Bas TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

Beli TBS (Terminal Bersepadu Selatan) Tiket Bas di redBus

Tempah Tiket Bas TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

Terminal Bersepadu Selatan, popular sebagai TBS, adalah terminal bas utama di Kuala Lumpur (KL) untuk bas ekspres. Bas ekspres yang beroperasi di laluan jarak jauh akan melalui terminal bas ini. TBS adalah sebahagian daripada sistem pengangkutan berintegrasi yang terletak di BTS (stesen Bandar Tasik Selatan). Ia terletak kira-kira 10 km jauh dari pusat bandar. TBS-BTS adalah lebih daripada sebuah stesen bas dengan pelbagai laluan kereta api bandar disambungkan dalam kompleks yang sama. Terminal Bas TBS memberi perkhidmatan kepada pelancong yang menuju ke selatan Kuala Lumpur, dengan destinasi seperti Johor Bahru, Melaka, Singapura, dan Mersing.

Terminal enam tingkat termasuk terminal bas di tingkat satu, platform ketibaan dan berlepas di tingkat dua, lobi penumpang, kaunter tiket, dan kedai di tingkat concourse (tingkat tiga), restoran dan kedai runcit di tingkat empat, dan sebuah ruangan parkir di tingkat lima dan enam. Setelah beroperasi selama beberapa tahun, TBS telah menyumbang kepada penambahbaikan trafik di Kuala Lumpur. Disambungkan ke stesen Bandar Tasik Selatan memudahkan perhubungan yang lebih baik untuk pengembara yang mempunyai akses kepada perkhidmatan ERL, KTM dan LRT.

Penumpang yang tiba di terminal bas TBS boleh mencari perjalanan ke bahagian lain Kuala Lumpur dengan mudah melalui mana-mana laluan kereta api ini. Walaupun bandar ini mempunyai stesen bas lain yang beroperasi, TBS ialah pusat utama untuk bas antara negeri dan antara bandar. Tiada sambungan bas terus dari TBS ke terminal bas lain di bandar. Anda boleh bergantung pada teksi dan kereta api untuk tujuan ini.

Menempah Tiket Bas Online TBS

Stesen bas TBS Kuala Lumpur terkenal dengan pengembara bas di Kuala Lumpur. Kemudahan tiket bas dalam talian dengan platform redBus menjadikan ia mudah untuk orang ramai untuk menempah tiket bas ke dan dari Kuala Lumpur dalam keselesaan rumah mereka.

redBus menawarkan pilihan tempat duduk, mempelbagaikan pilihan bas pada tempahan tiket bas dalam talian. Tambahan, anda boleh juga mendapatkan diri pas masuk kod QR pada harga RM1 dan nikmati daftar masuk pantas di terminal.

Jika anda telah menempah tiket anda di redBus untuk bas ke tiket bas dalam talian TBS, pastikan anda telah rujuk platform mana yang anda perlu berada. Anda dinasihatkan untuk tiba di terminal dengan tiket TBS di tangan, sekurang-kurangnya setengah jam sebelum bas anda bertolak. Ini sangat penting terutamanya bagi pelawat kali pertama yang tidak biasa dengan TBS.

Laluan Bas Popular

Destinasi yang kerap dikunjungi pengembara dari TBS termasuk Singapura, Melaka, Melaka Sentral, Kuantan dan Ipoh Amanjaya. Pengembara boleh menempah tiket TBS ke semua destinasi ini dan banyak lagi di redBus menggunakan penapis pengendali berguna yang tersedia di platform ticket bas online - 

TBS Alamat 

Jalan Terminal Selatan, 

Bandar Tasik Selatan, 57100 Kuala Lumpur, Malaysia,

 ☎ +603-9051 2000

 Email - customercare@tbsbts.com.my

TBS - Lokasi

Bayaran Tempat Letak Kenderaan di TBS

Terminal Bersepadu Selatan mempunyai dua tingkat yang dikhaskan untuk tempat letak kenderaan. Anda boleh dengan mudah sampai di sini dengan kenderaan anda dan meletakkan mereka di kompleks dengan selamat. Bayaran tempat letak kenderaan dikenakan setiap jam dan 24 jam.

