• Daftar Masuk/Daftar

Feri Dari Kuala Besut Jetty ke Perhentian Island


Perkhidmatan Feri Kuala Besut Jetty ke Perhentian Island

Jangkaan Perjalanan Feri
Feri berlepas dari
Feri tiba di
Perkhidmatan Feri Harian
Tiket Feri Paling Murah
:
:
:
:
:
0 jam 56 minit
Kuala Besut Jetty
Perhentian Island
51
MYR 70.00

Jarak dengan Feri Kuala Besut Jetty ke Perhentian Island

Feri Terawal
:
08:00 AM
Feri Terakhir
:
05:00 PM
Syarikat Feri
:
7

JAMINAN REDBUS

 • PROMOSI YANG MENARIK
  Nikmati diskaun setiap kali anda menempah tiket dengan kami
 • PILIHAN YANG DIPERCAYAI
  Lebih 17 juta pelanggan yang berpuas hati seluruh dunia
 • PENJADUALAN SEMULA YANG MUDAH
  Ubah tarikh dan masa perjalanan anda dengan mudah
PENGENDALI FERI TERBAIK
 • operator-logo
  Perhentian Trans
 • operator-logo
  Said Bonaza
 • operator-logo
  Kaki Perhentian

Jadual Ferry dan Harga Kuala Besut Jetty ke Perhentian Island

Pengendali Feri Feri Pertama Feri Terakhir Tempoh  
Perhentian Trans 10:00 17:00 1 jam 0 minit
HARGA PANDANGAN
Said Bonaza 12:00 16:00 0 jam 45 minit
HARGA PANDANGAN
Kaki Perhentian 14:30 16:30 1 jam 0 minit
HARGA PANDANGAN

Keperluan Dokumen Perjalanan

Pengembara antarabangsa perlu membawa pasport dengan sekurang-kurangnya 6 bulan sah laku dan tiket pergi balik atau Sehala untuk meneruskan perjalanan ke negara lain.


Feri Kuala Besut Jetty ke Perhentian Island

Dengan pantai yang dibarisi hutan dan perairan yang tenang, Pulau Perhentian seakan-akan syurga di Malaysia. Pantai tropikanya memikat pengunjung kerana ia kurang dikomersialkan. Kaedah terbaik untuk mengembara dari Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian ialah dengan menaiki feri.

Maklumat Feri Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian

Feri ke Pulau Perhentian mengambil masa kira-kira 40 minit untuk perjalanan. Perkhidmatan feri beroperasi beberapa kali sehari di antara dua destinasi ini. Anda boleh menempah tiket feri ke Pulau Perhentian dengan mudah online di redBus.

Bagaimanakah cara menempah tiket feri ke Pulau Perhentian dari Kuala Besut?

Pulau Perhentian merupakan destinasi pantai yang indah di Malaysia, dikelilingi perairan biru dan hidupan liar semula jadi. redBus memudahkan pelancong menempah tiket feri ke Pulau Perhentian dari Jeti Kuala Besut secara online. Pulau ini terkenal dengan pelbagai aktiviti sukan air seperti berperahu, selam skuba, berkayak, dan pantai yang putih berpasir.

Untuk menempah feri ke Pulau Perhentian online di redBus, ikut langkah-langkah di bawah:

 • Lawat Google Play Store dan muat turun ap mudah alih redBus atau buka tapak web redBus di pelayar web anda.
 • Tetapkan lokasi asal anda kepada Jeti Kuala Besut dan pilih Pulau Perhentian sebagai destinasi anda dan pilih tarikh perjalanan anda. Masukkan bilangan penumpang. Klik ‘Cari’ untuk melihat senarai pengendali yang menyediakan perkhidmatan feri antara kedua-dua destinasi ini.
 • Semak senarai dan lihat harganya. Anda boleh menggunakan pelbagai penapis di platform untuk menyempitkan carian berdasarkan harga, pengendali, ciri yang ditawarkan dll.
 • Pilih feri anda, pilih tempat duduk dan masukkan maklumat penumpang. Teruskan ke bayaran? Anda akan diarahkan ke gerbang pembayaran setelah memilih kaedah pembayaran. redBus membolehkan penumpang membayar menggunakan pelbagai kaedah bayaran, seperti kad kredit dan debit, perbankan NET dll. Buat pembayaran anda dalam talian untuk mengesahkan tiket Jeti Kuala Besut ke Perhentian.
 • Anda akan menerima e-mel pengesahan. Tunjukkan tiket dalam talian anda kepada pengendali pelancongan sebelum menaiki feri Pulau Perhentian dari Kuala Besut.

