Bas JB Larkin Bus Terminal

Cari JB Larkin Bus Terminal Tiket Bas

(Pilihan)

JB Larkin Bus Terminal Tiket Bas

Tempahan Tiket Bas di Terminal Bas Larkin JB


Larkin JB adalah sebuah terminal bas yang terletak di Johor Bahru, Malaysia. Terletak di hujung selatan Semenanjung Malaysia, Johor Bahru merupakan bandar ketiga terbesar di negara ini.


Larkin JB juga dikenali sebagai terminal Larkin oleh penduduk tempatannya. Ia adalah terminal bas terbesar di Johor Bahru, ia sebuah bangunan tiga tingkat dan menempatkan lebih daripada 50 buah bas. Larkin Sentral dianggap sebagai pusat terminal bas yang menghubungkan seluruh Semenanjung Malaysia dan Singapura. Oleh kerana itu, terdapat banyak operator bas yang berpusat di terminal ini.


Terminal Larkin Sentral menjadi stesen kepada Perkhidmatan Bas Transit Singapura serta Causeway Link. Selain itu, terminal bas di Larkin JB juga mempunyai teksi dan bas ekspres untuk mengambil dan menurunkan penumpang.


Dengan redBus, ianya sangat mudah bagi pelancong untuk menempah tempat duduk di dalam bas dan naik atau turun dari terminal Larkin JB. Pelancong tidak perlu untuk pergi ke stesen bas dan beratur untuk menempah tiket mereka. Anda hanya perlu log masuk ke laman web redBus, dan masukkan maklumat berkaitan seperti tarikh perjalanan dan tekan "carian bas."


Menuju ke Terminal Bas Larkin JB Dari Dalam Johor


Terminal Larkin Sentral terletak hanya 5 kilometer (3.1 batu) barat laut dari pusat bandar. Terminal ini mempunyai hotel-hotel dengan harga berpatutan dan mewah yang memenuhi keperluan tetamu dan pelancong.


Memandangkan terminal Larkin JB sering kali dipenuhi oleh pelancong dari luar dan dalam bandar, ia menjadi rangkaian perjalanan yang baik ke seluruh bandar. Pelancong yang ingin ke sini dari tempat lain boleh menggunakan bas dalam bandar, kereta api ulang-alik atau dengan menyewa teksi. Kereta pandu sendiri juga disediakan untuk mereka yang mempunyai lesen memandu yang bersesuaian. Perkhidmatan Bas Muafakat Johor P101 menghubungkan JB Sentral dengan Larkin Sentral, ia berhenti di beberapa tempat di sepanjang jalan termasuk di pusat bandar.


Terminal 3 tingkat yang berbentuk T ini mungkin mendatangkan sedikit kekeliruan kepada pelancong yang baru pertama kali tiba. Anda dinasihatkan untuk menyemak tiket redBus anda untuk mengenalpasti platform manakah anda sepatutnya berada, dan tiba sekurang-kurangnya setengah jam lebih awal sebelum waktu berlepas.


Bergantung kepada pengangkutan yang telah anda pilih untuk sampai ke Larkin Central, pastikan anda telah memeriksa terlebih dahulu kesesakan lalu lintas dan kelewatan yang mungkin berlaku. Sebilangan operator bas membenarkan pembatalan terlebih dahulu dan mungkin akan mengenakan sedikit bayaran tambahan. Pelancong mungkin tidak akan mendapat bayaran mereka balik jika terlepas bas, jadi adalah lebih baik untuk tiba di stesen bas terlebih awal dahulu.


Perjalanan Pergi dan Balik Dari Johor dengan Bas


Semenanjung Malaysia mempunyai gabungan landskap semula jadi dan bandar-bandar yang berkelompok. Pelancong disyorkan untuk menaiki bas jika mereka berhasrat untuk menikmati keindahan sebenar alam sekitar. Cara pengangkutan lain mungkin agak mahal atau mempunyai had tertentu bagi sesetengah penumpang. Dengan menaiki bas, mereka dapat menikmati pemandangan yang baik di sisi tingkap sambil dipandu oleh pemandu yang terlatih.


Ia juga mempunyai kemudahan yang membolehkan orang tersayang mengesan perjalanan anda apabila menaiki bas yang tersenarai dengan redBus. Sistem "Jejaki Bas Saya" memaparkan lokasi bas terpilih secara langsung, membolehkan anda atau orang tersayang untuk mengetahui dengan tepat di mana anda berada pada bila-bila masa. Sistem ini juga berguna apabila anda ingin mengambil penumpang di Larkin Sentral atau di terminal mana anda berada.


Kemudahan Pelancong di Terminal Larkin JB


Tingkat pertama terminal Larkin JB dipenuhi dengan kedai-kedai makan yang mempunyai pelbagai jenis masakan. Di situ juga, terdapat pelbagai restoran makanan segera antarabangsa yang boleh anda temui. Restoran ini dibuka 24 jam sehari untuk memenuhi keperluan pelancong yang tiba dan berlepas sepanjang hari. Pada tingkat yang sama juga terdapat butik dan kedai-kedai untuk membeli keperluan pada saat-saat akhir termasuk kedai cenderamata. Tingkat dua pula menempatkan pasar terbuka yang besar dengan lebih peluang untuk membeli-belah.


Sebagai salah satu terminal bas yang popular di Malaysia, Terminal Bas Larkin JB tidak melupakan keperluan pelancong mereka.

Mesin ATM: Larkin JB mempunyai kira-kira 6 buah mesin ATM di sekitar tingkat satu.

Aktiviti Membeli-belah: Di tingkat dua terminal terdapat pasar terbuka. Tingkat pertama mempunyai butik persendirian dan kedai runcit untuk cenderamata dan keperluan asas.