Bayaran tempat letak kenderaan di TBS (Terminal Bersepadu Selatan) berbeza bergantung kepada tempoh letak kenderaan. Yuran tempat letak kenderaan adalah seperti berikut:

 • RM 1.00 untuk jam pertama atau sebahagian daripadanya
 • RM 4.00 untuk jam kedua hingga kelima atau sebahagian daripadanya
 • RM 6.00 untuk jam keenam dan seterusnya atau sebahagian daripadanya
 • RM 10.00 untuk 24 jam pertama (hari pertama)
 • RM 6.00 untuk setiap 24 jam berikutnya selepas hari pertama
 • Tempat letak motosikal adalah percuma
 • Bayaran kehilangan tiket adalah RM6.00

Kawasan letak kenderaan di TBS luas dan terang dengan kakitangan keselamatan yang melakukan rondaan untuk memastikan keselamatan kenderaan yang diparkir.

Sila ambil perhatian bahawa yuran tempat letak kenderaan mungkin tertakluk kepada perubahan, dan disarankan untuk mengesahkan kadar terkini di kaunter tempat letak kenderaan pada saat ketibaan.

Pergi ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) dari dalam Kuala Lumpur

Anda boleh ke TBS dengan menggunakan pelbagai jenis pengangkutan, termasuk LRT, KTM Komuter, KLIA Transit, bas RapidKL, dan teksi.

Bagaimana untuk Sampai ke TBS dengan bas

Tiada bas secara menerus yang tersedia untuk ke TBS. Kenderaan persendirian and kereta adalah pilihan paling selesa. Untuk sampai ke terminal bas Terminal Bersepadu Selatan melalui kereta api dan teksi adalah mudah.

Bagaimana untuk Sampai ke TBS dengan kereta api

Perkhidmatan kereta api tersedia dari kompleks Terminal Bersepadu Selatan. Pemindahan dari stesen bas ke pelbagai stesen kereta api adalah dari Aras 3. Akan ada papan tanda untuk membantu anda mencari jalan. Ingat bahawa terdapat laluan LRT, kereta api KTM Komuter, Monorel KL, dll, untuk sampai ke bahagian lain di bandar. Laluan lapangan terbang ialah KLIA Transit dan KLIA Ekspres .

Sampai ke TBS dengan LRT

 • Ambil LRT dan turun di stesen Bandar Tasik Selatan. Stesen ini terletak di atas laluan Sri Petaling dan laluan Ampang.
 • Dari stesen, anda boleh berjalan ke stesen bas TBS. Jaraknya dalam lingkungan 600 meter dan ia mengambil masa kira-kira 10 minit untuk sampai ke sana.
 • Ikut papan tanda untuk ke stesen bas TBS. Anda perlu menyeberangi jambatan dan berjalan melalui laluan pejalan kaki berbumbung.

Sampai ke TBS dengan KTM Komuter

Anda boleh mengambil KTM (Keretapi Tanah Melayu) kereta api ke stesen Bandar Tasik Selatan dan kemudiannya berjalan ke stesen bas TBS. Jarak di antara stesen kereta api dan stesen bas dalam lingkungan 600 meter.

Sampai ke TBS dengan KLIA Transit

 • Ambil kereta api KLIA Transit dari Kuala Lumpur International Airport (KLIA) atau Kuala Lumpur International Airport 2 (KLIA2). Pastikan untuk ambil kereta api yang menuju ke KL Sentral.
 • Turun dari kereta api di stesen Bandar Tasik Selatan. Stesen ini adalah perhentian terakhir sebelum KL Sentral.
 • Dari stesen, anda boleh berjalan ke stesen bas TBS. Jaraknya dalam lingkungan 600 meter dan ia mengambil masa kira-kira 10 minit untuk sampai ke sana.