Pelancong akan mendapat pautan penjejakan yang dihantar kepada telefon mereka beberapa jam sebelum waktu berlepas. Untuk sebarang bantuan, hubungi kakitangan sokongan redBus melalui ap atau tapak web.

Pengendali Feri Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian

Penting untuk mencari pengendali terbaik semasa menempah tiket feri secara online dari Jeti Kuala Besut ke Kepulauan Perhentian. Terdapat banyak pengendali feri yang menyediakan tiket untuk feri dari Kuala Besut ke Kepulauan Perhentian dengan harga yang berpatutan. Feri terkenal kerana menyediakan perkhidmatan feri bertaraf dunia dan merupakan mod pengangkutan yang popular di kalangan pelancong tempatan dan antarabangsa untuk keselesaan dan keselamatan. Menempah feri sangat mudah di redBus.

Purata Harga Feri Jeti Kuala Besut - Pulau Perhentian

Tambang purata untuk tiket sehala feri Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian ialah sekitar RM 35 manakala untuk tiket 2 hala, harganya sekitar RM 70. Walau bagaimanapun, harga tambang boleh berubah berdasarkan pengendali dan jenis feri. Kadang kala, harga meningkat semasa musim percutian dan menurun pada waktu lain dalam tahun yang sama.

Anda boleh menyemak dan membandingkan harga tiket feri dari Kuala Besut ke Pulau Perhentian secara online di redBus. Apabila anda menempah tiket feri di redBus, anda boleh mendapat tawaran dan potongan istimewa.

Jadual Feri Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian

Waktu berlepas feri pertama dari Kuala Besut ke Pulau Perhentian ialah sekitar jam 8:00 pagi dan feri terakhir sekitar jam 4:00 petang. Terdapat banyak pengendali feri yang menyediakan perkhidmatan antara kedua-dua destinasi ini, dan waktu setiap feri boleh berubah. Oleh itu, semasa merancang percutian anda, lebih baik anda menyemak jadual feri secara dalam talian di tapak web atau ap redBus dan kemudian menempah tiket anda secara online.

Aktiviti yang boleh dilakukan di Pulau Perhentian


Feri dari Kuala Besut ke Pulau Perhentian

Semasa anda di Pulau Perhentian, pastikan anda meluangkan masa untuk melakukan aktiviti berikut:

 • Bersnorkel

Salah satu sebab utama orang ramai ingin mengunjungi Pulau Perhentian ialah untuk menerokai kehidupan bawah lautnya. Pulau ini menempatkan beberapa tempat bersnorkel terbaik di negara ini. Anda boleh menyewa peralatan snorkel dengan mudah di banyak tempat di pantai dan berseronok berenang bersama ikan dan penyu.

 • Berjalan Denai Hutan

Sekiranya anda suka kembara yang mendebarkan, jangan lepaskan peluang berjalan denai di pulau tropika ini. Terdapat banyak denai kecil di hutan berhampiran pantai. Berjalan Denai Hutan membolehkan anda meneroka hidupan liar yang menarik dan flora yang subur. Anda mungkin dapat menemui tokek, labah-labah, dan biawak semasa berjalan.

 • Berkayak Laut

Untuk hari yang menyeronokkan dan meriah, cuba berkayak laut. Terdapat banyak pilihan menyewa di pantai, yang membolehkan para pencinta kembara keluar ke perairan yang indah dengan kayak mereka dan menikmati pemandangan Pulau Perhentian. Berkayak di laut memberi peluang kepada pengunjung untuk mengunjungi pantai terpencil dan lagun yang biasanya di luar jangkauan.