Kedai Makan: Tingkat pertama dan ketiga terminal ini mempunyai beberapa kedai makanan yang menyediakan masakan tempatan dan juga antarabangsa. Tingkat tiga juga mempunyai medan selera yang besar.

Kaunter Hilang dan Jumpa: Bagasi yang hilang boleh ditinggalkan atau diletakkan di sini.

Surau: Masjid dan surau terletak di tingkat tiga terminal ini.


Pusat maklumat dikendalikan oleh penyambut tetamu yang mesra dan bersedia untuk membantu. Larkin Sentral terdapat sebuah agensi pelancongan, farmasi dan tandas yang merangkumi kesemua keperluan asas bagi pelancong.


Pelancong yang menaiki bas antara Singapura dan Malaysia perlu mengambil perhatian bahawa terdapat pemeriksaan wajib di pusat pemeriksaan imigresen. Semasa pemeriksaan ini, penumpang akan turun dari bas bersama-sama dengan bagasi mereka dan menjalani pemeriksaan keselamatan kastam. Mereka yang ingin ke hentian seterusnya boleh menaiki bas yang sama; manakala pelancong yang lain boleh bertukar ke bas lain untuk perjalanan mereka yang seterusnya.


Operator Bas Popular di Terminal Bas Larkin JB


Oleh kerana Larkin Sentral telah menjadi tempat pengambilan dan penurunan penumpang utama di antara laluan ini, banyak operator bas yang masuk dan keluar dari terminal ini di sepanjang hari. Beberapa laluan perkhidmatan ini merangkumi perjalanan ke seluruh Malaysia, manakala ada juga yang merentasi sempadan ke Singapura dan juga Thailand.


Operator-operator bas utama yang tiba dan berlepas dari Larkin Sentral adalah seperti berikut:

● YoYo Express

● TransMalaya Ekspres

● Delima Express

● Mayang Sari Express

● KKKL Express

● Orkid Express

● Transnasional


Laluan Kuala Lumpur merupakan laluan yang paling kerap menggunakan Larkin Sentral. Sebanyak 195 buah bas bergerak dari Kuala Lumpur ke terminal Larkin JB setiap hari.


Destinasi lain yang boleh dilalui dari Larkin Sentral termasuk Muar, Melaka, Batu Pahat, Kuantan dan Seremban.


Faedah Menempah Tiket Bas Larkin Sentral di redBus


Menempah tiket bas Larkin Sentral di laman web atau aplikasi redBus meringankan beban anda untuk beratur panjang dan menunggu. redBus menjadikan perjalanan anda mudah. Jika anda membuat tempahan awal terlebih dahulu, anda akan mendapat tawaran dan diskaun eksklusif yang menjadikan perjalanan anda lebih berbaloi.


Terdapat beberapa syarikat bas yang tersedia untuk anda pilih. Untuk mendapat syarikat bas yang bertaraf tinggi atau mempunyai ulasan terbaik, anda hanya perlu menggunakan penyaring carian di redBus. Dengan penyaring carian tersebut, anda boleh menapis beberapa perkara seperti kemudahan, masa berlepas, harga tambang dan laluan. Beberapa kemudahan di dalam bas yang boleh anda tapis termasuk:


● WiFi

● Penyaman Udara

● Kerusi boleh laras

● Tempat tidur

● Tempat bagasi

● Susunan tempat duduk


Portal pembayaran dalam talian dijamin selamat kerana ia menggunakan perisian keselamatan termoden yang menjadikan proses pembayaran anda selamat dan mudah. Tiket bas Larkin Sentral anda mungkin datang dalam bentuk e-tiket dalam e-mel atau tiket-M di dalam telefon mudah alih anda bergantung kepada operator bas yang anda pilih. Jika anda belum menerima tiket perjalanan tepat pada masanya, bahagian khidmat pelanggan redBus bersedia untuk membantu. Berikut adalah langkah-langkah untuk proses penempahan:


  • Log masuk ke laman web atau muat turun aplikasi redBus Malaysia
  • Masukkan tempat berlepas dan bandar ketibaan
  • Pilih tarikh perjalanan
  • Masukkan tarikh pulang sekiranya ada
  • Tapis operator bas pilihan anda
  • Teruskan ke proses pembayaran

Memilih redBus untuk menempah tiket bas dan memilih Larkin Sentral sebagai tempat menaiki atau turun bas anda bermakna anda mengutamakan keselesaan dan kesenangan anda.

Alamat Terminal Bas Larkin JB

BT 5, Jalan Garuda,

Larkin Jaya,

80350 Johor Bahru, Johor

Nombor Telefon: 07-221-9088, 07-223-3159

Tawaran pada Tiket Bas JB Larkin Bus Terminal

Perjalanan ke dan dari JB Larkin Bus Terminal dengan bas sekarang lebih berpatutan berbanding sebelumnya. Pelanggan boleh menikmati potongan harga sehingga 20% untuk tiket bas JB Larkin Bus Terminal. Pilihlah dari banyak senarai bas yang tersedia ke dan dari Singapura dan dapatkan potongan hingga 20% untuk tempahan online tiket bas! JB Larkin Bus Terminal bas boleh didapati dengan harga yang paling berpatutan dalam beberapa klik di redBus .

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: https://m.redbus.my/offers 

JB Larkin Bus Terminal Menempah Tiket Secara Dalam Talian

Bas yang membawa penumpang di JB Larkin Bus Terminal boleh dijadikan pilihan perjalanan oleh ramai orang. Menempah tiket JB Larkin Bus Terminal dalam talian adalah mudah, cepat dan boleh ditempah dengan selamat di redbus.my.