Bagaimana untuk Sampai ke TBS dengan Kereta Persendirian dan Teksi

Teksi memberikan lebih banyak pengangkutan persendirian daripada kereta api. Mereka boleh didapati dari semua bahagian bandar dan lapangan terbang. Anda akan lebih cepat sampai ke terminal tetapi ia lebih mahal.

Jika anda sedang memandu, and boleh menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) dan keluar di Plaza Tol Sungai Besi. Dari sana, ikuti papan tanda ke TBS. Terdapat ruangan parkir yang luas yang tersedia di stesen bas.

Menaiki Bas Dari dan Ke Kuala Lumpur
 

Perjalanan dengan bas ke dan dari Kuala Lumpur adalah pilihan paling menjimatkan yang tidak mengorbankan keselamatan atau keselesaan. Kuala Lumpur dan Malaysia, secara amnya, sangat indah, dan cara terbaik untuk menikmati pemandangan ini adalah dengan menaiki bas.

Sistem pengangkutan jalan raya bersepadu yang luas di Malaysia memberi akses kepada semua orang. Anda boleh memilih operator bas, kemudahan dan laluan yang diperlukan bergantung kepada keperluan bajet dan perjalanan anda, - sesuatu yang anda tidak boleh lakukan dalam bentuk pengangkutan lain.

Banyak bandar di KL hanya boleh diakses melalui bas, kerana ia tidak mempunyai lapangan terbang atau pelabuhan. Menyewa kereta atau teksi tidak memberi kebebasan melancong sama seperti menaiki coach yang serba lengkap pada masa yang dijadualkan.
 

Kemudahan di Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

Tapak bas di Terminal Bersepadu Selatan berada di dua tingkat bawah. Ia mempunyai kira-kira 60 tapak bas untuk perkhidmatan harian. Tingkat 2 mempunyai tiket kaunter untuk syarikat bas popular. Selain daripada ini, kompleks TBS mempunyai pelbagai kemudahan untuk keselesaan dan keseronokkan penumpang. Memandangkan kompleks ini direka untuk memberikan keselesaan yang sama seperti lapangan terbang, anda akan menemui kemudahan seperti ATM, kedai makan, pilihan kedai untuk membeli-belah, dll.

 • Mesin ATM dari beberapa bank akan tersedia di mana-mana sahaja dalam kompleks TBS.
 • Kedai makan dari medan selera utama ke restoran, termasuk gerai makanan segera seperti Dunkin’ Donuts, KFC, Kenny Rogers Roasters dan Nasi Kandar, boleh didapati di dalam Terminal Bersepadu Selatan. Kesemua mereka berada di Tingkat 4.
 • Kaunter maklumat untuk semua jenis maklumat dan pertanyaan berkaitan dengan operasi bas, perkhidmatan kereta api, bandar, tarikannya, dll, akan tersedia di dalam TBS.
 • Loker bagasi tersedia di tingkat 3 di mana anda boleh menyimpan barang-barang anda. Anda akan mendapati troli yang selesa untuk membawa bagasi anda ke sini.
 • Ruang parkir di tingkat atas adalah lapang dengan hampir 1000 petak untuk parkir awam, dengan ruangan khas untuk orang kurang upaya dan kerusi roda.
 • Pejabat Pos: Walaupun cara lama, anda boleh melihat pejabat pos dalam kompleks TBS di tingkat 3.
 • Ruang Solat disediakan di kedua tingkat 3 dan 4.
 • Tandas diletakkan di lokasi yang strategik agar anda tidak perlu bersusah payah untuk mencarinya.
 • Membeli-belah: Anda boleh menjumpai butik, kedai runcit dan juga farmasi di tingkat 4 TBS. Ini merupakan pilihan yang elok bagi mereka yang perlu menunggu lebih lama dari sepatutnya.
 • Perkhidmatan tiket: Terminal mempunyai kaunter yang ada staf, 41 kaunter Centralised Ticketing System (CTS) dan 7 mesin layan diri untuk membeli tiket bas TBS untuk pengembara. Jika anda telah menempah tiket bas dalam talian untuk bas TBS, and tak perlu melawat mana-mana kaunter yang dinyatakan.
 • Kiosk maklumat: Kiosk interaktif yang tersebar di sekitar terminal menawarkan penyenaraian direktori kedai, panduan ke bandar, maklumat mengenai tapak pelancongan dan senarai lengkap pengendali bas.
   