 • Taman Laut Terengganu

Taman Laut Terengganu dibina pada tahun 1994 sebagai perhentian laut dan kini menjadi tempat popular bagi pelancong. Taman ini terdiri daripada banyak pulau di luar pantai Terengganu, jadi jika anda merancang untuk menginap di Pulau Perhentian, cuba luangkan waktu untuk mengunjungi beraneka pulau ini. Di taman, anda akan berpeluang menjelajahi karang yang indah dan menemui banyak kehidupan laut dengan menyelam atau bersnorkel di perairan.

 • Kincir Angin D’Lagoon

Sekiranya anda ingin melihat bahagian pulau yang lebih terpencil, sila sewa teksi air dan kunjungi D'Lagoon Windmill di pulau ini. Kincir angin ini merupakan penjana yang membekalkan tenaga elektrik kepada penduduk pulau, dan pemandangan dari sana sangat menakjubkan, menawarkan pemandangan pulau yang mengagumkan.


Kadar Caj & Yuran Pemuliharaan

Pelancong yang melawat Taman Laut Malaysia perlu membayar caj pemuliharaan nominal seperti yang dikehendaki oleh Akta Fi 1951, Perintah Yuran (Taman Laut Malaysia) 2017. Hasil yang dikutip daripada caj tersebut disalurkan kepada Kumpulan Wang Amanah Taman Laut dan Rizab Laut untuk mengurus dan menyelenggara taman, dan untuk menyediakan kemudahan dan keselesaan kepada pelawat.

Orang kurang upaya dikecualikan daripada pertuduhan, dan penduduk yang tinggal di pulau yang dikelilingi oleh Taman Laut juga dikecualikan.

Yuran Taman Laut untuk Pemegang MYKAD -

Dewasa - RM 5

Kanak-kanak (berumur antara 6 hingga 12 tahun) dan warga emas (berumur 60 tahun ke atas) - RM 2

Kurang Upaya - Percuma

Yuran Taman Laut untuk Bukan Pemegang MYKAD -

Dewasa - RM 30

Kanak-kanak (berumur antara 6 hingga 12 tahun) dan warga emas (berumur 60 tahun ke atas) - RM 15

Kurang Upaya - Percuma

Selain itu, terdapat kadar bayaran yang berbeza untuk aktiviti seperti perkhemahan, penyelidikan, penggambaran/dokumentari komersial, selam skuba dan pelayaran. Sila semak Portal Rasmi Jabatan Perikanan Malaysia untuk maklumat lanjut.


Soalan Lazim

Bagaimanakah cara membuat tempahan tiket feri online di Malaysia?

A: Anda boleh menempah feri pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan melayari tapak web rasmi redBus iaitu www.redbus.my. Tapak web ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket feri anda dalam beberapa minit sahaja.

Bagaimanakah cara menempah feri dari Kuala Besut Jetty ke Perhentian Island?

A: Anda boleh mengunjungi pelabuhan dan pergi ke gerai milik operator feri pilihan anda, berbaris, memilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika tidak, anda boleh melayari www.redbus.my dan menempah tempat anda dalam masa 5 minit.

Perlukah saya mencetak tiket feri saya sebelum menaiki feri?

A: Ya, lebih baik anda mencetak tiket feri anda kerana setiap pengendali feri mempunyai peraturan menaiki kapal yang berbeza.

Bagaimanakah cara membayar tiket feri saya di tapak web redBus?

A: Terdapat beberapa cara pembayaran yang ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar sama ada dengan kad kredit, kad debit, atau mereka boleh memilih salah satu bank yang tersenarai ketika anda mengklik “FPX (Pindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

Adakah terdapat perkhidmatan feri yang kerap dari Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian?

