• Daftar Masuk/Daftar

Feri Dari Batam ke Pasir Gudang


Perkhidmatan Feri Batam ke Pasir Gudang

Jangkaan Perjalanan Feri : 1 jam 36 minit
Feri berlepas dari : Batam
Feri tiba di : Pasir Gudang
Perkhidmatan Feri Harian : 10
Tiket Feri Paling Murah : RM 35.00

Jarak dengan Feri Batam ke Pasir Gudang

Feri Terawal
:
06:30 AM
Feri Terakhir
:
04:20 PM
Syarikat Feri
:
2

JAMINAN REDBUS

 • PROMOSI YANG MENARIK
  Nikmati diskaun setiap kali anda menempah tiket dengan kami
 • PILIHAN YANG DIPERCAYAI
  Lebih 17 juta pelanggan yang berpuas hati seluruh dunia
 • PENJADUALAN SEMULA YANG MUDAH
  Ubah tarikh dan masa perjalanan anda dengan mudah
PENGENDALI FERI TERBAIK
 • operator-logo
  Batam Fast

Keperluan Dokumen Perjalanan

Pengembara antarabangsa perlu membawa pasport dengan sekurang-kurangnya 6 bulan sah laku dan tiket pergi balik atau Sehala untuk meneruskan perjalanan ke negara lain.


Feri Batam ke Pasir Gudang

Baik pelancong mahupun penduduk tempatan lebih suka laluan feri Batam ke Pasir Gudang. Ini kerana feri beroperasi setiap hari dalam seminggu dan merupakan pilihan pengangkutan yang baik untuk orang yang melancong untuk bekerja atau beriadah. Feri disediakan untuk perjalanan pergi dan balik antara Batam di Indonesia dan Pasir Gudang di Malaysia. Perkhidmatan feri rentas sempadan ini mengambil masa kurang daripada dua jam untuk melengkapkan perjalanan. Jika anda ingin membeli tiket feri online dengan harga yang murah, anda boleh melakukannya dari redBus.

Mengenai Batam

Batam ialah sebuah bandar yang terletak di Kepulauan Riau, Indonesia dan ia merupakan bandar terbesar di wilayah itu. Bandar ini merupakan kawasan pentadbiran yang meliputi pulau-pulau kecil seperti Rempang dan Galang dan juga merupakan destinasi pelancongan utama di Indonesia. Batam mempunyai banyak tarikan pelancong termasuk Jambatan Barelang yang mengagumkan dan Biara Maha Vihara Duta Maitreya. Salah satu tarikan terbesar di Batam ialah ia mempunyai makanan laut yang sangat baik. Banyak restoran tepi pantai dan gerai makanan jalanan menjual hidangan makanan laut asli Indonesia. Orang ramai juga melawat Batam kerana ia berfungsi sebagai pintu masuk ke destinasi berdekatan seperti Malaysia. Anda boleh menaiki feri ke Pasir Gudang di Malaysia dari Batam. Anda juga boleh pergi ke Singapura dari Batam. Jika anda bercadang untuk menaiki feri Pasir Gudang, kunjungi Batam dari Februari hingga Ogos apabila hujan tidak terlalu lebat. Cuaca akan menyenangkan, dan anda akan mempunyai percutian yang indah.

Mengenai Pasir Gudang

The city of Pasir Gudang is situated in the Johor Bahru district of Malaysia. Bandar pelabuhan di Johor Bahru ini terkenal dengan banyak industrinya, termasuk pembinaan kapal, penyimpanan dan pengedaran minyak sawit, pengangkutan dan logistik, dan banyak lagi. Oleh itu ramai orang datang ke sini untuk kerja dan perniagaan. Pasir Gudang juga merupakan destinasi pelancongan. Terdapat beberapa tapak warisan dan tarikan pelancong yang boleh anda lawati. Anda juga boleh meneroka bahagian lain di Malaysia dari sini. Masa terbaik untuk melawat Pasir Gudang ialah semasa musim luruh dan musim sejuk. Cuaca akan menjadi sangat sejuk dan anda boleh melakukan perjalanan jalan raya, menaiki feri dan bersiar-siar. Satu lagi sebab mengapa Pasir Gudang adalah sebuah bandar yang terkenal adalah kerana ia dihubungkan dengan negara Tenggara yang berbeza. Terdapat laluan feri antarabangsa ke Indonesia dari bandar ini. Anda boleh menaiki feri ke Pasir Gudang dengan mudah dan pulang dari Terminal Feri Batam di Indonesia.