Destinasi yang paling kerap dipilih untuk dikunjungi oleh pelancong dari TBS termasuk Singapura, Melaka, Melaka Sentral, Kuantan, dan Ipoh Amanjaya. Pelancong boleh menempah tiket bas TBS ke pelbagai destinasi di redBus menggunakan penapis operator yang boleh didapati di platform tiket bas online

Syarikat Bas Popular di TBS (Terminal Bersepadu Selatan) Terminal Bas

Terdapat beberapa syarikat yang beroperasi di TBS (Terminal Bersepadu Selatan). Kesemua syarikat bas yang disenaraikan ini membuatkan perjalanan bas yang di dalam bandar menjadi selesa. Beberapa syarikat bas popular di TBS (Terminal Bersepadu Selatan) adalah:

Lihat Lagi

Diskaun Mega Sehingga 50% Apabila Anda Menempah Online Tiket Bas

Ingin menempah tiket bas dalam talian tanpa membakar lubang di dalam poket anda? Dapatkan diskaun eksklusif 50% tawaran pengguna baharu untuk tempahan bas mereka di mana-mana laluan bas tiket online , bandar dan pengendali bas yang tersedia di negara ini. Perjalanan di Malaysia kini jauh lebih berpatutan dengan tawaran redBus untuk tiket bas! Dan bukan itu sahaja, pengguna redBus sedia ada juga diberi ganjaran dengan pulangan tunai.

Nikmati tawaran segera dan diskaun menarik untuk tempahan online tiket bas dengan redBus di Malaysia.

Berikut ialah tawaran tempahan tiket bas online di redBus -

 • Anda boleh menikmati pelbagai penjimatan seperti diskaun redDeal, kod promo dan banyak lagi. Gunakan kod 'MYNEW' dan nikmati diskaun 25% dan pulangan tunai 25%. Menarik kan? Jom beli tiket dengan redBus hari ini! *
 • Jika anda adalah pengguna sedia ada redBus, anda boleh menikmati pulangan tunai 25% sehingga 10 MYR dalam masa sejam selepas menempah tiket bas dalam talian. Gunakan kod 'MYBUS15' untuk mendapatkan tawaran.*

*Tertakluk kepada terma dan syarat

Ketahui lebih lanjut mengenai tawaran menarik seperti di: /offers 

Kenapa memilih untuk menempah tiket dengan redBus?

 • Pilih daripada 150+ pengendali bas.
 • Tapis pilihan anda mengikut jenis bas, kemudahan dan tempat menghantar dan banyak lagi.
 • Tempah tiket bas di laluan yang lebih popular dengan mudah
 • Tempah tiket bas dengan harga yang berpatutan.
 • Dapatkan tawaran dan pulangan tunai untuk pembelian tiket bas dalam talian. Semak halaman tawaran untuk T&C.
 • Prosedur tempahan bas kami yang mudah, cepat dan selamat akan mengelakkan kerumitan anda.
 • Langkau beratur panjang di terminal bas dan tempah tiket terus dalam keselesaan rumah anda.

Memperkenalkan Boarding Pass - Penyelesaian Mudah Tanpa Masalah untuk Pendaftaran Cepat!

Ucapkan selamat tinggal kepada barisan panjang dan jimatkan masa anda dengan perkhidmatan Boarding Pass kami yang baru! Hanya dengan RM 1, anda boleh membeli boarding pass anda online terlebih dahulu dan menikmati pengalaman pendaftaran X-press di terminal.Boarding Pass

Selepas membeli boarding pass anda, ia akan dihantar ke alamat e-mel yang telah anda daftarkan, membolehkan anda terus menuju ke pintu naik kapal di TBS (Terminal Bersepadu Selatan) tanpa berhenti di mana-mana tempat lain.

