Bintan

Amazing discounts when you book round trips! Get 50% OFF - Use Code: RBFERRY
PENGENDALI FERI TERBAIK

Laluan Feri Teratas Ke Bintan

Feri ke Bintan

Bintan adalah pulau terbesar di Kepulauan Riau. Ia adalah lokasi eksotik dengan banyak pilihan untuk hiburan, dengan padang golf, pantai yang indah dan resort mewah. Lapangan terbang Bintan hanya menyediakan perkhidmatan penerbangan domestik, jadi untuk sampai ke sini secara langsung mungkin tidak boleh melalui saluran udara. Pilihan yang paling mudah ialah menaiki feri ke Bintan. Pulau Bintan mudah diakses dari Malaysia dan Singapura melalui laluan feri.

The source for Bintan ferry in Singapore is Tanah Merah to Bandar Bentan Telani Bintan resort ferry terminal in Bintan.

Sekiranya anda dalam perjalanan dari Malaysia, cara terbaik untuk ke Bintan adalah dengan menaiki bas dan feri. Naik bas dari TBS, Kuala Lumpur, ke Johor Bahru. Feri ke Bintan beroperasi dari Terminal Feri Berjaya Waterfront di Johor Bahru dan membawa anda ke Terminal Feri Sri Bintan Pura, Tanjungpinang. Sebagai alternatif, anda boleh terbang ke Singapura dan kemudian menaiki teksi ke Terminal Feri Tanah Merah untuk sampai ke sana dengan lebih pantas.


Panduan Perjalanan di Pulau Bintan

Untuk merasai perjalanan terbaik ke Pulau Bintan, pilih perjalanan feri yang akan memberi anda masa yang mencukupi untuk menikmati lautan dan menyaksikan keindahan alam semula jadi tempat itu. Memandangkan terdapat banyak hotel dan resort yang terdapat di sini, anda tidak akan menghadapi sebarang kesukaran untuk mencari penginapan yang sesuai. Teksi dan teksi akan membantu anda sampai ke pusat peranginan dan hotel Bintan. Pilihan penginapan yang terkenal termasuk Bintan Resort, Natra Bintan, Banyan Tree bintan, dll. Harga purata untuk hotel Bintan adalah sekitar SGD 540 semalam. Harga terendah untuk hotel ini ialah SGD 131 semalam.

Masa terbaik untuk melawat Bintan adalah dari April hingga Oktober, apabila suhu sekitar 26 darjah Celsius.


Maklumat tempat letak kereta di terminal feri Bintan untuk penduduk tempatan

Mencari tempat letak kereta berhampiran terminal feri boleh mencabar. Memandangkan Bintan mempunyai perkhidmatan bas bandar, teksi, teksi, dan juga basikal, yang merupakan pilihan yang lebih baik untuk sampai ke terminal feri. Pelabuhan ini berhampiran dengan pusat bandar dan mudah dicapai. Bayaran letak kereta ialah S$1.50 sejam dan seterusnya. Ini tertakluk kepada perubahan.


Jadual Feri Singapura ke Bintan

Mengikut jadual feri Bintan, terdapat sekitar 8 feri setiap hari dari Singapura dan Johor Bahru. Masa setiap terminal feri akan berbeza. Dari terminal feri Tanah Merah Singapura, hanya terdapat satu feri dari Isnin hingga Khamis dan tiga perkhidmatan dari Jumaat hingga Ahad. Jumlah perjalanan feri dari Johor Bahru ke Bintan ialah 3 kali sehari.

Jadual feri Singapura ke Bintan berbeza mengikut pengendali dan laluan.

Feri pertama oleh Sindo ferry untuk Singapura ke Bintan bermula pada jam 08:40 dan feri terakhir pada jam 18:20

Feri pertama oleh Bintan Resort Ferries untuk Singapura ke Bintan bermula pada jam 08:10 dan feri terakhir pada jam 21:00

Anda boleh menyemak jadual feri Singapura ke Bintan apabila membuat tempahan tiket feri secara dalam talian di redBus atau di terminal feri.


Masa Perjalanan Feri Singapura ke Bintan

Masa perjalanan feri Singapura ke Bintan biasanya mengambil masa 60 minit. Walau bagaimanapun, ia berbeza bergantung kepada pengendali feri, laluan dan keadaan cuaca.

Masa perjalanan antara Singapura dan Tanjung Pinang adalah kira-kira 2 jam manakala dari Singapura ke Bandar Bentan Telani hanya mengambil masa 1 jam.


Masa Daftar Masuk Feri Bintan

Anda perlu mendaftar masuk sekurang-kurangnya 30 minit sebelum waktu berlepas. Kami mencadangkan anda tiba di terminal feri 1 jam sebelum berlepas.


Maklumat dan petua pengumpulan tiket

Tempahan tiket feri Bintan dalam talian akan menjadi pilihan yang paling mudah kerana anda akan mendapat kadar yang lebih murah dan faedah tambahan. Walaupun anda boleh mendapatkan tiket di terminal, itu bukan pilihan yang ideal. Tidak banyak perkhidmatan feri di laluan ini, jadi tempahan tiket lebih awal sentiasa dinasihatkan dan pastikan tempat duduk anda sentiasa dinasihatkan.