A: Ya, terdapat perkhidmatan feri yang kerap antara dua destinasi ini, dan banyak pengendali menyediakan perkhidmatan feri setiap jam. Sebilangan besar feri ini tanpa henti, dan waktunya boleh berubah bergantung pada hari perjalanan.

Bagaimanakah cara ke Jeti Kuala Besut dari Kuala Lumpur?

A: Sekiranya anda berada di Kuala Lumpur, anda boleh menaiki keretapi dan berhenti di Stesen Wakaf Bharu yang terletak di Kota Bharu. Dari Kota Bharu, naik teksi atau bas ke bandar pelabuhan kecil Kuala Besut. Anda kemudian boleh menaiki bas tempatan atau teksi untuk ke Jeti Kuala Besut.

Apakah yang boleh dilakukan di Pulau Perhentian?

A: Semasa anda berada di Pulau Perhentian, anda boleh mencuba aktiviti berikut: Bersnorkel, Berjalan Denai, Menyelam Skuba, Berkayak Laut, Taman Laut Terengganu, Menginap di rumah pokok, Mengunjungi Kincir Angin D’Lagoon

Bilakah masa paling sesuai untuk mengunjungi Pulau Perhentian?

A: Masa terbaik untuk mengunjungi Pulau Perhentian ialah antara bulan Mac dan November. Masa ini musim kemarau. Musim puncak pelancongan ialah pada bulan Julai, dan tidak digalakkan untuk melakukan perjalanan ke Pulau Perhentian pada musim hujan.

Berapakah lama perjalanan dari Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian?

A: Perjalanan dengan bot sangat disyorkan dari Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian. Bot laju hanya memerlukan 60 minit. Walau bagaimanapun, anda juga boleh memilih bot kargo, tetapi memerlukan lebih banyak masa, kira-kira satu jam 30 minit. Perkhidmatan ini tersedia sepanjang hari dari jam 8 pagi hingga 5 petang.

Adakah Malaysia diletakkan bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)?

A: Ya, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kini berkuatkuasa di Malaysia.

Bolehkah saya memindahkan tiket online untuk feri dari Kuala Besut ke Pulau Perhentian kepada rakan saya?

A: Tidak, tiket online tidak boleh dipindah milik. Jadi, anda tidak boleh memindahkan tiket dalam talian untuk feri dari Kuala Besut ke Pulau Perhentian kepada rakan anda.


Kadar Caj & Yuran Pemuliharaan

Pelancong yang melawat Taman Laut Malaysia perlu membayar caj pemuliharaan nominal seperti yang dikehendaki oleh Akta Fi 1951, Perintah Yuran (Taman Laut Malaysia) 2017. Hasil yang dikutip daripada caj tersebut disalurkan kepada Kumpulan Wang Amanah Taman Laut dan Rizab Laut untuk mengurus dan menyelenggara taman, dan untuk menyediakan kemudahan dan keselesaan kepada pelawat.

Orang kurang upaya dikecualikan daripada pertuduhan, dan penduduk yang tinggal di pulau yang dikelilingi oleh Taman Laut juga dikecualikan.

Yuran Taman Laut untuk Pemegang MYKAD -

Dewasa - RM 5

Kanak-kanak (berumur antara 6 hingga 12 tahun) dan warga emas (berumur 60 tahun ke atas) - RM 2

Kurang Upaya - Percuma

Yuran Taman Laut untuk Bukan Pemegang MYKAD -

Dewasa - RM 30

Kanak-kanak (berumur antara 6 hingga 12 tahun) dan warga emas (berumur 60 tahun ke atas) - RM 15

Kurang Upaya - Percuma

Selain itu, terdapat kadar bayaran yang berbeza untuk aktiviti seperti perkhemahan, penyelidikan, penggambaran/dokumentari komersial, selam skuba dan pelayaran. Sila semak Portal Rasmi Jabatan Perikanan Malaysia untuk maklumat lanjut.Operator Feri Popular di Malaysia


Laluan Feri Popular di Malaysia


Do you want to exit reschedule flow?

¡