Hanya perlu mengimbas kod QR pada boarding pass anda di turnstile dan menuju ke platform yang ditetapkan. Yang terbaik daripada semua, anda tidak perlu membayar sebarang bayaran tambahan di terminal!

Bagaimana untuk mendapatkan boarding pass online?

How to get Boarding Pass

Soalan Lazim

Bagaimana saya boleh membeli tiket ke TBS (Terminal Bersepadu Selatan)?

Anda boleh membeli tiket bas ke dan dari TBS (Terminal Bersepadu Selatan) atau ke mana-mana destinasi pilihan anda di Malaysia dengan hanya melawati laman web rasmi redBus iaitu redbus.my/ms

Adakah saya perlu menempah tiket bas di kaunter atau di platform redBus?

Terdapat 2 cara untuk anda membeli tiket bas di seluruh negara. Anda boleh pergi terus pergi ke kaunter terminal pilihan anda, beratur di kaunter pengendali bas destinasi yang anda ingin lawati, beratur, pilih tempat duduk dan tempah tiket anda. Atau anda juga boleh lawati laman web redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit dan itu semua dilakukan dari keselesaan rumah atau pejabat anda.

Bolehkah saya membuat pilihan terminal menaiki dan menuruni bas melalui redBus?

Sudah tentu anda boleh! Cari terminal pilihan anda di bahagian pengambilan penumpang dan destinasi, kemudian pilih tarikh perjalanan anda serta klik butang carian. redBus akan menunjukkan senarai operator bas yang dijadualkan ke destinasi anda serta jadual mereka.

Perlukah saya membawa tiket bas bercetak ke TBS?

Anda tidak perlu membawa tiket bas yang dicetak, tetapi anda mesti membawa e-tiket yang kami hantar ke e-mel anda sebaik pembelian selesai. Di terminal, bawa dan tunjukkan di kaunter syarikat bas anda, dan mereka akan memberikan tiket yang perlu anda gunakan apabila ingin menaiki bas.

Apa yang berlaku jika bas tidak memulakan perjalanan pada masa yang ditetapkan di dalam tiket dan / atau dibatalkan?

Untuk setiap masalah logistik serta penyelesaiannya, ianya perlulah dirujuk secara langsung di kaunter pengendali bas.

Adakah kaunter redBus disediakan di terminal?

Pada masa ini, kami tidak mempunyai kaunter sendiri di terminal. Walau bagaimanapun, untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi kami melalui Pusat Panggilan atau terus ke kaunter Pengendali Bas.

Adakah saya perlu membuat akaun di laman web redBus untuk membeli tiket bas?

Tidak, anda tidak perlu mencipta akaun dengan redBus untuk menempah tiket. Tetapi, adalah lebih baik sekiranya anda mencipta akaun kerana ianya dapat membantu mempercepatkan proses tempahan apabila anda ingin menempah tiket bas. redBus menawarkan sejumlah diskaun dan tawaran serta anda boleh memanfaatkan tawaran dengan mudah sekiranya anda berdaftar dengan redBus.

Bagaimanakah saya menghubungi jabatan perkhidmatan pelanggan redBus, Malaysia?

Jika anda memerlukan bantuan mengenai pembelian anda atau anda mempunyai sebarang soalan mengenai pengendali atau laluan bas tertentu, anda boleh menghubungi bahagian khidmat pelanggan redBus di Malaysia dengan mendail +60330992524 atau dengan menghantar e-mel ke support@redbus.my

Bagaimana hendak ke KLIA dari TBS?

TBS (Terminal Bersepadu Selatan) Terdapat beberapa mod pengangkutan yang boleh digunakan oleh penumpang untuk ke TBS. Penumpang boleh menaiki teksi, bas atau kereta api ke KLIA dari TBS. Mod pengangkutan paling murah adalah dengan menaiki bas. Anggaran purata perjalanan dengan bas adalah 1 jam.Layari www.redbus.my untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bas dan pengendali bas yang menawarkan perkhidmatan di laluan ini. Kos pengangkutan dengan teksi adalah paling mahal untuk destinasi ini dan boleh mencecah sehingga RM50 dan perjalanannya mengambil masa sama dengan bas dari TBS ke KLIA.