Harga dan tempah tiket

Bergantung pada operasi feri, terminal permulaan, dan destinasi tempoh perjalanan berbeza dari 1-3 jam. Feri Bintan Resort dari Singapura bergerak lebih pantas dan sampai ke destinasi dalam masa sejam. Tempoh perjalanan menaiki feri Bintan dari Singapura ke Bintan ialah 1-2 jam. Perjalanan feri dari Johor Bahru ke Bintan boleh mengambil masa sehingga 3 jam. Begitu juga halnya dengan harga tiket antara RM 150 hingga RM 259. Kadar tiket adalah berbeza untuk dewasa dan kanak-kanak. Sesiapa yang berumur 13 tahun ke atas dianggap dewasa.

Sila ambil perhatian bahawa perubahan tambang dan masa adalah semata-mata atas budi bicara pengendali feri.

Dropping Points in Bintan

Boarding point
Dropping point

Some of the popular dropping points in Bintan are mentioned below. Please note that these drop locations generally differ from one ferry operator to another. The drop points in Bintan are as follows:

  • Bandar Bentan Telani

Syarikat Feri yang beroperasi ke Bintan

Terdapat beberapa syarikat yang beroperasi di Bintan. Kesemua syarikat feri yang disenaraikan ini membuatkan perjalanan feri yang di dalam bandar menjadi selesa. Beberapa syarikat feri popular di Bintan adalah:


Lihat Lagi

Yuran Terminal

Pengembara mesti membayar yuran terminal nominal melebihi harga tiket feri ke terminal feri di Indonesia dan Singapura. Yuran terminal berbeza mengikut negara dan mesti dibayar kepada pengendali terminal di terminal feri.

Walaupun terdapat juga surcaj dan harga puncak, yuran terminal perlu dibayar di terminal melainkan dinyatakan sebaliknya, seperti yang termasuk dalam tiket feri. Anda dinasihatkan untuk menyemak kemasukan tiket semasa membuat tempahan tiket feri secara dalam talian.


Yuran Berlepas Penumpang Singapura (SPDF)


Untuk semua perjalanan feri yang berlepas dari Harbourfront Centre atau Terminal Feri Tanah Merah di Singapura sebagai sumber, Yuran Perlepasan Penumpang Singapura sebanyak SGD10 seorang dikenakan.


Bayaran Terminal untuk Perjalanan Feri Pergi Balik dari Tanjung Pinang* dan Tanjung Balai*

Sebelum berlepas, anda mesti membayar secara tunai dalam Rupiah Indonesia di Terminal Feri Tanjung Pinang. (Terpakai kepada penumpang yang berlepas dari Tanjung Pinang dan Tanjung Balai SAHAJA)


Bayaran Terminal Tanjung Balai -

  • Warganegara Indonesia perlu membayar Rp50,000 seorang
  • Penumpang asing perlu membayar Rp75,000 seorang

Yuran Terminal Tanjung Pinang -

  • Warganegara Indonesia perlu membayar Rp40,000 seorang
  • Penumpang asing perlu membayar Rp60,000 seorang

*Yuran terminal tertakluk kepada perubahan

Bintan Lokasi

Soalan Lazim

Berapa lama masa yang diperlukan untuk sampai ke Bintan dari Singapura dengan feri?
Perlu waktu sekitar 100 minit untuk sampai ke Bintan dengan feri. Terdapat perbezaan 1 jam dalam waktu zon Bintan dan Singapura.
Adakah Bintan tempat yang bagus untuk dikunjungi?
Bintan adalah salah satu destinasi popular untuk pelancong di Asia Tenggara. Pulau Bintan mempunyai beberapa pusat peranginan, lapangan golf, kawasan pasar, pantai, dan sukan air yang menjadikannya tempat yang bagus untuk dikunjungi.
Bagaimana saya menempah feri ke Bintan di redBus?
Memesan feri ke Bintan sangat mudah dan senang di redBus. Anda hanya perlu pergi ke halaman feri redBus, masukkan sumber dan Bintan anda, tarikh perjalanan, dan anda akan mendapat senarai feri yang tersedia pada tarikh yang dipilih. Anda kemudian boleh memilih feri yang sesuai dan menuju ke pembayaran.
Bolehkah saya menempah tiket feri pergi dan balik dari Bintan?
Anda boleh menempah tiket feri pergi-balik dari Bintan secara berasingan dengan memasukkan Bintan sebagai nama sumber anda pada tarikh kembali yang dirancang.
Berapakah kos untuk pergi ke Bintan?
Perjalanan solo selama seminggu ke Bintan boleh menelan belanja purata RM 6400 dan RM 21000 untuk satu keluarga. Perbelanjaan boleh menjadi separuh daripada jumlah yang dinyatakan untuk perjalanan yang lebih singkat. Anda boleh menempah tiket bas dan feri dalam talian di redBus dan lebih jimat. Selain itu, kos perjalanan anda akan bergantung pada aktiviti anda dan tempat penginapan anda, jadi anda boleh memilih dengan bijak mengikut bajet anda. Penginapan tersedia untuk semua orang dari semua bajet supaya anda boleh memilih yang sesuai dengan mudah. Perbelanjaan penting di Bintan ialah dua kali makan dan perjalanan tempatan atau aktiviti yang anda pilih. Sarapan pagi ditanggung terutamanya dalam sewa bilik dan akan disediakan sebagai pelengkap.
Apakah visa ketibaan Bintan untuk orang India?
Ya, orang India boleh mendapatkan visa ketibaan untuk Bintan. Anda perlu membayar IDR 500.000/orang untuk tempoh penginapan maksimum 30 hari. Jika tempoh penginapan melebihi 30 hari, bayaran tambahan sebanyak IDR 500.000/orang (boleh diperbaharui SATU KALI SAHAJA) perlu dilakukan. Adalah baik untuk memeriksa segala-galanya tentang visa perjalanan di portal VISA Indonesia rasmi.