Perkara yang Boleh Dilakukan di Pasir Gudang

Pasir Gudang adalah tempat yang indah untuk perjalanan singkat. Terdapat beberapa tempat yang boleh anda lawati, dan anda juga boleh mencuba beberapa makanan tempatan. Setelah anda menempah tiket feri ke Pasir Gudang, anda boleh menyediakan jadual perjalanan anda. Berikut ialah beberapa perkara terbaik yang boleh anda lakukan di dalam dan sekitar bandar, dan ini pasti menjadikan penginapan anda lebih menyeronokkan.

 • Lawati Muzium Layang-layang di bandar dan nikmati pameran mengenai pelbagai layang-layang dan tradisi layang-layang.
 • Luangkan hari yang santai di Spa Khatulistiwa dan nikmati dimanjakan semasa percutian anda
 • Pandu ke pantai Desaru untuk lawatan sehari dan nikmati perkelahan di pasir yang bersih
 • Pergi ke Ladang Burung Unta Desaru dan pelajari tentang burung yang besar dan eksotik ini
 • Terokai pelbagai pantai kayuh di sekitar Pasir Gudang dan berseronok bersama keluarga dan rakan-rakan
 • Lawati pusat beli-belah Johor Premium Outlets dan beli-belah pakaian daripada jenama mewah, aksesori dan hadiah untuk dibawa pulang
 • . Nikmati beberapa pusingan golf dan menginap untuk makan tengah hari di Palm Resort Golf & Country Club, yang terletak di Senai, tidak jauh dari Pasir Gudang
 • Rancang perjalanan ke Taman Negara Tanjung Piai dan nikmati safari melalui hutan bakau yang luas di wilayah ini
 • Lawati pekan nelayan dan pelabuhan Kota Tinggi, dan mendaki ke Air Terjun Kota Tinggi yang megah
 • Pergi ke Pelabuhan Johor di Pasir Gudang, yang juga merupakan terminal minyak sawit terbesar di dunia

Perkhidmatan Feri Antara Batam dan Pasir Gudang

Perkhidmatan feri di laluan Batam ke Pasir Gudang tersedia sepanjang minggu. Ini bermakna anda boleh menempah tiket feri dari Pasir Gudang ke Batam dengan mudah dan balik pada hari bekerja dan hujung minggu. Inilah sebabnya mengapa feri lebih disukai oleh penduduk tempatan yang melancong untuk bekerja dan pelancong yang ingin sedikit pengembaraan pada percutian mereka. Feri pertama di laluan ini berlepas pada 8:30 pagi Anda boleh menaiki feri awal pagi ini jika anda ingin menghabiskan sepanjang hari di Pasir Gudang. Feri terakhir tersedia pada jam 5:30 petang Mengikut jadual feri dari Batam ke Pasir Gudang, tiada feri lewat petang atau malam disediakan. Jika anda menaiki feri, anda akan sampai ke Pasir Gudang dalam masa lebih kurang sejam 39 minit dari Batam. Feri ini agak berpatutan kerana harga tiket adalah kira-kira MYR 70, dan ia akan termasuk semua kemudahan.


Titik Naik dan Turun Tempat

Berangkat: Terminal Feri Pusat Batam

Titik Turun: Terminal Feri Pelabuhan Pasir Gudang


Operator Feri Popular untuk Batam ke Pasir Gudang

Pengendali feri di laluan Batam ke Pasir Gudang ialah Terminal Penumpang Pasir Gudang Sdn Bhd. Feri yang popular ini operator menyediakan perjalanan sehala dan pergi balik antara dua destinasi. Anda boleh memilih tempahan tiket feri dalam talian melalui redBus untuk tempat duduk di feri Pasir Gudang Passenger Terminal Sdn Bhd. Bot feri ini mempunyai 20 hingga 30 tempat duduk yang tersedia. Tempat duduk yang luas ini membolehkan anda menikmati perjalanan rentas sempadan ke Pasir Gudang dari Batam.

