Manage Booking
 • Bus Tickets
 • Reschedule
 • Cancel
 • Tunjukkan tiket
 • Email/SMS
CUR
 • SGD Dolar Singapura
 • MYR Ringgit Malaysia
Language
 • English
 • Malay

Perkhidmatan Bas TBS (Terminal Bersepadu Selatan) ke Kuala Terengganu

Jangkaan Perjalanan Bas
Bas berlepas dari
Bas tiba di
Perkhidmatan Bas Harian
Tiket Bas Paling Murah
:
:
:
:
:
5 jam 7 minit
TBS (Terminal Bersepadu Selatan)
Kuala Terengganu
491
MYR 29.00

Jarak dengan Bas TBS (Terminal Bersepadu Selatan) ke Kuala Terengganu

Bas Terawal
:
00:00
Bas Terakhir
:
23:59

Jadual Bas dan Harga TBS (Terminal Bersepadu Selatan) ke Kuala Terengganu

Pengendali Bas Bas Pertama Bas Terakhir Tempoh  
KKKL Express 00:00 22:30 7 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Kesatuan Express 08:30 21:30 7 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Maraliner 10:00 23:30 7 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Darul Iman Express 10:00 23:00 7 jam 0 minit HARGA PANDANGAN
Ekspres Mutiara 09:45 23:20 7 jam 0 minit HARGA PANDANGAN

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh membuat tempahan tiket bas dalam talian di Malaysia?

Anda boleh menempah bas pilihan anda ke mana-mana destinasi di Malaysia dengan log masuk ke laman web rasmi redBus www.redbus.my/ms . Laman ini mesra pengguna dan anda boleh menempah tiket bas anda dalam masa beberapa minit sahaja.

Bagaimana cara untuk saya menempah bas dari TBS (Terminal Bersepadu Selatan) ke Kuala Terengganu?

Anda boleh melawat terminal atau pergi terus ke kaunter tiket pengendali bas pilihan anda, menunggu giliran, pilih tempat duduk, dan menempah tiket anda. Jika anda tidak suka berbuat demikian, anda boleh melawat www.redbus.my/ms dan menempah tempat duduk anda dalam masa 5 minit.

Adakah saya perlu mencetak tiket sebelum menaiki bas??

Terdapat dua situasi utama yang mungkin berlaku apabila anda ingin menaiki bas. Sekiranya tempat menaiki bas adalah di mana-mana terminal di Malaysia, penumpang akan mencetak tiket dari salinan tiket bas yang dihantar ke e-mel dalam format PDF. Situasi kedua pula adalah apabila tempat menaiki bas anda adalah di perhentian bas dan bukan terminal. Dalam situasi ini, anda akan menerima M-Tiket yang perlu anda tunjuk sebagai bukti sebelum menaiki bas. Jika pengendali tidak menyediakan M-Tiket, anda perlu mengambil cetakan tiket (PDF) yang telah dihantar ke ID e-mel berdaftar yang telah anda gunakan untuk menempah tiket bas di laman web redBus. Sesetengah pengendali mungkin mengenakan caj sekiranya syarat-syarat ini tidak diikuti.

Bolehkah saya jadualkan perjalanan selepas saya menempah tiket?

Ya, boleh. Walaubagaimanapun, ciri ini terhad kepada hanya beberapa pengendali bas di Malaysia. Tekan butang penjadualan semula sebelum anda membuat tempahan tiket.

Bagaimanakah cara untuk saya membuat bayaran tiket bas di laman web redBus?

Terdapat pelbagai mod pembayaran ditawarkan kepada pelanggan. Pelanggan boleh membayar melalui kad kredit, kad debit, atau mereka juga boleh memilih mana-mana bank yang disenaraikan apabila anda mengklik “FPX (Pemindahan Bank Dalam Talian Malaysia).

Bolehkah saya mendapat potongan harga tiket TBS (Terminal Bersepadu Selatan) ke Kuala Terengganu?

Ya. Penumpang boleh mendapat potongan sehingga 20% untuk tiket bas TBS (Terminal Bersepadu Selatan) ke Kuala Terengganu semasa menempah tiket bas di redBus, Malaysia.

Manakah tawaran terbaik untuk tiket bas TBS (Terminal Bersepadu Selatan) ke Kuala Terengganu di platform redBus?

Tawaran potongan hingga 20% pada tiket bas TBS (Terminal Bersepadu Selatan) ke Kuala Terengganuadalah tawaran terbaik di platform redBus kerana pelanggan dapat menjimatkan banyak harga tiket bas keseluruhan mereka.