Bagaimana cara hendak ke TBS?

TBS merupakan terminal bas utama di Malaysia dan menjadi penghubung kepada hampir keseluruhan negara. Penumpang boleh menaiki bas ke TBS atau menaiki teksi untuk ke TBS. Jika mod pengangkutan ini tidak mencukupi, penumpang boleh menaiki kereta api KLIA Transit (ERL) jika ia berlepas dari lokasi penumpang.

Di manakah boleh saya beli tiket di TBS?

Sesiapa yang ingin membeli tiket di TBS (Terminal Bersepadu Selatan) boleh ke Kaunter CTS 1-48. Merek boleh juga dapatkan tiket di Mesin Tiket Layan Diri (TVM) 1-7 yang terletak di Aras 3 TBS Tiket boleh dibeli dengan menggunakan wang tunai Sekiranya anda ingin memlakukan transaksi lengkap dengan menggunakan kad kredit/debit atau lain-lain mod pembayaran, lawati www.redbus.my hari ini untuk pengalaman yang memudahkan pengguna dan lancar.

Adakah harga tiket yang ditawarkan sama dengan harga di Kaunter CTS dan redBus?

Tidak. Tambang tiket bas yang dijual melalui platform redBus adalah pada harga subsidi. redBus menawarkan diskaun eksklusif dan tawaran perayaan yang tidak dapat diperolehi di Kaunter CTS atau Mesin Tiket Layan Diri. Penumpang disarankan untuk melayari www.redbus.my untuk melihat pelbagai pilihan bas dan menikmati tawaran serta potongan hebat.

Apa diskaun yang terdapat pada tiket bas TBS (Terminal Bersepadu Selatan)?

TBS (Terminal Bersepadu Selatan) adalah terminal bas yang popular dan penumpang yang menempah tiket bas mereka di redBus boleh mendapat diskaun sehingga 50% untuk tempahan bas TBS (Terminal Bersepadu Selatan).

Saya telah kehilangan tiket saya. Bolehkah saya mencetaknya semula?

Ya, anda boleh mencetak semula tiket bas TBS jika anda telah membuat tempahan secara online dengan menggunakan redBus.

Bagaimana saya boleh membeli Boarding Pass?

Anda boleh membeli Boarding Pass anda secara online melalui laman web atau aplikasi mudah alih redBus.

Adakah saya akan menerima Boarding Pass saya segera selepas pembelian?

Ya, Boarding Pass anda akan dihantar ke alamat e-mel yang telah anda daftarkan sejurus selepas pembelian.

Adakah saya perlu membayar bayaran tambahan di terminal?

Tidak, tiada bayaran tambahan yang diperlukan di terminal semasa naik kapal.

Bagaimana untuk menebus pas masuk anda di TBS?

Berikut ialah cara untuk menebus pas masuk anda di TBS:

 • Sediakan kod QR anda: Cetak salinan fizikal kod QR anda atau sediakannya untuk dipaparkan pada skrin telefon anda.
 • Tunjukkan atau imbas kod QR anda: Tunjukkan kod QR anda kepada kakitangan yang bertugas di pintu masuk. Sebagai alternatif, imbas kod anda terus di Pintu Kawalan Automatik (ACG) yang terletak di kawasan menaiki pesawat.
 • Tiba awal: Sasarkan untuk berada di balai berlepas sekurang-kurangnya 30 minit sebelum bas anda berlepas.

Sila ambil perhatian: Salinan resit tempahan anda tanpa kod QR akan dihantar ke e-mel anda untuk rujukan

Download the redBus App for faster Bus Ticket Booking!

4.5

Out of 13,30,000 reviews

4.6

Out of 1,32,000 reviews

app-store