Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
CUR
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Perkhidmatan Bas Johor Bahru ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
4 jam 0 minit
Johor Bahru
TBS (Terminal Bersepadu Selatan)
1905
MYR 2.00

Jarak dengan Bas Johor Bahru ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

Bas Terawal
:
00:00
Bas Terakhir
:
23:59

Jadual Bas dan Harga Johor Bahru ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
Transtar Travel 10:30 14:15 4 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Konsortium (Malaysia) 06:30 22:15 4 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
KKKL Express(LA Holidays) 06:45 22:30 4 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
KKKL Express 00:00 20:30 4 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
LA Holidays Travel and Tours Sdn Bhd 00:15 23:59 4 jam 0 minit HARGA PANDANGAN

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket bas dalam talian di Malaysia?

Anda boleh menempah bas pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket bas anda dalam masa beberapa minit sahaja.

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari Johor Bahru ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)?

Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket Johor Bahru ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)?

Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas Johor Bahru ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan) semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.

Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas Johor Bahru ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan) di platform redBus?

Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas Johor Bahru ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)adalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.


Bas Johor Bahru ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

Perjalanan dengan bas dari Johor Bahru untuk TBS (Terminal Bersepadu Selatan) yang disiapkan dalam masa bergantung pada lalu lintas dan keadaan cuaca Malaysia. Terdapat banyak bas yang berlari di antara Johor Bahru untuk TBS (Terminal Bersepadu Selatan).Bas dari Johor Bahru ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

Memandangkan ia menghubungkan dua bandar yang penting di Malaysia, perkhidmatan bas dari JB ke TBS adalah laluan yang sangat terkenal. Anda ada banyak pilihan samada untuk perjalanan semalaman atau perjalanan sehari. Disebabkan laluan ini sangat terkenal, ada sekurang-kurangnya 250 bas bertolak dari TBS ke Johor Bahru setiap hari. Banyak pengendali bas di Malaysia yang menyediakan perkhidmatan untuk laluan ini yang menyebabkan kekerapan bas yang lebih singkat. Purata tempoh perjalanan bagi laluan ke JB adalah sekitar 4.5 jam. Keadaan jalan raya yang baik dan kemudahan yang lengkap didalam bas akan menjadikan perjalanan JB anda selesa dan selamat.


Tentang JB

Johor Bahru, atau nama singkatannya JB, adalah ibu negeri Johor. Ia terletak di bahagian paling selatan di Semenanjung Tanah Melayu dan dihubungkan dengan Singapura melalui Causeway Link. JB adalah hab perniagaan dan destinasi pelancongan yang popular di Malaysia. Ia mempunyai pelbagai tarikan yang sering dikunjungi pelawat dari seluruh Malaysia dan serata dunia.

Johor Bahru juga kaya dengan sejarah dan warisan tersendiri. Ia merupakan lokasi yang penting semasa Era British di Malaysia dan Perang Dunia Kedua. Selain pelancong domestik, ramai pelancong antarabangsa mengunjungi Johor Bahru untuk menikmati keindahannya. Setanding dengan bandar Kuala Lumpur, JB juga merupakan salah satu bandar yang paling pesat membangun di Asia Tenggara.


Tentang TBS

Terminal Bersepadu Selatan, atau nama singkatannya TBS, adalah sebuah terminal bas yang terkenal di Kuala Lumpur, Malaysia. Di terminal ini, ada pelbagai perkhidmatan bas yang bergerak ke merata tempat di Semenanjung Malaysia. Terminal bas ini terletak di dalam kompleks yang luas dan mempunyai kedai, butik dan restoran untuk memberi keselesaan kepada penumpang sementara menunggu kehadiran bas mereka.

Ada sebuah lagi tempat transit iaitu BTS yang terletak bersebelahan dengan Terminal Bersepadu Selatan. Dengan adanya kedua-dua tempat ini, mereka membentuk salah satu hab pengangkutan yang paling penting di Malaysia. Penumpang boleh menaiki bas ke pelbagai bandar Melayu dari terminal ini.


Adakah anda mencari tiket bas dari JB ke TBS yang menjimatkan?

Dapatkan tiket bas dari JB ke TBS pada harga mampu milik di laman web redBus atau di aplikasi mudah alihnya.


Kenapa pilih redBus untuk perjalanan anda?

Anda boleh membuat tempahan bas dari Johor Bahru ke TBS dengan mudah di laman web atau aplikasi redBus. Di platform ini, anda boleh membandingkan dan memilih bas, memilih tempat menaiki bas dan tempat menurunkan penumpang, memilih pas bas, dll. redBus menyediakan pelbagai kaedah pembayaran, yang membuatkan ia mudah untuk pengguna membayar tiket bas mereka dalam talian. Selain daripada itu, anda juga boleh menikmati khidmat sokongan pelanggan yang disediakan 24 jam dan 7 hari seminggu.


Cuaca di TBS

Seperti kebanyakan tempat di Malaysia, TBS mempunyai cuaca yang panas dan lembap serta hujan yang turun dengan kerap. Anda boleh mengalami hujan turun yang lebat di Kuala Lumpur semasa musim monsun Barat Daya dan monsun Timur Laut. Suhu di bandar berada di sekitar 28 darjah.