Bas TBS (Terminal Bersepadu Selatan) ke Kuala Terengganu

Perjalanan dengan bas dari TBS (Terminal Bersepadu Selatan) untuk Kuala Terengganu yang disiapkan dalam masa bergantung pada lalu lintas dan keadaan cuaca Malaysia. Terdapat banyak bas yang berlari di antara TBS (Terminal Bersepadu Selatan) untuk Kuala Terengganu.TBS ke Kuala Terengganu

Laluan dari TBS ke Kuala Terengganu ialah sebuah laluan bas yang popular di Malaysia. Jarak di antara dua tempat ini adalah lebih kurang 454km. Bas dari TBS ke Kuala Terengganu mengambil masa lebih kurang 6 jam untuk melengkapkan perjalanan ini.

Beberapa bas yang menggunakan laluan ini dari TBS ke Kuala Terengganu boleh mengambil masa lebih kurang 7 jam 45 minit untuk sampai ke destinasi. Bas-bas tersedia pada waktu siang dan pada waktu malam. Anda juga boleh menempah tiket bas untuk bas yang melakukan perjalanan semalaman dari TBS dan tiba di Terengganu pada awal pagi. Pelbagai jenis bas tersedia untuk laluan bas ini, termasuk bas yang mempunyai penghawa dingin, tempat duduk tunggal dan bas yang boleh diubah jadual waktunya.


Tentang TBS

Terminal bas TBS merupakan salah satu terminal bas yang paling popular di Malaysia. Ia mempunyai banyak kemudahan seperti mesin ATM, kaunter bagasi, pusat membeli-belah, restoran, medan selera dan bilik air untuk penumpang yang sedang menunggu bas. Anda akan mendapati terdapat bas untuk perjalanan ke pelbagai tempat di negara ini yang berlepas dari sini. Kompleks TBS dilengkapi dengan penghawa dingin untuk memastikan keselesaan yang sepenuhnya semasa anda menunggu bas anda tiba. Terminal bas ini bukan sahaja dihubungkan ke bandar-bandar utama di seluruh Malaysia, tetapi anda juga boleh melawat ke tempat-tempat yang menjadi tarikan pelancong di Kuala Lumpur sebelum menaiki bas dari TBS.


Tentang Kuala Terengganu

Kuala Terengganu ialah sebuah bandar yang mengagumkan dengan rumah papan yang dibina di atas tiang kayu. Bandar ini merupakan pusat untuk produk-produk pertanian, dan pelabuhan bandar ini memudahkan perdagangan ke seluruh dunia. Ia juga merupakan sebuah hab di rantau ini di samping merupakan sebuah destinasi pelancongan Malaysia yang paling popular di kalangan pelancong. Di tempat inilah anda boleh melihat keindahan seni bina lama dan tradisional yang mempesona berselang-seni dengan seni bina moden yang menakjubkan.

Bandar Kuala Terengganu ialah ibu kota diraja dan ibu negeri pentadbiran negeri Terengganu. Bandar ini juga merupakan sebuah pusat ekonomi di kawasan ini. Kuala Terengganu ialah tempat yang terbaik untuk percutian di pantai timur laut di Semenanjung Malaysia.


Adakah anda mencari tiket bas dari TBS ke Kuala Terengganu yang menjimatkan?

Dapatkan tiket bas dari TBS ke Kuala Terengganu pada harga mampu milik di laman web redBus atau di aplikasi mudah alihnya.


Kenapa pilih redBus untuk perjalanan anda?

redBus menyediakan khidmat e-tiket bas yang terbaik di Malaysia. Di platform ini, anda boleh membuat perbandingan bas dari TBS ke Kuala Terengganu secara online sebelum menempah tiket. Selain itu, anda boleh menikmati diskaun dan kemudahan yang disediakan seperti membuat pilihan tempat duduk, tempat penghantaran dan pengambilan, pembatalan dan penjadualan semula tiket, membeli pas bas, perkhidmatan pelanggan 24/7, dan banyak lagi.


Cuaca di Kuala Terengganu

Kuala Terengganu mengalami perubahan cuaca sepanjang tahun. Kebanyakan bahagian langit akan diliputi awan, tetapi cuaca akan mula cerah bermula dari penghujung Disember sehingga sekitar pertengahan April. Langit akan menjadi lebih cerah di bulan Februari. Lebih banyak awan terbentuk selepas pertengahan April, dan Ogos akan menjadi bulan paling mendung.


Tempat penginapan di Kuala Terengganu

Terdapat banyak pilihan untuk tempat penginapan di Kuala Terengganu seperti di hotel, rumah tumpangan, vila, dan resort pantai.


Hidangan yang disyorkan di Kuala Terengganu

Di antara makanan yang popular di Kuala Terengganu ialah -

 • Nasi dagang
 • Keropok lekor
 • Nasi kerabu
 • Kuih nekbat

Kebanyakan restoran di Kuala Terengganu ada menghidangkan juadah lazat ini.


