-bersepadu-selatan

JAMINAN REDBUS

 • PROMOSI YANG MENARIK
  Nikmati diskaun setiap kali anda menempah tiket dengan kami
 • PILIHAN YANG DIPERCAYAI
  Lebih 17 juta pelanggan yang berpuas hati seluruh dunia
 • PILIHAN BAS YANG PELBAGAI
  Lebih dari 80 operator bus menghubungi lebih 800 laluan seluruh Malaysia dan Singapura
 • PENJADUALAN SEMULA YANG MUDAH
  Ubah tarikh dan masa perjalanan anda dengan mudah

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan) di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.


Tawaran Tiket Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

redBus memberikan tawaran dan potongan harga yang luar biasa kepada pelanggannya semasa membuat tempahan online tiket bas. Pelanggan dapat menikmati potongan hingga 20% pada tiket bas Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan) mereka. Pilih mana-mana bas yang ada di laluan bas Masjid Tanah ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan) dan jadikan perjalanan anda sangat berpatutan dengan meraih potongan sehingga 20% untuk tiket bas.

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: /offers Do you want to exit reschedule flow?

¡