Tempat penginapan di TBS

Anda akan mendapati terdapat pelbagai pilihan penginapan berdekatan TBS seperti hotel, hostel, pangsapuri perkhidmatan, dll.


Hidangan yang disyorkan di TBS

Anda mesti mencuba restoran dan gerai makanan jalanan di TBS dan di kawasan yang berdekatan jika anda suka makan makanan yang lazat. Di sini terdapat pelbagai makanan yang boleh anda nikmati.

 • Nasi lemak
 • Nasi kandar
 • Char kuey teow
 • Ikan bakar
 • Sate
 • Mi daging babi
 • Nasi ayam belanga
 • Asam laksa

Aktiviti di TBS

 • Mengunjungi pusat beli-belah
 • Mencuba makanan di restoran-restoran
 • Menerokai tempat-tempat yang berdekatan

Tempat untuk dikunjungi berdekatan TBS

Menara KL: Kebanyakan pengunjung hanya melawat Menara Berkembar Petronas apabila berada di KL. Kalau diikutkan secara teknikal, dengan adanya antena di atas Menara KL, ia lebih tinggi dari Menara Berkembar Petronas.

Bangunan Sultan Abdul Samad: Dibina pada tahun 1897, Bangunan Sultan Abdul Samad merupakan pejabat kerajaan semasa zaman penjajahan British.

Dataran Merdeka: Terletak bertentangan dengan Bangunan Sultan Abdul Samad, Dataran Merdeka merupakan tarikan bagi pelancong yang terkenal di sekitar TBS.

Jalan Alor: Jika anda ingin mencuba masakan tempatan di KL, Jalan Alor adalah tempat yang sesuai.

Taman Botani Perdana: Taman Botani Perdana menawarkan pengalaman yang tenang dan indah kepada pengunjung dan jauh dari kesibukan bandar.

Muzium Kesenian Islam: Dibuka pada tahun 1998, Muzium Kesenian Islam mempamerkan banyak buku dan artifak kuno.

Taman Burung KL: Ia adalah tempat istimewa bagi pemerhati burung dan jurugambar di KL. Anda juga boleh melawat Taman Burung KL bersama rakan/ahli keluarga untuk menikmati pengalaman yang indah.


Pilihan pengangkutan di TBS

Anda boleh sampai ke TBS dengan mudah dengan menaiki bas, kereta atau teksi. Anda juga boleh menggunakan keretapi untuk berjalan di sini atau ke kawasan yang berada di sekitarnya.


Masa sesuai untuk mengunjungi TBS

Pada bulan Disember, anda boleh merancang perjalanan ke KL untuk menikmati perayaan Krismas. Jika anda berkunjung ke KL pada bulan Mac, anda boleh sertai KL International Tower Jump. Ramai pengembara lasak dari seluruh pelusuk dunia mengunjungi KL pada bulan ini untuk terjun dari Menara KL. Deepavali dan Tahun Baru Cina adalah beberapa majlis perayaan yang sesuai untuk melawat KL. Anda boleh memilih tarikh yang sesuai untuk mengunjungi KL dan menempah tiket bas dengan redBus.


Tambang bas dari JBS ke TBS

Jika anda ingin menempah bas ke dari JB ke TBS, harga tiket yang paling murah akan berharga lebih kurang MYR 27. Tambang ini boleh meningkat sehingga ke MYR40, bergantung pada bas yang anda pilih. Harga tiket bas online biasanya bergantung pada jenis bas, syarikat pengendali bas, dan masa yang dipilih.


Syarikat bas yang popular dari JB ke TBS

Jika anda meneliti jadual bas dari JB ke TBS, anda akan mendapati terdapat beberapa syarikat bas yang menawarkan bas setiap hari. Berikut adalah beberapa bas yang popular –

 • Neoliner Express
 • Mayang Sari Express
 • LA Holidays Travel and Tours Sdn Bhd
 • City Express
 • KKKL Express
 • Yellow Star Express
 • Causeway Link
 • Eltabina Jaya Express

PENGENDALI BAS TERBAIK
 • operator-logo
  Transtar Travel
 • operator-logo
  Konsortium (Malaysia)
 • operator-logo
  KKKL Express(LA Holidays)
 • operator-logo
  KKKL Express
 • operator-logo
  LA Holidays Travel and Tours Sdn Bhd
 • operator-logo
  707 - Inc
 • operator-logo
  Intertop Express

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Johor Bahru ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan) di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.

Sekarang, anda juga boleh menempah tiket Bas Johor Bahru ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan) secara global dengan kami di sini - https://www.redbus.com/bus-ticket/johor-bahru-to-tbs-terminal-bersepadu-selatan

dan Sepanyol di sini - https://www.redbus.com/es-419/pasajes-de-bus/johor-bahru-a-tbs-terminal-bersepadu-selatan

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari Johor Bahru ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan) di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.Do you want to exit reschedule flow?

¡