Aktiviti di Kuala Terengganu

 • Bersiar-siar
 • Membeli-belah di Pasar Payang
 • Berjalan-jalan di tepi pantai
 • Meneroka sejarah di Muzium Negeri
 • Menikmati juadah lazat di medan selera
 • Merasai kopi yang enak

Tempat untuk dikunjungi di Kuala Terengganu

 • Masjid Tengku Tengah Zaharah: Juga dikenali sebagai Masjid Terapung, Masjid Tengku Tengah Zaharah terletak di Lagun Kuala Ibai dan menampilkan satu kombinasi ciri-ciri Moorish dan seni bina kontemporari.
 • Taman Tamadun Islam dan Masjid Kristal: Taman Tamadun Islam ialah sebuah taman tema yang berasaskan tamadun Islam dan Masjid Kristal terletak di dalam taman tema ini.
 • Kampung Cina: Kampung Cina atau Chinatown terletak berdekatan dengan muara Sungai Terengganu dan anda dengan mudah dapat menerokai budaya dan warisan perkampungan Cina di tempat ini.
 • Tokong Ho Ann Kiong: Tokong Ho Ann Kiong ialah sebuah tokong Cina yang juga merupakan tokong yang tertua bagi penganut ajaran Tao, terletak di Kampung Cina.
 • Rumah Warisan Teck Soon: Rumah Warisan Teck Soon ialah sebuah rumah kedai Cina dan muzium dengan pameran mengenai warisan Peranakan Cina.
 • Masjid Zainal Abidin: Masjid Zainal Abidin ialah masjid diraja Kuala Terengganu dan ia dibina pada akhir abad ke-18 dan awal abad ke-19.
 • Istana Maziah: Istana Maziah ialah Istana Diraja Sultan Terengganu dan ia juga menjadi tempat semua upacara diraja diadakan.
 • Bukit Puteri: Bukit Puteri ialah sebuah bukit yang penuh dengan sejarah dan mitos, ia terletak berhampiran dengan pasar untuk anda membeli hasil kraftangan tradisional

Pilihan pengangkutan di Kuala Terengganu

Di Kuala Terengganu terdapat perkhidmatan bas tempatan yang anda boleh gunakan untuk bersiar-siar. Kebiasaannya, lawatan dengan bas akan bermula sekitar pukul 9 pagi, dengan selang selama 1.5 jam. Anda juga boleh berjalan-jalan dengan menaiki teksi.


Masa sesuai untuk mengunjungi Kuala Terengganu

Jika anda melawat ke Kuala Terengganu pada akhir bulan Januari dan pada awal bulan Februari, anda boleh menyertai sambutan perayaan Tahun Baru Cina. Anda juga boleh melawat Kuala Terengganu semasa sambutan perayaan Hari Raya untuk menikmati suasana yang meriah.


Tambang bas dari TBS ke Kuala Terengganu

Secara amnya, tambang bas dari TBS ke Kuala Terengganu adalah di sekitar RM 40 ke RM 45.


Syarikat bas popular dari TBS ke Kuala Terengganu

Terdapat banyak syarikat bas dari TBS ke Kuala Terengganu yang popular. Di antaranya ialah:

 • Sani Express
 • Transnasional
 • E-Mutiara
 • Adik beradik Express
 • Kesatuan Express

Tempat Perlepasan Dan Ketibaan

Tempat Perlepasan di TBS

 • Tbs (Terminal Bas Bersepadu)
 • TBS (Terminal Bersepadu Selatan)

Tempat Ketibaan di Kuala Terengganu

 • Kuala Terengganu

PENGENDALI BAS TERBAIK
 • operator-logo
  KKKL Express
 • operator-logo
  Kesatuan Express
 • operator-logo
  Maraliner
 • operator-logo
  Darul Iman Express
 • operator-logo
  Ekspres Mutiara
 • operator-logo
  Ekspres Musafir
 • operator-logo
  Adam Ekspres

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari TBS (Terminal Bersepadu Selatan) ke Kuala Terengganu di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.

Sekarang, anda juga boleh menempah tiket Bas TBS (Terminal Bersepadu Selatan) ke Kuala Terengganu secara global dengan kami di sini - https://www.redbus.com/bus-ticket/tbs-terminal-bersepadu-selatan-to-kuala-terengganu

dan Sepanyol di sini - https://www.redbus.com/es-419/pasajes-de-bus/tbs-terminal-bersepadu-selatan-a-kuala-terengganu

Beli tiket bas pada harga terbaik di redBus

Kini anda boleh menempah tiket dalam talian dari TBS (Terminal Bersepadu Selatan) ke Kuala Terengganu di redBus.my. Tawaran-tawaran daripada redBus tersedia dari semasa ke semasa apabila menempah bas. Lalui prosedur penempahan yang selamat dan mengembara dengan penuh selesa.Do you want to exit reschedule flow?

¡