Tempah Tiket Feri Batam ke Pasir Gudang dengan redBus

Terdahulu, jika anda ingin menempah tiket feri dari Pasir Gudang ke Batam atau balik, anda perlu melawat kaunter tiket di terminal feri. Tetapi kini anda boleh mengelak daripada beratur dan menempah tiket dari keselesaan rumah anda. redBus menawarkan tempahan online tiket feri untuk laluan Batam ke Pasir Gudang. Apabila menempah feri, anda mesti pergi ke laman web atau apl redBus dan memasukkan terminal berlepas dan ketibaan anda. Sebaik sahaja anda berbuat demikian, anda boleh melihat jadual feri pada hari perjalanan anda. Anda kemudian boleh memilih tempat duduk, mengisi maklumat anda, dan membayar tiket feri dalam talian. redBus mempunyai beberapa pilihan pembayaran dan gerbang pembayaran adalah selamat sepenuhnya. Tempahan online adalah pantas dan tanpa kerumitan, dan anda juga boleh mendapatkan diskaun untuk feri Batam ke Pasir Gudang.


Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket feri dalam talian di Malaysia?

Anda boleh menempah feri pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket feri anda dalam masa beberapa minit sahaja.

Bagaimana cara untuk saya menempah feri dari Batam ke Pasir Gudang?

Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali feri pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali feri di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).


Yuran Terminal

Pelancong perlu membayar yuran terminal nominal selain harga tiket feri ke terminal feri di Indonesia dan Singapura. Yuran terminal ini berbeza-beza mengikut negara dan perlu dibayar kepada pengendali terminal di terminal feri. Walaupun terdapat caj tambahan dan harga puncak, yuran terminal ini perlu dibayar di terminal kecuali dinyatakan sebaliknya, seperti yang termasuk dalam tiket feri. Disarankan agar anda menyemak inklusif tiket apabila membuat tempahan tiket feri dalam talian. 

Yuran Berlepas Penumpang Singapura (SPDF) 

Bagi semua perjalanan feri yang berlepas dari Harbourfront Centre atau Tanah Merah Ferry Terminal di Singapura sebagai sumber, Yuran Berlepas Penumpang Singapura sebanyak SGD10 setiap orang adalah terpakai. 

Yuran Terminal Untuk Perjalanan Feri Dari Batam

Bagi perjalanan feri yang berlepas dari Batam Centre, Sekupang dan Waterfront - Batam Terminal Fee sebanyak Rp65,000 atau SGD7 dikenakan kepada setiap orang.


Kadar Caj & Yuran Pemuliharaan

Pelancong yang melawat Taman Laut Malaysia perlu membayar caj pemuliharaan nominal seperti yang dikehendaki oleh Akta Fi 1951, Perintah Yuran (Taman Laut Malaysia) 2017. Hasil yang dikutip daripada caj tersebut disalurkan kepada Kumpulan Wang Amanah Taman Laut dan Rizab Laut untuk mengurus dan menyelenggara taman, dan untuk menyediakan kemudahan dan keselesaan kepada pelawat.

Orang kurang upaya dikecualikan daripada pertuduhan, dan penduduk yang tinggal di pulau yang dikelilingi oleh Taman Laut juga dikecualikan.


Yuran Taman Laut untuk Pemegang MYKAD -

Dewasa - RM 5

Kanak-kanak (berumur antara 6 hingga 12 tahun) dan warga emas (berumur 60 tahun ke atas) - RM 2

Kurang Upaya - Percuma


Yuran Taman Laut untuk Bukan Pemegang MYKAD -

Dewasa - RM 30

Kanak-kanak (berumur antara 6 hingga 12 tahun) dan warga emas (berumur 60 tahun ke atas) - RM 15

Kurang Upaya - Percuma

Selain itu, terdapat kadar bayaran yang berbeza untuk aktiviti seperti perkhemahan, penyelidikan, penggambaran/dokumentari komersial, selam skuba dan pelayaran. Sila semak Portal Rasmi Jabatan Perikanan Malaysia untuk maklumat lanjut.Do you want to exit reschedule flow?

¡